Pět důvodů, proč americká centrální banka letos nejspíš nezvedne sazby

Martin Lobotka | rubrika: Analýza | 23. 6. 2015 | 1 komentář
Právě skončilo zasedání Fedu, americké centrální banky. V očích Evropanů ho do pozadí poněkud odsunulo probíhající řecké drama, to ale neznamená, že snad bylo nezajímavé.
Pět důvodů, proč americká centrální banka letos nejspíš nezvedne sazby

Po zasedání se změnila tržní očekávání, pokud jde o datum prvního utažení měnové politiky (analytici Goldman Sachs teď například první utažení vidí až na prosinec). A ukázalo se, že i samotný Fed bude opatrnější. V březnu čekali jen tři členové jeho vedení, že sazby na konci roku 2015 budou maximálně o 0,25 procentního bodu nad stávající úrovní, nyní je v něm takových lidí již sedm.

Tento vývoj je v souladu s mým očekáváním ze začátku tohoto roku a pokládám ho za postup „správný“. Zde je pět důvodů, proč bych letos na místě amerických centrálních bankéřů sazby nezvyšoval.

Zhodnocení peněz

Jak dobře zhodnotit peníze?

Neuspokojují vás spořicí účty a termínové vklady? Nedivíme se. Nás také ne.

Samostatně ale investovat neumíte? Zvolte podílové fondy společnosti Conseq: Zajímavé zhodnocení, odborná správa, víc než dvacet let zkušeností.

Pro více informací volejte na bezplatnou linku 800 900 905.

Seznamte se s našimi fondy, které jsou vhodné pro jednorázové i pravidelné ukládání peněz.:

Logo Conseq

1. Trh práce je stále protiinflační. Ačkoliv se z oficiální míry nezaměstnanosti (5,4 %) či z dalších ukazatelů, jako je například míra dobrovolných odchodů ze zaměstnání, může zdát, že nekontrolované utržení mezd (a tedy inflace) je otázka měsíců, bližší pohled na trh práce odhalí, že to tak není. Jak indikuje mimo jiné stále nízká míra (62,8 %) participace na trhu práce či vysoký počet lidí pracujících nedobrovolně na částečný úvazek, na trhu práce stále existuje vysoká míra skryté nezaměstnanosti. To tlumí a bude tlumit tlak na růst mezd.

2. Vztah nezaměstnanosti a inflace, vyjádřený takzvanou Philipsovou křivkou, se v USA nevyznačuje žádnou velkou stabilitou. Jsou období, kdy tento vztah platí (např. druhá polovina 80. let, 2002–2007), a období, kdy tomu tak není (např. 90 léta, roky 2007–2015). Jaké období nás v dalších letech čeká, není jasné, ale například v protiinflačním globálním prostředí, nebo pokud bude silný dolar, který má kromě přímého tlaku na importní ceny tendenci přesměrovávat část domácí poptávky do zahraničí (tedy, případná nadměrná poptávka se spíše projeví jako horší běžný účet než vyšší inflace) spatřuji důvody, proč se rychlého zrychlení růstu inflace nemusíme obávat.

3. Inflace je nízká a stěží překvapí tak výrazně, aby zaskočila Fed a „utrhla“ se (tedy vzala s sebou inflační očekávání). Celková inflace (PCE) se plazí kolem nuly, jádrová inflace (CPI) je na 1,3 procenta. Je jasné, že se Fed musí vzhledem ke zpožděním v transmisi měnové politiky dívat dopředu, vzhledem k nízkým, a zejména pak u domácností velmi setrvačným inflačním očekáváním však nemusí s utahováním politiky spěchat.

4. Inflační „deficit“ pokrizových let, kdy s výjimkou roku 2011 byla inflace permanentně pod inflačním cílem, který si stanovil Fedu, znamená, že americká ekonomika by i v případě, že by Fed svůj cíl nyní na rok či dva o procentní bod či dva přestřelil, jenom „doběhla“ úroveň, na které by cenově jinak měla být. A v to, že inflace ustřelí na pět nebo víc procent, nevěří nyní ani ti největší jestřábi.

5. Nezvyšovat sazby do doby, kdy se „ošklivá hlava inflace objeví ve dveřích“, je v současné situaci velice levným pojištěním. Zatímco v případě předčasného utažení měnové politiky je reálným rizikem výrazné přestřelení tržních sazeb (vzpomínka na květen před dvěma lety je ve Fedu stále živá), nekontrolované utržení se inflace v případě, že Fed začne s utahováním pozdě (až když inflace skutečně začne růst), je rizikem s velice nízkou pravděpodobností.


Autor je hlavní analytik Conseq Investment Management


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká národní banka a dluhopisová brzda

29. 5. 2015 | Martin Lobotka

Česká národní banka a dluhopisová brzda

České národní bance se nelíbí objem státního dluhu, který je v držbě českých bank, a chce zatáhnout za dluhopisovou brzdu. Zatím se nedá s určitostí říct, co tímto krokem centrální... celý článek

ČNB: Intervence zadním vchodem

13. 5. 2015 | Martin Lobotka | 1 komentář

ČNB: Intervence zadním vchodem

Zapomeňte na proklamovaný kurz 27 korun za euro. Všechno nasvědčuje tomu, že naše centrální banka posunula svůj cíl a míří nyní na korunu ještě slabší. Jen se o tom jaksi zapomněla... celý článek

Německá eurová záhada

23. 4. 2015 | Martin Lobotka | 2 komentáře

Německá eurová záhada

Ve srovnání s loňským dubnem je euro proti dolaru levné. A levná měna by přece měla pomoci vývozu. Jenže největší exportér kontinentu, podle čerstvých čísel, prakticky neroste. Čím... celý článek

Euro za 28 nečekejte: Pět důvodů pro silnější korunu

31. 3. 2015 | Martin Lobotka | 4 komentáře

Euro za 28 nečekejte: Pět důvodů pro silnější korunu

Po intervencích České národní banky padla česká měna dolů. Moc se jí ale kolem osmadvaceti korun za euro nelíbilo a pilně posilovala. Proč nejspíš znovu dolů jen tak nepůjde?

Partners Financial Services