Kdo další ven z EU? Třikrát destilovaný irský exit

Pavel Jégl | rubrika: Co se děje | 24. 10. 2016 | 2 komentáře
Byznysmodel Irska je v Evropské unii neudržitelný. Bude v ní udržitelné Irsko?
Kdo další ven z EU? Třikrát destilovaný irský exit

Brexit byl dlouho pokládán za nevinnou slovní hříčku. Teď je jasné, že bude realitou.

Škarohlídi (anebo realisté?) přitom považují odchod Británie z Unie jen za první z padajících kostek domina. Která by tedy měla padat jako druhá? Přijde po brexitu grexit, extonia, quitaly, finish, nebo snad czexit?

Poměřováno čistě hospodářsky, měl by to být irexit. O Irské republice se jako o kandidátovi na odchod z Unie příliš nepíše, přitom bude mít nejpádnější ekonomické důvody, aby následovala Británii. Posuďte sami:

Speciální byznys

Po odchodu Spojeného království bude irský obchod se zeměmi mimo Evropskou unii větší než irský byznys se „zbytkem Unie“. Více než polovina irského exportu bude směřovat do zemí mimo Unii (zejména do odešedší Británie a Spojených států) a většina dovozů bude pocházet z neunijních států (opět Británie a USA).

Unijní trh zůstane důležitou položkou irského zahraničního obchodu, ale obchodní styky s Británií a Spojenými státy nad ním nejspíš převáží. Irové si tak začnou klást otázku, jestli je pro ně členství v Unii nadále tak prospěšné a zda mají v rukou Bruselu nechat pravidla, podle nichž budou obchodovat s Amerikou, kde žije víc Irů než v Irsku, a s Británií, kde jich je víc než milion.

Irská vláda ujišťuje: Chceme zůstat v Evropské unii a chceme mít speciální vztahy s Británií. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že se tyto vztahy povedou.

Anketa

Nastane éra odchodů z Unie?

Brali, teď dávají

Irsko bylo vůči Unii do roku 2014 čistým příjemcem (státem, který ze společného rozpočtu dostává víc peněz, než do něj odvádí). Před vstupem Česka do Unie (květen 2004) byli Irové dokonce největšími čistými příjemci v přepočtu na obyvatele – na jednoho Ira připadalo ročně téměř 400 eur.

V roce 2014 se však karta obrátila, Irové se stali čistými plátci. Také proto nadšení obyvatel zeleného ostrova pro tucet zlatých hvězd na modrém evropském nebi polevilo.

Odejdou Američané…

Irsko je oblíbeným místem amerických korporací, které si na ostrově zřizují sídla a vedou odtud byznys nejen v Evropě, ale i v Asii a severní Africe. Přivedla je tam nízká korporátní daň (12,5 procenta), benevolentní postoj vlády k „optimalizaci“ daní a volný přístup na evropský trh.

Letos v létě však akcionářům korporací a také irské vládě zatrnulo, když Evropská komise nařídila Applu, aby Irsku zaplatil nedoplatek třináct miliard eur. Potrestala Irsko za „selektivní daňové zacházení“, které prohlásila za „protiprávní státní podporu“. Apple přitom nemusí být poslední korporací sídlící v Irsku, která bude doplácet daně.

Komise ujistila, že verdiktem proti nakousnutému jablku „nezpochybnila irský daňový systém“. Irská korporátní daň je však kdekomu trnem v oku, zejména Němcům a Francouzům. „Sazby firemních daní v Irsku a Británii dosahují neudržitelných úrovní,“ postěžoval si v létě francouzský ministr hospodářství Emmanuel Macron. Dá se tušit, že v příštích letech tlak na harmonizaci této daně zesílí.

Irský byznysmodel je založen na přitažlivosti země pro technologické firmy. Poté, co Evropská komise zatrhla Irům daňové optimalizace známé pod přezdívkou dvojitá irská, zbývá z něj především nízká korporátní daň a snadný přístup na unijní trh. Pokud by Irové museli zvednout daň, byl by tento model zpochybněn.

V sázce je hodně. Americké korporace v zemi se 4,7 milionu obyvatel zaměstnávají na 140 tisíc lidí a během posledních dvou desetiletí v ní investovaly 310 miliard dolarů (275 miliard eur).

Za lepším

Východní Evropa se stěhuje na Západ

Miliony lidí z nových unijních zemí odcházejí za lepším. Na západ. A Anglie je – zejména kvůli jazyku – nejčastější cílovou zemí. Odpor vůči ekonomické migraci z východní Evropy byl také jedním z hnacích motorů brexitu. Kdo další jí bude chtít přibouchnout dveře před nosem?

Kdo bude chtít zavřít dveře jako Britové? 

… a přijdou Poláci

Irsko se dostane pod tlak obyvatel Evropské unie, pro které budou v Albionu po brexitu patrně platit pracovní omezení. Investor Andrew Amoils, který pracuje pro globální marketingovou firmu New World Wealth, odhaduje, že do Irska dorazí za prací statisíce lidí z chudších zemí Unie.

Pravda, mohli by jít do jiných evropských zemí, jenže Irsko zůstane jediným anglickojazyčným státem Unie a pro většinu Evropanů je druhým jazykem právě angličtina. K tomu má Irsko štědrý sociální systém.

Byl to zejména odpor proti přílivu zahraničních pracovníků z Polska a dalších nových zemí Unie, který Brity přiměl hlasovat pro brexit. A britský scénář se za pár let může opakovat v Irsku. „Příliv cizinců může v Irsku vyvolat paniku a podnítit referendum o odchodu z Evropské unie,“ upozornil Andrew Amoils deníku Daily Express.

Vrátí se hranice?

Hranice mezi jižní a severní částí irského ostrova, tedy mezi Irskou republikou a Ulsterem, který je součástí Spojeného království, se po brexitu stane vnější hranicí Unie. Vláda v Londýně nechce připustit, aby byla zadní branou pro migranty mířící do Británie.

Irové se zase obávají, že volný pohyb mezi oběma částmi ostrova vezme za své. Pro mnohé z nich by to bylo nepřijatelné. Co víc, návrat pasových a celních kontrol by zpochybnil mírovou (velkopáteční) dohodu z roku 1998, která ukončila třicet let násilí mezi proirskými katolíky a probritskými protestanty.

Řešením by mohlo být sjednocení Irska. Severoirští katolíci o tom chtějí uspořádat referendum. S ním by však musela souhlasit vláda v Londýně. A to je nemyslitelné.

Zatím jen destilují

Průzkum pro zpravodajský portál Journal.ie krátce po britském referendu ukázal, že 55 procent Irů dává přednost členství v Unii. Pokud by však Francouzi prosadili harmonizaci korporátních daní, bylo by nejspíš všechno jinak. Bruselskou Evropu by v očích Irů také mohla poškodit další krize v eurozóně.

Už požadavek Evropské komise, aby Apple vyplatilo Irsku miliardy eur, mnoho Irů rozezlil. V Irsku je pokládán za důkaz, že bruselská byrokracie se čím dál víc plete do věcí vlád a národních parlamentů.

Irové však málokdy někam spěchají, jsou trpěliví – svědčí o tom mimo jiné důkladná trojnásobná destilace irské whiskey. Dá se tedy předpokládat, že se ven z Unie nepohrnou, počkají, jak dopadne exit Britů.

A potom… V Irsku mají referendum téměř každý rok. Je snadné ho vyvolat, zato těžké předvídat jeho výsledek.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Východní Evropa se stěhuje na západ. Kdo bude chtít zavřít dveře po Británii?

31. 8. 2016 | Luboš Palata | 1 komentář

Východní Evropa se stěhuje na západ. Kdo bude chtít zavřít dveře po Británii?

Velká Británie si odhlasovala vystoupení z Evropské unie, protože nezvládla imigraci z Východní Evropy. Je to trochu zjednodušující tvrzení, ale obavy z pokračujícího přílivu přistěhovalců... celý článek

Británie neodchází z planety Země

4. 7. 2016 | Martin Tománek

Británie neodchází z planety Země

Předpovědí, co se stane s Británií a co se stane s Evropou, se po zveřejnění výsledků britského referenda o odchodu z Evropské unie urodilo tolik, že by se daly přehazovat vidlemi.... celý článek

Brexit a další kostky domina

27. 6. 2016 | Pavel Jégl | 5 komentářů

Brexit a další kostky domina

Může Harry Potter odčarovat brexit? Kdepak, na to je už pozdě.

Očima expertů: Co nás čeká po brexitu

27. 6. 2016 | Ondřej Tůma | 24 komentářů

Očima expertů: Co nás čeká po brexitu

Velká Británie překvapivě zamávala Evropské unii na rozloučenou a řekla své definitivní good bye. Co to přinese v praxi? Máme být rádi, nebo se obávat? Přečtěte si názory Bohuslava... celý článek

Očima expertů: Až Británie poví Unii své good bye

4. 12. 2015 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Očima expertů: Až Británie poví Unii své good bye

Stále víc Britů je pro vystoupení ostrovního království z Evropské unie. Co by to pro Unii znamenalo? Jaké důsledky by „brexit“ měl pro ekonomiku Velké Británie i kontinentu? Ptáme... celý článek

Partners Financial Services