Pavel Kohout: Zachraňte Řecko

Představte si, že se ocitnete v Řecku roku 1974. Ovšem ne na dovolené, ale jako předseda vlády nové republiky. Dokážete držet na uzdě státní dluh? Budete vládnout odpovědně, nebo začnete rozhazovat, aby byl lid spokojen – a abyste se udržel u koryta? V počítačové simulaci ekonoma Pavla Kohouta Zachraňte Řecko si můžete vyzkoušet, jak tvrdý chleba má politik v zemi, kde lidé chtějí víc a víc bez ohledu na to, kde na to jejich stát vezme.
Pavel Kohout: Zachraňte Řecko

Druhý díl našeho povídání s ekonomem Pavlem Kohoutem tedy volně navazuje tam, kde jsme před týdnem skončili

Jak vás vůbec napadlo pustit se do vývoje počítačové hry?

S vývojem počítačových her jsem začal už v 90. letech – napsal jsem simulaci obchodování na burze. Díky ní jsem vlastně přičichl k financím a odstartoval finanční kariéru. A teď, po dvaceti letech, jsem si řekl, proč neudělat něco podobného. Jen s tím rozdílem, že jsem se musel naučit programovat v moderním prostředí.

Pavel Kohout

Pavel Kohout

Pavel Kohout je autorem knih o investování, např. Peníze, výnosy a rizika a Investiční strategie pro třetí tisíciletí, a makroekonomii, např. Finance po krizi. Publikuje v řadě českých a zahraničních médií. Byl členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a Poradního expertního sboru (PES). V roce 2007 spoluzaložil finančněporadenskou společnost Partners Financial Services, v níž působí jako místopředseda dozorčí rady.

Nová kniha Pavla Kohouta!

Proč jste si nenašel někoho, kdo by hru naprogramoval za vás?

Tohle musí člověk udělat sám. Zadat naprogramování někomu jinému by bylo možné jen za předpokladu, že bych chtěl vyvinout předem jasně definovaný systém. Jenže tohle je simulační hra, kde jde o okamžité nápady. Simulační hra je vývoj řady pokusů a omylů. Něco, co se nedá předem analyticky nalinkovat a naprogramovat průmyslovým způsobem.

Jaký má hra příběh, co mě jako hráče čeká?

Hra začíná v Řecku v roce 1974. Zrovna skončilo sedmileté období vojenské diktatury, přichází demokracie a vy jste zvolen předsedou vlády nové řecké demokratické republiky. Váš úkol je stanovit daně a výdaje, aby ekonomika rostla, občané byli spokojení a nedocházelo k nerovnováhám. Pochopitelně musíte bojovat s velmi nepříjemnou opozicí, která nevynechá jedinou příležitost přesvědčit voliče, že bude vládnout lépe. Ještě ke všemu je opozice levicová, takže bude zvyšovat výdaje, daně a zavádět všechna možná regulační opatření.

Pařením k prospěritě

I podle Michala Kašpárka vám k finančnímu vzdělání můžou pomoci počítačové hry. I takové, které si to za cíl nijak zvlášť nekladou.

A jaký je cíl hry?

Cíl je udržet dluh na uzdě nebo, pokud bude u vlády opozice, minimalizovat škody, které napáchla, potom, co se znovu vrátíte do vlády. V klíčovém roce 2008 pak nesmíte propadnout panice a musíte obratně vymanévrovat z krize. Celá hra je projektovaná na 60 cyklů – končí v roce 2034, takže navíc je v ní i určitý sci-fi element. Například v roce 2025 čeká na hráče opravdu těžká zkouška. Současná řecká finanční krize proti ní vypadá jen jako drobná přeháňka.

Už jste zvládnul dojít vítězně až do konce?

Chci, aby byla hratelná, aby měl každý šanci ji úspěšně zvládnout. Ale i když jsem ji programoval a znám ji do nejmenších detailů, úspěšné dokončení není ani pro mě úplně snadné.

Kolik má hráč „provázků“, za které může tahat, a ovlivňovat tak budoucí vývoj země?

Dostatek, aby byla hra zajímavá, ale zase jich není přehnaně moc. Kdyby bylo daní a výdajů stejně jako ve skutečnosti, byla by hra příliš složitá a mohl by ji dohrát leda úzký okruh lidí z rozpočtového oddělení Ministerstva financí. Takže je možné nastavit DPH, daň z příjmů, výši investic, výdaje na penzijní systém a několik dalších proměnných. Také se dá stanovit plánovaný deficit nebo přebytek, který samozřejmě může nakonec vyjít jinak, stejně jako ve skutečnosti. Navíc se každý rok něco stane a je potřeba provést strategické rozhodnutí. Například počátkem 80. let řešíte vstup země do Evropského hospodářského prostoru, z čehož samozřejmě plynou další zásadní implikace, v 90. letech zase stojíte před rozhodnutím, jestli vstoupit do eurozóny.

Pokud hraju opakovaně, můžu zažít různé scénáře? Vstupují do simulace i náhodné faktory?

Ne, a právě to mi přijde na hře nejzajímavější. Simulace nepoužívá ani v jednom momentě generátor náhodných čísel, vše je přísně deterministické, přesto se ke stejnému výsledku dvakrát po sobě nedoberete, pokud nebudete činit naprosto identická rozhodnutí. Stačí drobná odchylka, a všechno může být úplně jinak. Hrál jsem ji asi tisíckrát, takže vím, že ani jednou se nechová identicky.

V dobré společnosti

Texty Pavla Kohouta najdete mimo jiné v tištěném Finmagu. V té nejlepší společnosti. Klikněte na obrázek a zajistěte si předplatné magazínu Finmag.

Použil jste i nějaké grafické prvky, jak vlastně vypadá herní rozhraní?

Hráč má k dispozici tři základní grafy a několik posuvných ukazatelů, pomocí kterých se stanovují daně a výdaje. K tomu ještě několik tlačítek a to je všechno. Nic extra složitého, osobně nemám rád komplikované hry, kdy člověk stráví hodiny jen chápáním, jak to všechno funguje. Člověk musí mít pomalu vysokou školu, aby je mohl hrát. Mám to řešené opravdu úsporně. Kromě grafů a tlačítek je ve hře zásadní ještě portrét politika signalizující popularitu. Pokud jste jako předseda vlády populární, objeví se portrét ve své době mimořádně oblíbeného Andrease Papandrea.

Dá se vládnout, být populární a zároveň vést zemi střídmě?

Musíte velmi pečlivě balancovat. Já se většinou snažím hrát maximálně svědomitě, nezadlužit se, a proto jsem většinu času populární jako Jorgos Papadopulos, poslední šéf té vojenské junty.

Pro koho hra vlastně je?

Pro všechny, kteří mají rádi zajímavé simulace, u kterých musí myslet, a ne jen střílet. Určitě ale není natolik složitá, aby byla jen pro ekonomy.

Poučte se z krizového vývoje

Než se vydáte na procházku alternativní historií, přečtete si, jak to bylo v té naší, opravdové. Jak se z Řecka sralo to, čím je dnes. Je to příběh o tom, že populisté ve vládě jsou horší než zemětřesení.

Za kolik hodin je možné ji dohrát?

Záleží, jak je člověk zodpovědný – může všechno nacvakat za pár minut nebo opravdu přemýšlet a hrát půl dne. Není to hra na dlouho. Inspiroval jsem se, ve své době středně oblíbenou hrou Diktátor. Středně oblíbenou proto, že neměla žádnou grafiku, a navíc ji nešlo vyhrát, protože diktátora dřív nebo později vždycky někdo svrhnul. Tady se může stát, že sice na chvíli skončíte, když nevyhrajte volby a ocitnete se v opozici, ale pak se zase můžete, vyhrajete-li volby, ke kormidlu vrátit a celou hru dohrát.

Kdy bude hra na trhu a bude zdarma nebo placená?

Už teď je naprogramovaná, zbývá dodat pár obrázků a je to. Takže by mohla vyjít během října. Verze pro MAC nebo na Windows půjdou standardně přes e-shop.

Máte v plánu nějakou další hru?

Po Zachraňte Řecko by se určitě mohly zachraňovat další státy, klidně i Česko. V USA budou příští rok prezidentské volby, takže i tam by mohla být taková hra aktuální.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 10. 2015 22:10, Antikohout

To je asi tak maximum, co je tento génius schopen udělat.

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pavel Kohout: Největší problém dneška je sociální stát

26. 9. 2015 | Martin Vlnas, Monika Veselíková | 21 komentářů

Pavel Kohout: Největší problém dneška je sociální stát

„Většina Čechů, a dokonce i ti, kteří připadají v úvahu jako příjemci dávek, nechce, aby stát jen rozdával a utrácel,“ tvrdí ekonom Pavel Kohout. Proč ale sociální stát neustále bují... celý článek

Bezradná kancléřka

27. 7. 2015 | Pavel Kohout | 3 komentáře

Bezradná kancléřka

K dědictví ekonomicky negramotné Angely Merkelové bude patřit i zničené Řecko.

Jak Řecko přišlo k dluhům

13. 4. 2015 | Pavel Kohout | 12 komentářů

Jak Řecko přišlo k dluhům

Populisté ve vládě jsou horší než zemětřesení.

Jak finančně vzdělat děti? Kapesné, šetření, hry!

2. 4. 2014 | Ondřej Podlešák | 6 komentářů

Jak finančně vzdělat děti? Kapesné, šetření, hry!

Chcete, aby vaše děti v dospělosti nestrádaly? Můžete jim spořit, můžete pro ně investovat, můžete jim platit drahé školy. To nejdůležitější je ale na vás. Dobrá zpráva: vlastně to... celý článek

Finanční vzdělávání: Videohry, kde to děti musí s penězi umět líp než s laserovou puškou

9. 12. 2011 | Michal Kašpárek

Finanční vzdělávání: Videohry, kde to děti musí s penězi umět líp než s laserovou puškou

Škola hrou? Ve finančním vzdělávání to platí teprve krátce. Podveďte svoje děti! Dávejte jim lekce v zacházení s penězi, zatímco si budou myslet, že paří.

Partners Financial Services