Aleš Tůma: Tsunami jako hospodářské požehnání? Bludy!

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 21. 3. 2011 | 2 komentáře
Aleš Tůma: Tsunami jako hospodářské požehnání? Bludy!
Dalo se to čekat – při každé katastrofě se objeví někdo, kdo začne tvrdit, že destrukce je vlastně pro ekonomiku dobrá. V případě Japonska „experti“ nečekali ani na konec otřesů.

Abychom neurazili někoho v malé české kotlině, hledejme ekonomické „tanečníky na hrobech“ v zahraničí, jmenujme třeba Lawrence Summerse, někdejšího ministra financí a donedávna šéfa ekonomických poradců prezidenta Obamy.

Idea je, že zničený majetek je třeba nahradit. To znamená zakázky pro stavební firmy, růst průmyslové výroby a tak dále. Kola obchodu se roztočí, ekonomika nabere plné obrátky.

Pomáhej nám svatá Spotřeba

Ekonomové se tento nesmysl snaží marně vyvrátit už asi 150 let (Peníze.cz tak činily například v souvislosti s hurikánem Katrina). Frédéric Bastiat jej nazval „iluzí rozbitého okna“. Zdálo by se, že se blýská na časy, protože Bastiata citovala dokonce komentátorka agentury Bloomberg, ovšem v jiných zprávách se to „stimulací HDP“ jen hemžilo.

Tokijská burza. Čtvrtletní vývoj indexu Nikkei
Aktuální informace z tokijské burzy na Peníze.cz
Indexy dalších světových trhů na Peníze.cz

Je to samozřejmě holý nesmysl. Typický keynesiánský blud, který ztotožňuje utrácení s prosperitou. Stačí, aby vláda dost utrácela, a ekonomika poroste.

Ano, zničené domy, silnice a továrny bude třeba nahradit. Ale to neříká nic o tom, co by si Japonci koupili nebýt katastrofy. Měli by všechny zničené domy a továrny a navíc by mohli postavit třeba továrnu na počítačové čipy nebo supermoderní nemocnici. Teď budou rádi aspoň za střechu nad hlavou. Zní to triviálně, ale zjevně i špičkoví ekonomové mají problém to pochopit. Abychom byli féroví – možná by ani lord Keynes se svými dnešními proroky nechtěl mít nic společného.

Máte se špatně? Je čas zapálit si střechu nad hlavou

HDP je jen číslo. Představme si vesnici v horách, jejíž obyvatelé jsou povzneseni nad materiální touhy, tráví čas jen meditací a živí se plody přírody. Pak přijde zemětřesení a zboří jejich domy. Domy je třeba znovu postavit, produkce v ekonomice, tedy HDP, prudce stoupne. Jsou na tom poustevníci nyní ekonomicky lépe? Samozřejmě ne.

Anketa

Věříte, že katastrofy mohou být ekonomicky prospěšné?

Dejme tomu, že si Japonsko na obnovu půjčí v zahraničí. Potom HDP díky zvýšeným výdajům skutečně stoupne. Jenže svět jako celek je pořád chudší. Nemluvě o tom, že Japonsko je už díky 20 letům keynesiánských receptů na „oživení“ ekonomiky zadlužené až po uši a současná katastrofa může být posledním hřebíkem do rakve jeho veřejných financí.

Sečteno a podtrženo: kdo si myslí, že destrukce může stimulovat ekonomiku, nechť jde příkladem a stimuluje ekonomiku zapálením vlastního domu.

Autor je analytik společnosti Partners

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Japonsko: je čas spáchat investiční harakiri?

16. 3. 2011 | Aleš Tůma | 4 komentáře

Japonsko: je čas spáchat investiční harakiri?

Na japonském akciovém trhu v úterý proběhl masivní výprodej. Propad za dva dny byl nejsilnější od roku 1987 a klesly i americké a evropské indexy, ceny komodit, a dokonce i zlato. Je... celý článek

Katastrofické dluhopisy: vydělat se dá i na povodních či hurikánech

24. 6. 2010 | František Mašek

Katastrofické dluhopisy: vydělat se dá i na povodních či hurikánech

Letošní rok je bohatý na přírodní katastrofy. Po výbuchu sopky přišly povodně, navíc se letos očekává hodně hurikánů. Některé pojišťovny či zajišťovny proto investorům znovu nabízejí... celý článek

Japonsko bojuje s recesí za cenu obřích dluhů

15. 4. 2009 | Petr Hlaváč | 2 komentáře

Japonsko bojuje s recesí za cenu obřích dluhů

Japonská vláda odsouhlasila další fiskální stimul, který kritizovali již předem evropští představitelé. Japonský premiér se nechal slyšet, že potřebě vládní pomoci ekonomice nejspíše... celý článek

Hurikán Katrina a mylné ekonomické úvahy

7. 9. 2005 | Dan Vořechovský

Hurikán Katrina a mylné ekonomické úvahy

Řada ekonomů tvrdí, že americká ekonomika brzy dozná "pozitivního" efektu ničivé katastrofy: bude se přece více stavět a utrácet, a HDP tak poroste. Tento pohled je ale zásadním ekonomickým... celý článek

Partners Financial Services