Tomáš Prouza: Český rybník a reálný svět

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 29. 5. 2012 | 13 komentářů
V Evropě se debatuje o možné bankovní krizi na jihu Unie a všichni přemýšlejí nad tím, jak nastartovat růst. Česko strká hlavu do oprátky kvůli evropským dotacím a utkvělé snaze řídit se číslem, které nic neznamená.
Tomáš Prouza: Český rybník a reálný svět

To, že podle ekonomické reality mělo být Řecko z eurozóny už rok venku, je každému jasné. Stejně jako to, že podle politické reality se na oltář záchrany Řecka obětuje naprosto cokoliv, včetně mnoha let ekonomického růstu celé Unie. Tím, jak se všichni snaží udržet Řecko nad vodou (a jak ukázaly poslední volby, dokonce i proti vůli poloviny řeckých voličů, což je zásadní problém, který bude jen narůstat), bohužel roste napětí i v dalších zemích.

Anketa

Jak to vidíte s eurozónou?

Španělé už vybírají. A až po bankách budou chtít úspory Italové?

První na řadě bude zřejmě Španělsko. Všichni jen němě sledují dění okolo nedávno zestátněné čtvrté největší banky Bankia, do které stát nalije minimálně 19 miliard eur – to je mimochodem 44 procent českého státního rozpočtu! Vedle toho ruce natahují i španělské regiony: například Katalánsko už oznámilo, že bez dotací Madridu nebude schopno platit nejen své dluhy, ale ani běžné výdaje. Není se tedy co divit, že Španělé začínají přesouvat úspory ze země. 

Otazníky se znovu objevují i nad Itálií. Mario Monti je sice vynikající premiér, jenže po volbách nebude nikdo ochoten (a bohužel zřejmě ani ne schopen) pokračovat v tolik potřebných reformách, které by Itálii dostaly mimo nebezpečí. A až začnou po Španělích své úspory vybírat i Italové, dostane se evropský bankovní systém do závažných problémů a na řadu přijdou další znárodňování.

Tříprocentní schodek je fetiš

Za téhle napjaté situace dělá Česko všechno pro to, aby na sebe připoutalo negativní pozornost. Příkladem mohou být zprávy z jednání Nečase s Barrosem. Zatímco každý jiný premiér by po podobném jednání mluvil o potížích s čerpáním, ale soustředil se na to, co už je připraveno za změny a jak vše dokázal s Evropskou komisí vyžehlit, my do celého (nervózního) světa vyhlašujeme, jak špatně na tom jsme a že by mohlo být ještě hůř.

Petr Nečas o (ne)čerpání peněz z Evropské unie

„Ta rizika jsou velká. Kdyby skutečně v tom nejhorším scénáři byly zastaveny všechny platby, tak by deficit veřejných financí v České republice mohl skokově narůst až k šesti procentům hrubého domácího produktu, což by totálním způsobem destruovalo konsolidační strategii vlády.“

Je sice pravda, že Čechy kvůli hobby této vlády sypat do soukolí Evropské unie písek v Bruselu nikdo nemiluje, ale totální odmítnutí všech plateb je velmi nepravděpodobné – a vyhrožování skokovým růstem rozpočtového schodku tedy zcela mimo mísu. Nejen kvůli tomu, že jde o zcela nereálný scénář, ale i kvůli tomu, že fetiš tříprocentního rozpočtového schodku v době, kdy je potřeba dělat vše pro podporu zamrzlého ekonomického růstu, už nikoho nevzrušuje. Jenže politicky se to samozřejmě hodí, a tak snaha o politické vymezení opět jednou zvítězila nad zodpovědnou péčí o český stát. Otázkou ale je, koho to vlastně dneska ještě překvapuje?

Možná jde také o to, že kvůli naší fascinaci českou kotlinou příliš nevnímáme svět okolo. Jinak bychom museli už dávno reagovat na to, co pochopila spousta jiných zemí – že bezhlavé škrty zemi ubližují a že pokud mají mít reformy smysl, musí podporovat růst celé ekonomiky a bohatství všech lidí, ne jen pár kamarádů a jejich IT či stavebních firem. 

Tomáš Prouza

Tomáš Prouza on-line

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

  • Další hezký popis, jak se naivní lidé okrádají falešnými sliby – podivná KLV Consulting v testu Aktuálně
  • Když před lety na Slovensku Credit Suisse nabízela „švýcarskou penzi“, regulátor to rychle zakázal. Co ČNB a holandská penze od ING?
  • Nová Chartis pokračuje ve starých AIG tricích. Neuvěřitelný příběh, jak se vylhat z pojistného plnění.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 5. 2012 15:59, croco

Špatný je celý systém ekonomiky založený na hodnotě nesmyslného čísla, kterým HDP dnes je. Ono je ale politicky kulantnější vyjádření, že státní dluh stoupl o 3% HDP na 42 nebo kolik procent, když spoustu voličů ani neví, co ten HDP vlastně zahrnuje. Říct místo toho například, že dluh stoupne o 170 miliard (nebo o cca 14-15% procent)na částku okolo 1,7 bilionu (160% státního rozpočtu) je pro vládu o něco těžší.

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Aleš Michl: Žádná krize tady nikdy nebyla!

26. 5. 2012 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Aleš Michl: Žádná krize tady nikdy nebyla!

„Krize? Žádná krize ani v USA, ani v Evropské unii není a nebyla,“ říká v pokračování exkluzivního rozhovoru ekonom Aleš Michl. V pokračování se taky dozvíte, co mají společného McDonald’s... celý článek

Aleš Michl: Čína jednou Evropu naporcuje jako pekingskou kachnu

19. 5. 2012 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Aleš Michl: Čína jednou Evropu naporcuje jako pekingskou kachnu

Pomohl by eurozóně odchod Řecka? V čem se Česká republika podobá Španělsku? A proč by měli evropští lídři radši jezdit na chatu než do Bruselu? Exkluzivní rozhovor s ekonomem Alešem... celý článek

Očima expertů: Co znamenají výsledky řeckých a francouzských voleb pro Evropu

18. 5. 2012 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Očima expertů: Co znamenají výsledky řeckých a francouzských voleb pro Evropu

Poslali řečtí a francouzští voliči eurozónu ke dnu? Zeptali jsme se Pavla Kohouta, Petra Macha, Jana Procházky, Pavla Sobíška a dalších českých ekonomů.

Očima expertů: Dopadne Španělsko stejně jako Řecko?

27. 4. 2012 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Očima expertů: Dopadne Španělsko stejně jako Řecko?

Podaří se Španělsku zažehnat hrozící bankrot, nebo se vydá stejnou cestou jako Řecko? Zeptali jsme se ekonomů Pavla Kohouta, Petra Teplého, Tomáše Prouzy a dalších osobností ze světa... celý článek

Očima expertů: Jak dál v eurozóně? Půjde někdo letos z kola ven?

27. 1. 2012 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Očima expertů: Jak dál v eurozóně? Půjde někdo letos z kola ven?

Situaci v eurozóně se stále nepodařilo příliš uklidnit. Půjde ještě letos nějaký stát z kola ven? Přečtěte si, co si o tom myslí ekonomové Tomáš Prouza a Petr Mach, podnikatel Tomio... celý článek

Partners Financial Services