Financuje vzpouru proti kapitalismu americký miliardář? Co si o tom myslíte?

Financuje vzpouru proti kapitalismu americký miliardář? Co si o tom myslíte?
„Stop nenažranosti boháčů a finančnímu cynismu.“ „Odmítáme diktaturu kapitalismu a zvrácenou politiku vlád.“ Po celém světě se demonstruje proti finančníkům, bankéřům, spekulantům – procentu, tyjícímu ze zbylých devětadevadesáti. Jenže co když vzpouru proti bohatým tajně financují miliardáři?

Začalo to uprostřed září v Americe. „Zaberte Wall Street!“ Co zpočátku vypadalo jako jeden z řady nenápadných protestů, dokázalo během měsíce vzbudit neuvěřitelný ohlas po celém světě. Síla hnutí okupujícího symbol Wall Street, symbol světového finančnictví se rozlila za hranice New Yorku i Spojených států, zasadila krutou ránu „americkému snu“ a sympatie jí vyjadřují vlivní ze všech koutů planety – včetně Lecha Wałęsy, Michaila Gorbačova nebo zástupců Severní Koreje. Dokonce i generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval ministry financí G20, aby demonstrantům naslouchali.

Program: nespokojenost

Protestující (zatím?) nemají žádný jednotný program, spojuje je jediné: nespokojenost. Vyjadřují nesouhlas s politikou vlád v době krize, se stále více rozevřenými sociálními nůžkami, s hamižností korporací a všudypřítomnou korupcí. Chtějí víc zdanit bohaté. Chtějí přestat sypat peníze do válek. Chtějí šanci na práci. Chtějí vidět pykat viníky ekonomické krize. Chtějí, aby kapitalismus padnul.

Minulý týden jsme se vás ptali, co si myslíte o nápadu, že by stát měl povinnost (nyní má právo) vymáhat po svých úřednících náhradu škody, když něco zkoní. A jestli by se na úhradách takto vzniklých škod (jdoucích někdy výš než do řádu milionů) neměli podílet také politici, pod které takoví úředníci spadají.

Ať za chyby svých úředníků platí i politici

Knížku za obzvláštní přínos názor do debaty bychom rádi poslali Romanovi, který jako jeden z mála diskutujících proti tomuhle nápadu protestoval. A jako jeden z mála se taky zaštítil argumenty: ví totiž, jak reálně aparát veřejné správy funguje...

15. října se celosvětová demonstrace proti ekonomickým a politickým elitám pod heslem United for Global Change (Jednotně za změnu světa) prohnala ulicemi osmdesáti zemí. Vedle Spojených států, Španělska, Itálie, Německa, Velké Británie, Japonska nebo Tchaj-wanu neminula ani Česko. Nutno však dodat, že u nás se o žádnou smršť nejednalo. Poklidného pochodu centrem Prahy se zúčastnilo asi 200–300 lidí.

Dotuje boj proti bohatým sedmý nejbohatší muž světa?

Američtí demonstranti tvrdí, že zastupují 99 procent společnosti, která trpí, zatímco procento nejbohatších uzurpátorů vytrvale bohatne. Podle agentury AP sesbíralo hnutí během měsíce činnosti na darech od sympatizantů 300 000 dolarů – v přepočtu asi 5,4 milionu korun. Právě kolem financování celosvětového „vzpoury proti bohatým“ se rojí nejrůznější spekulace. Američtí konzervativci tvrdí, že celé hnutí je trojským koněm jednaosmdesátiletého miliardáře George Sorose, který má údajně (blíže nespecifikované) tajné plány.

Fakt je, že Soros má k demonstrantům ideově blízko. Stejně jako oni ostře kritizuje pomoc, kterou poskytla v roce 2008 americká vláda bankám. Brojil také proti vládnímu nákupu nekvalitních hypotečních aktiv, která finanční domy získaly, když se obchod s nemovitostmi změnil v prázdnou bublinu. Když vypukla ekonomická krize, apeloval Soros na Obamu, aby banky znárodnil a donutil je nabízet klientům atraktivnější sazby.

Agentura Reuters dokonce vypátrala nepřímé finanční vazby mezi miliardářem a protikapitalistickou kanadskou skupinkou Adbusters, která protesty iniciovala. Sorosův mluvčí však Sorosovo finanční angažmá popřel. Podobná tvrzení jsou podle něj motivována snahou vyvolat pochybnosti o autenticitě hnutí.

A co si o tom myslíte vy? Mají protestující pravdu? Má „vzpoura proti kapitalismu“ šanci? Stojí za ní miliardář Soros? Jaké by k tomu mohl mít motivy? A co by přimělo vás, abyste vyšli do ulic?

Finančníci za nic nemůžou

-82
+
-

Kapitalismus je mrtvý

+77
+
-

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v pondělí 24. října získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

9. 2. 2012 10:54 | Robert

Politikové jsou ve službě kapitálu i pracují pro kapitalisty. Protože kapitalisté mají peníze, mají moc a oni de facto vládnou vším. Politikové je musí poslouchat a dělat to, co oni řeknou. Bohatí kapitalisté rozhazují peníze na různé hlouposti a společnost nemá ani na základní potřeby. Ještě mají drzosti dovolit od národa, aby utahoval opasek! Opravdová drzost! Ti, kteří pro kapitalisty vyrábí nadhodnotu, žijí na okraji bídy. Vykořisťování lidí je nejhorší a základní problém lidské společnosti a myslím, že přišla doba, kdy se s tím už musí něco udělat.
Umožnilo se jim po roce 1989, aby vládli, protože lidi si mysleli, že se jim bude s kapitalisty lépe žít. Čeho jsme dosáhli?! Zničené hospodářství, cizí kapitál, který vykořisťuje poctivé lidi a zhoršení lidských práv a standardu obyvatel. Bezdomovci, žebráci (kterým patří různá charitativní a jiná sdružení) s jedné strany a ti, kteří rozhazují peníze na hlouposti z druhé strany. To jsme chtěli?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 11. 2011 9:38 | Skogen

Je pravda, že veľké spoločnosti fungujú na základe privatizácie ziskov a straty prevedú na občanov, je pravda, že platia čím ďalej, tým nižšie dane, je pravda, že útočia na štátne organizácie, ako na jednu z mála možností budovania nových trhov.....bla, bla, bla,......kto im to umožnil? kto má zodpovednosť? POLITICI!!!! Nemôžeme viniť spoločnosti, že sa snažia realizovať základnú ideu ich existencie-tvorba zisku. To, že pri tom prekračujú etické a morálne mantinely je dané prostredím kde pôsobia. Zaveďme pre politikov a štátnych zamestnancov " trest smrti za korupciu " a máme raj na zemi...... Politici chcú rozhodovať o všetkom a za nič nechcú niesť zodpovednosť, nemusia preukázať svoju kompetentnosť, urobili všetko pre to, aby eliminovali akúkoľvek možnosť vzniku a vstupu nových strán do parlamentu a to, že ich chamtivosť a pružnosť chrbtice nemá medze je nám všetkým jasné. Niekde v našej demokracii je chyba....čo s tým?

PS: VOĽBY NIE SÚ RIEŠENIE!!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 10. 2011 3:29 | Stallworth

Tam nekde nahore se usmiva Minsky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 10. 2011 21:29 | Jan Hekela

Socializmus zahynul na zlomení osobní iniciativy a detailní plánování včetně cen. Kapitalizmus sice obnovil osobní inicativu ale transformoval ji do chamtivosti finančníků, bankéřů, spekulantů. Objem finančních transakcí včetně spekulací je asi 15x vyšší objemu výroby a služeb. Takový systém je nestabilní a vytváří opakující se krize rozmanitého druhu.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 10. 2011 9:43 | Johnny_Cmoud

Lidé se odedávna zastavovali na ulici a probírali veřejné záležitosti. V dnešním automobilizovaném a uspěchaném individualistickém světě je tento pilíř demokracie podkopán. Protestování na veřejných místech může souviset s úbytkem veřejného prostoru, proto bych tu nezodpovědnost protestujících takhle nekategorizoval, může to mít svůj smysl.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2011 13:14 | Vladimíra Lokšová

Je velmi sympatické, že obyčejní lidé se alespoň nějak dokážou sjednotit a protestovat proti těm, kteří jsou v nastaveném vykořisťovatelském systému jako doma a snaží se do nekonečna čerpat z něho výhody pouze pro sebe. Jestli je podporuje Soros, je dobré, že alespoň ve stáří se odhodlal k tomuto kroku. Ti, co vlastní kapitál, superboháči, opakovaně ukázali svoji nezodpovědnost za tuto planetu a její obyvatele a politici většinou byli na jejich straně. Je správné, že obyčejní lidé jsou schopni masově projevit na venek svou nespokojenost. Protesty by měly sílit, aby je politici začaly brát vážně a aby si superboháči sáhli do svědomí a logiky svého jednání.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2011 1:19 | Rob

Ještě jedna poznámka - v článku můžete nalézt jeden z mnoha příkladů zisku velkým firem a státní zodpovědnosti - nalévání peněz bankám, které špatně investovali, odkupování jejich ztrátových hypotečních aktiv atd. Jsou tu ale i další věci, které za nadnárodní korporace řeší stát - dopravní infrastrukturu, zajištění zdravotní péče jejich zaměstnanců, jejich vzdělání, ale také to, že přesuny NK mizí pracovní místa, krachují malé firmy, živnostníci atd.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2011 1:10 | Rob

Nedivil bych se, kdyby osvícení bohatí opravdu začali podporovat boj proti kapitalismu v současné globální podobě. Sami už vědí, že pokud bohatne jen velmi málo vyvolených, mizí střední vrstva a společnost se celkově radikalizuje, nečeká nic dobrého ani je. Jen ti nejbohatší ekonomický chod státu neudrží. Státy potom krachují, rozpadává se zdravotnický systém, ochrana obyvatel - policie, hasiči apod. Hlavní problém je v tom, že globalizace přináší zisky nadnárodním korporacím,ale veškeré negativní důsledky jejich činnosti hradí stát. Firmy, jejichž rozpočty jsou mnohdy větší než rozpočty státu jen berou a nemají žádnou zodpovědnost. Je potřeba přijmout zásadní politické rozhodnutí a začít proti globalizace přijímat zákonná opatření.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2011 22:43 | Standa

Nechci se nikoho dotknout ale je jednoduché demonstrovat,ukazovat na ty "druhé" a žádat o rovnoprávnost nebo o pomoc v nouzi.Všichni by chtěli osobní odpovědnost přestože se sami odpovědně nechovají.
Všechno je otázka směny dám/dáš a nebo blbosti dám/nic nedostanu.Případ dal bych/nikdo to nechce je velmi častý.
Naštěstí je hnací motor z nepohody silnější něž z nenažranosti a tak se čas od času někdo dostane ze svojí "bídy" a protože maká tak se dostane nad ostatní a ti mu začnou závidět a chtěli by jeho výsledky.
Nemá cenu brečet nad kapitalismem nebo nad našimi politiky - máme co jsme chtěli a více si zatím nezasloužíme.
Až se poučíme z vlastní historie a použijeme spolehlivý nástroj pro odměnění - defenestraci,budeme se mít po jejím mnohonásobném zopakování možná lépe.Přeji všem aby se dostali do skupiny"závidí mi".
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2011 18:40 | Mil

Ideální řešení nezná nikdo na to asi čekat nemůžeme.Mě by pro začátek stačilo kdyby politici nesli hmotnou odpovědnost za svoje evidentně špatná rozhodnutí a samozřejmě s nástupem a odchodem z funkce byli podrobeni oni i celá jejich rodina majetkovému přiznání.Byla vyhlášena nepromlčitelnost zlodějen z období privatizace dále bych se podíval na odměny managerů v podnicích které z části vlastní stát a tak bych mohl pokračovat ještě dlouho.Někde se ale začít musí!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2011 18:16 | j. fišer, třebíč

u nás se takhle angažuje Babiš
oba zřejmě mají své důvody, ale ty jsou diametrálně odlišné od prostých lidí
možná, že je jim jasné, že společnost se řítí do změn, které nebude možno ustát bez ztráty kytičky
je proto docela možné, že se v předstihu zařazují do čela nové společnosti, nových proudů
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2011 17:25 | jezevec

Protestující a demonstranti nejsou než potomky Hérostratovými, kteří, nevynikajíce v ničem dobrém, rozhodli se vyniknout alespoň ve zlém.

Kdo má mozek, tak nepotřebuje protestovat, ale pracuje na lepší alternativě.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2011 15:10 | Charvát

Většinu revolucí, které svrhly stávající establishment, většenou podnítili a vedli příslušníci vládnoucí třídy, takže nevidím nic divného na tom, že i současnou vzpouru podporuje nějaký miliardářn nebo vláda země, která má s USA a jejich nohsledy své drobné.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2011 11:41 | SAS

souhlasím, že je potřeba nabídnout něco jiného, než se svrhne současný systém. Vzpomeňme, co nadělal komunismus za škody, když nebyl do důsledku promyšlený, možná by mohl fungovat, kdyby byl lépe propracovaný a vychytané na něm chyby a ne to takhle vypustit a nemyslet u toho.
A nemyslím, že je k této změně zapotřebí taková doba, právěže dnes je lepší svoboda v projevu chudých lidí než před staletími, takže nemyslím, že by to vyžadovalo takovou dobu.
Ale obávám se, že se pořádně neví, čím ti lidé chtějí ten kapitalismus nahradit, kritizuje se lehce, ale vymyslet řešení, to jde hůře.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2011 6:41

Možná by si těch 99% lidí mělo uvědomit, kdo jim to bohatnutí financuje. Velká část populace (dobře 50%) se snaží své úspory nějak zhodnotit. A tak je nacpou do akcií, fondů a pod. Ale vždy s cílem, aby měli zisk. A pak to dopadá jak to dopadá, ti jež jim ty peníze spravují se snaží mít výsledky za každou cenu a riskují.
Problém těchto krizí je poměrně snadno řešitelný, nesnažit se vydělat ze svých peněz víc než je inflace a zbytečně nespekulovat a nedávat k dispozici horentní sumy peněz "hazardérům na hraní". A samozřejmě pak limity ze strany vlád na rizikové investice bank. Např. v Kanadě, která krizí prošla poměrně snadno, by se mohli inspirovat. A ne v Irsku, kde banka ručí za závazky 2x větší než je hodnota všech jejich aktiv.
Ale jak nám ukázala krize v roce 1929, tak lidé nakonec dostanou rozum. Bohužel jen na 50 let, než se zas všechna omezení uvolní a bude další velká krize.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 17 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze jako dluh a ještírci z páté dimenze

20. 9. 2011 | Aleš Tůma | 32 komentářů

Peníze jako dluh a ještírci z páté dimenze

Stejně jako 11. září 2011 je i finanční krize skvělou živnou půdou pro různé konspirační teorie. Ale všechny se mýlí, pravdu pravdoucí o globálním spiknutí znají jen servery Peníze.cz... celý článek

Škrtneme celé Šluknovsko?

20. 9. 2011 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Škrtneme celé Šluknovsko?

Česká republika zažívá věc, na kterou není zvyklá – dlouhodobé rasové a sociální nepokoje. A až zoufale si s tím neví rady.

Očima expertů: Bohatí kontra nahatí. Sociální nůžky se dál rozevírají

1. 7. 2011 | Ondřej Tůma | 30 komentářů

Očima expertů: Bohatí kontra nahatí. Sociální nůžky se dál rozevírají

Přečtěte si, co si o zvyšování rozdílu v příjmech bohatých a chudých myslí ekonomové Petr Mach a Markéta Šichtařová, politolog Jiří Pehe, socioložka Jiřina Šiklová, podnikatel Tomio... celý článek

Aleš Tůma: Kdo jsou viníci finanční krize? No přece staří známí!

31. 1. 2011 | Aleš Tůma | 7 komentářů

Aleš Tůma: Kdo jsou viníci finanční krize? No přece staří známí!

Tak už je to oficiální. Za finanční krizi může bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan. Přesněji řečeno, je na seznamu viníků, se kterým přišla zvláštní vyšetřovací komise... celý článek

Partners Financial Services