Řecké vědro má ve dně díru

Pavel Jégl | rubrika: Co se děje | 24. 8. 2015
Angela Merkelová a Christine Lagardeová vyřeší problém s děravým řeckým vědrem. Neporadí si však s řeckou zadlužeností.
Řecké vědro má ve dně díru

Vědro má ve dně díru, sláma je dlouhá, sekera tupá, brousek suchý… Dialog o děravém vědru z tradicionálu There’s a Hole in My Bucket (v české verzi Lojza a Líza) padl jako ulitý na třetí úvěrový balík pro Řecko.

Na první pohled to byla prekérní zablokovaná situace: Německá kancléřka Angela Merkelová podmiňuje úvěrovou pomoc Německa Řecku tím, že se na ní bude podílet Mezinárodní měnový fond. Instituce však pomoc váže na to, že eurozóna sejme z beder Řeků podstatnou („significant“) část dluhové zátěže. S tím zase nesouhlasí Němci se svými spojenci z finské a nizozemské vlády…

Anketa

Myslíte, že po dalších volbách povede Německo dál Angela?

Měnový fond ze své podmínky neslevil a do záchranného programu se nezapojil. Německá vláda a poté i německý parlament (stejně jako politické reprezentace dalších evropských států) však třetí megaúvěr pro přeúvěrované Řecko schválily. V opačném případě by země byla insolventní (v platební neschopnosti) a Řekové by proti své vůli vykročili ven z Eurolandu.

Helénská republika, která v uplynulých pěti letech získala od zemí eurozóny, eurobanky a měnového fondu půjčky ve výši 233 miliardy eur, tak dostane navrch další úvěr, tentokrát 86 miliard. (Zatím do Řecka dorazila první třináctimiliardová tranše, která téměř celá padne na splátky starých dluhů.)

Lze přitom předpokládat, že do vláčku věřitelů s třetím nákladem úvěrů na podzim připojí svůj vagon také měnový fond, ač evropští věřitelé Řekům dluhy neseškrtají. Naznačila to Merkelová v rozhovoru pro televizi ZDF.

„Paní Christine Lagardeová [generální ředitelka měnového fondu] mně dala jasně najevo, že pokud budou splněny všechny podmínky, doporučí vedení fondu, aby se k záchrannému programu připojil. A nepochybuji, že to, co řekla, se stane v říjnu realitou,“ pravila kancléřka před hlasováním spolkového sněmu o novém úvěrovém programu.

Splátky na svatého Dyndy

Zpráva (update analýzy řeckého dluhu), kterou měnový fond vydal v červenci, označuje finanční situaci Řecka za neudržitelnou. Upozorňuje partnery Řecka z eurozóny, že balkánská země potřebuje ulevit od dluhu „daleko nad rámec toho, o čem byla Evropa dosud ochotna uvažovat“.

Fond navrhuje, aby evropští věřitelé odložili splátky řeckých dluhů o třicet let a prodloužili jejich splatnost. Doporučuje také, aby Evropa výrazně „sestříhala“ řecké dluhy.

Zpráva, kterou prosazovali Američané a která některé evropské věřitele rozdurdila, nicméně ponechává na Evropanech, aby zvolili způsob, jak Řekům od dluhů uleví.

Merkelová připouští dva postupy: prodloužit dobu splatnosti dluhů a snížit úrokové sazby. (Průměrná doba splatnosti řeckých dluhů vůči eurozóně je nyní 32,5 let, úroky nesou věřitelům 1,35 procenta.)

Zejména nižší úroky by Německo neměly tolik bolet. Řecká mizérie přispěla k zájmu o „bezpečné“ německé dluhopisy, srazila jejich výnosy na minima. Tím pomohla snížit úrokovou sazbu, kterou Němci za svůj dluh platí.

Dámský gambit

Je zjevné, že Merkelová a Lagardeová si vše vyříkaly a upekly kompromis. Obě mají pádné důvody, aby si vyšly vstříc.

Francouzská právnička v čele fondu často v rozhovorech tvrdí, že se nemůže dočkat, až vymění betonovou centrálu organizace ve Washingtonu za svůj dům v Normandii a bude pěstovat růže a zeleninu. Vegetariánka, která miluje přírodu – hezky se to čte. Jenže někdejší ministryně financí už v tichosti zahájila volební kampaň na druhý termín v čele fondu.

K tomu, aby ho získala, potřebuje hlasy, a to také od Němců, kteří v měnovém fondu patří mezi nejvlivnější – Německo je jedním z osmi států se stálým zástupcem ve výkonném výboru fondu. Právě jeho členové volí generálního ředitele. Dá se proto předvídat, že Lagardeová v řecké lapálii Merkelové pomůže a kancléřka se jí za to bude revanšovat.

Jak jinak. Šéfka německé vlády má zájem na tom, aby měnový fond byl na palubě s eurozónou – a co nejdřív. Bez něj by si Němci (se šedesáti miliardami eur největší věřitel Řecka) připadali jako kůl v plotě, byť jsou v řeckém močálu namočeni s dalšími státy eurozóny.

Merkelová s Lagardeovou teď sehrají dámský gambit, při kterém se poměry na šachovnici nijak výrazně nezmění a žádné klíčové figury ze hry nezmizí.

Řeckou krizi nevyřeší. Téměř na tři roky ji však odsunou stranou. Mezitím (příští rok) bude Christine Lagardeová podruhé zvolena šéfkou měnového fondu a Angela Merkelová (za dva roky) se po volebním vítězství německých konzervativců stane počtvrté kancléřkou.

Anebo to dopadne jinak a nemastné neslané kompromisy skončí? Zatím tomu nic nenasvědčuje.


Úvodní fotografie Angely Merkelové a Christine Lagardeové (v pozadí) 360b / Shutterstock.com

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bezradná kancléřka

27. 7. 2015 | Pavel Kohout | 3 komentáře

Bezradná kancléřka

K dědictví ekonomicky negramotné Angely Merkelové bude patřit i zničené Řecko.

S eurem na věčné časy. Myslí to Tsipras vážně?

14. 7. 2015 | Pavel Jégl | 4 komentáře

S eurem na věčné časy. Myslí to Tsipras vážně?

S eurem na věčné časy a nikdy jinak. Pod tímto heslem dovedl řecký premiér a komunista Alexis Tsipras svou zemi ke kapitulaci.

Řekové se k dluhům neznají

8. 7. 2015 | Pavel Kohout | 21 komentářů

Řekové se k dluhům neznají

Následující vývoj závisí na tom, zda se vůdcové Evropy nechají vystrašit.

Athény vs. Sofie: Řecko třikrát bohatší než Bulharsko?

23. 6. 2015 | Pavel Kohout | 10 komentářů

Athény vs. Sofie: Řecko třikrát bohatší než Bulharsko?

Řecko, třicet let vykrmované státním i soukromým dluhem, má dodnes vyšší hrubý domácí produkt i průměrné mzdy než sousední, po většinu historie stejně chudé Bulharsko. Má vlastně vyšší... celý článek

Jak Řecko přišlo k dluhům

13. 4. 2015 | Pavel Kohout | 12 komentářů

Jak Řecko přišlo k dluhům

Populisté ve vládě jsou horší než zemětřesení.

Partners Financial Services