Plné znění odpovědi Kamila Zieglera, generálního ředitele Raiffeisenbank

Dušan Hradil | 13. 1. 2003

Jakou pozici předpovídáte Vaší bance na konci roku 2003?

Raiffeisenbank si po spuštění nového programu spotřebitelských úvěrů Rychlá půjčka na konci roku 2002 hodlá vybudovat v příštím roce významnější pozici v této oblasti. Nadále si také chceme udržet a posilovat naše postavení mezi prvními 5 bankami v hypotéčním úvěrování, kdy budeme reagovat na požadavky zákazníků a nadále vyvíjet strukturu hypotéčních produktů, abychom našli řešení pro většinu požadavků na financování bytových potřeb. Pokud jde o depozitní produkty, Raiffeisenbank bude dále rozvíjet svůj úspěšný koncept balíčků balíčků Kompletkonto, kdy od začátku roku představujeme inovovanou nabídku těchto balíčků ve 3 verzích, které umožní klientům platit a využívat přesně ty služby, které potřebují. Samozřejmostí všech typů balíčků je tzv. "multikanálový" přístup, kdy si klient může vybírat jakýkoli přímý kanál z široké nabídky banky. Celkově chceme pokračovat ve výrazném zviditelňování Raiffeisenbank na trhu retailových služeb.

Jakou očekáváte dynamiku růstu retailových půjček v roce 2003?

Úvěry drobným klientům zůstanou příští rok v centru pozornosti většiny retailově orientovaných bank. Díky příznivému makroekonomickému výhledu, předpokládáme, že dojde ke zvýšení objemu úvěrů o 28 - 30% meziročně.

Co bude hlavním trendem či událostí roku 2003 na poli retail bankingu?

Hlavním tahounem retailových obchodů zůstanou díky nízkým úrokovým sazbám úvěrové obchody, především hypotečního typu, a to i přes to, že právě vlivem poklesu úrokových sazeb pravděpodobně dojde k dalšímu omezení státní podpory u hypotečních úvěrů. Lze očekávat nárůst objemu hypotečních úvěrů v rozmezí 43 – 45 procent. Oproti letošnímu roku dojde k výraznějšímu rozvoji kreditních karet, jako nejjednoduššího přístupu k okamžitému úvěru. Tomu bude nahrávat i další rozvoj zajištění bezpečnosti transakcí s platebními i kreditními kartami. Je možné, že tento způsob úvěrování vzroste mírně na úkor spotřebitelských úvěrů, které jsou již nyní často nahrazovány splátkovým prodejem poskytovaným nebankovními subjekty. Současně očekáváme, že se dále budou rozvíjet moderní formy bankovnictví (internetové či telefonní a GSM bankovnictví), kdy využívání přímých kanálů postupně přestává být výsadou mladších či vysokoškolsky vzdělaných klientů a zasáhne i výrazněji větší část běžné klientely většiny bank. Očekávat se dá i další využívání GSM technologií včetně případného vyššího využívání mobilních PDA přístrojů pro komunikaci s bankou a provádění platebního styku.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rok 2003 očima šéfů bank

13. 1. 2003 | Dušan Hradil

Rok 2003 očima šéfů bank

Ještě více úvěrů než loni, nové depozitní produkty a hlavně důraz na kvalitní služby formou osobního přístupu. To jsou hlavní výhledy na letošní rok pro oblast drobného bankovnictví.... celý článek

Partners Financial Services