Řecko: Krach v přímém přenosu

Pavel Kohout | rubrika: Sloupek | 30. 6. 2015 | 6 komentářů
Řecká vláda prohrála na celé čáře. Zbývá už jen minimalizovat vzniklé škody.
Řecko: Krach v přímém přenosu

Máme to černé na bílém, potvrzené ze všech zdrojů: v Řecku včerejškem oficiálně propuká bankovní krize. Pobočky bank jsou uzavřeny, údajně na týden, stejně tak burza. Výběr z bankomatů je omezen, takže dřívější doporučení turistům vzít si s sebou dost hotovosti se ukazuje jako užitečné. Alespoň něco trochu praktického ekonomové umějí předpovědět. Ale co bude dál?

Jakmile jednou propukne bankovní krize, události nabírají novou dynamiku. Jak dopadne referendum, které má rozhodnout o přijetí programu mezinárodní pomoci, je málo významné: když se hroutí banky, jde vše stranou. Co by Řecko mělo dělat? A co by měly dělat orgány Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu?

Řecká vláda by si měla připustit, že prohrála na celé čáře. Od nynějška jde jen o to, jak minimalizovat vzniklé škody. V první řadě Řecko nesmí ztratit podporu Evropské centrální banky, což je poslední záchranná linie, která ekonomiku dělí od úplného propadu. Kdyby nebylo nouzové pomoci Evropské centrální banky, řecká bankovní krize by zřejmě nastala už dávno. Pokud Evropská centrální banka bude vstřícná, bude možné ji zkrátit a omezit vzniklé škody.
Proč je právě Evropská centrální bank tak důležitá? Z několika důvodů:

a. smí tvořit libovolný objem peněz z ničeho;
b jako instituce je víceméně apolitická;
c. má v popisu práce pečovat o stabilitu eurozóny.

Ze všech těchto důvodů je pravděpodobné, že právě od Evropské centrální banky Řecko může čekat pomoc. Jinak si ale bude muset pomoci samo.

Pavel Kohout

Pavel Kohout

Pavel Kohout je autorem knih o investování, např. Peníze, výnosy a rizika a Investiční strategie pro třetí tisíciletí, a makroekonomii, např. Finance po krizi. Publikuje v řadě českých a zahraničních médií. Byl členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a Poradního expertního sboru (PES). V roce 2007 spoluzaložil finančněporadenskou společnost Partners Financial Services, v níž působí jako místopředseda dozorčí rady.

Nová kniha Pavla Kohouta!

Sociální stát vydělit dvěma

Pokud Řecko hodlá zůstat členskou zemí eurozóny, bude se těžko smiřovat s tím, že příští státní rozpočet bude muset být přinejmenším vyrovnaný. Žádné prodeje státních dluhopisů, konec života na dluh. Řecký sociální stát bude třeba sesekat ze skandinávsky nabubřelé úrovně do hodnot, které si země může dovolit. Prostě není možné, aby Řecko vynakládalo na „sociálno“ víc než Finsko, Norsko nebo Kanada v přepočtu k velikosti své ekonomiky. Zejména v důchodech je situace neudržitelná. Stát vydává 16 procent hrubého domácího produktu na penze – v Česku je to necelých deset procent, a to většina domácích ekonomů považuje tento stav za dlouhodobě neudržitelný!

Řecko vydává na sociální účely v čistém vyjádření, po započtení daňových efektů, asi 24 procent domácího produktu, sousední Turecko asi polovinu z toho. Turecko nemá problémy s rozpočtem ani s nezaměstnaností a jeho ekonomika prožívá rozkvět. (Růst 2,9 procenta v roce 2014 lze hodnotit jako výborný, zvláště v kontextu velmi obtížné mezinárodní situace.)

Bude-li řeč o nutných, leč bolestivých reformách, zde je směr, kudy se vydat. Konec bolestínského stěžování a sociální stát vydělit dvěma. Existuje určitá pravděpodobnost, že Řekům se do toho nebude chtít. Pak už zbývá jen vystoupit z eurozóny, nechat si natisknout novou měnu a financovat sociální stát z inflačních peněz. To by samozřejmě byl návrat k praktikám, které předcházely zavedení eura. Euro ostatně bylo zavedeno mimo jiné i proto, aby nebylo možné financovat výdaje států nekrytými penězi.

Natiskne si tedy Řecko své vlastní peníze? A kdy k tomu asi dojde? Zatím není zřejmé, zda k tomu dojde. Řecká veřejnost netouží po nové dobrodružné měně s nejistým kurzem a velmi nejistou mírou inflace. Ani vládnoucí strana Syriza nic takového před volbami neslibovala. Ve volebním programu měla: Nebudeme platit dluhy, ale tvrdé měny se nechceme vzdát. Velmi racionální, že.

Euro se nerozpadne

Státní bankrot, k němuž dnes dojde prakticky jistě, ještě nemusí znamenat okamžité přijetí nové měny neboli grexit. Řecko i nadále zůstává členskou zemí Evropské hospodářské a měnové unie (neboť vylučovat nelze) a jeho oficiální měnou zůstává euro. Rozhodnutí, zda opustit společnou měnu, je především politické, teprve v druhé řadě ekonomické. Je možné, že Řecko bude nutně muset přijít s nějakou variantou vlastní měny, aby podpořilo krachující banky. Ale co když řecká vláda bude natolik tvrdohlavá, aby připustila totální pád bankovnictví své země? Něco takového Evropa zažila naposledy před válkou: se zničujícími důsledky.

Ledaže… ledaže by všechno bylo jinak. Do myšlení radikální levicové vlády je obtížné se vcítit a nelze předvídat, co skutečně udělá. Existuje jistá pravděpodobnost, byť malá, že nové drachmy jsou již tajně natištěny a čekají v přísně střežených skladech. Možná premiér Tsipras předstoupí zítra nebo pozítří před národ a oznámí začátek nové éry prosperity a sociálních jistot se zbrusu novou krásnou měnou. Asi se to nestane, ale do hlav politiků člověk nevidí.

Anketa

Poučí se opravdu Portugalci, Španělé, Italové...

Co by následovalo v takovém případě? Rozpadne se euro? Zkrachuje Evropská unie? Bude se nákaza dále šířit? Ne, euro se nerozpadne. Unie nezkrachuje, rozhodně ne v nejbližších dnech. (Ještě má minimálně deset let času.) Nákaza se šířit nebude, neboť Italové, Španělé, Portugalci a další rizikové národy jsou snad dostatečně vystrašeni řeckým příkladem a nebudou ho následovat.

Podtrženo a sečteno, když Řecko zkrachuje, nebude následovat nic kontinentálně důležitého. A když náhodou zavede novou měnu, také ne.

Psáno pro Lidové noviny

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 6. 2015 12:18, Jiří Fila

Opravdu roztomilá logika:

"Proč je právě Evropská centrální bank tak důležitá? ... smí tvořit libovolný objem peněz z ničeho..."

A o pár odstavců dál:

"Euro ostatně bylo zavedeno mimo jiné i proto, aby nebylo možné financovat výdaje států nekrytými penězi."

Konečně chápu, jak to funguje...

+46
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bude řecký kolaps následovat kolaps na trzích?

2. 7. 2015 | Jan Traxler | 4 komentáře

Bude řecký kolaps následovat kolaps na trzích?

Řecká dluhová zápletka se konečně začíná rozplétat. Máme se bát další finanční krize? Přežije euro? Spadnou ceny akcií? Vyjde zítra slunce?

Athény vs. Sofie: Řecko třikrát bohatší než Bulharsko?

23. 6. 2015 | Pavel Kohout | 10 komentářů

Athény vs. Sofie: Řecko třikrát bohatší než Bulharsko?

Řecko, třicet let vykrmované státním i soukromým dluhem, má dodnes vyšší hrubý domácí produkt i průměrné mzdy než sousední, po většinu historie stejně chudé Bulharsko. Má vlastně vyšší... celý článek

„Fixit“? Bude první zemí, která opustí eurozónu, Finsko?

26. 4. 2015 | Tereza Mynářová

„Fixit“? Bude první zemí, která opustí eurozónu, Finsko?

Finové patří k nejméně kompromisním zemím v eurozóně. Možnost odchodu z měnové unie ještě vzrostla po dubnových volbách.

Jak Řecko přišlo k dluhům

13. 4. 2015 | Pavel Kohout | 12 komentářů

Jak Řecko přišlo k dluhům

Populisté ve vládě jsou horší než zemětřesení.

Očima expertů: Půjde Řecko z kola ven?

30. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Očima expertů: Půjde Řecko z kola ven?

Řecké parlamentní volby skončily vítězstvím radikální levice. Ta chce skoncovat s přísnými úspornými opatřeními, které zemi naordinovala Evropská unie. Stane se Řecko prvním odpadlíkem... celý článek

Partners Financial Services