Peníze jsou virtuální, dluhy neexistují? Velmi reálná sekera!

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 13. 8. 2012 | 24 komentářů
Lidský mozek zřejmě není evolučně vybaven na to, aby si představoval velká čísla. Ať už jde o vzdálenosti ve vesmíru nebo třeba astronomické státní dluhy. To, že si něco nedokážeme představit, ale ještě neznamená, že to nezaplatíme.
Peníze jsou virtuální, dluhy neexistují? Velmi reálná sekera!

Když po nás exekutor vymáhá sto tisíc, víme, že jsme v průšvihu, ale tisíc miliard? Za tolika nulami si nedovedeme nic představit. Tedy alespoň soudě podle každé druhé diskuze na internetu.

Například na facebookovém profilu jednoho prezidentského kandidáta: „Dluh je jen slovo a peníze jen číslo, třeba přijde doba, kdy se to změní, ale tu změnu nemůže provést vláda ale lidé.“ Nebo ještě výživnější citát: „Nemohu se zbavit tísnivého pocitu, že zadlužování lidí i států je systém, jak se banky (nebo kdo vlastně) snaží získat všechno zásadní rozhodování pod kontrolu.“

Což jsou ještě poměrně kvalitní vyjádření, četba diskuzí pod ekonomickými články na velkých zpravodajských serverech je jen pro otrlé.

Dluhy jsou

Nuže, milí potenciální voliči, vězte, že dluh není nic virtuálního a vymyšleného zlými spekulanty, kteří vás chtějí zotročit. Státní dluh je naprosto reálný. Ke konci roku 2011 Česká republika dlužila 1,5 bilionu korun. Ano, z toho více než třetinu dlužila domácím bankám a finančním institucím, další pětinu pojišťovnám

Jak utěšeně kyne a nabývá veřejný dluh České republiky, můžete sledovat na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. A až vám z toho půjdou oči šejdrem, pokochejte se ještě následující grafikou:

Kam jdou vaše daně? Ukáže vám to interaktivní grafika na Peníze.cz!

Kam jdou vaše daně? Možná má leckdo z vás na jazyku peprnou odpověď. Interaktivní grafika na Peníze.cz určitě nebude tak pregnantní, ale výstižná je určitě.

Nedoporučujeme osobám se slabšími nervy!

Poptávka ze strany bank po dluhu existuje jednoduše proto, že stát jako instituce schopná uplatnit násilí (v případě našeho ministra financí to platí i doslova) a zdanit občany, je vysoce bonitní dlužník. Tedy až do okamžiku, kdy bonitní být přestane.

To, že země PIIGS jsou kolektivně v průšvihu a úroky jejich dluhopisů stoupají do pomyslné zóny smrti nad sedm procent, není výsledek žádných spekulativních útoků. Jednoduše po nich není poptávka a tržní cena klesá, to znamená, že výnos do splatnosti roste. Vy byste snad koupili dluhopisy někoho, o kom pochybujete, že vám dlužnou částku splatí?

Šetřit už v tučných letech

Mimochodem, že výnos dluhopisů některé země stoupl nad sedm procent, neznamená, že okamžitě platí úroky sedm procent ročně. Například průměrná doba do splatnosti italského dluhu je necelých sedm let (a bývalo to víc), velkou část dluhu tedy ještě několik let nemusí refinancovat – tedy půjčovat si na něj jinde, že by ho prostě splatil, o tom asi nemůže být řeč – a platí na něm nižší, předkrizové sazby. Má tedy teoreticky ještě trochu času, aby přesvědčila investory, že je schopná se sebou něco provést.

Anketa

Byli byste ochotní splatit „svou“ část státního dluhu, tedy cca 160 tisíc korun, kdyby od vás pak stát už nikdy nic nechtěl?

Problém je, že hranice mezi záchranou a pádem do dluhové pasti je velmi tenká. Výnos dvouletých španělských dluhopisů už se v červenci, před slovní intervencí ze strany Evropské centrální banky, také blížil sedmi procentům za rok. Jakmile země začne dlouhodobé potřeby refinancovat krátkodobým a drahým dluhem, je s ní amen.

Z toho plyne, že skutečně šetřit je potřeba v dobrých časech, v krizi už je pozdě. Skutečným šetřením myslíme skutečné šetření, tedy zeštíhlení státu, zrušení zbytečných úřadů a dotací, ne škrcení ekonomiky zvyšováním daní.

Zvolte si svého Emana!

Dluh není „jen slovo“, dluh je jednoduše závazek dlužníka splatit půjčené peníze. Věřitel obvykle jedná v dobré víře, že mu peníze vráceny skutečně budou. Je chyba domnívat se, že dluh můžeme škrtnout, protože většina dluhopisů je v držení domácích subjektů, a tedy dlužíme „sami sobě“. Podle stejné logiky bychom museli škrtnout i veškeré domácí dluhopisy firem, hypotéky a tak dále.

Vysoký podíl dluhu „doma“ a v domácí měně znamená jen snadnější možnost zbavit se ho jednoduše monetizací, tedy nákupem ze strany centrální banky, který naředí kupní sílu peněz.

Propojeno: Peníze nepadaj z nebe

kvantitativní uvolňování v komiksu na Peníze.cz

V některém paralelním vesmíru se teď možná Česká národní banka zuby nehty snaží odolat nátlaku prezidenta Emana a generalissima Puchejře, aby v zájmu lidu otevřela stavidla kvantitativního uvolňování...

Riziko je, že pokud většina voličů bude žít v dojmu, že dluh je něco vymyšleného prohnilými kapitalisty, nakonec si nějakého takového Emana zvolí i v tom našem vesmíru. (A pak se budou divit, co si koupí za zůstatek svého penzijního připojištění...)

Autor je analytik Partners

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 8. 2012 10:54, Karel Marz

Už ve starověku bylo známo, že dluh = nesvoboda, otroctví. Dnes je nám sugerováno, že dluh je normální, že to je přirozená součást života, ne-li přímo společenská nutnost. Důsledky takového uvažování a jednání není těžké domyslet.

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 8. 2012 2:27

A ty si žer pránu, puchejři.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Paranoidní pondělí: Čtyři konspirační teorie nejen pro příští týden

23. 4. 2012 | Aleš Tůma | 3 komentáře

Paranoidní pondělí: Čtyři konspirační teorie nejen pro příští týden

Německo už má natištěné nové marky. A není všechno zlato, co se třpytí. Některé domnělé konspirace možná vůbec nejsou domnělé!

Očima expertů: Jsme otroci mocných bankéřů?

18. 11. 2011 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Očima expertů: Jsme otroci mocných bankéřů?

Chamtiví bankéři – viníci dluhové krize, jež stahuje smyčku kolem krku obyčejných lidí. Ti svůj vztek dávají najevo v ulicích. Mají bankéři opravdu vliv, jaký se jim připisuje? Ptáme... celý článek

Univerzální piklení

13. 11. 2011 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Univerzální piklení

Ti, kteří nezavírají oči, dávno vědí, že svět je vlastně brutálně jednoduchý. Skoro všechno, co se děje, podléhá inteligentnímu a zvrácenému plánu!

Peníze jako dluh a ještírci z páté dimenze

20. 9. 2011 | Aleš Tůma | 32 komentářů

Peníze jako dluh a ještírci z páté dimenze

Stejně jako 11. září 2011 je i finanční krize skvělou živnou půdou pro různé konspirační teorie. Ale všechny se mýlí, pravdu pravdoucí o globálním spiknutí znají jen servery Peníze.cz... celý článek

Kiyosaki: Finanční krize byla cílený plán, aby lidé zchudli

8. 6. 2010 | Věra Tůmová | 30 komentářů

Kiyosaki: Finanční krize byla cílený plán, aby lidé zchudli

Kvalitní finanční vzdělání je třeba neustále rozšiřovat. Je nutné se stále vzdělávat, pokud chcete něčeho dosáhnout a chcete být finančně zcela nezávislí, domnívá se Robert Kiyosaki,... celý článek

Partners Financial Services