Očima expertů: Kdo je osobností roku 2010?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 11. 2. 2011 | 4 komentáře
Očima expertů: Kdo je osobností roku 2010?
Koncem prosince se každoročně na titulní straně amerického časopisu Time objevuje portrét osobnosti roku. Redakce známého magazínu tímto způsobem již od roku 1927 vybírá osobu, která nejvíce ovlivnila světové události v daném roce. Posledním vítězem této ankety je zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Přečtěte si, kdo je osobností roku pro naše experty.

Americký magazín Time vyhlásil osobností roku 2010 zakladatele sociální sítě Facebook Marka Zuckerberga. Ve svých 26 letech se tak stal druhým nejmladším vítězem této renomované ankety. Na Facebooku je registrováno více než 600 milionů uživatelů, kteří zde se svými internetovými přáteli sdílejí své soukromí. Jde o nezpochybnitelný fenomén dnešní doby, který bezprostředně ovlivňuje chování mnoha jedinců. Mark Zuckerberg se stal během pár let z neznámého studenta Harvardu jednou z nejdiskutovanějších osobností na světě. Podle odhadů expertů se cena Facebooku pohybuje okolo 50 miliard dolarů. Při předávání letošních Oskarů bude patřit film The Social Network, který podle Zuckerbergova životního příběhu natočil uznávaný režisér David Fincher, k hlavním favoritům. Nenašel by se však někdo, kdo by si prestižní ocenění zasloužil více? Zástupci magazínu Time tvrdí, že se jak z kulturního, tak i zpravodajského hlediska nenajde osoba, která by v loňském roce ovlivnila větší počet životů. Měla by se však osobnost roku určovat podle počtu lidí, které ovlivní? Neexistuje přeci jen nějaký vhodnější kandidát? V naší anketě jsme se na to zeptali Petry Kozlové, Tomia Okamury, Petra Macha, Aleše Michla a Pavla Kohouta.

PAVEL KOHOUT

ekonom, ředitel pro strategii společnosti Partners

Pavel Kohout - ekonom, ředitel pro strategii společnosti Partners

To vskutku nevím, marně přemýšlím o nějaké osobnosti, aniž bych jiným uškodil. Marka Zuckerberga bych nejmenoval, jelikož jsem z Facebooku odešel a od té doby je mi mnohem lépe. Když zůstaneme v informačních technologiích, tak bych navrhoval Steva Jobse. Díky němu nemusím tento text psát pod Windows. A také je velkým bojovníkem se zhoubnou chorobou.

PETRA KOZLOVÁ

vedoucí Občanské poradny v Rychnově nad Kněžnou, členka týmu Krotitelé dluhů

Petra Kozlová - vedoucí Občanské poradny v Rychnově nad Kněžnou, členka týmu Krotitelé dluhů

Při pomyšlení na půl miliardy lidských záložek v Zuckerbergově knize mě jiná osobnost roku ani nenapadá. Vůbec bych se nedivila, kdyby se v žebříčku osobností neobjevil naposledy.

PETR MACH

ekonom

Petr Mach - ekonom, předseda Strany svobodných občanů

Také bych vybral Marka Zuckerberga. Jeho projekt Facebook je fenomén, který skrze možnost sdílení přinesl zcela nový kanál sdílení informací a narušil dosavadní dominanci Googlu v šíření informací po internetu.

Anketa

Která z osobností je vám svým názorem nejbližší?

ALEŠ MICHL

ekonom, analytik týmu Raiffeisenbank

Aleš Michl - ekonom, analytik týmu Raiffeisenbank

Podle mě je Google (případně Apple) jako doktor Jekyll, ale Facebook je záhadný pan Hyde. Facebook s Googlem se perou o čas trávený uživateli na webu a o peníze z reklamy. Google však má fantastickou výhodu: pomáhá v práci. Šetří nám čas. Nahrazuje líné zaměstnance. Google je lepší než sekretářka ve vyhledávání zdrojů, a navíc je na něj mnohem větší spolehnutí. Naopak Facebook práci přidělává, žere nám čas a bere soukromí. A na to také doplatí. Larry Page, Sergey Brin z Googlu a Steve Jobs z Applu jsou pro mě osobnostmi světového byznysu za rok 2010.

TOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Tomio Okamura - vícepreziden Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Já bych se snažil vybrat osobnost, která se významně zasadila o to, aby si lidé na celém světě více pomáhali, méně záviděli a více si přáli. Takže bych vybral někoho jiného, teď mne ale bohužel takto narychlo nenapadá nejlepší kandidát.

Co si o tom myslíte vy? Napište nám, kdo je podle vás osobností roku 2010.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Postupují lékaři správnou cestou?

4. 2. 2011 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Očima expertů: Postupují lékaři správnou cestou?

Server Penize.cz připravil novu anketní rubriku, v níž bude oslovovat zajímavé osobnosti, které se se čtenáři podělí o názory na nejrůznější aktuální témata. Naše první otázka směřovala... celý článek

Trefil se T-Mobile s Chuckem Norrisem do černého?

9. 11. 2010 | Ondřej Tůma

Trefil se T-Mobile s Chuckem Norrisem do černého?

Společnost T-Mobile se letos rozhodla změnit ve své předvánoční reklamní kampani stávající marketingovou strategii. Může se jí ale drahá kampaň s americkým hercem Chuckem Norrisem vyplatit? celý článek

Legendární filmové studio MGM krachuje. Zachrání ho nejdražší film všech dob?

14. 10. 2010 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Legendární filmové studio MGM krachuje. Zachrání ho nejdražší film všech dob?

Filmová společnost Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) se připravuje na řízený bankrot. Věřitelé společnosti se do 22.října rozhodnou, jakým směrem se budou ubírat její další kroky. V úvahu přichází... celý článek

Převálcuje Google internetový prohlížeč od Microsoftu?

4. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Převálcuje Google internetový prohlížeč od Microsoftu?

Google se pustil s novinkou Google Chrome na pole internetových prohlížečů, kterému kraluje Microsoft. Převálcuje Google konkurenční a dosud dominantní Explorer od Microsoftu? Napište,... celý článek

Vydělat se dá nejen na geniálních nápadech

4. 12. 2007 | Vladimír Štreit | 5 komentářů

Vydělat se dá nejen na geniálních nápadech

Kdo chce začít podnikat, musí si na začátku stanovit jasnou podnikatelskou vizi, měřitelný cíl a sepsat uskutečnitelný podnikatelský plán. Pokud tyto základní stavební kameny má, může... celý článek

Partners Financial Services