Paul Krugman: Třetí deprese aneb cesta do pekel

Andrej Rády | rubrika: Publicistika | 16. 7. 2010 | 2 komentáře
Paul Krugman: Třetí deprese aneb cesta do pekel
Recese jsou běžné. Deprese jsou však výjimečné. Paul Krugman si myslí, že kromě let 1873 a období přelomu 20. a 30. let svět žádnou skutečnou depresi nezažil. Blíží se tedy nyní třetí?

Období dvou velkých historických ekonomických depresí neznamenala soustavný pád. I během těchto depresí docházelo k částečným korekcím směrem nahoru a mírným nedechnutím ekonomiky. Loňské oživení trhu proto nelze vnímat jako záruku toho, že deprese nepřijde.

Krugman se dokonce domnívá, že je minimálně americká ekonomika v rané fázi třetí ekonomické deprese. Především nezaměstnanost bude podle něj obrovským problémem, který z deprese udělá vleklou záležitost.

Vlády se podle Krugmana bojí inflace, přičemž daleko větší hrozbou je deflace. Příkladem tohoto nepochopení ekonomických hrozeb je nedávný summit G-20 v Torontu.

V letech 2008 a 2009 se zdálo, že se vůdcové světové ekonomiky poučili z minulosti. Snažili se snížení sazeb podpořit ekonomický růst. Obrovskými podpůrnými balíčky sice zadlužili své země, ovšem zabránili hlubšímu propadu. V létě se alespoň navenek zdálo, že recese je u konce.

Nezaměstnanost - brána k depresi

Ovšem nezaměstnanost se nepodařilo nijak znatelně snížit, zastavila se zhruba na deseti procentech. A jak americká, tak evropská ekonomika se zdají být na cestě k deflační pasti v japonském stylu. Překvapivě však již všichni hovoří o úsporách kvůli strachu z hlubokých deficitů a dluhů státních pokladen. Pro ekonomické oživení se však podle Krugmana ještě neudělalo dost.

V Evropě se otevřeně začíná šetřit a zvyšují se daně? Opravdu je to cesta k ekonomickému růstu? Amerika je na podobné cestě. Fed sice každý měsíc zmiňuje deflační rizika, ovšem prakticky proti nim nepodniká nic konkrétního.

Tyto kroky jsou podle Krugmana pochopitelné, alespoň politicky. Státy si nemohou dovolit riskovat podobné problémy, které zažívá Řecko a které nepochybně neminou další zadlužené země. Investoři, obecněji kapitál, nad tím však může spíše plakat.

Dlouhodobě je fiskální zodpovědnost jistě tou nejlepší cestou a doporučením. Omezování spotřeby a šetření uprostřed krize je však velikou chybou, míní Krugman.

Podle něj v tuto chvíli na politicko ekonomickém fóru vítězí ortodoxní uctívání šetření nad strohou analýzou a ekonomickými modely. Není to ve skutečnosti o Řecku ani o skutečně zodpovědném přístupu k zaměstnanosti. Právě nezaměstnaností tak podle Krugmana bude svět platit za tento politický přístup. Zda se jeho slova potvrdí, ukáží další měsíce a roky.

Celý článek si přečtete na stránkách  investicniweb.cz.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

deflace, deprese, EU, inflace, Krugman, USA

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na jaká rizika by si investoři měli dát pozor

15. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Na jaká rizika by si investoři měli dát pozor

Analytici serveru Morningstar se zeptali několika finančních poradců, na jaká rizika nyní připravují své klienty. A dali dohromady seznam. Hrozí mizerný růst, nezaměstnanost, deflace... celý článek

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

14. 7. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

Nejistota nahrává zlatu. Jeho cena může dál překonávat rekordy, často ale kolísá. Ani nákup tohoto drahého kovu tedy není bez rizika. Víte, které investice jsou nejbezpečnější a jak... celý článek

10 důvodů, proč se vrátí recese

14. 7. 2010 | Jana Horáčková | 1 komentář

10 důvodů, proč se vrátí recese

Vstoupili jsme do období podobného rokům 2007 a 2008, kdy se výhled na ekonomiku jevil velmi nadějně, ale několik indikátorů varovalo, že přijde velký pád.

Akcie:krátký týden přinesl slušný růst

13. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie:krátký týden přinesl slušný růst

Ačkoliv minulý týden měl jen tři obchodní dny, tuzemské obchodování zaznamenalo velice solidní růst. Hlavní část zisků si index PX připsal ve čtvrtek.

Wall Street – Americký palác snů

28. 5. 2008 | Věra Tůmová

Wall Street – Americký palác snů

Pracovat na Wall Street bývá snem mnoha lidí. Ti, co pracují na proslulé burzovní ulici, jsou ovšem jednou adorováni a stavěni na piedestal, jindy zatracováni. Záleží na tom, jak se... celý článek

Partners Financial Services