Anglie je v pozoru! Fotbalový klub FC Liverpool mění majitele

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 19. 10. 2010 | 1 komentář
Anglie je v pozoru! Fotbalový klub FC Liverpool mění majitele
Britský fotbalový velkoklub FC Liverpool se potýká s obřími dluhy, které by měla vyřešit změna majitele. Bývalí vlastníci George Gillett a Tom Hicks však nesouhlasí s rozhodnutím představenstva klubu o jeho prodeji americké společnosti New England Sports Ventures. Celý případ skončil u Nejvyššího soudu v Londýně.

Jeden z nejslavnějších fotbalových klubů na světě FC Liverpool se v posledních týdnech dostal do kritické situace. Několikrát se spekulovalo o jeho možném prodeji, každá zpráva z médií však byla majiteli klubu okamžitě dementována. Liverpoolu navíc kvůli dluhům, které se vyšplhaly až k částce 237 milionů liber (asi 6,8 miliardy korun), hrozí soudní sankce a odečtení devíti bodů v ligové tabulce anglické Premier League. Američtí vlastníci George Gillett a Tom Hicks dlouho vyčkávali na co nejvýhodnější nabídku, za kterou by fotbalový tým prodali. Představenstvu klubu ale brzy došla trpělivost a začátkem října se jeho členové Martin Broughton (předseda správní rady), Christian Purslow (výkonný ředitel klubu) a Ian Ayre (obchodní ředitel) rozhodli přehlasovat majitele a na vlastní pěst jednat o prodeji klubu. Nakonec se dohodli s americkou společností New England Sports Ventures (NESV), která rovněž vlastní baseballový klub Boston Red Sox, na částce 300 milionů liber (asi 8,4 miliardy korun). To se zase nelíbilo Gillettovi a Hicksovi, kteří tvrdili, že je představenstvo podvedlo a finančně poškodilo a pokusili se Purslowa s Ayrem odvolat. Jejich záměr se jim ale nakonec nepodařilo uskutečnit.

Tyto události se odehrály v době, kdy Nejvyšší londýnský soud rozhodl o tom, že pokud nebudou do 15. října hlavnímu věřiteli zadluženého klubu Royal Bank of Scotland (RBS) vyplaceny jeho pohledávky nebo alespoň nedojde ke změně vlastnických poměrů, skončí FC Liverpool v nucené správě. Ve středu 13. října pak při pokračování procesu zástupci londýnského soudního dvora rozhodli v neprospěch současných amerických majitelů a dali představenstvu klubu zelenou k vyjednávání o prodeji. Vše tedy nasvědčovalo tomu, že změně vlastníků již nemůže nic zabránit a zamotaný příběh tak bude mít pro fanoušky FC Liverpool šťastný konec.

O den později ale bylo zase všechno jinak. Gillett a Hicks totiž získali u soudu v Texasu předběžné opatření, které prodej zadluženého týmu americké společnosti NESV zablokovalo. Podle britského soudu ale obě soudní rozhodnutí nemají žádnou souvislost, proto americkým vlastníkům důrazně doporučil prodej klubu schválit. Jejich odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Gillett a Hicks příkaz texaského soudu sice odvolali, oznámili však také, že svůj většinový podíl nechtějí prodat společnosti NESV, ale americké firmě Mill Financial, která prý přišla s výhodnější nabídkou. Majitelé NESV Američané John W. Henry a Tom Werner ale během pátečního večera oznámili převzetí FC Liverpool. Gillett a Hicks nyní hrozí tím, že pokud bude prodej podle scénáře klubového představenstva uznán, budou u soudu v Dallasu požadovat odškodné 1,6 miliardy dolarů.

Fanoušci osmnáctinásobného vítěze anglické ligy bouřlivě protestují proti vlastníkům, které viní z nejhoršího startu do sezony za posledních padesát let, nedostatku nových hráčů a nejistoty do budoucna. Každý den londýnskéhosoudního líčení provázely demonstrace příznivců oděných do tradičních červených liverpoolských dresů.

Duo businessmanů Gillett-Hicks získalo FC Liverpool v únoru 2007. Předchozí majitel Sir John Moores prodal tým i přes velké protesty fanoušků mimo britské ostrovy, což se stalo vůbec poprvé v historii mužstva, která se začala psát už v roce 1892. Noví majitelé slibovali, že se jim během několika let podaří smazat vysoký dluh klubu, který již tehdy přesahoval 200 milionů liber. Dalším slibem amerických podnikatelů bylo vystavění nového moderního stadionu, jenž by nahradil legendární fotbalový chrám Anfield Road. Hospodářská krizevšak uvrhla Gilletta s Hicksem do finančních problémů, takže se jim nepodařilo ani jedno z jejich předsevzetí zrealizovat.

V posledním ročníku Premier League obsadil FC Liverpool až sedmou příčku, což znamenalo, že si v následující sezóně nezahraje prestižní Ligu mistrů a přijde tak o velké penízeza startovné a televizní práva. Vše nasvědčovalo tomu, že se klub nezadržitelně řítí ke krachu, se kterým jeho majitelé nedokáží nic udělat. Mnozí odborníci očekávali, že během letní pauzy dojde k výprodeji největších hvězd. Podle odhadů by totiž FC Liverpool za kapitána Stevena Gerrarda a vyhlášeného střelce Fernanda Torrese mohl dohromady inkasovat až 100 milionů euro. Letní přestupové období však překvapivě žádné drastické změny pro kádr zadluženého mužstva neznamenalo. Liverpool sice prodal argentinského fotbalistu Javiera Mascherana do Barcelony za 20 milionů euro, do britského přístavního města však naopak z klubu FC Porto putoval za 13 milionů euro portugalský reprezentant Raúl Meireles. Přestupy hráčů tak výraznou finanční injekci zbídačenému klubu nepřinesly.

Špatná situace klubu se projevuje také na samotných fotbalistech, kteří v letošním ligovém ročníku předvádějí žalostné výkony. O víkendu FC Liverpool prohrál na hřišti městského rivala z Evertonu 0:2. Porážka ve sledovaném derby jen potvrdila mizérii z posledních týdnů. Slavný tým se tak po osmi ligových kolech krčí na předposledním devatenáctém místě tabulky, což je v jeho novodobé historii jednoznačně nejhorší start do sezony. Na účast v příštím ročníku evropských pohárů si tak s největší pravděpodobností bude muset nechat zajít chuť.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Legendární filmové studio MGM krachuje. Zachrání ho nejdražší film všech dob?

14. 10. 2010 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Legendární filmové studio MGM krachuje. Zachrání ho nejdražší film všech dob?

Filmová společnost Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) se připravuje na řízený bankrot. Věřitelé společnosti se do 22.října rozhodnou, jakým směrem se budou ubírat její další kroky. V úvahu přichází... celý článek

Řítí se Španělsko do spirály smrti?

11. 10. 2010 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Řítí se Španělsko do spirály smrti?

Může být Španělsko dalším státem EU, který bude následovat ekonomicky zbídačené Řecko? Takovou otázku si v poslední době klade stále více analytiků. Situaci Španělsku neulehčují ani... celý článek

Česká ekonomika: chce to červenou tužku a dietu. Nic víc!

16. 9. 2010 | Pavel Kohout | 5 komentářů

Česká ekonomika: chce to červenou tužku a dietu. Nic víc!

Růst ekonomiky je v krátkém období předurčen faktory, které nelze ovlivnit. V dlouhém období ovšem hraje zásadní roli finanční stabilita a důvěryhodnost dané země.

Dluhy, které nezaplatí ani všechno zlato světa

27. 7. 2010 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Dluhy, které nezaplatí ani všechno zlato světa

Americe by státní dluhy vzniklé v příštích čtyřech letech pomohlo zaplatit jen všechno zlato světa. I proto se investoři dalšího zadlužování států začínají bát. Utíkají proto ke zlatu... celý článek

Finanční krize táhne evropské banky do červených čísel

10. 11. 2008 | Petr Čermák

Finanční krize táhne evropské banky do červených čísel

Velkým evropským bankám ve třetím čtvrtletí výrazně klesl zisk. Příčinou jsou odpisy nekvalitních cenných papírů. Do budoucna se očekává zlepšení, nicméně lepším výsledkům bude nejspíš... celý článek

Partners Financial Services