Evropu si rozvracet nedáme!

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 13. 7. 2011 | 12 komentářů
Evropu si rozvracet nedáme!
Ratingové agentury jen prohlubují evropskou rozpočtovou krizi – došlápneme si na ně, hrozí Evropská komise.

Dvě ze tří hlavních ratingových agentur jsou americké, tudíž k EU neobjektivní, tvrdí unijní představitelé. Jejich výpady jsou samy o sobě tak absurdně tragikomické, že se k nim vlastně jen těžko něco dodává.

V kostce: chceme se dál zadlužovat, ale aby nám to zlé ratingové agentury nekazily, založíme agenturu vlastní, samozřejmě zcela prostou politických tlaků. Evropské dluhopisy sloužící k refinancování krachujících zemí v objemu 50 bambilionů eur budou mít známku „AAACH!“ vyjadřující bezmeznou důvěru investorů v pevnou a neotřesitelnou unii. Americký kapitalismus je na kraji útesu, ale my, soudruzi, my ho doženeme a předeženeme!

Za všechno můžou ty... ty... produkty

Ostrou reakci vyprovokovala agentura Moody’s snížením hodnocení Portugalska minulý týden. Podle předsedy Evropské komise Josého Barrosa prý krok následoval příliš brzy po přijetí záchranného balíčku jeho domovskou zemí a pouze podporuje spekulace na finančních trzích.

Korunu tomu nasadil redaktor Aktuálně.cz touto perlou: „Na ... snížení ratingů ... zareagovali spekulanti, kteří nákupy a prodeji finančních produktů přispěli k navýšení úroků ze státních dluhopisů nejohroženějších zemí.

K růstu úroků nejsou potřeba žádné okultní spekulace s exotickými „produkty“ (slovo derivát asi editor škrtl jako sprosté). Stačí, aby se investoři vyděsili. Pokles poptávky rovná se pokles ceny, pokles ceny rovná se růst výnosu do splatnosti, rovná se růst nákladů na refinancování dluhu.

Mimochodem pokud soudíte, že dluhopisoví investoři jsou spekulanti a padouši, kteří by zasloužili zakroutit krkem, podívejte se, do čeho investujete v rámci svého penzijního připojištění.

Do jisté míry ale skutečně může jít o sebenaplňující proroctví. Investoři požadují vyšší úroky, protože se obávají dalšího snížení ratingu a dalšího růstu úroků, který povede až platební neschopnosti emitenta. Sebevětší spekulace ale nic nezmění na faktu, že akceschopnost evropských potentátů k vyděšení investorů bohatě postačuje.

Nesvatá trojice

Jistě, trojice S&P, Moody’s a Fitch rozhodně není svatá. Jejich pověst notně utrpěla už kvůli jejich roli v americké hypoteční krizi, spočívající v přidělování nejlepších známek cenným papírům, které se posléze ukázaly být jaksi toxickými.

Anketa

Co dělá José Barroso na úvodní fotce?

Jenže jestli jim lze něco vyčítat v souvislosti s Evropskou unií, pak snad jedině, že hodnocení PIIGS & spol. nesnížily mnohem dříve. Zastřelit posla špatných zpráv je možné, ale řešení tragického stavu státních financí a oživení přeregulovaných evropských ekonomik to jinak nepomůže.

Mimochodem není bez zajímavosti zamyslet se nad příčinami dominance jmenovaných agentur. Pokud jako jednu z nich tipujete regulaci, tipujete správně. Týká se to například pravidel pro kapitálovou přiměřenost bank. Zjednodušeně – v čím lepších cenných papírech má banka zainvestováno, tím zdravější je a tím menší dodatečný polštář pro krytí ztrát potřebuje. A jak se poznají vysoce kvalitní papíry? No přece podle ratingu od renomované agentury...

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 7. 2011 10:16, Mila

Tady nejde o ratingové agentury. Jde o to, že EU se snaží změnit pravidla hry. Nikdo nikomu nenakazuje, jaké analýzy má číst a rozhodovat se na jejich základě. Je směšné si myslet, že agentura, která bude poskytovat vysoký rating státům, které jsou obecně vnímané jako de facto zbankrotované bude mít hodně posluchačů. Hrůzná je arogance moci, která se snaží všemi možnými administrativními prostředky zahladit svá pochybení a udržet se u moci.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 7. 2011 11:10

Autore neuškodilo by vám se odpoutat od bulvárního vyjadřování a podívat se na věci i jinak, než velí naši političtí vůdci, když o mnohých, za těch 20 let lze s úspěchem polemizovat zda něco vedli nebo spíš co všechno vyvedli. Odkaz na velmi zajímavý pohled
právě o toku nejen peněz v EU.
http://cz.altermedia.info/ze-zahranici/prednaska-andrease-clause-o-soucasne-financni-krizi_6516.html

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Řecko: Zastavit půjčování bez záruk? Zastavit Krétu!

7. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Řecko: Zastavit půjčování bez záruk? Zastavit Krétu!

Jestli chce Řecko půjčku, ať se ráčí něčím zaručit. Nemovitostí – a ostrovů – má dost, v hodnotě tak akorát na pokrytí svých dluhů. Zhruba toto zaznělo tento týden konečně oficiálně... celý článek

S novou šéfkou MMF na detoxikační kúru?

30. 6. 2011 | Aleš Tůma

S novou šéfkou MMF na detoxikační kúru?

Okurková sezóna postihla i Finmag a Peníze.cz, a tak dnes budeme komentovat jmenování nové ředitelky Mezinárodního měnového fondu.

Ratingové agentury: Kdo hlídá hlídače?

1. 7. 2010 | Vladislav Kruták | 2 komentáře

Ratingové agentury: Kdo hlídá hlídače?

„Tak jsem ji upozornil, že brečí sice dobře, ale na špatným hrobě.“ Slova, která v roli hrobníka v jednom ze svých nesmrtelných skečů pronesl komik Felix Holzmann, skvěle vystihují... celý článek

Snížení ratingu může Česko ročně připravit o pět i o dvacet miliard korun

28. 5. 2010 | František Mašek | 2 komentáře

Snížení ratingu může Česko ročně připravit o pět i o dvacet miliard korun

Snížení ratingu o jeden stupeň může zvýšit výdaje státu na splácení dluhu za rok o tři až pět miliard korun. Kolik peněz navíc by musely kvůli nižšímu ratingu vynaložit banky či jednotlivé... celý článek

Partners Financial Services