Nezaměstnanost USA vzdaluje od ekonomického zázraku

Roman Dvořák | rubrika: Komentář | 17. 5. 2010 | 1 komentář
Nezaměstnanost USA vzdaluje od ekonomického zázraku
Dubnový růst americké nezaměstnanosti všechny překvapil. Z 82 společností, které se podílely na jejím odhadu pro Bloomberg, nepředpokládala ani jedna růst její míry na 9,9 %.

Údaje o růstu americké nezaměstnanosti potvrzuje, že oživení tamní ekonomiky je zatím slabší, než jaké přišlo po srovnatelném propadu hospodářství ze začátku 80. let. Aby se USA vyrovnaly pokrizovému tempu z let 1983-84, musel by nynější růst HDP více než zdvojnásobit a míra nezaměstnanosti v průměru klesat o jednu až dvě desetiny procentního bodu měsíčně, tedy asi třikrát rychleji proti současnému stavu. Rovněž tvorba nových pracovních míst, s výjimkou dubna, zaostává. Od začátku roku jich přibylo asi půl milionu, což je opět proti letům 1983 a 1984, kdy jich bylo v každém roce vytvořeno tři miliony, málo.

Podíl státního sektoru na tvorbě nových pracovních míst není nakonec tak vysoký, jak se zpočátku podle mesiášských úmyslů vlády zdálo. Obama se nestal druhým Rooseveltem, ani druhým Reaganem. Naprostou většinu nových míst vytváří státem nenahrazený i nenahraditelný soukromý sektor, stejně jako v 80. letech, i když podíl státních zaměstnanců narůstá rychleji než tehdy.

Jejich dubnový počet byl sice skokově zvýšen o víc než šedesát tisíc brigádníků najatých na pravidelné sčítání lidu, ale i bez nich přibylo od začátku roku již tolik státních zaměstnanců jako za celý rok 1983. Podstatné ovšem je, že přírůstky ve státní správě nestačí dorovnávat pomalejší růst v soukromém sektoru.

Zaměstnanost ve stavebním průmyslu, který je pro rychlost ekonomického oživení klíčový, roste teprve poslední dva měsíce, a to nepříliš významně. Tímto tempem by se plně obnovila až za osm let, na rozdíl od vývoje po roce 1982, kdy výrazně přesáhla svou předkrizovou úroveň již do dvou let. Stavební průmysl se tak nachází v podobné situaci jako automobilový a ocelářský průmysl v 80. letech. Mnoho instalatérů, natěračů, elektrikářů a zedníků si bude muset najít jinou práci, stejně jako tenkrát dělníci v továrnách.

Také výroba zboží dlouhodobé spotřeby pomáhala oživení v 80. letech mnohem víc. Za prvé se na stavebním boomu přiživili různí výrobci nábytku a vybavení, za druhé nově vznikající odvětví high tech výrobků vyžadovalo dost pracovní síly pro výrobu elektrických a elektronických součástek. Změna spotřebitelských návyků začátkem 80. let pak přispívala k většímu růstu zaměstnanosti i v maloobchodě, kde rostla poptávka po prodavačích v shopping centrech a fast foodech.

Proti minulým letům nenabízí současné stavebnictví, výroba ani maloobchod dost práce. Odvětví, která ano, nestačí tento rozdíl dorovnávat. Vyšší zaměstnanost v těžebním průmyslu je způsobena rychlejším růstem ceny ropy a ostatních surovin, na rozdíl od roku 1983. Více míst vytváří i reklamní a konzultační agentury, které poskytují služby jiným firmám. Ve službách hrají významnější roli také pracovníci, kteří jsou zaměstnáváni na omezenou dobu či ke splnění určitého úkolu. To je dohromady ale pořád málo na překonání strukturálních překážek v americké ekonomice. K vedení nad Evropou to Spojeným státům stačí, ke zopakování úspěchu z 80. let však rozhodně ne.

Roman Dvořák (autor je analytikem v Pioneer Investments ČR)

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Perspektivní akcie? Hledejte v USA a v Asii.

14. 5. 2010 | B.I.G. Expert

Perspektivní akcie? Hledejte v USA a v Asii.

Z dlouhodobého hlediska mají nejlepší výchozí pozici pro růst asijské a americké akciové trhy. Naopak Evropa sužovaná problémy zadlužených zemí bude za trhy v USA a v Asii zaostávat.... celý článek

Světové akcie lépe odolávají problému jižní Evropy

4. 5. 2010 | Roman Dvořák

Světové akcie lépe odolávají problému jižní Evropy

Řecké akcie propadly od loňského října o skoro čtyřicet procent. Akcie dalších předlužených zemí EU jsou na tom jen o něco lépe. Přitom globální akcie jsou o osm procent v plusu.

Snaha dohnat a předehnat USA se Evropě nevyplatila

1. 3. 2010 | František Mašek | 21 komentářů

Snaha dohnat a předehnat USA se Evropě nevyplatila

Česko je uzavřené proti vlastním podnikatelům a investorům, zahraničním ale vychází vstříc. Měli bychom se raději poučit z vývoje malých států, podporovat přímou demokracii a nezávislé... celý článek

Fondy, které umí ochránit majetek i v krizi

16. 11. 2009 | Roman Stuchlík | 10 komentářů

Fondy, které umí ochránit majetek i v krizi

Nejúspěšnější korunový smíšený neutrální fond dokázal za uplynulý rok uchránit portfolio před ztrátou a skončil mírně v plusu. Polovina fondů je v zisku i na 5 letech.

Partners Financial Services