Ropa za 78 dolarů? Brzy může být i hůř

Jan Stuchlík | rubrika: Indexy | 17. 7. 2007 | 25 komentářů
Ropa za 78 dolarů? Brzy může být i hůř
Těžba ropy přestává stačit nárokům žíznivého světa. Za pět let bude mít svět podle odhadů Mezinárodní agentury pro energii jen minimální záložní kapacity pro krytí nenadálých výpadků v produkci. Riziko raketového růstu cen bude zase o něco vyšší.

Cena ropy se zase šplhá k rekordním hodnotám. Severomořská ropa Brent s dodáním v srpnu se v pondělí prodávala za 78 dolarů za barel. Za tímto nárůstem je nedávné oznámení společností Chevron Corporation a ConocoPhilips, že zavření jednoho ze severomořských ropovodů, který přivádí surovinu do Evropy, sníží těžbu na dvou jejich ropných polích. Obchodníci se severomořskou ropou se obávají, že by na trhu mohl být suroviny nedostatek, a proto horlivě nakupují a ženou cenu vzhůru, citovala agentura AP vybrané analytiky. „Při podobných problémech to funguje podle hesla – nejdřív střílej a potom se ptej,“ prohlásil Tobin Gorey, analytik komoditních trhů v Commonwealth Bank of Australia.

Jenže i kdyby se ropovod v severní Evropě nezavřel, cena ropy by o moc nižší nebyla. Důvodem je vysoká poptávka a omezená nabídka, která stačí jen s obtížemi uspokojovat spotřebitele. Tyto poměry na trhu se přitom podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích letech nejspíš nezmění. Po roce 2010 se naopak mohou ještě zhoršit.

Nyní drží trh s ropou nad vodou arabské státy z Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Zejména Saúdská Arábie udržuje záložní kapacitu, díky níž je možné pokrývat nenadálé výkyvy ve spotřebě a těžbě. Podle výhledu IEA se záložní kapacita, kterou má OPEC, sníží v roce 2012 z dnešních tří milionů barelů denně na milion. Jakýkoli náhlý nárůst ve spotřebě nebo naopak výpadek v těžbě by za těchto okolností znamenal nedostatek ropy na trhu a prudký růst cen.

Pomalé zvyšování těžby je podle IEA způsobeno především dvěma faktory. Jedním je politická situace v těžařských regionech. Týká se to především Středního východu, který je dlouhodobě destabilizován konfliktem v Iráku a spory o íránský jaderný program. Růst těžby se nečeká ani ve Venezuele, která znárodnila ropná pole kolem řeky Orinoco. IEA rovněž počítá s tím, že v příštích letech bude pokračovat nynější výpadek v nigerijské těžbě ve výši půl milionů barelů denně kvůli stávkám a střetům armády s povstalci v pobřežních oblastech Guinejského zálivu.


Druhým faktorem omezujícím růst těžby, jak v zemích OPEC, tak i mimo něj, jsou nedostatečné investice do rozvoje ropných polí. Těžařské firmy omezily investice do nového zařízení v devadesátých letech, kdy se cena ropy pohybovala mezi deseti a dvaceti dolary za barel a ve světě byl značný přebytek těžebních kapacit. Nyní, kdy poptávka prudce roste, nejsou společnosti schopny rychle zvýšit produkci. Nedostatečné investice v devadesátých letech se promítly i do úbytku kvalifikovaných pracovníků, které by firmy mohly na rozvoj ropných polí nasadit. Analytici soudí, že bude trvat několik let, než těžařské společnosti připraví nové vrty a vyškolí nové lidi.

V příštích pěti letech vzroste světová poptávka z dnešních 86,13 milionu barelů denně na 95,82 milionu barelů denně, to je v průměru o 2,2 procenta ročně. Tento odhad IEA bude platit, pokud se vyplní scénář Mezinárodního měnového fondu, že světové hospodářství poroste tempem 4,5 procenta ročně. Pokud by se toto tempo mělo zpomalit na 3,2 procenta, odhadují analytici IEA, že poptávka po ropě poroste o 1,7 procenta ročně. To by podle Agentury sice zmírnilo tlak na růst cen ropy, na druhou stranu by takový vývoj dostatečně nemotivoval těžařské firmy k investicím a zpozdil by náběh nových kapacit.

Nejžíznivějšími státy budou v příštích pěti letech země na Středním východě a v jižní a východní Asii. Jejich spotřeba poroste třikrát rychleji než ve vyspělých zemích sdružených v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Asijské a středovýchodní státy bohatnou a jejich obyvatelé si mohou dovolit kupovat více automobilů a energeticky náročné spotřebiče. To tlačí spotřebu ropy vzhůru. V zemích OECD potáhne rostoucí poptávku zejména spotřeba pohonných hmot. Ve Spojených státech to bude benzín, v Evropě především nafta, odhaduje Mezinárodní agentura pro energii.

Ačkoli analýza IEA nehovoří o cenovém vývoji na trhu s ropou, z uvedených čísel je zřejmé, že svět se bude muset připravit na to, že ropa už nejspíš levnější nebude.

Kolik by musel stát benzín či nafta, abyste přestali jezdit autem a přesedli na hromadnou dopravu?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 7. 2007 15:19, nocciola

Cenu na trhu neurčuje to že je ropy na 100 let, ale kolik se jí těží a těžit bude a tady je právě ten problém. Stačí si přečíst nějaké přehledy o těžbě. Musí se pokrýt růst spotřeby a pokles těžby. OPEC nechce navyšovat těžbu, protože by tím ztratil rezervní kapacitu pro případ nejakého výpadku ve světě(také na to všichni spoléhají). Proč asi nezvedne těžbu USA nebo třeba Norsko, je to právě poklesem těžby a tak proč to čekáte od saudů, jejich studny nejsou bezedné. Poslední zpráva IEA o výhledu na příštích 5 let hovoří více než jasně. A k ropě zatím jiná alternativa není. Pro představu 1litr ropy odpovída asi 10 kwh energie. Každý pokrok a ekonomický růst vždy přinášel větší spotřebu energie. Čísla hovoří jasně, ekonomika musí zpomalit, jinak bude problém.

Zobrazit celé vlákno

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 7. 2007 13:15, Tom

Podle mne nebude nedostatek ropy jako takové, ale nedostatek LEVNÉ ropy.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak a za kolik se jezdí na zahraničních silnicích

13. 6. 2007 | Michal Pravda

Víte, s jakým řidičským průkazem můžete odjet do zahraničí, jaké jsou v dané zemi maximální povolené rychlosti na silnicích, kde musíte svítit, nosit reflexní vestu, kde můžete mít... celý článek

DOVOLENÁ 2007: Levnou letenku prodraží nejen palivové příplatky

11. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Levnou letenku prodraží nejen palivové příplatky

Letět do Londýna jen za 739 Kč? Zájezd na Krétu jen za 8 990 Kč? Tak na to zapomeňte. Cenu letenky, a tedy i zájezdu, zvednou až o několik tisíc korun všemožné příplatky.

Investice do komodit: Niklu je málo a Čína ho chce hodně

1. 6. 2007 | Robert Šíbl

Investice do komodit: Niklu je málo a Čína ho chce hodně

Hospodářský růst v Číně zatím stále žene vzhůru ceny průmyslových kovů. Přechod k alternativním motorovým palivům mohou zase popohnat vzhůru ceny kukuřice. Investoři na komoditních... celý článek

Špinavé stránky čistých paliv aneb co také znamenají alternativní energie

19. 4. 2007 | Simona Ely Plischke

Špinavé stránky čistých paliv aneb co také znamenají alternativní energie

Energie z obnovitelných zdrojů nikdy neměly větší podporu, než jaké se jim dostává v posledních letech. Někdy až bezhlavá honba za "zelenými" palivy ovšem na některých místech planety... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: březen 2007

6. 4. 2007 | Robert Šíbl | 1 komentář

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: březen 2007

Březen bohužel jasnou odpověď, jak je to ve skutečnosti s budoucím vývojem největších světových ekonomik, opět nepřinesl. "Předpověď" zase jen naznačil. Víme tedy stále to samé: zpomalení... celý článek

Partners Financial Services