V Česku budou žít tři miliony důchodců

Jan Stuchlík | rubrika: Analýza | 9. 9. 2008 | 13 komentářů
V Česku budou žít tři miliony důchodců
Za padesát let bude v Česku na jednoho důchodce připadat jeden a půl pracujících. Dnes přispívá na důchodové a zdravotní náklady starším lidem skoro pět pracujících. O něco lépe na tom budou země v západní Evropě.

Dnešní středoškoláci se musí připravit na tvrdou budoucnost. Až jim bude 65 let a podle dnešních měřítek se z nich stanou důchodci, jim bude na státní důchodya zdravotní péči přispívat 1,62 pracujících. Dnes je to skoro pět. Lidí starších 65 let bude v Česku třetina a více než 80 let bude 13 procentům Čechů. Dnes je důchodců necelých patnáct procent a osmdesátníků tři procenta. Vyplývá to z nedávné studie evropského statistického úřadu Eurostat.

V příštích 52 letech se v Česku narodí4,364 milionu lidí. Zemře jich 6,433 milionu. Z ciziny se přistěhuje 1,236 milionu osob. Sečteno a podtrženo, Čechů už nebude 10,345 milionu jako dnes, ale o osm set tisíc méně. Lidí starších 65 let bude v Česku žít 3,175 milionu. Pokud se nezmění systém financování důchodů, budou se nároky na státní rozpočetrok od roku zvyšovat. Podobné to bude i s účtem za zdravotní péči.

Podíl počtu důchodců na populaci pracujících (v %)


Češi v tom nebudou sami, ani na tom nebudou zdaleka nejhůř. Ještě více vyhynou Bulhaři (-28 %), Lotyši (-26 %), Litevci (-24%), Rumuni (-21 %) a Poláci (-18 %). To znamená, že tamním důchodcům bude na státní důchody přispívat ještě méně pracujících než v Česku. I proto tamní vlády už přistoupily k reformám penzijního systému. Bulhaři a Rumuni si například už musí povinně soukromě spořit na penze.

Pokles počtu obyvatel a jejich rychlé stárnutí se nejvíce dotkne nových členských zemí Evropské unie ze střední a východní Evropy. Z původní patnáctky čeká jen Německo a relativně málo i Řecko a Itálii. Ostatní země EU mohou počítat s rozrůstající se populací.

Nejvíce se do roku 2060 zvýší počet obyvatel na Kypru (+66 %), v Irsku (+53 %), v Lucembursku (+52 %). Zatímco na Kypru a v Lucembursku bude mít růst populace na svědomí především příchod cizinců, v Irsku mohou spoléhat na vysokou porodnost. I v těchto zemích ovšem bude ubývat pracujících, kteří budou připadat na jednoho důchodce, což ztíží financování důchodového a zdravotnického systému.

Anketa

Uživí český státní rozpočet tři miliony důchodců?

Podíl veřejných výdajůna důchodový systém na HDP se do roku 2050 může bez reforem zvýšit až o deset procentních bodů. Podle výpočtů Miky Vidlunda, analytika Finského centra pro penze, bude řecký a portugalský veřejný důchodový účet převyšovat 20 procent HDP. V Česku se bude jeho výše pohybovat kolem 14 procent HDP. Ve srovnání s dneškem se tato hodnota zvýší o necelých šest procentních bodů.

Vidlund upozorňuje, že růst podílu důchodových výdajů na HDP bude nejmenší v zemích, které už nyní zavádějí nebo provedly reformy svých důchodových systémů a posílily pilíř soukromého spoření na důchod. Nejmenší nárůst veřejných výdajů na důchody měřený podílem na HDP, či jejich pokles očekává Vidlund v Polsku, Lotyšsku, Rakousku, Švédsku, na Slovensku či ve Velké Británii. Naopak za nejohroženější země považuje Kypr, Řecko, Česko, Portugalsko či Maďarsko.

Jak by měla vypadat důchodová reforma, pro kterou byste zvedli ruku? Podělte se o názor.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 9. 2008 9:30, Pavel

Já bych to tak černě neviděl. Kolik z těch pěti pracujích, dělajících na jednoho důchodce dnes, je darmožroutů ve státní správě, intelektuiálních žvanilů, honičů mičud či exhibicionistů předvádějích cosi co sami nazývají uměním, a kolik dělá opravdu nějakou smyslplnou činnost. V budoucnu prostě dojde k tomu, že výrazně poklesně počet darmožroutů z první skupiny a větší část lidí bude trávit svůj čas užitečnou prací.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 9. 2008 8:06, Bouček Antonín

Vy jste předchůdce Přemyslovců? Myslel jsem, že Přemyslovci vymřeli ve 14. století. Můj rodokmen sahá do roku 1648, protože si s tím můj příbuzný (archivář) dal práci a šel v pramenech tam, kde nikde nehledá. Můj pradávný předchůdce se na konci třicetileté války vynořil odněkud z neznáma a svedl mlynářovu dceru, čímž se dostal do úředních záznamů. Tchánův rodokmen začíná na konci 18. století, protože jeho předchůdci byli příliš chudí na to, aby se v záznamech objevili. Jeho bájný předek (podruh) udělal tu velkolepou věc, že se oženil (vzal si pasačku) a objevil se v nově zavedených (a archivovaných) církevních sňatkových protokolech. A vy jste potomek Přemyslovců! Gratuluji! Jaká to významná výhoda proti přistěhovalému pánovi Nguyenovi, Jakušenkovi anebo rodině Jakovových.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důchodové pojištění budou od ledna platit i lidé na volné noze

4. 9. 2008 | Eva Sovová | 10 komentářů

Důchodové pojištění budou od ledna platit i lidé na volné noze

Umělci, novináři a další pracovníci na volné noze budou muset od ledna platit ze svých příjmů důchodové pojištění. Osvobozeny budou jen honoráře do 7 tisíc korun měsíčně. Vyhýbání se... celý článek

Díky slevě na sociální dani zaměstnanci ušetří

3. 7. 2008 | Jan Pekař | 1 komentář

Díky slevě na sociální dani zaměstnanci ušetří

Z půl druhého procenta na čisté mzdě nikdo nezbohatne, státní rozpočet nezchudne a koalice splní předvolební sliby. Místo neúčinného snižování daní z příjmu vláda proto navrhuje snížit... celý článek

Vadil by vám odchod do důchodu v 65 letech?

12. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ | 47 komentářů

Vadil by vám odchod do důchodu v 65 letech?

Návrh na prodloužení věku pro odchod do důchodu na 65 let je jen krok od schválení. Poslanci ho pustili do závěrečného čtení v parlamentu. Vadil by vám odchod do důchodu v 65 letech?... celý článek

Výnosy penzijních fondů letos inflaci nejspíš neporazí

3. 6. 2008 | Petr Čermák | 7 komentářů

Výnosy penzijních fondů letos inflaci nejspíš neporazí

Připsané výnosy penzijních fondů za loňský rok podle předběžných odhadů vyrovnají inflaci. Letos bude patrně hůř. Za první čtvrtletí fondy hlásí meziroční propad zisku v průměru o šedesát... celý článek

Partners Financial Services