Nový daňový ráj v eurozóně. Lucembursko pro chudé

Eurozóna získá už za několik měsíců nový daňový ráj, tedy další zemi lákající zahraniční firmy na nízké sazby daní. Vedle Malty či Kypru se zařadí i Lotyšsko, které se chystá přejít na společnou měnu od ledna 2014.
Nový daňový ráj v eurozóně. Lucembursko pro chudé

Atraktivní je pro cizince přitom už nyní. „V první polovině tohoto roku do Lotyšska ze zahraničí přiteklo okolo 1,2 miliardy dolarů. Vklady nerezidentů jsou tak už na deseti miliardách dolarů, což je polovina všech bankovních vkladů v zemi,“ píše agentura Bloomberg.

Země láká především firmy ze zemí bývalého Sovětského svazu. „Denně nám chodí stovky dotazů z Ruska, Běloruska, Kazachstánu a Ukrajiny,“ říká pro Der Spiegel právnička Taťana Lutinska, která má v tamní Rietumu Bank na starost řízení odboru zahraničních holdingů. Spousta podniků teď podle ní chce také přesunout peníze do Lotyšska z bankrotujícího Kypru.

Anketa

Víte, kdo je v Lotyšsku prezident?

Lucembursko pro chudé

Sazba daně z příjmů právnických osob tu činí 15 procent, což je mnohem méně než průměr celé Evropské unie (23,5 procenta). Pro srovnání, v Belgii je to podle Eurostatu 37 procent, v Česku 19 procent, v Německu 29,8 procenta a ve Španělsku 30 procent.

Od roku 2013 navíc platí, že holdingové firmy nemusí danit zahraniční zisky z dividend či prodeje akcií. Stejně tak mohou tyto peníze volně převádět na zahraniční účty, například na Kajmanské ostrovy. „Lotyšsko má už teď přezdívku Lucembursko pro chudé,“ komentuje pro Der Spiegel analytik Markus Meinzer.

Kromě toho se Lotyšsko snaží lákat zahraniční firmy – podobně jako jiné země – na různé investiční pobídky. „Konkrétním případem je například oblast telekomunikací. Zde je společnostem přiznána úleva na dani z příjmů ve výši 25 procent z objemu investovaných prostředků se stropem zhruba 50 milionů eur,“ tvrdí Petr Jankovič z vedení společnosti Akont, která v Česku pomáhá firmám s „optimalizací“ daní.

Od nového roku navíc Lotyšsko jako druhá země v Pobaltí přechází na společnou evropskou měnu. „Euro samo o sobě důvěru v ekonomiku nijak nezvyšuje, viz Itálie, Španělsko nebo Kypr,“ myslí si Jankovič.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové ráje: zločin (?) a trest

22. 4. 2013 | Ondřej Martínek | 6 komentářů

Daňové ráje: zločin (?) a trest

Proč je tak těžké zamezit únikům peněz do daňových rájů a kolik daňové ráje stojí řádné poplatníky? Globalizace nahrává bohatým v ukrývání majetku před finančními úřady a prohlubuje... celý článek

Očima expertů: Zdanění vkladů byl trest za nízké kyperské daně. Takže u nás nehrozí

22. 3. 2013 | Ondřej Tůma | 16 komentářů

Očima expertů: Zdanění vkladů byl trest za nízké kyperské daně. Takže u nás nehrozí

Mohlo by ke zdanění bankovních vkladů dojít i v Česku? Kdy? Zeptali jsme se ekonomů Aleše Michla a Pavla Kohouta. Náměstka ministra financí Radka Urbana, zástupce ČNB Lubomíra Lízala... celý článek

Interaktivní grafika: Přehled daňových rájů

6. 3. 2013 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Interaktivní grafika: Přehled daňových rájů

Měsíc růžového formuláře je tady. Daně, daně, jak na ně – každý den budete číst ty nejbáječnější rady, jak ušetřit stovku nebo dvě. A je to tak dobře, škoda stovky, která padne vedle... celý článek

Malé peníze: Odkláníme. Kdy se vydat do daňového ráje?

6. 6. 2012 | Jan Müller | 5 komentářů

Malé peníze: Odkláníme. Kdy se vydat do daňového ráje?

Stát si z našich výdělků bere docela dost. A nikdo nezaručí, že nebude chtít víc. Naopak, že bude chtít víc, je spíš ta pravděpodobnější varianta. A nejsou tak vzdálené časy, kdy chtěl... celý článek

Začínáme podnikat: Daňová optimalizace zblízka

22. 11. 2011 | Michal Chleboun | 1 komentář

Začínáme podnikat: Daňová optimalizace zblízka

Na rozdíl od zaměstnanců v pracovním poměru, za které většinu daní a částek sociálního a zdravotního pojištění vypočítají a odvedou zaměstnavatelé, jsou podnikatelé zajistit si veškeré... celý článek

Partners Financial Services