Očima expertů: Jak dál v eurozóně? Půjde někdo letos z kola ven?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 27. 1. 2012 | 3 komentáře
Očima expertů: Jak dál v eurozóně? Půjde někdo letos z kola ven?
Situaci v eurozóně se stále nepodařilo příliš uklidnit. Půjde ještě letos nějaký stát z kola ven? Přečtěte si, co si o tom myslí ekonomové Tomáš Prouza a Petr Mach, podnikatel Tomio Okamura, právník Tomáš Sokol a další oslovené osobnosti.

„Řecko a možná i další jižanské státy jsou balvan na noze tonoucí se eurozóny. Čím dřív se ostatní země této zátěže zbaví, tím líp. A to i pro Řecko a spol.“ Tento názor zastává řada odborníků, podle kterých představuje neustálé zachraňování zemí stojících před bankrotem jen trestuhodné vyhazování miliard (v eurech) z okna. Druzí naopak namítají, že si Evropská unie nemůže pád některého ze svých členů dovolit a za „záchranu“ své současné podoby bude bojovat do roztrhání těla. Řešení evropské dluhové krize už dávno není otázkou ekonomickou, ale politickou. Propočítávání, zda se nalévání peněz do hroutícího projektu společné evropské měny vyplatí, tak nemá moc velký význam. Alespoň ne pro finální rozhodnutí politiků. To jsme mohli vidět také například při vyjednávání o půjčce Mezinárodnímu měnovému fondu na záchranu eurozóny, na které se dohodli v prosinci loňského roku lídři EU. V tomto týdnu se k zemím, které již dříve přislíbily půjčku, přidala i Česká republika se svou 38miliardovou „trochou do mlýna“. Duo „Merkozy“ nás ale původně žádalo o 90 miliard, takže se nám opět povedlo dostát roli chytré horákyně, která na příští summit nedorazí ani nahá, ani oblečená. Na neutěšené situaci Řecka to ale nic nezmění.

Ptali jsme se osobností, jak vidí situaci v Evropě a její další vývoj. Domnívají se, že by v roce 2012 mohl některý stát opustit eurozónu nebo Evropskou unii?

TOMÁŠ PROUZA

ekonom

Tomáš Prouza - ekonom, ředitel pro rozvoj a péči o klienty společnosti Partners
+9
+
-

Nic takového si Evropská unie nemůže dovolit. Bylo by to selhání nikoliv Řecka nebo Španělska, ale především selhání Německa a Francie – a ani jeden z tahounů evropské integrace nechce být podepsán pod opačným procesem. Všichni si navíc uvědomují, že jednotný evropský trh je pro všechny země Unie velkým přínosem a jeho rozbití by evropskou ekonomiku poškodilo výrazně více než další investice do posílení ekonomik v problémech. Důležité samozřejmě bude tlačit na efektivní změny, ale příklad Irska nebo Lotyšska jasně ukazuje, že změny možné jsou. Podmínkou samozřejmě je ochota politiků v dané zemi změny prosadit (a efektivní tlak zvenčí, což už se projevovalo loni a vedlo to k potřebné výměně vlád v zemích s problémy).

TOMÁŠ SOKOL

advokát

Tomáš Sokol
-2
+
-

Nemám žádné nadstandardní informace, ale podle všech zatímních zpráv se zdá, že osud Řecka je zpečetěn. Jde ale o tak atypickou situaci, že ani to nemusí být jisté. S ohledem na celkový politický trend se nezdá, že by tento osud měl potkat ještě nějakou jinou zemi.

PETR MACH

ekonom

Petr Mach
+16
+
-

Ano, je to velmi pravděpodobné. Naznačuje nám to fakt, že německá vláda prodala v lednu své šestiměsíční dluhopisy se záporným úrokem. Proč byli investoři ochotni zaplatit německé vládě milion a tisíc eur za slib vlády zaplatit za půl roku milion euro? Proč si raději nenechali jeden milion tisíc eur v hotovosti? Existuje jediná možná odpověď. Obávají se měnové odluky. Když nastane měnová odluka, vymění německá vláda peníze jen svým občanům. Pro Itala nebo Řeka, který se obává odluky, je lepší držet německý dluhopis, o kterém věří, že bude splacen, než držet hotovost, která mu bude vyměněna za nové liry nebo drachmy.

PETR TEPLÝ

ekonom

Petr Teplý
+20
+
-

Žádné stromy nerostou do nebe a jinak tomu nebude ani v případě Řecka. Podle mého názoru tato země opustí eurozónu v roce 2012 a následně upadne do diktatury jako na přelomu 60. a 70. let minulého století. Vidím tři hlavní důvody. Za prvé, politikové v Evropské unii konečně pochopí, že pomoc Řecku je házení peněz do černé díry (navíc tu je tlak voličů v těchto sponzorských zemí typu Německa či Holandska). Za druhé, to samé pochopí i Mezinárodní měnový fond, který již nyní sám nevěří vlastním analýzám (to, že MMF ve své zprávě z loňského listopadu odhaduje daňové příjmy Řecka v roce 2012 na úrovni roku 2010 i při plánovaném poklesu tamější ekonomiky, hovoří za vše). Za třetí, bude i vnitřní tlak z Řecka jednak od nespokojených voličů, tak i od vybraných podnikatelů (kteří si již vyvedli svá eura do zahraničí, návrat k drachmě uvítají, neboť po jejím oslabení si koupí plno řeckých aktiv „za hubičku“). Buď jak buď, odchod Řecka sice přinese určité krátkodobé náklady pro Evropu, ale čím později k němu dojde, tím to bude bolet Evropu víc. Dalšími horkým kandidáty na exit(us) z eurozóny jsou Portugalsko a Kypr.

TOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Tomio Okamura
+5
+
-

Netuším – nejsem expert na eurozónu ani na ekonomiku. To ale nemusí být zas takové minus. Jak víme, nejvíce se v prognózách pletou právě experti. V každém případě má být krize očistný proces – eurozóně a minimálně Řecku by prospělo, kdyby se v dobrém rozešly.

PATRIK NACHER

provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com

Patrik Nacher - provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com
+19
+
-

Těžko říci. Selský rozum velí, že už dávno mělo být vyloučeno Řecko, které na počátku fixlovalo. Bohužel ovšem nejde o ekonomický projekt, ale o projekt politický, takže logika sem jaksi nepatří, tudíž není možné ani predikovat, jestli někdo eurozónu opustí či nikoliv, protože se to neřídí žádnými předvídatelnými, logickými ani hospodářskými pravidly.

ROMAN DVOŘÁK

ekonom, analytik Pioneer Investments

Roman Dvořák
+3
+
-

Politická vůle udržet eurozónu pohromadě je nyní tak silná, že bych neočekával v roce 2012 žádné extrémy jako rozpad eurozóny nebo konec eura. Spíš si myslím, že trh bude vystaven víceméně stejným rizikům jako v roce 2011. Očekával bych pokračující pokles ratingů v Evropě, další finanční injekce, rostoucí výnosy státních dluhopisů a rozšiřující se spready, výkupy nejen vládních, ale i bankovních dluhopisů Evropskou centrální bankou a politické neshody.

LUKÁŠ KOVANDA

ekonom a publicista

+16
+
-

Anketa

Která Libuše věští nejlíp?

Pravděpodobnost rozpadu eurozóny je stále značná, chápeme-li rozpadem nucený odchod byť jen jediného jejího členského státu. Na druhou stranu si připomeňme, že tu byly již v průběhu loňského roku zaručené předpovědi, že Řecko opustí eurozónu do konce roku 2011, pak zas že nejpozději do poloviny ledna 2012 – a stále kde nic, tu nic. Dojde-li ovšem k tomu, že eurozónu některý stát opustí, jsou velmi pravděpodobné další dvě věci...

Za prvé, činovníci Evropské unie udělají vše možné i nemožné, aby Řecko, případně jiný stát, jenž dá euru sbohem, zůstal v Evropské unii jako takové. Jejich zatvrzelost v záchraně Evropské unie bude násobně silnější než nynější přepjatá tvrdohlavost, s níž zachraňují projekt eurozóny.

Za druhé, opustí-li některá ze zemí eurozónu, přijde to jako pověstný „blesk z čistého nebe“ tehdy, až to bude čekat málokdo, a téměř jistě se to „upeče“ přes víkend – podobně jako v případě kolapsu investiční banky Lehman Brothers v září 2008. Takže jestliže se bude třeba zdát, že se situace v eurozóně jaksi uklidňuje, pozor, může jít jen o zastírací manévr, záměrně, uměle a se vším úsilím vyvolané „ticho před bouří“, jehož nastolením euročinovníci trhy zklidní, aby následující rozpad stávající podoby eurozóny proběhl nečekaně a bez „zbytečných“ debat.

Jaký je váš názor? Opustí některý stát v roce 2012 eurozónu? Napište nám do diskuze.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Krize jedna báseň

6. 1. 2012 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Krize jedna báseň

Eurozóna je prý marodící činčila. Když si tohle přečtete v novinách a náhodou máte v šuplíku pár diplomů ze studentských literárních soutěží, vjede vám krev do hlavy. Inspirace! Po... celý článek

Očima expertů: Dát, či nedat 90 miliard na záchranu eurozóny?

16. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Dát, či nedat 90 miliard na záchranu eurozóny?

Lídři eurozóny nás žádají o půjčku 90 miliard korun. Potápí se loď a má případně cenu pokoušet se ji zachraňovat? Ptali jsme se Aleše Michla, Pavla Kohouta, Petra Macha, Tomia Okamury... celý článek

Očima expertů: Je česká koruna skutečně držák? A jak to dopadne s eurem?

9. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Očima expertů: Je česká koruna skutečně držák? A jak to dopadne s eurem?

Co se stane dřív? Slovensko se vrátí ke koruně, nebo bude v České republice zavedeno euro? Na to jsme se zeptali Pavla Kohouta, Aleše Michla, Lukáše Kovandy a dalších českých ekonomů. celý článek

Principy, nebo chleba? Nastal čas, aby Němci slevili ze svých zásad?

29. 11. 2011 | Tomáš Prouza | 2 komentáře

Principy, nebo chleba? Nastal čas, aby Němci slevili ze svých zásad?

Poslední měsíce střídá jedna špatná ekonomická zpráva druhou. Všichni navíc sice teoreticky znají řešení, ale praktické kroky osud eurozóny spíš ohrožují. Vyplatí se investice do principu?... celý článek

Aleš Michl: Vyšší daně, regulace, marná pomoc jihu? Vždyť to nemá logiku!

19. 11. 2011 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Aleš Michl: Vyšší daně, regulace, marná pomoc jihu? Vždyť to nemá logiku!

Proč by podle ekonoma Aleše Michla byl nejrozumnějším řešením dluhové krize bankrot Řecka a dalších nesolventních států? Co má naše vláda společného s politiky jižanských zemí? Přečtěte... celý článek

Partners Financial Services