Dvě ropné krize musely přivést Západ k rozumu

Petr Čermák | rubrika: Seriál | 1. 9. 2008
Dvě ropné krize musely přivést Západ k rozumu
Dlouho nikoho nenapadlo, že by se s cenou ropy mohlo něco významného stát. Na začátku 70. let ale OPEC světu ukázal, že ropa může být i politickou zbraní. USA a Evropa vystřízlivěly a uvědomily si, že je na čase začít šetřit.

Nikdo si nedovolí víc než ten, kdo nemá co ztratit. K razantnímu kroku se OPEC, který založily arabské státy těžící ropu, odhodlal po 13 letech existence.

Egypt a Sýrie napadly 6. října 1973 Izrael, který je o šest let dříve porazil za šest dní. Učinily tak na Jom Kipur, jeden z největších židovských svátků, kdy je nařízeno modlení a půst. Po prvotním šoku se Izrael brzo vzpamatoval a získal nad situací kontrolu. Za pár týdnů se Izraelská vojska pomalu blížila k Damašku i Káhiře.

Arabským státům zůstala v ruce poslední zbraň, aby donutily Západ nepodporovat Izrael, - ropa. V úterý 16. října uvalily embargo na hlavního spojence Izraele – USA a Nizozemsko. Plošně snížil OEPC objem vývozu ropy ve srovnání se zářím o pět procent. Odpověď trhů byla velmi rychlá. Ještě tentýž den vzrostla cena o 70 procent a den před Štědrým dnem byla výš o dalších 128 procent. Za necelý jeden rok se tak její cena zvedla čtyřnásobně.

Svět utrpěl šok, hospodářství bylo závislé na této surovině a její nedostatek vyvolal paniku. Německá vláda 19. listopadu vydala všeobecný zákaz nedělní jízdy osobních automobilů a na čtyři týdny přechodně zavedla na dálnici maximální rychlost 100 km/h. Podobná opatření zavedlo Lucembursko, Dánsko, Nizozemí i Švýcarsko. Přišla recese, a i když se situace vyřešila, ceny ropy se již na původní hodnoty nevrátily. Americké benzínové pumpy byly i týden bez benzínu a i v USA byla maximální rychlost stanovena na 88 km/h. Recese v USA byla jedna ze dvou nejdelší od druhé světové války, trvala 16 měsíců.

Ropné státy zjistily, že mají v rukou mocnou ekonomickou i politickou zbraň. Americké automobilky prozřely, že vyrábět velká těžká auta s ohromnou spotřebou je píseň minulosti. Mohutný jaderný energetický program Francie odstartoval v roce 1974. Svět začal ropnou odvykací kúru.

Rok 1975 se nesl ve znamení znárodňování. Soukromé ropné společnosti byly vyhnány ze Saudské Arábie, Kuvajtu, Kataru a o rok později z Venezuely. Na druhou stranu ropabyla v roce 1970 objevena v Severním moři. Vyšší ceny ropy činí těžbu rentabilní i v horších podmínkách, kde je dražší vytěžit barel. Postupně se také objevila nová naleziště na Aljašce a v Mexiku. Moc OPECu tak postupně klesala.

Přesto když se v Íránu odehrál převrat a šáh Páhlaví utekl ze země, nastala panika. Svět měl stále ještě v paměti první ropný šok. Írán omezil dodávky ropy, ale dopad tohoto opatření už nebyl tak výrazny. OPEC se snažil pokles vývozu z Íránu vynahradit vlastním zvýšením exportu, takže celkový pokles ropy na trhu činil 4 procenta. Po invazi Iráku do Íránu se obě země snažily exportovat co nejvíce ropy, státy měly válku z čeho platit.

Vývozní kvóty OPECu zůstaly jen dohodou na papíře. V roce 1985 opustila vývozní kvóty i Saudská Arábie a nastal pád ceny ropy. Ceny ropy postupně klesaly pod úroveň roku 1973, kde až do konce 90. let, s krátkou přestávkou, když Irák neúspěšně napadl Kuvajt v roce 1991, také zůstávaly.

V 90. letech přišli opět na scénu ropní giganti, kteří kupují podíly ropných státních firem v Kuvajtu, Libyi či ve Venezuele, protože státní podniky nejsou schopny efektivně hospodařit.

Ale nízké ceny nemohly vydržet věčně. Rozvojový svět potřebuje k expanzi energii. Miliardové státy Čína a Indie rostou enormním tempem a k růstu potřebují ropu. Banka GoldmanSachs prorokuje, že barel ropy bude už brzy stát 200 dolarů, jiné hlasy říkají, že jde o spekulační růst a ropa naopak bude zlevňovat.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ropa prý za 100 i za 200. A pak věřte analytikům.

27. 5. 2008 | Jan Pekař | 11 komentářů

Ropa prý za 100 i za 200. A pak věřte analytikům.

Ropy je málo, těžaři nestačí uspokojit prudce rostoucí poptávku z Asie. Ropy je dost, dokonce přebytek, takže ji producenti nechávají v tankerech na moři. To jsou zprávy o stavu trhu... celý článek

Kam tečou miliardy dolarů za drahou ropu

28. 2. 2008 | Petr Sklenář | 3 komentáře

Kam tečou miliardy dolarů za drahou ropu

Díky drahé ropě zbohatly ropné státy od roku 2001 o tři biliony dolarů. I proto dnes stojí v Dubaji a jeho okolí čtvrtina všech stavebních jeřábů ve světě. Kromě stavby mrakodrapů ovšem... celý článek

Ropa na bodu varu

7. 1. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Ropa na bodu varu

Cena barelu ropy se 3. ledna přehoupla přes psychologickou hranici 100 dolarů. Od začátku roku 2007 se tak zvedla zhruba o 60 procent. Trend je postupný a dlouhodobý, takže se nedá... celý článek

Ropa za 100 dolarů? Možná ještě letos

30. 10. 2007 | Jan Stuchlík

Ropa za 100 dolarů? Možná ještě letos

Hrozivý růst cen ropy Čechy zatím děsit nemusí. V korunách se díky oslabujícímu dolaru cena ropy zdaleka nezvyšuje tak rychle jako na světových trzích.

Ropa za 78 dolarů? Brzy může být i hůř

17. 7. 2007 | Jan Stuchlík

Ropa za 78 dolarů? Brzy může být i hůř

Těžba ropy přestává stačit nárokům žíznivého světa. Za pět let bude mít svět podle odhadů Mezinárodní agentury pro energii jen minimální záložní kapacity pro krytí nenadálých výpadků... celý článek

Partners Financial Services