Bude řecký kolaps následovat kolaps na trzích?

Jan Traxler | rubrika: Co se děje | 2. 7. 2015 | 4 komentáře
Řecká dluhová zápletka se konečně začíná rozplétat. Máme se bát další finanční krize? Přežije euro? Spadnou ceny akcií? Vyjde zítra slunce?
Bude řecký kolaps následovat kolaps na trzích?

Sluníčko zítra určitě vyjde tak jako každý jiný den. Možná bude schované pod mrakem, ale vyjde. A to samé platí i pro finanční trhy, možná je krátkodobě zahalí vyšší volatilita, ale jinak budou normálně dál fungovat. Drobný investor pravděpodobně nijak zásadně nepocítí ani případný oficiální krach řecké ekonomiky nebo dokonce odchod Řecka z eurozóny. Ani s tím rozkolísáním to možná nebude tak horké. Nakonec nás může překvapit i pozitivní reakce trhů.

Jsou především dva důvody, proč by vývoj v Řecku nemělo trhy nějak zásadně poznamenat:

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

  • S krachem se dávno počítá

Nejen obyčejnému čtenáři novin, ale i všem velkým investorům je dávno jasné, že Řecko nebude schopné své závazky splácet. Otázka nikdy nezněla, jestli Řecko „zkrachuje“, ale kdy a jak k tomu dojde a které instituce to zaplatí.

Minulý rok se ekonomická situace v Řecku začala konečně zlepšovat. Svitla naděje, že by přece jen s pomocí Mezinárodního měnového fondu, Evropské unie a Evropské centrální banky mohlo udržet finance na uzdě. Po šesti letech se ekonomika dostala z recese. Začala pozvolna klesat nezaměstnanost. Jenže pak přišly nešťastně načasované předčasné volby, změna politického vedení a ztráta důvěry investorů.

Začala rychle růst pravděpodobnost, že se Řecko s trojkou nedohodnou. Jednání se táhnou měsíce… Za tu dobu už se investoři dostatečně psychicky připravili na možný krach řecké ekonomiky. Pro nikoho to není šokující zpráva. Úrokové výnosy řeckých státních dluhopisů už rok rostou a ceny řeckých akcií naopak klesají.

Vývoj výnosu do splatnosti řeckých desetiletých státních dluhopisů

Zdroj: Trading Economics

Vývoj hodnoty indexu athénské akciové burzy

Zdroj: Trading Economics

  • Řecká ekonomika je jen kapka v moři

Hrubý domácí produkt Řecka byl za rok 2014 zhruba 246 miliard dolarů. Nám to můžě přijít jako velké číslo – je to zhruba o pětinu víc než náš vlastní domácí produkt. V širším kontextu už ale číslo působí jinak: řecký podíl na celkovém hrubém domácím produktu Evropské unie je pouhých 1,4 procenta a na světovém HDP zanedbatelné 0,3 procenta. Zadlužení veřejného sektoru řecké ekonomiky dosahuje sice 175 procent domácího produktu, ale pořád je to v absolutních číslech částka, se kterou se Unie dokáže bez problémů vypořádat.

Trhy: Krátkodobě nás čekají vyšší výkyvy

Každá nová zpráva nyní může rozdmýchat trhy jedním nebo druhým směrem. Určitě budeme svědky zvýšené volatility u eura, evropských akcií i státních dluhopisů. Ale nikdo dnes nedovede říct, jaký bude finální výstup. I kdyby Řecko bylo ponecháno na pospas svým dluhům, nemusí to být pro trhy (vyjma řeckého) negativní zpráva. Nekonečné série vyjednávání už všechny unavovaly, a tak jakékoliv „řešení“ může nakonec být pro nervózně přešlapující trhy vzpruhou.

Vývoj indexu Dow Jones Eurostoxx za poslední tři měsíce

Zdroj: peníze.cz

Zaregistroval jsem také koutkem oka titulek, který zněl zhruba jako Rychle nakupte dolary na dovolenou, kvůli Řecku podraží. To je hodně senzacechtivé a spekulativní. Možná že dolar bude vůči euru posilovat, i já tomu na střednědobém horizontu věřím, ale důvody budou jiné. Pro vývoj na světových finančních trzích je daleko více určující úroková a měnová politika Fedu a Evropské centrální banky a vývoj bilance běžného účtu. Pro vývoj na akciových trzích je zase daleko důležitější, jaké zisky budou reportovat za druhý kvartál firmy v USA a v Evropě nebo jak se bude dál vyvíjet makroekonomická situace v Číně a Japonsku. Ale Řecko? To by s trhy nemělo nijak zásadně zamávat.

Vývoj kurzu dolaru k euru za poslední tři měsíce

Zdroj: peníze.cz

Anketa

Zůstane Řecko v Evropské unii?

Kolaps? Může být. Ale ne teď a ne kvůli Řecku

Nejsem z vývoje v Řecku nijak nadšený a je mi Řeků upřímně líto. Podřezávají si větev sami pod sebou. Zbytku Evropy krach řecké ekonomiky nijak zvlášť neublíží a finanční trhy ho poměrně rychle vstřebají. Osobně nevěřím, že by Řecko opustilo eurozónu, ale ani případný grexit by neměl nijak ohrozit kurz eura. Samotné ukončení pomoci Řecku může být pro euro dokonce pozitivní.

Řecké banky čelí poslední týdny stoupajícím výběrům peněz. Od pondělí jsou raději zavřené. Situace bude mít na řecké banky pochopitelně velmi špatný dopad, ale ani pády řeckých bank nebo dramatické odpisy řeckého dluhu by neměly způsobit zásadní problémy bankovním institucím ve zbytku Evropy. Další finanční krize se ve spojitosti s Řeckem bát nemusíme.

Ovšem Řecko může být jenom předvoj, nebylo by to ostatně poprvé, co by ostatní Evropě prošlapávalo cestu. A ačkoli nám tentokrát asi není vzorem právě následováníhodným, Evropa v mnohém po jeho cestě jde: celkové zadlužení roste, byrokracie kypí a podporují se neefektivní investice. V celé Unii a v některých zemích více. Krize se tedy v Evropě můžeme snadno dočkat – ale ne teď a ne kvůli Řecku.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 7. 2015 12:52, Honza

Citace - Anita / 02.07.2015 09:19

Žili si nad svoje poměry a my všichni na to doplácíme :-(


Ukažte mi zemi, která si dlouhodobě nežije nad poměry (tedy nemá opakované deficity státního rozpočtu i za solidního růstu ekonomiky)

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Řecko: Krach v přímém přenosu

30. 6. 2015 | Pavel Kohout | 6 komentářů

Řecko: Krach v přímém přenosu

Řecká vláda prohrála na celé čáře. Zbývá už jen minimalizovat vzniklé škody.

Athény vs. Sofie: Řecko třikrát bohatší než Bulharsko?

23. 6. 2015 | Pavel Kohout | 10 komentářů

Athény vs. Sofie: Řecko třikrát bohatší než Bulharsko?

Řecko, třicet let vykrmované státním i soukromým dluhem, má dodnes vyšší hrubý domácí produkt i průměrné mzdy než sousední, po většinu historie stejně chudé Bulharsko. Má vlastně vyšší... celý článek

Na dně. Horký řecký červen

2. 6. 2015 | Pavel Kohout | 5 komentářů

Na dně. Horký řecký červen

Již v pátek se možná dozvíme, jak vypadá událost, o které se mluví a píše od roku 2010: řecký bankrot.

Jak Řecko přišlo k dluhům

13. 4. 2015 | Pavel Kohout | 12 komentářů

Jak Řecko přišlo k dluhům

Populisté ve vládě jsou horší než zemětřesení.

Partners Financial Services