Principy, nebo chleba? Nastal čas, aby Němci slevili ze svých zásad?

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 29. 11. 2011 | 2 komentáře
Principy, nebo chleba? Nastal čas, aby Němci slevili ze svých zásad?
Poslední měsíce střídá jedna špatná ekonomická zpráva druhou. Všichni navíc sice teoreticky znají řešení, ale praktické kroky osud eurozóny spíš ohrožují. Vyplatí se investice do principu?

Kvůli problémům se státními financemi padlo v Evropské unii za poslední půlrok víc vlád než kvůli čemukoliv jinému za posledních pět let. Finanční trhy dokonce dokázaly na rozdíl od italské justice ze sedla vyhodit i nesmrtelného Berlusconiho a k úsporným opatřením donutily na začátku kampaně za znovuzvolení i Nicolase Sarkozyho (a mimochodem nová mediální tvář spoluzachránce Evropy mu podle předvolebních průzkumů velmi pomáhá).

Jediným, kdo se tváří, že tady žádná vážná krize vlastně není a jde jen o běžné problémy, tak zůstává Angela Merkelová. Její Ne, ne, ne na jakýkoliv smysluplný návrh, který by uklidnil nervózní trhy, jsou už dávno za hranicí zodpovědné politiky a pro budoucnost eurozóny se stávají větším rizikem než řecká neschopnost vybírat daně a italská neschopnost dodržovat sliby dohromady.

Neprůstřelná Angela

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Nejčerstvější tweety:

Co je Twitter

Největší problém ale je, že Angela Merkelová není schopna jasně stanovit, co je její země ochotna akceptovat. Na stůl tak přicházejí další a další návrhy řešení, které na chvíli dají trhům naději – a po německém odmítnutí je vrhají do ještě silnější deprese. A nepomáhají už ani velmi kreativní pokusy – když už Evropská centrální banka nechce zachránit nesolventní země přímo, mohla by přece půjčit Mezinárodnímu měnovému fondu, který by následně půjčil potřebným zemím eurozóny.

Zapojení Mezinárodního měnového fondu, tak aby nebyl porušen zákaz financování vzájemného financování dluhů v zemích eurozóny, mohou někteří zesměšňovat jako škrábání se pravou rukou za levým uchem. Jenže tento návrh také ukazuje rostoucí zoufalství těch, kteří se snaží situaci uklidnit a neustále narážejí na hradbu německého odporu. Německý tlak na větší fiskální odpovědnost eurozóny je rozumný a dlouhodobě je to samozřejmě jediné správné řešení. Je však vhodné připomenout, že ekonomická pravidla eurozóny byla v roce 2005 rozvolněna právě na základě tlaku Německa a Francie, nemluvě o tom, že Německo má vládní dluh nad hranicí 60 procent HDP už od roku 2003.

Německá zásadovost, nebo evropská budoucnost?

Anketa

Má eurozóna budoucnost?

Německý tlak na odpovědnost také bezpochyby dobře zní uším německých voličů – ale příliš neprospívá jejich peněženkám. Kvůli německé tvrdohlavosti rychle roste cena úvěrů nejen v okrajových zemích eurozóny, ale i v samotném Německu a matematika je jednoduchá – čím víc stát vydá na úhradu úroků, tím méně mu zůstane na jiné výdaje (anebo si bude muset půjčit více, aby zachoval úroveň výdajů). Navíc se v posledních dvou letech v Německu výrazně zrychlilo rozšiřování propasti mezi chudými a bohatými. Jak tedy německé ekonomice pomůže snížení investic do infrastruktury nebo podpory podnikání? Zpomalení německé ekonomiky už je naprosto jasně vidět – a to je mimochodem špatná zpráva i pro ekonomiku českou. Opravdu je tedy ještě čas na hrdinství, nebo nastal čas důrazného posílení důvěry v Evropu a její schopnost účinně jednat?

Psáno pro Lidové noviny

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Aleš Michl: Vyšší daně, regulace, marná pomoc jihu? Vždyť to nemá logiku!

19. 11. 2011 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Aleš Michl: Vyšší daně, regulace, marná pomoc jihu? Vždyť to nemá logiku!

Proč by podle ekonoma Aleše Michla byl nejrozumnějším řešením dluhové krize bankrot Řecka a dalších nesolventních států? Co má naše vláda společného s politiky jižanských zemí? Přečtěte... celý článek

Konec společenské smlouvy?

15. 11. 2011 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Konec společenské smlouvy?

Poslední dvě desetiletí byla ve vyspělých zemích velmi poklidná, od podzimu je ale všechno jinak. A zdá se, že protesty na Wall Streetu jsou jen špičkou ledovce.

Krize. Zažehnána, nebo odložena?

1. 11. 2011 | Tomáš Prouza | 2 komentáře

Krize. Zažehnána, nebo odložena?

Minulý týden všichni slavili konec eurokrize. Byl to však opravdu její konec, nebo jsme ji jen odložili?

Wall Street, Atény, Praha: proč bychom měli vyrazit do ulic?

4. 10. 2011 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

Wall Street, Atény, Praha: proč bychom měli vyrazit do ulic?

Řecké demonstrace i protesty ve Španělsku nás nechaly klidnými. Nepokoje v arabském světě byly ještě vzdálenější. Obyčejní Američané zabírají Wall Street – ani to s námi nehnulo. Popravdě,... celý článek

Nepanikařte, bude líp. Možná...

30. 8. 2011 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

Nepanikařte, bude líp. Možná...

Politici stvořili systém, na který nestačí. Jejich neschopnost může přivodit další vážnou krizi.

Partners Financial Services