Řítí se Španělsko do spirály smrti?

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 11. 10. 2010 | 3 komentáře
Řítí se Španělsko do spirály smrti?
Může být Španělsko dalším státem EU, který bude následovat ekonomicky zbídačené Řecko? Takovou otázku si v poslední době klade stále více analytiků. Situaci Španělsku neulehčují ani alarmující prognózy významného ekonoma Josepha Stiglitze.

Špatné hospodářské výsledky Španělska jsou v posledních týdnech tématem mnoha analýz renomovaných světových ekonomických magazínů. Nutno dodat, že se v nich pohlíží na budoucnost této pyrenejské země velmi pesimisticky. Znepokojivé je rovněž stanovisko uznávaného ekonoma Josepha Stiglitze, jenž v doslovu své nové knihy Freefall, věnující se hospodářské krizi, upozorňuje na to, že by se Španělsko mohlo dostat do podobné spirály smrti, ve které se před deseti lety ocitla Argentina. Stiglitz, držitel Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2001, vidí pro Španělsko nebezpečí především v možných útocích spekulantů.

Negativní vyhlídky potvrdil svým vyjádřením pro deníky El Mundo a El País také ředitel pro oblast kapitálových trhů Mezinárodního měnového fondu (MMF) José Viñals. Španělsko by podle něj mělo mít připravenu variantu B pro případ, že by se nepodařilo snižovat rozpočtový schodek podle dosavadního plánu. "Trhy mají nulovou toleranci pro všechno, co je spojeno s deficitem. Španělsko ho přislíbilo snížit. Pokud se objeví jakákoliv odchylka, bude muset vytvořit nutná opravná opatření, a to v co nejkratším čase," cituje čelního představitele MMF agentura Mediafax. Potvrzuje se tak, že státy, které se nacházejí pod drobnohledem trhů nemají jinou možnost a bezpodmínečně musí snižovat vysoké rozpočtové schodky. Nejvíce se to týká ohrožených ekonomik Irska, Portugalska, Řecka a právě Španělska.

Španělská vláda v současné době bojuje s vysokým rozpočtovým schodkem, který v roce 2009 dosáhl 11,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP). V letošním roce tak byla přijata opatření, jejichž cílem je v letech 2010 a 2011 snížit schodek o 15 miliard eur. Tato opatření se promítnou zejména na snížení platů státních zaměstnanců, zmrazení důchodů a zrušení porodného. Podle plánu vlády by rozpočtový deficit měl klesnout na šest procent HDP v roce 2011, pod tři procenta HDP by se měl pak dostat do roku 2013.

Světoví analytici se však obávají, že plány španělské vlády může zkomplikovat vysoká nezaměstnanost a nízký hospodářský růst. Proti plánovaným úsporám se totiž bouří odbory, které dokonce v září letošního roku uspořádaly generální stávku.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Je na tom Řecko opravdu tak špatně?

30. 9. 2010 | Arsen Lazarevič | 2 komentáře

Je na tom Řecko opravdu tak špatně?

První polovina roku byla silně poznamenána řeckou krizí. Média denně referovala o Řecku jako o nezodpovědné zemi, kterou brzy čeká bankrot. Jaké poučení si z dění v této zemi můžeme... celý článek

Světová ekonomika zatáhnula za brzdu

17. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Světová ekonomika zatáhnula za brzdu

Finančním trhům minulý týden vládl pesimismus. Z tohoto rozpoložení je nedostaly ani čísla o růstu ekonomiky eurozóny. Údaje z Ameriky totiž dávají tušit, že se růst už brzy zbrzdí. celý článek

Život v zadluženém Řecku: lidé vědí, že jsou spoluviníci krize

27. 7. 2010 | Tomáš Volf

Život v zadluženém Řecku: lidé vědí, že jsou spoluviníci krize

Brutální šetření řecké vlády nese ovoce. Schodek státního rozpočtu se snižuje výrazně rychleji, než vláda původně plánovala. Na druhou stranu odrazuje firmy od investic a Řeky od většího... celý článek

10 důvodů, proč se vrátí recese

14. 7. 2010 | Jana Horáčková | 1 komentář

10 důvodů, proč se vrátí recese

Vstoupili jsme do období podobného rokům 2007 a 2008, kdy se výhled na ekonomiku jevil velmi nadějně, ale několik indikátorů varovalo, že přijde velký pád.

Řecku od bankrotu jen půjčky, škrty a vyšší daně nepomohou

4. 5. 2010 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Řecku od bankrotu jen půjčky, škrty a vyšší daně nepomohou

Předlužené Řecko budou v příštích třech letech udržovat při životě půjčky od zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Někteří ekonomové ale tvrdí, že i přes přísnou léčbu, se Řecku... celý článek

Partners Financial Services