eBanka prodána, co se bude dít dál?

eBanka prodána, co se bude dít dál?
Kolik stojí koupit si zavedenou banku? Proč k akvizici došlo a co spojení Raiffeisenbank s eBankou přinese stávajícím klientům těchto bank? Zmizí eBanka z trhu? Jak bude probíhat transformace dvou bank v jednu? Jaké cíle má budoucí banka?

Česká pojišťovna (profil, názory) smlouvu o prodeji eBanky (profil, názory) s rakouskou společností Raiffeisen International Bank-Holding AG uzavřela již koncem letošního července. Včera, tedy úterý 24. října, byla akvizice eBanky uzavřena a Česká pojišťovna převedla 100 % akcií eBanky na jejího nového majitele. Skupina získala všechny potřebné souhlasy od České národní banky i ostatních relevantních institucí v České republice i Rakousku. Cena, za kterou Česká pojišťovna eBanku prodala, činí 130 miliónů eur, tedy zhruba 3,7 miliardy korun.


Proč Raiffeisen International banku koupila?

Důvodů je hned několik. Jak uvedli představitelé obou společností na včerejší tiskové konferenci, jedním z hlavních důvodů koupě eBanky byla kvalita jejího internetového bankovnictví (jak jsou na tom české banky s internetbankingem se dočtete v našem testu). Díky akvizici také vzroste počet klientů skupiny Raiffeisen na českém trhu, a to o 70 % na téměř 300 tisíc (aBanka měla ke dni převzetí asi 117 000 klientů). Tržní podíl eBanky a Raiffeisenbank (profil, názory) tak dosáhne podle celkových aktiv 3,3 % a společně se obě banky stanou 6. největší českou bankou (Raiffeisenbank měla před akvizící podíl 2,2 % - byla na 7. místě a eBanka 0,7 %). Přičemž největších pět bank – ČSOB (profil, názory), Česká spořitelna (profil, názory), Komerční banka (profil, názory), HVB Bank (profil, názory) a Commerzbank - ovládá 75,6 % veškerých aktiv.

Podle sdělení Herberta Stepice, generálního ředitele Raiffeisen International, je střední Evropa významným regionem, ve kterém chce společnost Raiffeisen International investovat. Společnost se chce zaměřit převážně na retailové bankovnictví (pro fyzické osoby), které v České republice zaznamenává silný růst – objem úvěrů domácnostem loni vzrostl o 40 %.

Dalším důvodem je i kompatibilita pobočkových sítí obou bank. Existující pobočková síť eBanky údajně perfektně doplní stávající síť Raiffeisenbank, dochází jen k málo překrytím.


A proč eBanku Česká pojišťovna prodala?

O důvodu prodeje se spekuluje již od března, kdy finanční skupina PPF, potažmo Česká pojišťovna, potvrdila, že o prodeji eBanky jedná. Prodej tehdy zdůvodnila zájmem zahraničních investorů a tím, že už jednu finanční instituci – PPF Banku – vlastní. Ve včerejší tiskové zprávě, kterou Česká pojišťovna k prodeji eBanky vydala, je uvedeno: "Po nedávném prodeji podílu v Modré pyramidě (profil, názory) jde o další dobrou investici, jejíž výnos přispěje k dalšímu rozvoji České pojišťovny stručnou tiskovou zprávu," řekl člen představenstva České pojišťovny Ladislav Bartoníček. Víc se asi nedozvíme.

Ucházíte se o dotaci z Evropské unie?
Nevíte přesně jak na to? Informujte se u nás jak postupovat! Zhodnotíme, zda má váš konkrétní projekt šanci na získání dotace, poradíme, na jaké dotace má šanci firma vaší velikosti a zaměření. Potřebujete zjistit, jaké je finanční zdraví vaší firmy, což je nutná podmínka pro získání dotace, nebo "jen" chcete pomoci se zpracováním žádosti či s výběrem vhodného dotačního titulu? Přečtěte si naše poradenské texty a obraťte se na naši novou unikátní poradnu získávání dotací ze strukturálních fondů EU! Čím více konkrétních informací nám poskytnete, tím přesnější odpověď získáte.


Co spojení přinese klientům?

Stávajícím i novým klientům by spojení eBanky a Raiffeisenbank mělo přinést samé výhody. Raiffeisenbank se je jednou z významných bank na rychle rostoucím trhu hypotečních úvěrů a eBanka by měla přispět kvalitou služeb spojených s běžným účtem.

První výhody mohou klienti obou bank očekávat již v letošním roce, zatím půjde především křížový prodej produktů (cross-selling). Klientům eBanky Raiffeisenbank nabídne svoje hypotéky - od 1. listopadu např. hypoteční úvěry bez dokládání příjmu (tomuto produktu jsme se věnovali v článku Ne vždy musíte k hypotéce dokládat své příjmy), dále pak kreditní karty, nemovitostní financování či hotovostní služby. Stávající klienti Raiffeisenbank mají např. od 1. září první dva výběry v bankomatech eBanky zdarma. Další vlna rozšiřování nabídky produktů a služeb je plánována na 1. dubna 2007.

Právní a provozní fúze obou bank by měla být dokončena v roce 2008. Značka eBanky by však z trhu neměla zmizet docela, ale měla by být zachována pro některé speciální produkty či služby. Zástupci bank nebyli v tuto chvíli schopni produkty konkretizovat.


Transformace rok za rokem

Jak bylo uvedeno výše, klienti by spojení obou bank měli pocítit na vlastní kůži již v letošním roce. Ještě do konce roku nový majitel eBanky plánuje propojit řízení rizik a treasury se zavedením standardů skupiny Raiffeisen. Současně bude probíhat příprava IT architektury a aplikací, rozvoj nové retailové strategie, vytvoření cílové organizační struktury, příprava na provozní integraci a právní fúzi či stanovení kroků vedoucích k maximalizaci synergických efektů.

V roce 2007 by většina produktů a služeb měla být nabízena na pobočkách obou bank. Dále by mělo být dosaženo provozní integrace, měla by být spuštěna nová retailová a SME (malé a střední podniky) strategie a zavedeny iniciativy vedoucí k využití synergických efektů. Rok 2008 je pak rokem dokončení integrace obou bank.


Cíle budoucí banky

Během nejbližších 2 až 3 let chce banka rozšířit počet retailových klientů na 400 tisíc, tedy o více než 100 tisíc, a stát se bankou s nejkvalitnějšími produkty na trhu pro soukromé klienty s vyššími příjmy a malé a střední podniky. Současně banka aspiruje na pozici jednoho z lídrů ve firemním bankovnictví pro střední a větší firmy.

V oblasti finančních cílů hodlá banka dosáhnout 10% tržního podílu ve vybraných produktech (jde hlavně o hypotéky, financování nemovitostních projektů či finanční poradenství) a stát se pátou největší bankou na českém trhu. Ukazatel návratnosti investic ROI by měl v nejbližších letech přesáhnout 10 %.

Vítáte spojení eBanky a Raiffeisenbank? Očekáváte, že akvizice přinese klientům těchto bank spíše výhody, či nevýhody? Věříte, že Raiffeisenbank si v nejbližších letech vylepší svoji pozici trhu a stane se pátou největší českou bankou?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 10. 2006 7:02

Ja jsem s eBankou velice spokojen, a doufam ze to tak zustane !!! Kreditku mam od GE (bez uctu u GE), hypoteku nechci a na poplatcich oproti kolegum se sparkasy a nebo od banky s nestrasnejsim inet bankovnictvim usetrim nekolik set rocne !!! Navic maji otevreno furt a do banky uz jsem nepachl ani nevim jak dlouho... takze nemenil bych, protoze NENI ZA CO, ostatni je v mych ocich daleko hosri cesta nutici mne vyuzivat Wokenice a IE ( ted mam Linux nebo MAC OS a nic jineho nechci). Az soudruzi v jinych bankach pochopi, ze jsou i jine OS nez Wokenice a zrusi poplatek za vedeni uctu a za prichozi platby (ze sparkasso a dalsi), muzeme o tom uvazovat.... do te doby eBANKA ruleZ !!!

+56
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 10. 2006 10:17

Škoda, eBanka docela slušně fungovala i když neposkytovala, žádné podnikatelské ani osobní půjčky, přestože k tomu neustále vyzývala na internetu. Nová situace může být jen horší, takže už přemýšlím kam se uchýlit, ale ono to bude stejně špatné všude.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky mění svoje sazebníky, čeká nás zdražení?

16. 10. 2006 | Kateřina Boušová

Banky mění svoje sazebníky, čeká nás zdražení?

Které banky připravují do konce roku 2006 úpravy sazebníku poplatků a o jaké změny půjde? Jsou sazebníky bank přehledné? Kdy a jak se o změně sazebníku dozví klient? Platí rovnice "nový... celý článek

Bankovní poplatky: proč za totéž platíme vícekrát?

26. 9. 2006 | Patrik Nacher

Bankovní poplatky: proč za totéž platíme vícekrát?

Vedle poplatku za příchozí platbu jsou poplatky za položku a za vedení účtu dalšími bankovními poplatky, které jdou lidem "na nervy". A stejně jako poplatek za příchozí platbu, který... celý článek

Internetové bankovnictví: jsou vaše peníze v bezpečí?

22. 9. 2006 | Kateřina Boušová

Internetové bankovnictví: jsou vaše peníze v bezpečí?

V souvislosti s případy vykradených účtů začaly banky na svoje klienty apelovat, že žádný elektronický produkt není úplně bez rizika a že vzájemná spolupráce je nezbytná. Jak se tedy... celý článek

Ušetřete na bankovních poplatcích: zrušte papírový výpis

8. 9. 2006 | Martin Zika

Ušetřete na bankovních poplatcích: zrušte papírový výpis

Platba za papírový výpis z účtu patřila k nejkritizovanějším položkám bankovních sazebníků. Některé banky už ale konečně umožňují papírový výpis zrušit a objednat si elektronický. Díky... celý článek

Zrušení poplatku za příchozí platby se může prodražit

11. 8. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Zrušení poplatku za příchozí platby se může prodražit

Už tři české banky zrušily poplatek z příchozí platby. Konečně vstřícný krok směrem ke klientům bank, říkáte si? Omyl. Spolu se zrušením tohoto poplatku banky totiž provedly i další... celý článek

Partners Financial Services