A řecké volby vyhrává... Mutti Angela!

Pavel Jégl | rubrika: Co se děje | 21. 9. 2015 | 1 komentář
Už jste zaznamenali zprávu, že v řeckých volbách zvítězila Syriza Alexise Tsiprase? Nevěřte. Skutečným vítězem je Angela Merkelová.
A řecké volby vyhrává... Mutti Angela!

Německá kancléřka se dočkala vysněného výsledku: Ve volbách do řeckého parlamentu získaly jasnou většinu křesel levicová Syriza a konzervativní Nová demokracie. Obě seskupení kandidovala s úsporným programem předloženým Řecku věřiteli – fakticky německou vládou.  

Řecké volby v procentech

  • Syriza 35,5
  • Nová demokracie 28,1
  • Zlatý úsvit (neonacisté) 7,0
  • PASOK (socialisté) 6,3
  • KKE (skalní komunisté) 5,6
  • To Potami (středová strana) 4,1
  • Nezávislí Řekové (pravicoví nacionalisté)  3,7
  • Centristická unie 3,4

(Syriza dostala jako vítěz bonus 50 křesel v 300členném parlamentu. Obsadí tak 145 míst. S koaličním partnerem Nezávislí Řekové bude mít většinu 155 poslanců. Pro vstup do parlamentu je v Řecku nutné překonat tříprocentní hranici.)

Syriza 2.0

Příští řeckou vládu znovu vytvoří Syriza s Nezávislými Řeky. Pro „Mutti“ Merkelovou, šéfku státu, který má vůči Řecku největší pohledávky, to ale tentokrát není velká hrozba.  

V lednových volbách brala nejvíc křesel v parlamentu také Syriza. Teď však Řekové hlasovali pro Syrizu 2.0. Po upgradu z ní zmizeli nejradikálnější levičáci. Syriza jistě zůstala levicovým seskupením, ale přívlastek radikální se k ní už nehodí.

Také její vůdce Alexis Tsipras zkrotl. V kampani nesliboval modré z nebe. Nehlásal konec utažených opasků. Neujišťoval voliče, že pod jeho vedením zapomenou na „katastrofální úsporná opatření“, že za sebou nechají „roky ponížení a bolesti“.

Musel by být úplný ignorant, kdyby věřil, že voliči naletí stejným slibům, které jim dal v lednu. Tehdy ujišťoval, že zvýší minimální mzdu na úroveň před krizí (ze 485 na 751 eur), obdobně jako důchody a platy ve státní správě, kam znovu přijme propuštěné úředníky.

Na to už nemůže pomýšlet. Poté, co podepsal dohodu o (třetí) úvěrové pomoci v hodnotě 86 miliard eur, bude plnit úkoly, které musí bojovníka proti kapitalismu a globalizaci bolet – privatizovat, liberalizovat trh, redukovat státní správu.

Co mu zbývá? Věřitelé se drží zásady „přísnost (austerity) musí být“. Po špatných zkušenostech s řeckými vládami nalinkovali Řekům detailní podmínky pro čerpání půjček, ze kterých nebude úniku. Jejich strategie má zabránit tomu, aby pokračovalo řecké lavírování, pro které se vžilo označení too little, too late – příliš málo, příliš pozdě.

Tsipras a jeho koaliční partneři budou mít minimální prostor na tvůrčí politiku. Co tedy bude jejich vláda dělat? Privatizovat a starat se o technické a administrativní záležitosti – například o to, aby helénský stát vybíral daně.

Přirozeně, že k diktátu věřitelů, který Tsipras označoval za „nesnesitelný“ a ponižující“, bude mít příští řecká vláda alternativu: Hrdé (a nezávislé Řecko), což znamená odchod od eura, návrat k drachmě, devalvace.

To je však pro sedmdesát procent hrdých Řeků nemyslitelné.

Pat, Mat a Tsipras

Tsiprasův úspěch naznačovaly průzkumy před volbami. Pokud se však na politiku díváme jako na profesi, kde se šlendrián a chyby neodpouští, ale sčítají, je volební skóre jeho Syrizy stěží pochopitelné.

Jako šéf vlády Alexis Tsipras zpackal, na co sáhl, prohrál, co se prohrát dalo, a sliby nesplnil – patrně jen s jednou výjimkou: udržel Řecko v Eurolandu. Počínal si jako politický kutil, parťák nešiků Pata a Mata. Jeho vláda šířila nejistotu až chaos, přivedla zemi zpátky do recese a do platební neschopnosti. V nouzi nejvyšší vyhlásila kapitálové kontroly, které ochromily finanční odvětví a podusily hospodářství.

Tsipras navíc zradil voliče. Dotáhl je k referendu a vyzval, aby odmítli tvrdé podmínky věřitelů. Řekové poslechli. Nato se však jejich premiér sesypal a podepsal v Bruselu to, co lid při hlasování zavrhl.

Přesto ho voliči nevytrestali!

Nic nad plán

Před volbami vůdce Syrizy ujišťoval, že z požadavků věřitelů splní jen to, co bude nutné. Nic víc. Kdo by ostatně očekával, že přesvědčený socialista, prosazující silný erár, bude škrtat sociální výdaje a liberalizovat ekonomiku ve větší míře, než věřitelé požadují?

Předpokládám, že „soucitného“ Tsiprase volili Řekové právě v naději, že nebude dělat nic nad plán, že je úsporným programem provede s maximální ohleduplností – tak, aby je co nejméně bolel.

Je však zřejmé, že řecký pochod k solventnosti s Alexisem Tsiprasem úplně bezbolestný nebude. A navíc bude dlouhý.

Zbývá popřát šťastnou cestu.


Úvodní obrázek: Nejsme Merkelovic kolonie. Athény, únor 2015. Vpředvečer zasedání klíčových ministrů eurozóny vyšli do ulic demonstranti proti úsporným opatřením, na podporu vlády, která jejich potření měla v programu. V jejím čele stál Alexis Tsipras z hnutí Syriza. Rčení, že dvakrát nevstoupíš do stejné řeky, platí dokonale. 

Foto Kostas Koutsaftikis / Shutterstock.com

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 9. 2015 13:03, rosa

potažmo vyhrály Spojené státy,prostě h---o padá svrchu.Nejen Merklová ale i další významní evropští politikové by možná rádi se sebe sundali loutkářské provázky made in USA.

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Řecké vědro má ve dně díru

24. 8. 2015 | Pavel Jégl

Řecké vědro má ve dně díru

Angela Merkelová a Christine Lagardeová vyřeší problém s děravým řeckým vědrem. Neporadí si však s řeckou zadlužeností.

Bezradná kancléřka

27. 7. 2015 | Pavel Kohout | 3 komentáře

Bezradná kancléřka

K dědictví ekonomicky negramotné Angely Merkelové bude patřit i zničené Řecko.

S eurem na věčné časy. Myslí to Tsipras vážně?

14. 7. 2015 | Pavel Jégl | 4 komentáře

S eurem na věčné časy. Myslí to Tsipras vážně?

S eurem na věčné časy a nikdy jinak. Pod tímto heslem dovedl řecký premiér a komunista Alexis Tsipras svou zemi ke kapitulaci.

Jak Řecko přišlo k dluhům

13. 4. 2015 | Pavel Kohout | 12 komentářů

Jak Řecko přišlo k dluhům

Populisté ve vládě jsou horší než zemětřesení.

Očima expertů: Půjde Řecko z kola ven?

30. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Očima expertů: Půjde Řecko z kola ven?

Řecké parlamentní volby skončily vítězstvím radikální levice. Ta chce skoncovat s přísnými úspornými opatřeními, které zemi naordinovala Evropská unie. Stane se Řecko prvním odpadlíkem... celý článek

Partners Financial Services