Ekonomické kuriozity roku 2010

Ondřej Tůma | rubrika: Analýza | 30. 12. 2010
Ekonomické kuriozity roku 2010
Rok 2010 byl plný událostí, jež řádně zahýbaly světovou ekonomikou. Přinesl však také plno momentů, které spíše vyvolávaly úsměv na rtech, nebo nad kterými nezbývalo nic jiného, než zakroutit hlavou. Pojďme si společně připomenout některé z těch nejkurióznějších.

LEDEN

Hned první lednový týden ukázal, že i v Německumohou nastat problémy, které by člověk v této pořádkumilovné zemi nečekal. Kvůli počítačové chybě spojené se změnou letopočtu přestalo fungovat více než 20 milionů bankovních a kreditních karet.

Jak se dá nešikovností způsobit obrovská finanční škoda, předvedl jeden z pracovníků jaderné elektrárny Dukovany. Omylem totiž zavadil o knoflík a vyřadil tak z provozu jeden ze čtyř bloků elektrárny. Tento přehmat způsobil škodu 8 milionů korun.

ÚNOR

Šéf chilské mincovny přišel o práci, když se zjistilo, že je na několika tisících mincí v hodnotě padesáti pesos omylem vyražen nápis Chiie. Toho, že jsou v oběhu tyto vadné mince, si však úřady všimly až po více než roce.

France Télécomse dostává do velkých problémů. V únoru spáchali sebevraždu dva zaměstnanci tohoto podniku. Od roku 2008 si vzalo dobrovolně život již 38 pracovníků této francouzské telekomunikační společnosti. Její vedení bude příslušným orgánům asi jen těžko vysvětlovat, že jde o naprostou náhodu.

BŘEZEN

Na britské úředníky v hrabství West Midlands čekalo nemilé překvapení. Zdejší úřad totiž v rámci úsporných opatření zavedl časové spínače na toaletách, které deset minut po příchodu do kabinky zhasly světlo. Mnoho ze zdejších úředníků si následně stěžovalo, že jim desetiminutový limit nestačí a dostává je do nedůstojné situace.

Osmadvacetiletý hacker Albert Gonzales byl v USA odsouzen ke dvaceti letům vězení. Gonzales v pozici agenta FBI získal data ze 130 milionů bankovních karet. Podvodná činnost vynalézavého hackera zahrnovala transakce za více než 200 milionů dolarů.

DUBEN

Islandská sopka Eyjafjallajökull vyvrhla během dubnových erupcí do atmosféry sopečný popel, který způsobil několikadenní uzavření leteckého prostoru na Evropou. Celkově muselo být zrušeno takřka 100 000 letů. Odborníci odhadují, že tyto „seismické hrátky“ ochudily evropský turistický průmysl o zhruba 3 miliardy dolarů. Zatímco se evropské cestovní kancelářea dopravci vzpamatovávali z velkých ztrát, rybáři a pěstitelé květin z ostatních kontinentů se mohli těšit z obřího přílivu zakázek.

Americká Komise pro cenné papíry a burzu (SEC) během svého vyšetřování zjistila, že v posledních letech strávilo několik desítek jejích zaměstnanců v pracovní době více času sledováním pornografických a erotických materiálů, než monitorováním finančních trhů. Nahotinky tak na celé čáře zvítězily nad snahou odolávat ekonomické krizi. Smutné je, že většina zaměstnanců SEC pobírala roční mzdu 222 tisíc dolarů.

KVĚTEN

Ve Spojených státech zažalovala nespokojená pasažérka letecké společnosti United Airlinesa Trans States Airlines. Při jednom z letů z Detroitu do Philadelphie, který tyto aerolinie společně provozují, totiž žena usnula a probudila se až v odstaveném a uzamčeném letounu. Zůstala v něm uvězněna čtyři hodiny, po nichž ji vysvobodily uklízečky, které však s nebohou cestující rovněž nejednaly v rukavičkách. Domnívaly se totiž, že jde o zlodějku.

Do hotelu Emirates Palace v Abú Zabí, hlavním městě Spojených arabských emirátů, umístili jeho majitelé speciální automat. Při vhození dostatečného finančního obnosu z něj však nevypadne kelímek s kávou nebo čokoládová tyčinka, ale ryzí zlato. Každý zákazník si může vybrat jednu z 320 podob zlatých plátků, které mohou vážit až 10 gramů.

ČERVEN

Řetězec fast-foodových restaurací McDonald´sstáhl z prodeje 12 milionů sklenic, vyráběných k premiéře posledního pokračování animovaného filmu Shrek. Skleněné pohárky s motivy hlavních hrdinů filmu totiž obsahovaly jedovatý prvek kadmium. Kolik sklenic s rakovinotvornou látkou bylo do té doby prodáno, ale McDonald´s neuvedl.

Francouzské fotbalová reprezentace předvedla na mistrovství světa v JAR ukázkový příklad toho, jak se dokonale zbavit sponzorů. Rozhádaný tým plný zhýčkaných primadon zaznamenal na šampionátu několik skandálů a po mizerných výkonech vypadl hned v základní skupině. Množství sponzorů se následkem toho rozhodlo zastavit probíhající reklamní kampaně a vypovědělo smlouvu, kterou měli s francouzským fotbalovým svazem.

ČERVENEC

V americkém Las Vegas byly za 45 tisíc dolarů vydraženy rentgenové snímky hrudníku legendární herečky Marilyn Monroe. Tento cenný artefakt poskytl do dražby personál nemocnice, ve které blonďatý sexuální symbol absolvoval v roce 1952 vyšetření.

Britský investor Antony Ward skoupil téměř všechny evropské zásoby kakaa. Nákup 240 tisíc tun kakaových bobů ho přišel na jednu miliardu dolarů. Ward doufá, že se mu tato investice několikanásobně vrátí. Ze svých zásob kakaa mohl vyrobit neuvěřitelných 5 miliard čokolád.

SRPEN

Turkish Airlineszakázaly kvůli nadváze létat 28 zaměstnancům palubního personálu. 15 stewardů a 13 letušek dostalo půl roku neplaceného volna, ve kterém musí zredukovat svou tělesnou hmotnost. Pokud se jim to nepodaří, budou se muset se svým místem na palubě letadla rozloučit.

Kubánská vláda upustila od tradičních dotací na cigarety pro seniory. Až do srpna 2010 měli všichni Kubánci starší 55 let nárok na čtyři krabičky cigaret měsíčně za čtvrtinu běžné ceny. K tomuto kroku vláda karibského státu nepřistoupila, aby snížila riziko výskytu rakoviny plic, ale v rámci úsporných kroků, které by měly ulehčit státní kase.

ZÁŘÍ

Automobilka Moskvič, která neodmyslitelně patřila mezi symboly éry Sovětského svazu, definitivně končí. Moskevský podnik, jenž dlužil více než 29 miliard rublů, vyhlásil bankrotjiž v roce 2006. Od té doby se vedlo konkurzní řízené, které mělo vrátit věřitelům alespoň část jejich peněz.

Úsporná opatření jsou žhavým tématem ve všech státech světa. Jinak tomu podle všeho není ani na Ukrajině. Jednání ukrajinského parlamentu o státních úsporách vyvolalo mezi poslanci silné emoce, které nakonec vyvrcholily hromadnou potyčkou. Poslancům opozice se nelíbilo, jakým způsobem se vláda snaží prosadit reformní balíčky. Za poslední roky šlo již o několikátou šarvátku, kterou mezi sebou ukrajinští zákonodárci svedli.

ŘÍJEN

Bývalý makléř francouzské banky Société Générale Jérôme Kervielbyl odsouzen za zpronevěru, zneužívání počítačových dat a falšování ke třem letům vězení. Kromě toho musí bance zaplatit téměř 5 miliard euro, tedy sumu, o kterou ji podvodným jednáním připravil. Kerviel se brání tím, že byl jen obětí systému, který banka sama nastavila. Při současném platu by dluh splácel 177 000 let.

Výzkumná studie singapurské univerzity poukázala na to, že obézní zaměstnanci způsobují ekonomice USA roční ztrátu ve výši 73 miliard dolarů. Na tolik prý vyjde zdravotní péče, častá nepřítomnost v práci a snížená produktivita Američanů, kteří trpí silnou nadváhou.

LISTOPAD

Jeden floridský autobazar si na listopad připravil netradiční marketingovou akci. Ke každému ojetému automobilu obdrží zákazník jako bonus automatickou pušku AK-47, která je rovněž známá pod názvem Kalašnikov. Podobným způsobem se Spojeným státům jen těžko podaří snížit vysoký počet zabití střelnou zbraní, který je pro tuto zemi charakteristický.

Maďarský parlamentpřišel se svérázným řešení problému, co s takzvanými zlatými padáky. Na vysoké odstupné, které si vyměřili manažeři státních společností, se totiž bude vztahovat 98 procentní daň. Ta se bude platit i zpětně za období od začátku roku 2005.

PROSINEC

Bývalý slavný fotbalista Eric Cantona vystoupil v médiích s nápadem, jak zúčtovat s finančními ústavy, které podle něj terorizují svět. Legendární Francouz vyzval obyvatele všech zemí, aby vybrali své účty v bankácha tím pomohli k jejich krachu. Iniciativu Cantony, který tak nezapře pověst rebela ani mimo fotbalové trávníky, tvrdě odsoudili státníci všech zemí EU.

Ruský miliardář Roman Abramovič si pod stromeček nadělil netradiční dárek. Za 400 milionů dolarů totiž zakoupil ostrov Nové Holandsko v deltě řeky Něvy v blízkosti centra Petrohradu. Majitel londýnského fotbalového klubu FC Chelsea chce na tomto místě vybudovat módní a kulturní centrum.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šoky podle Saxo Bank: Bude příští rok zlato za 1800 dolarů?

23. 12. 2010 | František Mašek | 6 komentářů

Šoky podle Saxo Bank: Bude příští rok zlato za 1800 dolarů?

Šokující prognózy dánské Saxo Bank na příští rok nenabízejí politické předpovědi. Je to proto, že ty předchozí často nevyšly? Investory ale jistě zajímá, že cena troyské unce zlata... celý článek

Trhy v roce 2011: Jak to cítí londýnská City

15. 12. 2010 | Roman Chlupatý

Trhy v roce 2011: Jak to cítí londýnská City

Cesta ke zdraví je klikatá a plná překážek, opatrný optimismus ale vítězí. Takové jsou výsledky ankety v londýnské City na téma, jak si povedou trhy v roce 2011. Mezi tipy respektovaných... celý článek

Jsou opravdu dny kapitalismu sečteny?

22. 11. 2010 | Arsen Lazarevič | 15 komentářů

Jsou opravdu dny kapitalismu sečteny?

Byla finanční krize nezbytná a svědčí o nestabilitě kapitalismu v současné podobě, nebo jsou její příčiny jiné? O tom se vedou diskuse, mnohdy s ideologickým podtextem. Bližší pohled... celý článek

10 důvodů, proč se vrátí recese

14. 7. 2010 | Jana Horáčková | 1 komentář

10 důvodů, proč se vrátí recese

Vstoupili jsme do období podobného rokům 2007 a 2008, kdy se výhled na ekonomiku jevil velmi nadějně, ale několik indikátorů varovalo, že přijde velký pád.

Kerviel málem položil Société Générale, pořád se neví proč

12. 2. 2009 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Kerviel málem položil Société Générale, pořád se neví proč

Ve Francii skončilo vyšetřování největšího makléřského podvodu v historii. Teď na makléře Jeroma Kerviela, který připravil fiktivními obchody Société Générale o téměř pět miliard eur,... celý článek

Partners Financial Services