Nebojte se práce v zahraničí

Táňa Chadrabová | rubrika: Kariéra | 22. 8. 2007 | 10 komentářů
Nebojte se práce v zahraničí
Do jedenadvaceti členských zemí Evropské unie lze bez problémů vyjet za prací. Pokud chce ale někdo pracovat ve svém oboru, může se stát, že bude muset požádat o uznání odborné kvalifikace. Bez něj není možné některé profese vykonávat.

Odejít za prací do některé země Evropské unie dnes není problém. Kromě Německa, Rakouska, Francie, Belgie, Lucemburska a Dánska, mají Češi otevřené dveře na pracovní trhy všech zbývajících 21 zemí. Žadatel o práci se ovšem může i v těchto státech setkat s určitými omezeními. Nejčastěji to jsou podmínky, za kterých je možné určitou profesi vykonávat. U vybraných povolání je třeba doložit potřebnou kvalifikaci.

Evropská unie má nástroj, jak tento problém vyřešit. Jmenuje se uznávání kvalifikací. "Uznávání odborné, profesní kvalifikace je zaměřeno na posouzení znalostí a schopností konkrétní osoby. K tomu je zapotřebí předložit doklad o vzdělání a potvrzení od předchozího zaměstnavatele o délce praxe v oboru, " říká Anna Brabcová z Eurocentra v Praze.

Zvláštní pozornost vyžadují takzvané regulované profese, které vyžadují speciální postup při uznávání kvalifikací. "Pro výkon regulovaného povolání nebo činnosti právní předpisy členských států Evropské unie stanovují podmínky, které musí zájemce o práci v těchto profesích splnit. Sem patří například stupeň a obor vzdělání, délka praxe nebo zdravotní způsobilost, " dodává Brabcová. Každá země má svůj seznam regulovaných profesí. Ten lze pro jednotlivé státy najít na stránkách Evropské unie. Například v Česku jich existuje 210, v Itálii 95.

V případě regulovaných profesí, je třeba požádat o oficiální uznání odborné kvalifikace. Eurocentrum má proto v každé členské zemi národního koordinátora, který zájemci o práci, pomůže najít příslušnou instituci vydávající doklad o uznání kvalifikace. Seznam národních koordinátorů, na něž je možné se obracet s dotazy pro jednotlivá povolání v konkrétním členském státě EU, nalezne každý na stránkách, nebo pro konkrétní profese na těchto stránkách.

Agentury uznávání kvalifikací v zemích EU
Není-li vybrané povolání v dané zemi regulované, může každý toto povolání vykonávat za stejných podmínek jako státní příslušníci členského státu. Rozhodnutí o přijetí záleží pouze na potenciálním zaměstnavateli. "Mezi neregulovaná povolání v každém případě patří ve většině zemí pomocné práce v cestovním ruchu, pohostinství a zemědělské práce," upřesňuje Anna Brabcová.

Jestliže existují podstatnější rozdíly mezi kvalifikací¨získanou v Česku a požadavky hostitelského členského státu (například délka vzdělání a odborné přípravy je nejméně o jeden rok kratší, než doba požadovaná hostitelským členským státem; obsah vzdělání a odborné praxe získané v jiném členském státě se podstatně liší od obsahu osvědčeného diplomem, který je požadován hostitelským členským státem), bude zájemce o práci v zahraničí muset splnit ještě další požadavky. Je například možné doplnit si odbornou praxi v tzv. adaptačním období, nebo složit zkoušku způsobilosti.

Adaptačním obdobím je výkon regulovaného povolání v hostitelském státě pod dohledem odpovědné osoby kvalifikované pro toto povolání. Tato doba praxe pod dohledem může být doplněna další odbornou přípravou. Zkouškou způsobilosti je zkouška, která se omezuje na odborné znalosti žadatele, a kterou sestavují příslušné orgány nebo instituce hostitelského státu s cílem ohodnotit schopnosti žadatele vykonávat regulované povolání v uvedeném členském státě. Zkouška má tu výhodu, že zkracuje délku adaptačního období. Odbornou praxí se rozumí výkon dotyčného povolání v členském státě.

Než každý vycestuje za prací, měl by mít na paměti:
  • do jakého členského státu Evropské unie chce
  • jaké povolání tam hodlá vykonávat

S pomocí národního koordinátora či webových stránek EU je možné zjistit, zda je toto povolání v členském státě regulované.

Není-li povolání regulované, má každý občan ČR právo ho vykonávat za stejných podmínek jako státní příslušníci daného členského státu.

Výkon povolání, ale závisí pouze na ochotě potenciálního zaměstnavatele uchazeče o práci zaměstnat.

Je-li povolání regulované, je třeba požádat o uznání odborné kvalifikace. Při podávání žádosti o uznání odborné kvalifikace a při určení relevantního uznávacího orgánu může pomoci národní koordinátor.
I když uznávací orgán odbornou kvalifikaci uzná, nezakládá to však nárok na zaměstnání. Opět záleží na ochotě potenciálního zaměstnavatele uchazeče o práci zaměstnat.

Na cestě za prací se zájemce o práci může setkat i s dalšími požadavky. Směrnice EU je označují například jako "ostatní opatření" nebo jako "ostatní profesní kvalifikace". Příslušné instituce hostitelského státu mohou například vyžadovat důkaz:

  • o bezúhonnosti,
  • o dobré pověsti,
  • že na majetek nebyl vyhlášen konkurz
  • že nebyl pozastaven nebo zakázán výkon tohoto povolání kvůli závažnému profesnímu pochybení nebo trestného činu.

Pokud takové doklady žadatel nemá k dispozici, může je nahradit místopřísežným prohlášením, případně čestným prohlášením před příslušným soudním nebo správním orgánem nebo před notářem. Některé státy mohou po uchazečích o práci vyžadovat i potvrzení o tělesném a duševním zdraví. K tomu je potřeba mít lékařskou zprávu přeloženou do jazyka příslušné země.

Důležité je nezapomenout, že veškeré doklady - výuční list, maturitní vysvědčení, vysokoškolský diplom, potvrzení o vzdělání a praxi - musí být přeloženy do jazyka příslušné země a notářsky ověřeny.

Už jste sami někdy v zahraničí pracovali nebo takovou práci zvažovali? Jaká máte doporučení?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 8. 2007 11:45, jezevec

vyučený svářeč může mít pracovní smlouvu třeba jako sádrokartonář, a ve volných chvílích může pro zaměstnavatele i svářet. třeba i tolik moc svářet, že na kartn ani nedojde. aneb když je vůle na obou stranách, papíry se dají doladit úplně stejně jako v česku. znám zdravotní sestru v domácnosti, co pracuje jako degustátor vína . . .

Zobrazit celé vlákno

+66
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 8. 2007 14:57, Pepa Sedláček

Promiňte, ale nechápu, co je to za pitomost, když jsme všichni v EU, máme stejné vzdělávání, proč nás musí někdo zkoušet. Když k nám přijede pracovat ukrajinský dělník, taky žádný zkoušky nemusí. Chápal bych to kdyby do Německa pišel někdo negramotnej, buhví odkud, abych nikoho neurazil. Můžete mi to vysvětlit. Článek je moc dobrej, ale todle mi tam chybělo.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

K práci v Británii není třeba pracovní povolení, stačí registrace

27. 7. 2007 | Táňa Chadrabová | 1 komentář

K práci v Británii není třeba pracovní povolení, stačí registrace

Práci v zahraničí mohou zprostředkovávat pouze agentury, které mají licenci od českého ministerstva práce a sociálních věcí. Za vlastní zprostředkování si firmy nesmí nic účtovat. Mohou... celý článek

Když chcete studovat a pracovat v cizině, jeďte do Austrálie

12. 7. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Když chcete studovat a pracovat v cizině, jeďte do Austrálie

K zájemcům o studium a práci v zahraničí je nejpřívětivější zemí Austrálie. Získat pracovní povolení není složité a nabídka zaměstnání je velká. Vydělávat se dá kolem deseti australských... celý článek

Za zkušenostmi a výdělkem do zahraničí

4. 7. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Za zkušenostmi a výdělkem do zahraničí

Zařídit si letní brigádu v zahraničí lze i na poslední chvíli. Nejlepší práce jsou sice většinou rozebrány už dva až tři měsíce před prázdninami, ale v nabídce jsou stále dobře placená... celý článek

Žít a pracovat v Moskvě je nejdražší na světě

21. 6. 2007 | Jan Stuchlík

Žít a pracovat v Moskvě je nejdražší na světě

Moskva se už podruhé v řadě umístila na prvním místě žebříčku nejdražších měst pro život a práci zaměstnanců vyslaných do zahraničí. Druhý je Londýn, třetí je korejský Soul. Praha,... celý článek

Za prací do Nizozemska už bez pracovního povolení

3. 5. 2007 | Jan Stuchlík

Za prací do Nizozemska už bez pracovního povolení

Nizozemsko jako už devatá stará členská země Evropské unie zrušilo omezení, která bránila občanům nových členských zemí ze střední a východní Evropy ve volném přístupu na tamní pracovní... celý článek

Partners Financial Services