Očima expertů: Prezident, nebo prezidentka? Co přinesou francouzské volby

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 5. 5. 2017
Kdo se stane příštím prezidentem Francie? A co by vítězství Macrona, respektive Le Penové znamenalo pro další osud země galského kohouta a co pro celou Evropu?
Očima expertů: Prezident, nebo prezidentka? Co přinesou francouzské volby

Zdroj: Shutterstock

Předvolební průzkumy, mediální analytici i bookmakeři sázkových kanceláří mají jasno. Příštím prezidentem Francie se stane devětatřicetiletý Emmanuel Macron. Ten před dvěma týdny získal v prvním kole voleb 24 procent hlasů, jeho soupeřka Marine Le Penová postoupila do druhého kola s podporou 21,3 procenta všech voličů. I když se rozdíl 2,7 procenta může na první pohled zdát jako nepatrný, odborníci se shodují na tom, že právě Macron je pro Le Penovou ve finále prezidentského klání nejhorším možným sokem. Pro většinu Francouzů je prý navíc nepřijatelný agresivní postoj Le Penové vůči Evropské unii. Zvolení Macrona by naopak pro Francii zřejmě znamenalo udržení statu quo.

Anketa

A vy byste si uměli vybrat?

Další překvapení?

Brát ale vítězství Macrona za jasnou věc by byla chyba. Že se předvolební odhady i novinoví komentátoři můžou fatálně mýlit, jsme se v poslední době přesvědčili hned několikrát – třeba při referendu o brexitu a při volbách ve Spojených státech. V obou případech vyhrály zprvu výrazně podceňované „alternativy“. Pokud by někdo chtěl změřit síly s bookmakery sázkových kanceláří a zkusit je potrestat za vysoký kurz na Le Penovou (5,3:1), mohl by ke vsazené tisícikoruně při jejím triumfu dostat dalších 4300 korun. Naopak sázka na Macrona v kurzu 1,13:1, vám tisícovku zhodnotí jen o 130 korun.

Jak šance kandidátů vidí čeští politici, ekonomové, zástupci neziskovek a akademické sféry? Kdo se podle nich stane příštím francouzským prezidentem? Co to bude znamenat pro Francii a co pro Evropu? A koho z dvojice Macron x Le Penová by sami radši viděli v Elysejském paláci a proč?

David Ondráčka

ředitel české pobočky Transparency International

David Ondráčka
-3
+
-

Macron podle mě druhé kolo vyhraje 60:40, je lepší volba než Le Penová. Líbí se mi, že hraje na pozitivní vlnu, jít dopředu, problémy řešit, nebrečet, jak je Francie v krizi a kdo všechno za to může. Má rozumně kritický postoj k Evropské unii, ale nechce ji bourat. Jednu předvolební debatu jsem si pustil a úplně přesvědčivě na mě během ní nepůsobil, ale možná to je jen povrchní pocit. A jeho finta s nezávislostí je dost mazaná – ještě před rokem byl ministrem a poradcem neoblíbeného Hollanda a teď už na pochodu jako úplně nezávislý. Parlamentní volby v létě vytvoří rozmanitý parlament a kohabitace pro něj bude velmi těžká, bude mít hodně svázané ruce. A veřejnost čeká změnu politiky, nejlépe zázraky. Těch bude schopen jen velmi obtížně a hodně lidí z jeho podpory vystřízliví.

Petr Mach

europoslanec, předseda Svobodných

Petr Mach
+27
+
-

Prezidentem Francie se asi stane Macron, protože politici zleva i zprava doporučují voličům volit Macrona, aby nezvítězila Le Penová. Pokud jde o ekonomiku, Macron i Le Penová jsou protekcionisti a budou chtít ochraňovat různými triky francouzskou ekonomiku před levnější konkurencí, třeba i z České republiky. Těžko říct, co by přesně pro Francii a pro Evropu znamenalo vítězství Le Penové. Snadno odhadnout ale jde, co by znamenalo vítězství Macrona: žádnou změnu, pokračování stávající mizerné politiky Evropské unie pod vedením Německa, ať už německým kancléřem bude dál Merkelová, nebo šéf socialistů Martin Schulz. Macron už vyhrožuje „zemím jako Polsko a Maďarsko“ (čímž jistě myslel i Českou republiku), že na ně budou uvaleny sankce za nepřebírání migrantů podle kvót Evropské unie. Kdyby vyhrála Le Penová, nastala by aspoň nějaká změna.

Jan Keller

europoslanec, sociolog

Jan Kelller
+2
+
-

Domnívám se, že příštím francouzským prezidentem se stane levicový favorit burzovních kruhů Emmanuel Macron. Já osobně bych v čele Francie viděl raději nějakou ženu. Ale pro Francii bude v každém případě důležitější, kdo se stane vítězem parlamentních červnových voleb. A tam bude soupeřit více politických sil než jen dva vítězové z prvního kola.

Vladimír Pikora

hlavní ekonom Next Finance

Vladimír Pikora
+7
+
-

Myslím, že Francie si vybírá mezi dvěma špatnými kandidáty.

Pokud vyhraje Macron, nestane se vůbec nic. Francie půjde stejnou cestou jako v posledních letech. To znamená, že bude pokračovat socialistická cesta. Dál poroste dluh Francie, ještě víc klesne rating země, v zemi bude víc imigrantů. Globální význam Francie zase poklesne.

Pokud vyhraje Le Penová, tak se asi budeme divit my i ona sama. Svět není na tento scénář připraven. Finanční trhy se vyděsí. Ve hře by najednou byla reálná šance na vystoupení Francie z eurozóny i samotné Evropské unie. Francii by se zkomplikovalo vydávání dluhopisů. Zhoršil by se její rating a dluh asi výrazně vzrostl. Vzrostl by i protekcionismus, což by zemi ublížilo. Nejspíš by ale ubylo imigrantů, což by dlouhodobě ulevilo veřejným financím.

Ilona Švihlíková

ekonomka

Ilona Švihlíková
+11
+
-

Příštím francouzským prezidentem bude zřejmě Macron. Z téhle dvojice bych si já osobně vybírala jen velice těžko, protože logiku volby takzvaného menšího zla neuznávám. Podle mě zpravidla vede k posílení toho většího zla.

A k čemu povede zvolení Macrona? Ke snaze obnovit mocenskou paritu mezi Francii a Německem, která podle mého názoru selže. A pokud si Macron zachová svůj arogantní přístup k zemím, které si dovolují mít jiné než liberální názory, tak se máme na co těšit.

Jan Zahradil

europoslanec

Jan Zahradil
+1
+
-

Šance Emmanuela Macrona jsou zatím vyšší, ale vítězství v kapse rozhodně nemá, musíme počkat na sečtení hlasů. Já osobně ve druhém kole žádného favorita mít nebudu. Francouzská ekonomika je příliš svázaná a přeregulovaná a ani jeden z kandidátů nenabízí smysluplné řešení. Macron sice některé rozumné návrhy představil, ale pravděpodobně se nebude moci opřít o parlamentní většinu. A ekonomická politika paní Le Penové je natolik levicová a protekcionistická, že Francii rozhodně nepomůže.

Pokud jde o evropskou politiku, je paní Le Penová na můj vkus příliš protiunijní, kdežto Emmanuel Macron je klasickým eurofederalistou. Ani jeden z těchto postojů nepřinese Evropské unii, Francii ani České republice nic dobrého.

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom společnosti Cyrrus

Lukáš Kovanda
+17
+
-

Anketa

Která odpověď se vám nejvíc líbila?

Macron je čítankový příklad produktu globální korporátní sféry. Ta je stále prorostlejší se státem a jako taková tíhne k pokrokářsky levicovému vidění světa. Korporace vlastně nefandí tržní konkurenci, ohrožuje její výsostné postavení. Dobře prolobbovaná regulace nemusí pro korporaci znamenat citelnou zátěž, zato pro potenciální konkurenci představuje nepřekonatelnou bariéru při vstupu na trh. Aby korporace mohla takovou regulaci prolobbovat, musí být zadobře s tím či oním levicovým politikem. Vypočítavě tedy přejímá jeho světonázor. Proto Macronovo označení za produkt korporátní sféry a zároveň za pokrokářsky levicového kandidáta není protimluv. Spřízněnost s korporátním prostředím mu zároveň zajišťuje náklonnost mainstreamových médií, která jsou korporacemi buď přímo vlastněna, nebo pro ně korporace jsou důležitými inzerenty. Proto korporace a média, podstatná část establishmentu, za Macronem tak neochvějně stojí. Nejde o ideje, ale prostě o peníze.

Naproti tomu Le Penová představuje ohrožení statu quo. Z hlediska korporací je neřízenou střelou. Její ekonomická opatření jsou levicovější než Macronova, je ale levicovou političkou tradičního rázu, pouze na národní úrovni, kdežto Macron je levicovým politikem progresivistickým, na úrovni globální. S klasicky liberálním viděním světa nemá ani jeden z kandidátů nic moc společného. Pokud ale Le Penová nezvítězí letos, což je pravděpodobnější varianta, dřív či později ona – nebo někdo jako ona – zvítězí. Establishment v současnosti totiž není ani s to pojmenovat problémy, jimž mnohý řadový Francouz čelí, tomu ale dřív nebo později – mediální masáži navzdory – trpělivost dojde.

Jan Bureš

hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Jan Bureš
+2
+
-

Věřím ve vítězství Emanuela Macrona. Průzkumy veřejného mínění sice můžou jeho náskok nadhodnocovat, ale je i tak příliš vysoký (daleko za hranicí statistické chyby). Vítězství Marine Le Penové by bylo pro investory velkým negativním překvapením. Na trzích by zavládlo výrazné napětí, které by mohlo mít okamžitý dopad na ekonomickou aktivitu jak ve Francii, tak v eurozóně. Ekonomické dopady na eurozónu odhadujeme v takovém případě v poměrně širokém intervalu  od -0,1 p. b. až po -1 p. b. A to v závislosti na tom, zda napětí uhasne v horizontu několika týdnů po konání parlamentních voleb, nebo dojde k vyhrocení situace a ta přeroste v ústavní krizi, rozpuštění sněmovny a eventuálně nové parlamentní volby. Vystoupení Francie z Evropské unie nebo z eurozóny ale ani v případě vítězství Marine Le Penové nadáváme, vzhledem k vysokému množství ústavních pojistek, vysokou pravděpodobnost.

Ondřej Tůma

Autor článku Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase a Lidových novinách.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services