Kypr: Pandořina skříňka otevřena!

Lars Christensen | rubrika: Co se děje | 19. 3. 2013 | 22 komentářů
Kypr je jedna z pěti zemí, která zažádala své kolegy v eurozóně o finanční pomoc. Ta přislíbila deset miliard eur, ne však zadarmo. Středomořský stát má jednorázově zdanit všechny vklady v bankách: nad sto tisíc eur skoro desíti, nižší 6,75 procenty. Banky po včerejším státním svátku zůstávají nadále zavřené, odpoledne hlasuje parlament, zda na podmínky přistoupí. Bezprecedentní krok komentuje zakladatel a generální ředitel Saxo Bank.
Kypr: Pandořina skříňka otevřena!

Šok!

Jak jinak nazvat kyperský záchranný balíček? Konfiskace 6,75 procent peněz malých střadatelů a 9,9 procent velkých je v údajně civilizované a demokratické společnosti bezprecedentní. Kdo ale ví? Možná, že Evropská unie už mezi civilizované demokracie nepatří.

Když jsem minulý týden navštívil Lemesos, druhé největší kyperské město, leccos jsem slyšel, ale odmítal jsem ty zvěsti jako naprostý nesmysl. No, a teď to tady máme. Následky jsou nepředvídatelné, ale zjevně jsme svědky zásadní změny paradigmatu.

Dnes deset procent. Jenže s jídlem roste chuť

Jde o zásadní porušení základních vlastnických práv, které bylo malé zemi nadiktováno cizími silami; každý, kdo má peníze uložené v nějaké evropské bance se musí klepat jako osika. I když se představitelé moci snažili na tiskové konferenci prezentovat tento krok jako jednorázový, nebyli schopni vyloučit, že k podobným opatřením nedojde v jiné zemi. Ne, že by na tom příliš záleželo, důvěra už je stejně pryč. Těžko můžeme počítat s tím, že opatření „trojky“ (tedy Evropské komise, Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky) a Evropské unie budou mít vůbec nějaké hranice, když začne krize opravdu zuřit.

Pokud někdo udělá něco takového jednou, klidně to udělá zase znova. Když někdo zkonfiskuje klientům bank deset procent peněz, může taky zkonfiskovat 25, 50 nebo i sto procent. V tuto chvíli věřím, že spíš uvidíme to horší. Panika roste a politici se zoufale snaží udržet euro naživu.

Anketa

Co přijde?

Ke komu utečou, vyhraje

Střadatelé v zemích, kterým hrozí záchranný balíček, musí být pořádně vystrašení. Je ještě bezpečné mít uložené peníze v italské, španělské nebo řecké bance? Sám musím říct, že nevím. Je moudré to riskovat? Rozhodnutí je na vás. Obávám se, že kyperský balíček povede k masivnímu odlivu kapitálu ze slabých zemí eurozóny – což je přesně ta poslední věc, kterou tyto země potřebují.

A obávám se, že to samé hrozí i celé Evropské unii, jelikož ve většině zemí již funguje bankovní unie.

Kyperský balíček naprosto mění pravidla hry a následky si poneseme pěkně dlouho. Věřím, že by to mohl být začátek konce eurozóny. Jde o velice tvrdou ránu už tak těžce zkoušené důvěře, která investorům ještě zbyla. Můžeme tomu říkat třeba gól do vlastní brány.

Reakce trhů? Výborné to nejspíš bude pro zlato, pro bezpečné přístavy, jako je Švýcarsko, Singapur, a ekonomicky zdravější země stojící mimo eurozónu, například Skandinávii. Tipl bych si, že jakmile si investoři uvědomí dopad celé kyperské eskapády, euro a na něj navázané trhy budou doplácet na stále větší nedostatek důvěry,

Jde tu o plnohodnotný socialismus. Pořád nedokážu uvěřit, že se to vážně stalo.

Buďte opatrní.

Jako úvodní ilustrace posloužil výřez z plátna Pandořina skříňka od Johna W. Waterhouse

Aktualizace po uzávěrce

Euroskupina se prý včera rozhodla Kypru trochu povolit smyčku: nemusí nutně danit drobné střadatele, o to víc ale musí zdanit ty bohatší; buď jak buď, zdaněním bankovních vkladů má získat dohodnutých 5,8 miliardy eur.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 3. 2013 15:42, -gt-

Pro žurnalisty by to měla být ideální příležitost, podrobně popsat, jak proměhla měnová reforma v padesátých letech v Československu. A pro nás ostatní výstraha.

+13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Měnové války: Kdo bude vítěz, kdo bude poražený?

11. 3. 2013 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Měnové války: Kdo bude vítěz, kdo bude poražený?

Jsou dvě věci, kterým je těžko uvěřit. Jedné těžko, jedné ještě hůř. Ta první: že by válka, byť i jen měnová, mohla být vtipná. Ta druhá: že by mohli být vtipní v bance. A věřte nebo... celý článek

Šetřit, jak Evropa píská. Portugalsku to není nic platné!

4. 9. 2012 | Tomáš Prouza | 13 komentářů

Šetřit, jak Evropa píská. Portugalsku to není nic platné!

Když nebudeme hodní, dopadneme jako to zlobivé Řecko, které zas neplní podmínky, uložené mezinárodními institucemi. Tak se u nás strašívá. Tomáš Prouza ve svém komentáři připomíná,... celý článek

Rothschild, Soros, Paulson: Mazáci sázejí na krach!

27. 8. 2012 | Ondřej Fér | 19 komentářů

Rothschild, Soros, Paulson: Mazáci sázejí na krach!

Rothschild si vsadil na pád eura! Pokud máte zájem o dobrou radu od experta, který své odhady nezakládá jen na zbožných přáních, tady je. Sázka na ekonomický kolaps se jeví jako zaručená... celý článek

Václav Klaus: Eurokrize? Dno teprve přijde

18. 7. 2012 | Lukáš Kovanda | 15 komentářů

Václav Klaus: Eurokrize? Dno teprve přijde

Prezident České republiky Václav Klaus říká v exkluzivním rozhovoru: „To je pouze přání či sen všech těch falešných radikálů, když si myslí, že už zítra vypadne Řecko, pozítří Itálie,... celý článek

Očima expertů: Je světové bankovnictví od základů prohnilé?

13. 7. 2012 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Je světové bankovnictví od základů prohnilé?

Další bankovní skandál – aféra kolem manipulací se sazbami LIBOR. Je světové bankovnictví zkažené až do morku kostí? Jak to vidí Aleš Michl, Lukáš Kovanda, Aleš Tůma a další odborníci... celý článek

Partners Financial Services