Masochismus českých euroskeptiků

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 25. 6. 2016 | 18 komentářů
Čeští příznivci Nigela Farage jsou podobným zjevením, jakým by byli turečtí fanoušci Kláry Samkové.
Masochismus českých euroskeptiků

Velká část českých kritiků Evropské unie britský odchod ze společenství oslavuje: za ty nejznámější Václav Klaus a Petr Mach. Jen někteří přijímají Brexit s rozpaky, třeba Petr Fiala. Jsou to přitom ti druzí, kteří reagují správně. Ze tří důvodů.

Za prvé, Česká republika ztrácí svého dlouhodobě nejvýznamnějšího politického spojence v Unii, a to na několika frontách. Se Spojeným královstvím odchází největší z členských států, ve kterých se neplatí eurem, ale národní měnou. Země mimo eurozónu budou po dokonaném Brexitu tvořit 105 milionů z celkových 443 unijních občanů namísto současných 170 z 508 milionů. To je pokles z 33,4 % na 23,6 %, o třetinu. Naopak posílí hlas těch vlád, které jsou pro stále těsnější rozpočtovou integraci.

Byli to ostatně Britové, kteří spolu s námi loni odmítli další půjčku Řecku a díky nimž jsme před čtyřmi lety nebyli jediní, kdo odmítal podepsat fiskální pakt. Spojené království bylo nejvlivnější zemí odporující celounijnímu systému přerozdělování azylantů; v tomhle i v jiných tématech představovalo pro české politiky praktickou ukázku, že si lze v Bruselu vyjednat u nepopulárních témat výjimky.

Po britském odchodu zůstanou čeští euroskeptici v Unii opuštění, případně podpoření autoritářskými politiky Polska a Maďarska. To je citelně menší síla i horší společnost, než jakou čeští premiéři nacházeli po boku Davida Camerona.

Za druhé, v těsné britské volbě rozhodly i předsudky vůči Východoevropanům, které dlouhodobě přiživuje UKIP. Sám předseda strany Nigel Farage říká, že v Británii vidí raději Indy než Poláky nebo Bulhary. Čeští fandové kampaně Leave projevují jejím podporováním a sdílením stejný masochismus, jako by projevovali muslimští příznivci Kláry Samkové. Mohou jim imponovat protiunijní rétorika, nebo nekorektně na plná ústa řečeno protiunijní lži. Jenže nepřítel mého nepřítele není automaticky mým přítelem. Jsou to právě příbuzní a přátelé českých brexitářů, které chce UKIP z Británie po Brexitu posadit na letadlo do Tuřan. Jsou to právě české firmy, které se kvůli Faragovi a dalším budou muset potýkat se stupidními předsudky.

Třeba to dojde i Petru Machovi, který v pátek velkomožně slíbil, že v Evropském parlamentu vždy podpoří volný obchod a volné cestování mezi Evropskou unií a Velkou Británií: Britové hlasovali pro Brexit taky proto, aby o tom, koho si k sobě pustí a nepustí na čaj, nerozhodoval necivilizovaný Slovan z Bruselu.

Anketa

Pro, nebo proti?

Za třetí, i když teď není jasné, co Brexit znamená pro Evropu, je už jasné, co znamená pro Česko. Loni Spojené království přispělo do unijního rozpočtu 16,6 miliardami eur, které odtud putovaly i do České republiky, čistého příjemce. Pokud budou chtít Britové s Unií volně obchodovat, budou muset posílat solidární příspěvek dál, jak to dělá Norsko formou takzvaných Norských fondů. Těžko ale očekávat, že Britové odešli proto, aby nakonec platili stejně nebo víc.

Varování

Nejsem fanda dotační ekonomiky, veřejnou podporu Čapímu hnízdu vidím jako systémový problém a ne selhání jednotlivců. Jenomže tenhle systémový problém se nevyřeší prostým oškrtáním fondů bez změny principů jejich fungování. A méně evropských peněz teď bohužel znamená taky komplikace pro veřejné projekty, na kterých se v Česku shodnou téměř všichni, včetně velké části euroskeptiků: rychlé vlaky, opravené silnice, kvalitní školství.

Pozitivní je alespoň zjistit, kdo všechno se řídí heslem čím hůř, tím líp – a moci díky tomu včas předejít možnosti, že by řídili cokoliv většího než koloběžku.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 6. 2016 7:51, Hunter

Pokud odejdeme z EU, budeme si vládnou sami.

A když vidím jakou sebranku si dobrovolně volíme, tak mě takové představa děsí.

Příznivce "Czexitu" si ze záhadného důvodu myslí, že když opustíme EU, tak se nějakým zázraam změníme z blbců volících kobliháře a alkoholiky na zodpovědné občany pečlivě čtoucí programy a rozvážně hodnotící kandidáty na základě jejich motivací předchozích činů.

To určitě.

Náš problém není v Bruselu. A odchodem od Bruselu se nevyřeší.

+69
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 6. 2016 12:51, Karásek

Každou sekundu přibyde několik lidí z Británie, kteří žádají nové referendum o setrvání v EU, kde bude výsledek uznán a vystoupení z EU možné jen, když se zůčastní referenda víc než 75% obyvatel a pro výstup bude víc než 60% obyvatel Británie. Tuto sekundu je petice podepsána už od 3,1 milionů lidí:
http://petition.parliament.uk/petitions/131215

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Brexit a další kostky domina

27. 6. 2016 | Pavel Jégl | 5 komentářů

Brexit a další kostky domina

Může Harry Potter odčarovat brexit? Kdepak, na to je už pozdě.

Až Británie řekne good bye

31. 5. 2016 | Lukáš Kovanda | 9 komentářů

Až Británie řekne good bye

Už příští měsíc se dozvíme, jestli chtějí Britové zůstat v Evropské unii. Ačkoli to zatím spíš vypadá, že většina jich zůstat chce, pojďme se pro jistotu podívat, co by se stalo, kdyby... celý článek

Brexit a hra o impérium

4. 4. 2016 | Pavel Kohout | 4 komentáře

Brexit a hra o impérium

23. června bude Velká Británie v referendu rozhodovat o svém setrvání v Evropské unii. Ta udělá všechno pro to, aby se Británii případný odchod rozhodně nevyplatil.

Čapí hnízdo je systémový problém

18. 3. 2016 | Michal Kašpárek | 29 komentářů

Čapí hnízdo je systémový problém

Posílali veřejné peníze do soukromých firem – a divili se, že končí u miliardářů.

Očima expertů: Až Británie poví Unii své good bye

4. 12. 2015 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Očima expertů: Až Británie poví Unii své good bye

Stále víc Britů je pro vystoupení ostrovního království z Evropské unie. Co by to pro Unii znamenalo? Jaké důsledky by „brexit“ měl pro ekonomiku Velké Británie i kontinentu? Ptáme... celý článek

Partners Financial Services