České potraviny míří do nenasytné Číny

Jana Albertová | rubrika: Indexy | 7. 8. 2007 | 9 komentářů
České potraviny míří do nenasytné Číny
Poprask kolem budoucího růstu cen potravin v Česku a v Evropě možná byl zbytečně velký, nicméně na dražší jídlo a pití by se čeští spotřebitelé měli připravit.

Ceny potravin jdou prudce vzhůru, hlásila minulý týden místy až hystericky některá evropská a domácí média. Mléko v Německu podraží o polovinu a toto zdražení se přelije i do Česka. Bude dražší i maso či pečivo, zněly temné prognózy. Podle řady analytiků za tento vývoj může rostoucí poptávka na mezinárodních trzích. Zejména Čína a Indie mají chuť na čím dál víc potravin, které nemohou či nestačí vyprodukovat.

Jenže vývoj na světových trzích s klíčovými zemědělskými komoditami takovou prudkou reakci médií a zemědělců příliš neospravedlňuje. Cena tolik přetřásaného mléka plynule roste už od loňského července, aniž by si toho někdo všimnul. Od září roku 2006 do letošního května poskočila o polovinu. Nyní je dražší o dvě třetiny.

Cena mléka připomíná Mount Everest

Cena kukuřice, která se používá jako krmivo pro dobytek či v USA na výrobu bioetanolu, příměsi do automobilového benzínu, dosáhla maxima letos v zimě a od té doby postupně klesá. Nic výjimečného se neděje ani na trhu s masem. Hovězí i vepřové je stejně drahé jako loni ve stejnou dobu. Jediným skutečně překvapivým trendem je pohyb na trhu s pšenicí. Její cena začala prudce růst letos v květnu. Od té doby povyskočila zhruba o čtvrtinu.

Přesto mají experti pravdu, když tvrdí, že vyšším cenám potravin se nejspíš nelze vyhnout. Na vině přitom zdaleka není jen spotřeba v Číně a Indii. Důležitým faktorem, který hraje významnou roli, jsou klimatické změny. Zejména v posledních letech dochází k velkým výkyvům počasí. V některých oblastech trápí zemědělce sucho, jinde mají problémy s povodněmi. Výsledek je v obou případech stejný: zničená úroda. "Sklady jsou prázdné, navíc v okolních zemích není moc dobrá úroda," komentuje Jiří Teplý z liberecké agrární komory poměry na trhu s pšenicí.

Pšenice stoupá od letošního jara

Dalším významným vstupem ve výrobě potravin je energie. Té je třeba nejen při pěstování obilí či chovu dobytka, ale zejména při následném zpracování zemědělské produkce. Ceny elektřiny, paliv či vody v poslední době rostou a obrat v tomto vývoji se nečeká.

Negativně může poměry na trhu s potravinami a zemědělskými komoditami ovlivnit i nastavení podmínek pro přidělování dotací zemědělcům. Ti například začali slyšet na vyšší dotace na suroviny pro výrobu biopaliv. K jejich výrobě se přitom dá používat například obilí. Některé odhady hovoří o tom, že jen ve Spojených státech se do tří let zdvojnásobí poptávka po obilí, z něhož bude možné produkovat bioetanol. Podobný trend se nevyhýbá ani Česku. Letos se například ve srovnání s loňskem rozšířila plocha osetá řepkou olejnou o přibližně 45 tisíc hektarů. Důvodem jsou státem garantované výkupní ceny, protože z řepky se vyrábí biosložka přidávaná do motorové nafty. Výsledkem je růst cen těchto komodit i pro potravinářské účely.

Kukuřice je dost, cená klesá

Vývoj na mezinárodních trzích a především v Číně ovšem může mít pro české zemědělce ještě jeden pozitivní prvek. Vzniká pro ně další alternativní odbytiště s rostoucí kupní sílou tamní střední vrstvy.  Na mezinárodním potravinářském veletrhu SIAL CHINA 2007 v květnu byla historicky první česká národní expozice ministerstva zemědělství a českých firem. "Jedním z hlavních cílů cesty je pomoci českým potravinářům dostat se na čínský trh. Některé české potravinářské výrobky jsou světoznámé, vyvážejí se prakticky do celé Evropy i do řady dalších zemí. Firmy mají zájem rozšířit prodej i na čínském trhu," uvedl tehdy ministr zemědělství Gandalovič. Zároveň ministr řekl, že vývozem potravin chce Česko zmírnit výrazně záporné saldo v agrárním zahraničním obchodu - dovoz z Číny dlouhodobě převyšuje vývoz z ČR.

Fakt, že český potravinářský průmysl má čínskému trhu co nabídnout, potvrzuje také prezident Potravinářské komory ČR Jaroslav Camplík. Nejvýznamnějšími obory zpracovatelského průmyslu jsou podle něj výroba mléka a mléčných výrobků, masa a masných výrobků, výroba nápojů a ostatních potravinářských výrobků jako jsou pekárenské výrobky, cukr nebo čokoládové a nečokoládové cukrovinky.

Autorka je analytičkou společnosti X-Trade Brokers.

Je růst cen potravin opravdu nevyhnutelný?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 8. 2007 8:27, Pítrs

Ano máš pravdu, stát na to, aby mohl vyplácet vyšší mzdy musí po nějaké době vytisknout další peníze, čímž měnu znehodnotí. Určitě si to přečtu. Dík / Dalo by se tedy říci, že např. inflace 3% znamená, že stát vytiskl další peníze jejichž číselná hodnota je 3% z původních peněz, tedy v oběhu je pak 103% číselných hodnot peněz atd. / Já vím, že z větší části peníze nejsou kryty a je to jen o důvěře lidí v ně. Kdyby se lidé rozhodli, že chtějí dostávat výplatu dostávat ve zlatých valouncích, tak by se to tu sesypalo - a přitom se vlastně kdysi těmi papírky ( penězi ) jen zabezpečovalo to, aby lidé lidé u sebe nemuseli tahat těžké zlato, dnes když máme vyspělou techniku už dle mého není problém, jestli v autě vezeme o kilo více či méně a stejně tak v nákupmím vozíjku by každý určitě uvezl např.1/4 kila zlata. / Dnes v době počítačů je vše naprosto šílené - to jen stačí, aby si kdosi nějakým způsobem vytvořil např. na svém kontě jakoby příchozí platbu z nějakého zahraničního konta na své konto v řádu xxx číslíček a jsou v oběhu další peníze.

Zobrazit celé vlákno

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 8. 2007 20:28, Paramrd

Pan prezident si možná neuvědomil, že drtivá většina Číňanů (92-93%) kvůli odlišné gastronomické historii špatně tráví laktózu, takže s tou expanzí jihočeského mléka to asi nebude moc horké. :p)

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Spotřebitel

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kvůli kukuřici roste cena sóji, pšenice či bavlny

20. 7. 2007 | Robert Šíbl

Kvůli kukuřici roste cena sóji, pšenice či bavlny

Situace na trhu s komoditami zůstává napjatá. Na vysokých úrovních se kvůli nízkým zásobám a vysoké poptávce nadále udržují ceny průmyslových kovů.

Když pro potraviny, tak do Polska

18. 7. 2007 | Jan Stuchlík

Když pro potraviny, tak do Polska

V Česku je ovoce a zelenina levnější než v Polsku. Nejlevnější potraviny jsou v Bulharsku, nejdražší v Dánsku, zjistil evropský statistický úřad Eurostat. Analýza ovšem nebere v úvahu,... celý článek

Také ekologické zemědělství má druhou stranu mince

20. 4. 2007 | Simona Ely Plischke | 3 komentáře

Také ekologické zemědělství má druhou stranu mince

Upřednostňování tzv. ekopotravin vypěstovaných bez chemických pesticidů před standardně pěstovanými potravinami je obecně považováno za přátelský krok k přírodě. Někteří odborníci ale... celý článek

Špinavé stránky čistých paliv aneb co také znamenají alternativní energie

19. 4. 2007 | Simona Ely Plischke

Špinavé stránky čistých paliv aneb co také znamenají alternativní energie

Energie z obnovitelných zdrojů nikdy neměly větší podporu, než jaké se jim dostává v posledních letech. Někdy až bezhlavá honba za "zelenými" palivy ovšem na některých místech planety... celý článek

Partners Financial Services