Německá ekonomika über alles

Pavel Kohout | rubrika: Analýza | 28. 11. 2013 | 4 komentáře
Vyspělé země nejsou vyspělé jen tak, bezdůvodně a náhodně. Jsou vyspělé proto, že byly schopny vyřešit určité závažné problémy, které rozvíjející se trhy ještě vyřešit nedokázaly. Celkový kumulovaný kapitál vyspělých trhů – nejen finanční, ale také intelektuální – je takový, že dohnat jej by bylo extrémně obtížné.
Německá ekonomika über alles

Makroekonomické údaje nebývají dobrým vodítkem pro investování do akcií. Zejména složené veličiny jako HDP bývají publikovány se značným zpožděním oproti realitě a poté bývají ještě zpřesňovány.

Podívejme se na vývoj tří akciových trhů: Německa, Spojených států a BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína).

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Čína: burzovní předpověď vychází

O čem vyprávějí tyto tři křivky? Akciové trhy BRIC zaznamenaly v minulých letech mnohem horší výkonnost než vyspělé trhy, zejména USA a Německo. Proč tomu tak bylo? Během posledních let, včetně prvního pololetí 2013, trhy BRIC zaznamenávaly propad. Pokles burzovních indexů obvykle signalizuje pozdější zhoršení makroekonomických ukazatelů. Bohužel ne obráceně: burza je předstihovým indikátorem ekonomiky, nikoli naopak.

To se ukazuje dnes. Hovoří se o zpomalení potenciálního růstu čínské ekonomiky již ne na sedm procent ročně, ale na pět procent ročně. To je hodnota, která v čínských podmínkách v podstatě odpovídá stagnaci. Dále se hovoří o růstu objemu špatných úvěrů v čínských bankách. Čínská vláda stimulovala během posledních pěti let úvěrový růst takovým způsobem, že se půjčilo zhruba 6600 tisíc miliard dolarů. Jaké procento z těchto úvěrů se časem ukáže být špatnými, nikdo neví, ale trh se obává nepříjemného překvapení.

Tolik k Číně. Že zbytek skupiny BRIC bude Čínu v zásadě sledovat, jen s malými odchylkami vzhledem k různé situaci různých ekonomik, je snad zřejmé.

Anketa

Mají vážně takzvané vyspělé ekonomiky tak obrovský náskok?

Nepřekonatelní (?)

Zcela jiná je situace vyspělých trhů, především USA a Německa. Tyto ekonomiky nejsou bez problémů: Spojené státy každým rokem prožívají větší dobrodružství s federálním rozpočtem a Německo má zase na krku financování Evropské unie a příležitostné epizody se záchranou svých slabších partnerů v eurozóně.

Nicméně americké společnosti (na rozdíl od federálního rozpočtu) kypí zdravím, mají obrovské rezervy v hotovosti, zisky rostou a potenciál inovací a know-how je obrovský. Německé společnosti jsou tak výkonné, že německý přebytek obchodní bilance činí 253 miliard dolarů za posledních 12 měsíců. Pro srovnání: Čína dosáhla přebytku 252 miliard dolarů. Uvážíme-li, že Německo má 82 milionů obyvatel a Čína 1351 milionů, rozdíl ve výkonnosti je propastný.

Rozdíl mezi vyspělým světem a rozvíjejícími se trhy je tak neuvěřitelně obrovský, že možná nebude nikdy překonán. Vyspělé země nejsou vyspělé jen tak, bezdůvodně a náhodně. Jsou vyspělé proto, že byly schopny vyřešit určité závažné problémy, které rozvíjející se trhy ještě vyřešit nedokázaly. Celkový kumulovaný kapitál vyspělých trhů – nejen finanční, ale také intelektuální – je takový, že dohnat jej by bylo extrémně obtížné.

Sázky na jistotu

Pokud jde o momentální stav německé ekonomiky, přišla nečekaně příznivá zpráva ohledně ostře sledovaného indexu podnikatelské důvěry Ifo. Po nečekaném poklesu v říjnu, index Ifo vzrostl na hodnotu 109,3 bodu.

Německá ekonomika se nachází ve fázi konjunktury, byť relativně mírné. Nebudu zde řešit otázku, proč ne česká ekonomika, ačkoli je na německou intenzivně navázána. Podstatný je závěr: akciové investice bude pravděpodobně lepší směřovat spíše do Německa než do Česka, spíše do USA než do Číny.

Pavel Kohout

Pavel Kohout

Pavel Kohout je autorem knih o investování, např. Peníze, výnosy a rizika a Investiční strategie pro třetí tisíciletí, a makroekonomii, např. Finance po krizi. Publikuje v řadě českých a zahraničních médií. Je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a byl členem Poradního expertního sboru (PES). V roce 2007 spoluzaložil finančněporadenskou společnost Partners, v níž působí jako ředitel pro strategii. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Německo na pranýři. Zvyšte platy, žádá ho svět

17. 11. 2013 | Jiří Hovorka | 10 komentářů

Německo na pranýři. Zvyšte platy, žádá ho svět

Evropská komise se bude do hloubky zabývat přebytkem německého zahraničního obchodu, který je podle kritiků zčásti vyvoláván uměle a škodí světové ekonomice.

Německo jako vzor? Jenže pro koho?

11. 11. 2013 | Pavel Kohout | 5 komentářů

Německo jako vzor? Jenže pro koho?

Pozornost ekonomů upoutala nedávná kritika Spojených států na adresu Německa a jeho hospodářské politiky. Ta je prý zaměřena příliš úzce a merkantilisticky na podporu německého exportního... celý článek

Drolící se cihly: co se děje s Indií?

28. 8. 2013 | Aleš Tůma | 1 komentář

Drolící se cihly: co se děje s Indií?

Až do nedávna byly země skupiny BRIC (případně s Koreou BRICK) považovány za budoucí tahouny světové ekonomiky a tamější akcie byly investiční hit. V posledních týdnech a měsících se... celý článek

Investiční chyby: Milujete jednoduché příběhy. Jako je ten o emerging markets

12. 6. 2013 | Martin Tománek | 1 komentář

Investiční chyby: Milujete jednoduché příběhy. Jako je ten o emerging markets

Dnešní investiční chyba má co do činění se všemi třemi předchozími. Strhující investiční příběh vám může odvyprávět expert, můžete ho slyšet předávaný šeptandou. A pak mu uvěříte a... celý článek

Investoři, Brazílie poroste!

5. 10. 2012 | Jan Traxler | 3 komentáře

Investoři, Brazílie poroste!

Slabší kurz realu, nižší úrokové sazby, letní olympijské hry, MS ve fotbale, silná generace třicátníků… to vše jsou důvody, proč by brazilská ekonomika měla růst. Jak se na růstu podílet? celý článek

Partners Financial Services