Spoření s účtem Garant má cenu jen pro klienty Raiffeisenbank

Věra Tůmová | rubrika: Recenze | 14. 10. 2009 | 3 komentáře
Spoření s účtem Garant má cenu jen pro klienty Raiffeisenbank
Nové spoření s Raiffeisenbank s názvem Garant je zajímavé hlavně pro klienty této banky. Především pro ty, kteří úspory nebudou rok či dva potřebovat, ale rádi by se aspoň k části z nich v případě potřeby dostali. Produktu jsme udělili tři hvězdičky.

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

Zářijová novinka eKonto Garant od Raiffeisenbankmá být pro klienty podle banky zajímavá díky kombinaci výhod termínovaného a spořící účtu. „Klient má jistotu neměnné úrokové sazby a navíc získává možnost kdykoli část vkladu vybrat bez jakéhokoli poplatku,“ vypočítává hlavní výhody mluvčí banky Tomáš Kofroň. Produkt může zaujmout především konzervativně laděné klienty banky - „spořílky“, kteří vědí, že v nejbližší době nebudou celou částku uloženou na tomto účtu potřebovat.

Podmínkou a určitou překážkou pro založení termínovaného vkladu Garant je, na rozdíl od jiných spořícícha termínovaných vkladů, vlastnictví běžného účtu eKonto v Raiffeisenbank. Zájemce, který takový účet nemá a chtěl by si Garant založit, si tak nejprve musí sjednat eKonto s internetovým bankovnictvím a teprve potom si může požádat o Garant. Pro založení tohoto účtu pro neklienty banky je proto třeba zajít na pobočku. Kdo již eKonto vlastní, může si tento termínovaný vklad založit rovnou sám prostřednictvím internetového bankovnictví. Potvrzení, takzvané „odcertifikování“, přímo v internetbankingu je pak náhradou podpisu smlouvy, jak upřesnila pracovnice call centra Raiffeisenbank. Podle ní může s penězi na účtu Garant disponovat každý, kdo má sjednané dispoziční právo k danému běžnému účtu eKonto.

Minimální zůstatek na účtu Garant je 10 tisíc korun, maximální pět milionů korun. Se založením účtu ani jeho vedením nejsou primárně spojené žádné poplatky vyjma sankčního za nadlimitní výběr. Tento poplatek banka účtuje v případě, že si klient z účtu vyzvedne více než dvacet procent uložené částky. Za takový výběr zaplatí dvě procenta z předčasně vybírané částky, minimálně však tisíc korun.

Majitel Garant konta sice za vedení kombinovaného termínovaného spořícího účtuneplatí poplatky, musí ovšem počítat s případnými poplatky za vedení povinně založeného běžného účtu eKonto. Poplatky u tohoto běžného účtu se odvíjejí od počtu využívaných produktů v bance a výší kreditního obratu na účtu (případně na všech produktech bance) a jen při splnění určitých podmínek věrnostního programu banky může být vedení eKonta zdarma. Kdo by si tak eKonto zakládal pouze kvůli termínovanému vkladu Garant a posílal by si na něj jen minimum peněz, pravidelným měsíčním výdajům za tento účet se nevyhne. To pak výhodnost Garantu pro tyto typy klientů snižuje na minimum.

Samotné úročení termínovaného vkladu Garant je založené na pásmové sazbě a době trvání termínovaného vkladu (jeden nebo dva roky). Znamená to, že banka klientovi garantuje úrokovou sazbu existující při založení účtu podle zvolené doby trvání vkladového účtu. Pět pásem úročení se pro jednoletý vklad pohybuje od roční sazby 1,70 po 2,50 procenta. U dvouletého vkladu je rozmezí od 1,90 do 3,00.

Zatímco úročení eKonta Garant je připisováno bankou čtvrtletně, změny pásem dle vkladů a výběrů banka zaznamenává na denní bázi. Pokud si tak klient z účtu, na kterém má půl milionu korun uložených na dva roky, vyzvedne byť jen deset či dvacet tisíc, ocitne se ihned v nižším pásmu s úrokovou sazbou o půl procentního bodu nižší.

Základní parametry úročení eKonta Garant

Částka (Kč)1 rok2 roky
10 000 - 99 999 1,71,9
100 000 -199 9991,71,9
200 000 - 499 9992,02,3
500 000 - 999 9992,02,8
1 000 000 - 4 999 9992,53,0
(sazby k 12.10.2009)

Zdroj: Raiffeisenbank

Termínovaný vklad Garant je evidentně produkt konstruovaný hlavně pro klienty Raiffeisenbank. Vzhledem k jeho povinnému navázání na běžný účet tak na rozdíl od konkurenčních spořících produktů nebude příliš atraktivní pro klienty, kteří nechtějí se všemi svými financemi přejít do Raiffeisenbank. Klientům banky sice garantuje po celou dobu trvání účtu Garant stanovenou úrokovou sazbu, pokud si ale neuloží vyšší částky, na příliš zajímavé úročení nedosáhnou. Na trhu lze najít podobné produkty, které nabízejí lepší úročení i pro nižší částky, i když úroková sazba nebývá garantovaná po celou dobu trvání takového účtu či vkladu.

Kombinovaný účet eKonto Garant je prostě vylepšený termínovaný vklad pro stávající klienty Raiffeisenbank, který jim umožňuje dostat se k části peněz ještě před uplynutím jednoleté či dvouleté lhůty. Komu nejde o co nejvyšší zhodnocení v rámci standardních bankovních produktů, ten by s ním mohl být spokojený.

Považujete pásmové úročení za výhodu či naopak? Podělte se o názor s ostatními čtenáři.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šikovné spoření České spořitelny: složité a málo úročené

29. 7. 2009 | Věra Tůmová | 23 komentářů

Šikovné spoření České spořitelny: složité a málo úročené

Česká spořitelna chce naučit Čechy pravidelně spořit. Proto přichází s produktem Šikovné spoření. Slušné zhodnocení úspor od něj ovšem začínající spořílci čekat nemohou. Na zajímavé... celý článek

Jednoduché spořící účty banky zbytečně komplikují

16. 4. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jednoduché spořící účty banky zbytečně komplikují

Spořící účty jsou mezi klienty bankovních domů stále populárnější. Někdy jsou ale pořádně komplikované. Banky totiž vytvářejí produkty, kterými klienty nalákají na „skvělé“ úročení... celý článek

Češi jsou schopni uspořit dva a půl tisíce za měsíc

19. 3. 2009 | Věra Tůmová, Jan Stuchlík

Češi jsou schopni uspořit dva a půl tisíce za měsíc

Více než polovina Čechů si ukládá volné prostředky na běžné účty, které neposkytují v podstatě žádný výnos. Hit posledních měsíců, spořící účty, používá jen deset procent domácností.... celý článek

Jaké spořící účty nabízí banky firmám a jiným právnickým osobám

17. 1. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Jaké spořící účty nabízí banky firmám a jiným právnickým osobám

Pokud mají podnikatelé, obce či třeba neziskové organizace volné finanční prostředky, které chtějí zhodnocovat, mohou využít i spořící účty některých bank. Tyto účty ale mají svá specifika... celý článek

Partners Financial Services