Řekové se k dluhům neznají

Pavel Kohout | rubrika: Co se děje | 8. 7. 2015 | 21 komentářů
Následující vývoj závisí na tom, zda se vůdcové Evropy nechají vystrašit.
Řekové se k dluhům neznají

Výsledky řeckého referenda známe. Ale než začneme spekulovat o pokračování příběhu, položme si otázku, proč se Řecko dostalo do takového marasmu. Kvůli nepřiměřeným škrtům, mohou tvrdit povrchní ekonomové, kteří nepamatují, co bylo před víc než pěti lety. Ale škrty nejsou výsledkem úmyslného sadismu. Škrtat se začalo kvůli nepřiměřeným dluhům, které vznikly kvůli nepřiměřeným výdajům. Ty trvaly již od roku 1980.

Pro mnoho Řeků jsou osmdesátá léta vzdálená jako obléhání Troje. Ale samotná skutečnost, že něco se stalo před desítkami let, ještě neznamená, že je bezvýznamná. A řecké dluhy významné jsou. I když jejich hlavní část vznikla už dávno.

Pavel Kohout

Pavel Kohout

Pavel Kohout je autorem knih o investování, např. Peníze, výnosy a rizika a Investiční strategie pro třetí tisíciletí, a makroekonomii, např. Finance po krizi. Publikuje v řadě českých a zahraničních médií. Byl členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a Poradního expertního sboru (PES). V roce 2007 spoluzaložil finančněporadenskou společnost Partners Financial Services, v níž působí jako místopředseda dozorčí rady.

Nová kniha Pavla Kohouta!

Strašák řeckých podnikatelů

Zločinec zodpovědný za řeckou finanční katastrofu zemřel v roce 1996. Ve své době bylo široce respektován a voliči upřímně oplakáván. Byl to Andreas Papandreu, dlouholetý předseda řady řeckých vlád a profesor ekonomie. Britský týdeník The Economist tehdy napsal v nekrologu toto:

Mezi jeho solidní úspěchy patří sociální reformy, podpora zdravotnictví a sociálního systému, stejně jako zahojení přetrvávajících ran z občanské války z let 1946 až 1949. Umožnil tisícům bývalých komunistů získat penze. Jejich děti dostaly práci v bobtnajícím veřejném sektoru.

Člověk si může říci, že jestli takto vypadá pochvala podle The Economist, pak je snad lepší být plísněn. Ale nekrolog pokračuje dalším odstavcem:

Mezi jeho selháními lze uvést masivní dluh nashromážděný jako výsledek bezohledného utrácení během osmdesátých let a nevalný hospodářský růst. Jeho sociální populismus odstrašil mnoho podnikatelů, takže miliardy dolarů, které mohly být investovány v Řecku, odešly do ciziny.

V tomto bodě britský týdeník trefil přesně do černého, neboť jak dluh, tak odliv domácího kapitálu byly a jsou hlavním problémem řecké ekonomiky od Papandreových časů až doposud.

Bububu, Angelo

A nyní se vraťme do současnosti. Řecké referendum bylo o dluzích. O tom, jestli Řekové chtějí platit své dluhy, jejichž kořeny sahají do Papandreových dob, anebo ne. V přesvědčivém poměru více než 61 procent Řeků svoji odpovědnost odmítlo.

Ano, výsledek referenda nelze interpretovat jinak, při sebelepší vůli. Řekové neodmítli euro, naopak, na společné měně lpějí dosti tvrdošíjně: žádné hnutí za návrat k drachmě není vidět. Neodmítli ani Evropskou unii. Ani slovo nepadlo o evropských dotacích, o nichž jsou Řekové (velmi mylně) přesvědčeni, že báječně pomáhají jejich ekonomice.

Co tedy bude následovat? S největší pravděpodobností se stane, že Angela Merkelová, Jean-Claude Juncker, Martin Schulz a další potentáti nebudou spát hrůzou, že kvůli řecké platební neschopnosti se rozpadne euro. Nic takového se samozřejmě nestane, ale Merkelová a její kolegové nejsou právě nejsilnější ve financích. Nedovedou pochopit, že žádné nebezpečí rozpadu eurozóny nehrozí, a to ani v případě, kdyby Řecko odešlo. (Naopak, eurozóně by se hluboce ulevilo.) Je vysoce pravděpodobné, že výsledek referenda má Tsiprasovi sloužit jako klacek při vyjednávání. Když to mírně přeženeme: Podívej se, Angelo. My teď můžeme udělat cokoli. Můžeme třeba i odejít z eurozóny, ale chápeš to riziko? Umíš si představit, že euro se rozpadne, Evropská unie se rozpadne, bude válka, a to všechno bude jenom tvoje vina?!? Angelo, vážně si chceš tohle vzít na svědomí? Bububu!

Poučí se Řekové z vlastních chyb?

Merkelová a s ní i Evropská komise proto možná ustoupí Tsiprasově vládě a připustí odklad splátek, snížení úroků, případně částečné smazání dluhů. Stane-li se tak – i navzdory veřejnému mínění v Německu – bude to definitivní důkaz, že vůdcovské i jiné schopnosti Merkelové jsou slabé. Uskuteční se podobně řízený bankrot, jaký pod hlavičkou „záchrana Řecka“ již proběhl na jaře 2012. Zároveň Řecko dostane další mnohamiliardový překlenovací úvěr se směšnými sazbami. Na pár let to pomůže. A za nějakou dobu začne celé divadlo znova, neboť Řekové se nepoučí.

A jaký by byl optimální výsledek? Řecko si po částečném bankrotu oddechne a bude moci snížit daně. Současně si Řekové uvědomí, že nelze provozovat skandinávský sociální stát s ekonomikou na úrovni třetího světa, a podstatně zlepší podmínky pro podnikání. Inspirují se Irskem nebo Islandem, státy, které také přežily těžkou krizi a vzpamatovaly se z ní velmi úspěšně. (Ne, to se nestane.)

Bude Řecko muset opustit euro?

Všechno záleží na tom, co udělá Evropská centrální banka 21. července. O den dříve jí totiž Řecko má splatit dluh v hodnotě 3,5 miliardy eur. Pokud nezaplatí, a přesto mu Evropská centrální banka prodlouží nouzový úvěr, bude to znamenat, že veškerá pravidla jsou mrtvá a je dovoleno vše.

Pokud Řecko nezaplatí a Evropská centrální banka se zachová logicky – pozastaví nouzovou úvěrovou linku – bude athénská vláda nucena přijít s vlastní měnou, aby zachránila své banky před fatálním pádem. Ale stát se může cokoli. Politika je svět, kde ekonomická logika nemá místo.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 7. 2015 3:06, Oldřich Říha

Víme také, že Evropa se pokusila zprávu zamlčet. Ale nejzajímavějším je, že kolovala měsíce, jako třeba na Reuters. Tudíž MMF o předběžné analýze věděl měsíce, a mlčel, zatímco zároveň „vyjednával“ s Řeckem o úsporných opatřeních a nouzovém vyplácení.
A když se zavrtáte ještě trochu hlouběji, nelze se vyhnout faktu, že MMF to nejen věděl měsíce, věděl to roky. Řecký parlamentní Dluhový výbor před třemi týdny oznámil, že má dokument MMF z r. 2010 (!), který potvrzuje, že Fond to věděl dokonce již tehdy.
Tedy že již tehdy věděl, že nouzové vyplacení provedené v r. 2010 zatlačí Řecko do dluhu ještě více. Což je přesný opak toho, čeho mělo nouzové vyplacení dosáhnout.
Právě nouzové vyplacení z r. 2010 umožnilo francouzským, holandským a německým bankám převést své závazky na řecký veřejný sektor, a přímo na veřejný sektor celé eurozóny. V této dohodě nešlo o restrukturalizaci dluhu.

+43
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Dovolená v Řecku – strach nechte doma, sbalte prachy

3. 7. 2015 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Očima expertů: Dovolená v Řecku – strach nechte doma, sbalte prachy

Je dovolená v krachující zemi riskantní, nebo spíš bude klid a volnější pláže k tomu? Hrozí nějaké komplikace, a pokud ano, jak se na ně připravit? Ptáme se odborníků.

Bude řecký kolaps následovat kolaps na trzích?

2. 7. 2015 | Jan Traxler | 4 komentáře

Bude řecký kolaps následovat kolaps na trzích?

Řecká dluhová zápletka se konečně začíná rozplétat. Máme se bát další finanční krize? Přežije euro? Spadnou ceny akcií? Vyjde zítra slunce?

Řecko: Krach v přímém přenosu

30. 6. 2015 | Pavel Kohout | 6 komentářů

Řecko: Krach v přímém přenosu

Řecká vláda prohrála na celé čáře. Zbývá už jen minimalizovat vzniklé škody.

Athény vs. Sofie: Řecko třikrát bohatší než Bulharsko?

23. 6. 2015 | Pavel Kohout | 10 komentářů

Athény vs. Sofie: Řecko třikrát bohatší než Bulharsko?

Řecko, třicet let vykrmované státním i soukromým dluhem, má dodnes vyšší hrubý domácí produkt i průměrné mzdy než sousední, po většinu historie stejně chudé Bulharsko. Má vlastně vyšší... celý článek

Co znamená státní bankrot? Řecko by vykročilo do tmy

21. 6. 2015 | Tereza Mynářová

Co znamená státní bankrot? Řecko by vykročilo do tmy

Bankroty států nemají – na rozdíl od firem či zadlužených osob – jasně stanovená pravidla.

Partners Financial Services