Jak získat zadarmo pověst odborníka

Lucie Tóthová | rubrika: Kariéra | 2. 10. 2007 | 11 komentářů
Jak získat zadarmo pověst odborníka
Inzeráty s nabídkami práce lze sledovat na mnoha internetových serverech. Existují však i takové, na kterých si můžete vybudovat pověst odborníka a aktivně tak ovlivnit své šance na získání dobrého místa.

Hledání práce přes internet je dnes v módě. Většinou se však jedná pouze o pasivní sledování nabídek pracovních míst a zadávání vlastních životopisů. Aktivně ovlivnit svou šanci na získání zajímavého zaměstnání bývá nemožné. Jistou výjimkou je server LinkedIN.com. Jde o server, který kromě párování nabídek a poptávek po práci dává uživatelům prostor, aby se sami před případnými zaměstnavateli ukázali v co nejlepším světle. Mohou odpovídat na otázky jiných a získat tak v daném oboru postavení experta, které může řadě firem imponovat. Nevýhodou tohoto serveru je jediný komunikační jazyk, kterým je angličtina.

Nejznámějším českým personálním serverem pro pasivní vyhledávání lidských zdrojů je jobs.cz. Obdobně jako na jobs.cz si i na LinkedIN.com můžete vytvořit profesionální životopis. Listovat v jednotlivých pracovních nabídkách nebo si přečíst zajímavé rady a triky, jak se zachovat v různých situacích. Síla LinkedIN.com spočívá v něčem jiném. Jeho hlavní myšlenkou není vytvoření "dalšího personálního serveru", ale prostoru, kde se budou uživatelé moci registrovat a vytvářet seznam (pavučinu) pracovních zkušeností.

Výhodou takto vytvořených referencí je, že potenciální zaměstnavatel se může ujistit, zda skutečně disponujete potřebnými znalostmi a kvalifikací. Reference jsou relevantní a vždy k dispozici. Český jobs.cz podobnou funkci nenabízí.

LinkedIN patří do skupiny tzv. "sociálních sítí". Jejím jádrem je část "Odpovědi", v níž specialisté a odborníci v jednotlivých profesích sdílejí své odborné znalosti a zkušenosti. Jedná se o specifický typ znalostní databáze. S podobnou myšlenkou sdílení znalostí přišel už dříve server facebook.com. Funguje tak, že jakýkoliv uživatel může stvořit aplikaci, nebo přesněji řečeno plugin, který zpřístupní uživatelům Facebooku nové funkce. Princip vzniku znalostní databáze na LinkedIN.com je jednoduchý, každý uživatel má právo položit odborný dotaz (anebo dotaz obecného charakteru) a kdokoliv mu může odpovědět.

Na LinkedIN.com jsou uživatelé motivováni na dotazy odpovídat. Podle počtu zodpovězených otázek, v jednotlivých kategoriích, se z vás může stát expert v dané oblasti. Tímto způsobem se můžete na serveru v dané odborné kategorii zviditelnit.

Registrace je jednoduchá. Stačí vyplnit pár základních údajů a pak si zvolit, jestli budete využívat učet, který je zcela zdarma a nabízí pouze základní funkce, anebo můžete sáhnout po placeném přístupu, který by dle specifikace tvůrců měl nabízet nástroje pro efektivní vyhledávání nejvhodnějších kandidátů. Tuto nabídku pravděpodobně budou využívat personální agentury, které pro úzce specifické pozice potřebují specialisty, kterých je na trhu málo.

Databáze portálu nabízí přes třináct milionů emailových adres z celého světa, Mezi nimi jsou uživatelé z Číny, Ukrajiny, Čech ale i Kanady, Indie nebo Pákistánu. Myšlenka globalizace pracovního trhu a vytvoření tzv."globálního tržiště" je sama o sobě zajímavá. LinkedIN tak svým způsobem naznačuje další směrování v oblasti personalistiky a řízení lidských zdrojů.  

Hledali jste už práci přes internet?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 10. 2007 1:11, jezevec

Pokud jste někdy chtěla koupit jakékoliv vybrané zboží na netu - troufám si tvrdit že jste zejména porovnávala ceny, kde by se ten oný produkt dal sehnat nejlevněji. Nejinak to dělají i headhunteři a HR - prostě se naží nakoupit co nejlevněji. Internet není dobré místo pro dobrý obchod - internet je vlastně nekonečná holandská dražba. Pokud umíte nabídnout svému potenciálnímu zaměstnavateli nějakou přidanou hodnotu - vždycky dostanete lepší plat než na inzerát z internetu.

Zobrazit celé vlákno

+71
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Internet, Kariéra, Životní situace

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šance pro ty, které vyučil život

21. 9. 2007 | Táňa Chadrabová

Šance pro ty, které vyučil život

Nový systém uznávání kvalifikací pomůže s hledáním práce lidem, kteří sice nemají třeba výuční list, ale své řemeslo zvládají na jedničku. Těžit by z něj měly i firmy, které mají nouzi... celý článek

Tisíce nabídek práce zůstávají bez odpovědi

12. 9. 2007 | Jan Pekař

Tisíce nabídek práce zůstávají bez odpovědi

Nabídek práce je měsíc od měsíce více. V srpnu firmy vytvořily dalších deset tisíc pracovních příležitostí. Jenže nehledají nekvalifikované pracovníky, kteří tvoří velkou většinu armády... celý článek

Nebojte se práce v zahraničí

22. 8. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Nebojte se práce v zahraničí

Do jedenadvaceti členských zemí Evropské unie lze bez problémů vyjet za prací. Pokud chce ale někdo pracovat ve svém oboru, může se stát, že bude muset požádat o uznání odborné kvalifikace.... celý článek

Rady pro absolventy škol, kteří zatím nenašli práci

21. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Rady pro absolventy škol, kteří zatím nenašli práci

Do letošního září se na úřadech práce zaregistruje zhruba deset tisíc čerstvých absolventů škol. Přestanou dostávat přídavky na děti a řada z nich nebude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.... celý článek

Co dělat, aby vás zaměstnavatel nezruinoval

16. 8. 2007 | Věra Tůmová

Co dělat, aby vás zaměstnavatel nezruinoval

Poškodí-li někdo auto či vybavení firmě, kde pracuje, může s překvapením zjistit, že zaměstnavatel chce škodu zaplatit. Ze zákona může požadovat i částku ve výši několika měsíčních... celý článek

Partners Financial Services