Myslete jako čínský komunista

Pavel Kohout | rubrika: Komentář | 1. 9. 2015 | 2 komentáře
Současný propad čínských burz je překvapením jen pro laiky.
Myslete jako čínský komunista

Představte si, že jste vysoký čínský funkcionář v době krátce po masakru na náměstí Nebeského klidu. Jste samozřejmě komunista, ale žádný dogmatik. Je vám jasné, že marxismus a maoismus dohrály svoji dějinnou roli slepých uliček. Samozřejmě to nesmíte veřejně připustit, jinak ztratíte tvář. Ale co teď? Hrozí, že ztratíte „mandát nebes“ neboli podporu lidu. Žádná diktatura, ani ta vaše, se dlouhodobě neobejde bez lidové podpory. Násilí není dlouhodobé řešení. Je třeba zlepšit životní úroveň národa.

Začnete studovat západní ekonomické učebnice (a možná se i poučíte od úspěšných vzbouřenců na Tchaj-wanu). Aha, soukromé vlastnictví je třeba tolerovat, stejně jako konkurenci. Vida, ekonomický úspěch se měří pomocí hrubého domácího produktu. Jak lze zvýšit HDP snadno a rychle? Nabízí se zvýšení vládních výdajů na dluh – ale tato cesta se vám nezamlouvá, stát je v Číně silný už dostatečně. Kromě toho ho nechcete zatížit dluhem.

Slibněji vypadá podpora bankovnictví a finančních trhů. Banky a burzy jsou politicky neutrální, a jak víte z učebnic, bez dostatečného objemu bankovních úvěrů se neobejde žádná vyspělá ekonomika. Kromě toho akciová burza vychází vstříc dvěma výrazným rysům čínské mentality: silnému sklonu k úsporám a vášni pro hazard.

Pavel Kohout

Pavel Kohout

Pavel Kohout je autorem knih o investování, např. Peníze, výnosy a rizika a Investiční strategie pro třetí tisíciletí, a makroekonomii, např. Finance po krizi. Publikuje v řadě českých a zahraničních médií. Byl členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a Poradního expertního sboru (PES). V roce 2007 spoluzaložil finančněporadenskou společnost Partners Financial Services, v níž působí jako místopředseda dozorčí rady.

Nová kniha Pavla Kohouta!

Jak udržet mandát nebes

Píše se rok 2008, devatenáct let od masakru na Tchien-an-men. Hospodářské reformy byly a stále jsou obrovsky úspěšné. Vaše strana stále pevně vládne Číně, která se mezitím stala velkou, respektovanou ekonomikou, novou dílnou světa. Povznesení stovek milionů lidí z chudoby nemá na světě obdoby. Jenže Západ, kam vyvážíte většinu produkce, je postižen nejhorší krizí od roku 1931, která ohrožuje i vaši pozici. Co uděláte?

Použijete všechny dostupné prostředky, abyste nalili do hospodářství další peníze. Naštěstí máte hojné rezervy a díky centralizaci moci můžete přímo ovlivňovat úvěrovou politiku velkých bank. Tak přečkáte akutní fázi krize a zbytek světa vám zatleská. Hospodářský zázrak pokračuje, rok 2009 je rokem, kdy Čína vytře světu zrak. Státní dluh máte pořád pozoruhodně malý.

Uplyne pár dalších let a je tu nový problém. Během šesti let od světové finanční krize na podzim 2008 se objem čínských bankovních úvěrů podnikům zvýšil více než 3,3násobně. Přitom tento šokující růst nezačal z nízkého základu. Už před rokem 2008 byla čínská ekonomika „proúvěrována“ až dost. Špatné úvěry? Pokud vznikly, byly rozpuštěny v mase nově poskytnutých úvěrů, případně sanovány z mohutných finančních rezerv. Žádný velký problém.

Koncem roku 2014 patří Čína k nejzadluženějším ekonomikám na světě. Státní dluh na úrovni 55 procent HDP je sice relativně nízký, ale čínské banky přesytily svými úvěry soukromý sektor do té míry, že USA vedle Číny vypadají téměř jako vzor finanční kázně. Konkrétně jde o soukromé úvěry ve výši 228 procent HDP (Čína), respektive 180 procent HDP (USA). Pro srovnání, česká ekonomika by měla podle této metodiky celkový soukromý dluh na úrovni zhruba 80 procent HDP, Německo kolem 100 procent.

Během roku 2015 se začínají projevovat problémy, které nebezpečně připomínají rok 2008. Jenomže nyní jsou tyto potíže domácího původu. A na rozdíl od roku 2008 už nemáte možnost zachránit situaci povzbuzující úvěrovou injekcí. V organismu je již dopingu příliš mnoho. Špatné úvěry už nelze rozpouštět v mase nových. Stále je tu možnost financování pomocí státního dluhu. Ze zkušeností nedalekého Japonska i vzdáleného Řecka ovšem víte, že je to nebezpečná cesta s nejistým výsledkem.

Co teď? Jak si nyní udržet mandát nebes a neztratit tvář?

Příliš investic škodí

Mnozí ekonomové doporučovali už před lety snížit objem investic ve prospěch soukromé spotřeby. Čína je extrémně přeinvestovaná ekonomika. Ve vyspělých zemích představují investice (hrubá tvorba kapitálu) kolem jedné pětiny HDP. V rozvíjejících se ekonomikách, jakou je třeba Česko, to bylo od roku 2000 zpravidla 25 až 30 procent. V Číně ovšem investice dosahují neuvěřitelných hodnot v rozmezí 39 až 48 procent, přičemž poslední dostupné údaje z roku 2013 jsou zároveň nejvyšší.

Každá investice je jen prostředkem pro konečný cíl, jímž je spotřeba. Nadměrné množství investic je škodlivější než jejich nedostatek. Ten lze snadno napravit, peníze na dobré projekty se vždy najdou. Nadbytek investic ovšem vede ke ztrátám a následně k finančním a hospodářským krizím.

„Růstový model založený na úvěru se očividně rozpadá,“ psala již v červnu 2013 Charlene Chu z pobočky agentury Fitch v Pekingu. „Mohlo by to vést k velkému problému s nadměrnými výrobními kapacitami a potenciálně i k deflaci japonského stylu.“ Deflace japonského stylu znamená vleklou bankovní krizi, dlouhodobý pokles objemu úvěrů a neméně vleklou hospodářskou stagnaci.

O problému se v Pekingu i jinde na světě vědělo ještě dříve než v roce 2013. Propad čínských burz v létě 2015 je tedy překvapením a šokem pouze pro laiky, kteří o Číně nic nevědí. Co bude dále, je ovšem hádanka i pro znalce. Zkuste se vcítit do situace pekingského komunistického funkcionáře!

Psáno pro Lidové noviny

Vývoj kurzu dolaru a jüanu

Zdroj: peníze.cz
Vzájemné kurzy měn včetně on-line intradenních grafů pro forexáky hledejte na Peníze.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 9. 2015 13:32, Jan

Já říkám, že "rudé pondělí" bylo překvapením nejen pro laiky, ale především pro profesionály. Na trzích zavládla panika, kterou spustily "stoje" provádějící velké množství margin calls v krátkém čase. Nevyřčenou otázkou zůstává, zda tuto paniku nespustili sami market makeři k ochlazení silně přehřátého trhu a k vymazání long pozic na derivátových trzích. Kdo si nevšiml, tak po prudkém pondělním poklesu začaly trhy ihned růst až na hodnoty před tímto výprodejem. A opět ve velmi krátkém čase. Aktuálně je většina trhů v konsolidačním období, i když Čína má ještě tendenci stále klesat. Čína však deklaruje na konci období HDP více než +7%, což velmi pěkně koreluje na odhady hodnot od velkých velkých světových bank pro hlavní US a EU akciové indexy. Přelom roku 15/16 vykáže znovu významný růst vč. Číny, měřeno od současných hodnot. Potom se bude hovořit jen o zdravé korekci.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 9. 2015 23:37, KM

Ono to spíš vypovídá o úrovni, hodnotě a praktickém přínosu ekonomů a ekonomie jako takové. Je to pořád dokola, v roce 2008 věděli taky kulový. V každém normálním oboru by lidi s touto kvalitou odváděné práce chcípli hlady.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Oblíbená témata

čína, investice, státní dluh, úvěry

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Technokratický sen: Čína připravuje rating občanské důvěryhodnosti

13. 5. 2015 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Technokratický sen: Čína připravuje rating občanské důvěryhodnosti

Známkování občanů podobným způsobem, jakým se na Aukru nebo AirBnB hodnotí uživatelé, může najít svoje zastánce i v Česku.

Mark Mobius: V Číně si připadám svobodnější než v USA

4. 4. 2015 | Aleš Tůma, Martin Vlnas | 6 komentářů

Mark Mobius: V Číně si připadám svobodnější než v USA

Investujte, když teče krev! Málokdo dokáže využít tuhle poučku jako investiční guru Mark Mobius, který se stará o fondy s majetkem desítek miliard dolarů. V našem exkluzivním rozhovoru... celý článek

Rozvíjející se trhy: Konec snění

6. 1. 2015 | Martin Tománek | 12 komentářů

Rozvíjející se trhy: Konec snění

Zlatá éra rozvíjejících se zemí skončila. Akcie BRIC poklesly ze svého vrcholu dosaženého v roce 2011 bezmála o třetinu.

Aleš Michl: Čína jednou Evropu naporcuje jako pekingskou kachnu

19. 5. 2012 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Aleš Michl: Čína jednou Evropu naporcuje jako pekingskou kachnu

Pomohl by eurozóně odchod Řecka? V čem se Česká republika podobá Španělsku? A proč by měli evropští lídři radši jezdit na chatu než do Bruselu? Exkluzivní rozhovor s ekonomem Alešem... celý článek

Partners Financial Services