Aleš Tůma: Zlato, pojďme na to, řekli mormoni

Aleš Tůma | rubrika: Co se děje | 11. 4. 2011 | 1 komentář
Aleš Tůma: Zlato, pojďme na to, řekli mormoni
Tak už je to tady, bude se platit zlatem! Zatím jenom v americkém Utahu, domově mormonů, lyžařů a fanoušků intelektuálních filmů.

Guvernér Utahu koncem března podepsal zákon, který v podstatě prohlašuje zlaté a stříbrné mince za zákonné platidlo vedle papírového dolaru. Takže od teď Utažany a možná celý svět čekají už jen samá pozitiva a sociální jistoty v systému plně kryté měny? Není to tak jednoduché.

Předně, stále jde o platidlo z moci úřední. Tuto instituci menší část ekonomů považuje za kořen všeho zla, většina pak za kořen všeho pokroku. Proč by ale stát měl rozhodovat o tom, že se bude platit zrovna zlatem a stříbrem? Proč ne platinou, tantalem nebo klidně certifikáty na barely ropy?

Tohle zlato neberem, je ryzí, ale cizí

Utažský zákon se vztahuje pouze na mince federální mincovny U. S. Mint, majitelé jihoafrických krugerrandů nebo kanadských javorových listů mají smůlu. A hlavní háček – pro účely platby daní stát přijme mince pouze za jejich vyraženou nominální hodnotu. A ta je kupříkladu u uncové mince Gold Eagle asi třicetinou tržní ceny kovu. Zprávy jsou protichůdné, podle některých zákon předepisuje nominální hodnotu i pro soukromé transakce, a jediný přínos je tak v osvobození prodejů zlata od daně z výnosu.

Jak se daří zlatu?

Výborně, včera vyrostlo o půl procenta, dává se pozdravovat a děkuje za optání.

Jak to víme?

Inu, snadno. A i vy to můžete vědět snadno: ceny komodit najdete na Peníze.cz v sekci Investice, podsekci Komodity a futures.

Zamávejte Jiřímu!

Washington z Muzea peněz

Jiří Washington, první president Spojených obcí amerických. Odejde bankovka s jeho portrétem definitivně do věčných lovišť? A stovka Bena Franklina? Abe Lincoln a pětidolarovka?

Možná se konec dolaru opravdu blíží. I po něm ale budete moci navštivovat americké prezidenty v Muzeu bankovek na Peníze.cz a vzpomínat na dobu, kdy papírky s jejich podobiznami vládly světu.

To znamená, že zákonodárci si užívají mediální pozornosti, ale v praxi se zas tak moc nemění. Všichni budou platit (přinejmenším daně) jako dosud v papírovém dolaru, státní výdaje budou v téže měně – a oběh zlata bude omezený. Přesně podle Greshamova zákona. A přesně podle mého komentáře, že z podobných reforem téměř zákonitě vyjde kočkopes.

Varování: zlatá horečka způsobuje ztrátu soudnosti

Anketa

Investujete do zlata?

Ale třeba se ještě v budoucnu dočkáme nějakého překvapení. Příklad Utahu se už chystá následovat asi tucet dalších států USA. Otázka je jen, jestli jim toto podkopávání národní měny nezatrhnou z Washingtonu coby nepatriotickou, ba přímo teroristickou činnost...

Mimochodem, strachu z krachů (států i měn) vesele využívají neseriózní finanční poradci. V České republice se jako houby po dešti rojí firmy nabízející nákupy zlata za netransparentních podmínek, nejnověji pak s finanční pákou neboli na úvěr (se zástavou nakoupeného zlata). A čím větší podíl zlata v majetku, tím lépe – diverzifikace nediverzifikace.

Kromě toho mnozí klienty přesvědčují – nekupujte akcie ani jiné cenné papíry. Jsou to jen papíry! Asi považují klienty za úplné neználky, kteří netuší, že akcie představuje podíl na společnosti, který může v principu být oceněn v jakékoli měně (i když vedení firemního účetnictví ve zlatě účetní standardy jaksi zatím nepovolují).

Podíl na firmě, to je know-how, obchody, budovy, stroje, doly. A důl, ten vám můžou zasypat, zatopit, ale sebrat...?

Autor je analytik společnosti Partners

Z minula: komisař Lajnička

U minulého komentáře Aleše Tůmy ( V čem jedete, pane komisaři) jsme se ptali, kolik kilogramů kokainu si u nás může koupit eurokomisař za roční europlat. Pokud budeme počítat s hrubým komisařským europlatem (tj. cca 190 000 korun měsíčně) a s cenou 2 000 korun za gram kokainu, vychází nám, že eurokomisař si může za svůj roční plat pořídit 1,2 kilogramu kokainu.

Samozřejmě – europoslanecký europlat se pak mocně daní, na druhou stranu má europoslanec nárok na řadu ještě mocnějších náhrad. Zřejmě i proto naprostá většina z vás tipovala výsledky i výrazně vyšší. Nebo to bylo tím, že kokain se dá sehnat za méně než tisícovku? Takový je však podle našich informátorů silně ředěný. Anebo je to dokonce pervitin, jehož prodvač doufá, že české nozdry rozdíl nepoznají. A kontrolu České obchodní inspekce na něj zákazníci asi nepošlou...

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Aleš Tůma: Budeme znovu platit dukáty?

14. 2. 2011 | Aleš Tůma | 5 komentářů

Aleš Tůma: Budeme znovu platit dukáty?

Cena zlata roste, investoři investují, cena roste ještě víc, o zlatu si povídají i vrabci na střeše. Jak to ale vlastně celé dopadne?

Investice: Čeká nás další rok zlata a jiných komodit?

20. 12. 2010 | František Mašek

Investice: Čeká nás další rok zlata a jiných komodit?

Akciové trhy si polepší, atraktivní budou hlavně komoditní tituly jako NWR a komodity jako takové, v čele se zlatem. Dluhopisům by se měl investor raději vyhnout. Pozor také na inflaci.... celý článek

Warren Buffett: Zapomeňte na zlato, kupujte akcie

25. 10. 2010 | Vladimír Hobza | 7 komentářů

Warren Buffett: Zapomeňte na zlato, kupujte akcie

CNN navštívila legendárního investora Warrena Buffetta. Rozhovor se týkal nejen zlata a současné ekonomiky. Zázrak z Omahy si každopádně nedělá starosti s tím, zda má za posledních... celý článek

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

14. 7. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

Nejistota nahrává zlatu. Jeho cena může dál překonávat rekordy, často ale kolísá. Ani nákup tohoto drahého kovu tedy není bez rizika. Víte, které investice jsou nejbezpečnější a jak... celý článek

Partners Financial Services