Události uplynulého měsíce: květen

Události uplynulého měsíce: květen
Uteklo vám v květnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru květnových událostí.

Banky

2. 5. Poštovní spořitelna nebude od června účtovat poplatek za příchod peněz na účet. Banka dosud podobně jako další české bankovní domy klientům strhává 6 Kč, kdykoliv na účet peníze přibudou. V případě doručení peněz z ČSOB pak podle deníku strhává zákazníkům o 2 Kč méně. Od června také banka slučuje 3 stávající programy do jednoho. Klienti tak získají všechny služby nejvyššího programu Plus za nejnižší cenu původního programu Rodina, tedy za 40 Kč.
2. 5. Od května platí v Živnostenské bance nový sazebník pro fyzické osoby nepodnikající a sazebník pro podnikatele a malé firmy. Banka upravila především rozsah poplatků vázaných na služby související s poskytováním platebních karet, také ruší poplatek za odblokování platební karty a ukončujeme nabídku expresního vydání platební karty.
3. 5. Raiffeisenbank od počátku května ve spolupráci s internetovým obchodem MALL.cz zahajuje pilotní provoz služby Online plateb, která umožní klientům banky přímou platbu za zboží a služby poskytované na internetu. Zákazník je po volbě tohoto typu platby přesměrován do internetového bankovnictví Raiffeisenbank. Zde se parametry platby předané obchodníkem automaticky doplní do platebního příkazu a zákazník jej jen podepíše. Využívání služby Online plateb je zdarma.
3. 5. HVB Bank snižuje od 1. června 2006 poplatky za přeshraniční platby, tzv. Europlatby. Poplatek u vyšlých Europlateb bude 250 Kč a 200 Kč u Europlateb došlých (původně byly Europlatby zpoplatňovány jako standardní zahraniční platby).
5. 5. Ze zápisu z jednání bankovní rady České národní banky, který v pátek ČNB zveřejnila vyplývá, že rada se na posledním měnovém zasedání koncem dubna shodla na tom, že nynější ekonomická situace je příznivá a bez závažných projevů nerovnovážných tendencí. Ekonomiku lze podle rady i nadále považovat za rychle rostoucí a nízkoinflační.
5. 5. ČSOB již dávno uhradila kupní cenu za IPB, sdělil mluvčí ČSOB Milan Tománek. Reagoval tak na snahu Sdružení akcionářů IPB získat peníze z dividend ČSOB jako úplatu za prodanou IPB. Akcionáři se totiž ve čtvrtek obrátili na soud kvůli obavám, že převedení deseti miliard korun z ČSOB do zahraničí by mohlo omezit schopnost banky uhradit kupní cenu za IPB.
11. 5. Sdružení obrany spotřebitelů ČR (SOS) připravuje hromadnou žalobu na Českou spořitelnu. Důvodem jsou bankovní poplatky. SOS chce, aby klienti ČS dostali zpátky peníze, které zaplatili na poplatcích za vedení nebo zrušení účtu, který není, či nebyl veden jako součást produktových balíčků nabízených ČS. Průměrné plnění ČS ve prospěch žalujícího klienta SOS odhaduje na zhruba 1500 korun bez započtení úroku z prodlení. Výsledek soudního sporu však nelze garantovat.
12. 5. Zkrachovalá Union banka vyhlásila veřejnou soutěž na prodej pohledávek. Nabídla k prodeji sedm úvěrových pohledávek za čtyřmi dlužníky, kde celková částka nesplacených jistin dosahuje 89,5 miliónu korun. Vedle toho prodává balík 200 neúvěrových pohledávek za 103 dlužníky v hodnotě 49,4 miliónu korun. Kritériem je nejvyšší nabídka. Cenové nabídky musí být předloženy nejpozději do 16. června. Věřitelský výbor bude hodnotit doručené nabídky koncem června.
15. 5. Ministr financí Bohuslav Sobotka v rámci novely zákona o konkurzu a vyrovnání v poslanecké sněmovně prosadil tři opatření podle kterých by banky musely při uzavírání smlouvy o běžném účtu dávat klientům automaticky i sazebník poplatků, o cenových změnách by měly informovat alespoň jeden měsíc před jejich platností a ceníky by měly mít na pobočkách a na webu. Ministerstvo nyní chystá analýzu postavení spotřebitele na finančním trhu, z které by měla vyplynout případná další opatření.
23. 5. Italská bankovní skupina Unicredito Italiano potvrdila svůj zájem o koupi eBanky. Unicredito ovládá v České republice Živnobanku a s ní spojuje HVB Bank. Jak vysokou částku Italové České pojišťovně za eBanku nabídli zatím není jasné.
23. 5. U ING si nově mohou fyzické osoby založit spořící účet ING Konto prostřednictvím internetu, telefonu nebo na základě písemné žádosti, to znamená bez účasti poradce a nutnosti osobní návštěvy pobočky. ING Konto podle sdělení banky nabízí nejvyšší zúročení vkladů ze všech běžných účtů v ČR (1,70 % p.a. při zůstatku nad 10 000 Kč).
23. 5. Sněmovna na návrh ODS hlasy 142 poslanců rozhodla o tom, že klienti zkrachovalé Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň zřejmě dostanou dodatečně odškodnění až do výše čtyř miliónů korun. Občanští demokraté změnu prosadili v rámci zákona o zrušení Fondu národního majetku. Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.
24. 5. GE Money Bank rozšířila svou nabídku pro podnikatelské subjekty. Od května nově nabízí kreditní kartu pro podnikatele MoneyCard Business a kontokorentní úvěr Mini Flexi Business. Úvěrový rámec na kreditní kartě se pohybuje od 5 do 75 tisíc Kč, měsíční úroková sazba od 1,08 %,ke kartě je automaticky cestovní a úrazové pojištění. Úvěr na kontokorentu může činit 5 až 100 tisíc Kč a je určen i začínajícím podnikatelům.
25. 5. Od 1. června slučuje Poštovní spořitelna programy podnikatelských účtů Postkonto Elektron a Postkonto Max. Za cenu nižšího programu Elektron tak podnikatelé získají služby nejvyššího programu Max. Vedení programu Max tak nyní stojí 150 Kč měsíčně.
26. 5. Senát zamítl novelu insolvenčního zákona, díky které chtěl ministr financí Bohuslav Sobotka uzákonit bankám 3 nové povinnosti. Rozšíření normy o množství nesouvisejících novel zákonů, včetně opatření ministra Sobotky bylo hlavním důvodem zamítnutí zákona.
29. 5. HVB Bank nabízí novinky v doplňkových službách ke kreditním kartám, patří mezi ně například pojištění nákladů na pořízení ztracených osobních dokladů nebo pojištění nákladů na blokaci karty. Pojistné krytí nabízí ve variantách u limitu 20 tisíc Kč a 50 tisíc Kč. Další novinkou je úvěrové rizikové pojištění pro případ, že se klienti dostanou do situace, kdy nebudou schopni splácet své závazky vůči bance.
29. 5. Vyplacení klientů 3 zkrachovalých finančních ústavů, Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň, může být odloženo. Na vině je ústavní žaloba proti zákonu, ze kterého jim odškodné vyplývá. S tímto zákonem však nesouhlasí Česká bankovní asociace, podle které je zpětné vyplácení vkladů legislativně sporné.
30. 5. Od 1. června 2006 bude ve většině poboček ČSOB v České republice zavedena jednotná otevírací doba od 9:00 do 17:00 hodin. Menší pobočky budou mít od 12:30 do 13:30 hodin polední přestávku.
31. 5. Během několika týdnů by měla být podepsána smlouva o prodeji eBanky. Do užšího výběrového řízení postoupila rakouská skupina Raiffeisen International a italská finanční skupina UniCredit. Podle některých spekulací může být ve hře ještě britská HSBC.
31. 5. Ze statistik České národní banky vyplývá, že za 1. čtvrtletí letošního roku poklesl čistý zisk všem tuzemským bankám na 10,7 miliardy Kč. Ve stejném období loňského roku přitom vydělaly banky o 1 miliardu Kč více.
31. 5. od června HVB Bank rozšiřuje nabídku svého platebního produktu pro mezinárodní platby "FlashPayment" také o Itálii. Firemní klienti v rámci nové skupiny UniCredit mohou nyní tento produkt používat pro své přeshraniční platby z a do Rakouska, Německa, Itálie a zemí regionu střední a východní Evropy.

Běžné účty a platební karty
10. 5. Nejvyšší správní soud rozhodl, že účtovat zákazníkům poplatky za použití platební karty není diskriminační, nejde totiž o transakci srovnatelnou s hotovostní platbou. Zpoplatnění transakce může být ale protiprávní jiným způsobem. Podle zákona nemá obchodník povinnost přijímat platební karty. "Diskriminací ve smyslu zákona o ochraně spotřebitele je třeba rozumět obchodní praktiky, které při srovnatelných transakcích nedůvodně zvýhodňují některé spotřebitele před jinými," stojí v rozhodnutí soudu.

Studentská konta
2. 5. GE Money Bank nově umožňuje studentům, kteří využívají konto Genius Student, čerpat kontokorentní úvěr do 5 000 Kč, aniž by museli přitom předkládat potvrzení o příjmu. Vedení konta Genius Student je zdarma a GE Money Bank požaduje předložení potvrzení o studiu pouze jednou, a to při založení konta.

Spotřebitelské úvěry
18. 5. Poštovní spořitelna nabízí klientům novinku v oblasti spotřebitelských úvěrů. Klienti, kteří si sjednají spotřebitelský úvěr, mohou nyní začít splácet až po čtvrt roce. Sazba za úvěr s odloženým splácením je stejná jako za standardní spotřebitelský úvěr. V průběhu 3 měsíců odkladu splátek platí klienti jen základní poplatek za správu úvěru a ti, kdo mají sjednané tzv. bankopojištění k úvěru (tzn. pojištění pro případ úmrtí nebo trvalé invalidity), platí i pojištění.
19. 5. GE Money Multiservis přichází s novým produktem "Bez navýšení". Jeho hlavní výhodou je možnost splácet celý úvěr na zboží bezúročně. "Pokud si klient například nastaví dobu pro bezúročné splacení v délce 6 měsíců a úvěr splatí v té době, pak má produkt nulové navýšení. Pokud se klient rozhodne raději splácení rozložit do delší doby, může tak učinit a splácet další splátky již s úrokem," uvedl Vít Růžička, produktový manažer GE Money Multiservis.
25. 5. GE Money Bank prodloužila nabídku "Půjčky v akci" o jeden měsíc. Půjčku s nízkou garantovanou splátkou ve výši 50, 70 nebo 90 tisíc Kč můžete získat do konce června.

Kreditní karty
15. 5. Poštovní spořitelna nabízí od května mezinárodní neembosovanou elektronickou kreditní kartu Kreditka Elektron. "Klienti za její vedení zaplatí jen 150 Kč ročně. Za to mohou jejím prostřednictvím platit u obchodníků, na internetu či vybírat z bankomatu," prohlásil Libor Svoboda, produktový manažer Poštovní spořitelny.
15. 5. Citibank rozšířila tento týden nabídku služeb ke kreditním kartám o nové pojištění pro případ hospitalizace. Jedná se o volitelné pojištění, které pomůže zajistit zájemcům v případě úrazu či nemoci stávající životní úroveň. Pojistné plnění může dosahovat výše 2 000 Kč za každý den pobytu, přičemž peníze z vyplacené pojistky lze použít na cokoliv.
16. 5. Držitelé kreditních karet MoneyCard mají možnost si prostřednictvím sítě bankomatů GE Money Bank navýšit svůj stávající úvěrový rámec. Po volbě služby Infolimit se každému klientovi zobrazí nabídka, která nově obsahuje možnost navýšení úvěrového rámce MoneyCard. Pokud má tedy klient na takovéto navýšení nárok, zobrazí se mu nabídka na obrazovce bankomatu.
29. 5. Společnost GE Money Multiservis zvýšila částku, kterou mohou její klienti získat prostřednictvím kreditní karty MoneyCard bez potvrzení o příjmu s úvěrovým rámcem maximálně 75 000 Kč. Pokud klient požádá o MoneyCard u některého z obchodníků, s nimiž GE Money Multiservis spolupracuje, nemusí tento doklad předkládat. Dosud musel dokladovat své příjmy již od výše 18 000 Kč.

Leasing
2. 5. Zákazníci, kteří do konce června 2006 uzavřou smlouvu se společností GE Money Auto na financování automobilu, získávají CCS kartu v hodnotě 5 000 Kč. Akce nazvaná v souvislosti s blížící se dobou dovolených příznačně "Benzín k moři a zpět" je jednou z mnoha výhod, kterou společnost GE Money Auto nabízí spotřebitelům v rámci své letošní jarní kampaně.

Investice

Akcie a trhy
3. 5. V roce 2005 společnost ATLANTIK FT vytvořila hospodářský výsledek, který překročil 280 miliónů Kč před zdaněním. Meziroční nárůst zisku tak tvoří téměř 200 %. Zobchodovaný objem akcií činí 134 miliard Kč, což představuje navýšení o více jak 100 %. "Tento rok nás hospodářský výsledek před zdaněním zařadil mezi nejziskovější nebankovní obchodníky s cennými papíry. Objem obchodů je ve stejné skupině obchodníků jedním z nejlepších výsledků," informovala Dagmar Adamcová tisková mluvčí společnosti.
18. 5. Česká národní banka získala letáky, které avizují odkup akcií z I. a II. vlny kupónové privatizace. Odkupy se mají uskutečnit dnes v Brně - Líšni v restauraci na zámku Belcredi od 16.00 do 17.00 hod., v Brně Žabovřeskách v hotelu Kozák od 17.30 do 18.30 hod. a v centru Brna v hotelu Slávie od 19.00 do 20.00 hod. Nabízené ceny jsou u některých titulů nevýhodné a neodrážejí jejich skutečnou tržní hodnotu. Česká národní banka varuje před těmito výkupy.

Fondy
16. 5. Ke konci prvního čtvrtletí letošního roku svěřilo obyvatelstvo do podílových fondů astronomických 239,5 miliard Kč, přičemž meziroční nárůst činí 58,5 miliard Kč a kvartální nárůst 15 miliard Kč. Ve fondech Asociace pro kapitálový trh (AKAT) je 97,8 miliard Kč.
22. 5. ČSOB Penzijní fond Progres připíše za loňský rok klientům zhodnocení ve výši 5 % a ČSOB Penzijní fond Stabilita ve výši 4 %. Penzijní fond České pojišťovny zhodnotil loni úspory svých klientů o 3,8 %. Již dříve o zhodnocení za loňský rok informovaly Penzijní fond Komerční banky (4 %) a ING PF (4,2 %).
25. 5. BNP Paribas rozšířila v České republice svoji nabídku o nový fond Parvest BRIC Equities, který investuje ve 4 nejrychleji se rozvíjejících ekonomikách světa. Brazílie coby zásobárny nerostných surovin, Ruska jako energetického giganta, Indie jako outsourcingového centra a Číny, největšího producenta textilních výrobků a elektroniky na světě. V současnosti jde o jediný fond svého druhu v ČR.

Měny
9. 5. Čína, Japonsko a Jižní Korea zahájí jednání o vytvoření společné asijské měny. Cílem zavedení jednotné měny je snížit náklady z obchodu mezi státy v regionu, uvedla včera agentura Bloomberg. Zmíněné státy chtějí podpořit stabilitu směnných kursů mezi členskými zeměmi a vytvořit "cestovní mapu" ke vzniku systému pro koordinaci devizové politiky. Vyplývá to ze společného prohlášení po schůzce ministrů financí v indickém Hyderabadu.
10. 5. Kurz dolaru vůči euru, britské libře a švýcarskému franku dopoledne sklouzl na nová roční minima. Nejníže za rok byl i vůči měnovému koši. Investoři prodávají dolar ve spekulacích o tom, že americká centrální banka večer naznačí pozastavení cyklu zvyšování úroků. V poledne SELČ dolar k euru jenu klesl na 1,2785 USD z úterního závěru 1,2770 USD a předtím spadl až na 1,2804 USD. K jenu oslabil na 110,48 JPY z předchozích 111,12 JPY. K britské libře sestoupil na 1,8734 GBP a k franku až na 1,2162 CHF.
12. 5. Koruna vůči euru posílila a dosáhla historického maxima 28,15 Kč/EUR. Důvodem jsou silné nákupní objednávky na českou korunu a růst všech středoevropských měn. K včerejšímu večeru se zastavila na 28,17 Kč za euro. Vůči dolaru odpoledne po dalším propadu americké měny na světových trzích česká měna zpevnila na závěrečných 21,98 Kč/USD.
12. 5. Z výsledků dubnového výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění vyplynulo, že se zavedením eura v České republice by souhlasilo 45 procent a nesouhlasilo 43 procent dotazovaných. Podle CVVM tak podíl odpůrců eura plynule roste, zatímco podíl zastánců naopak klesá.
22. 5. Dopolední vývoj na evropských měnových trzích byl příznivý pro americkou měnu, která získávala díky rozkolísanosti světových trhů s akciemi a komoditami. Obchodníci proto raději nakupovali hotovost než rizikovější aktiva. Dolar v poledne vystoupil na úroveň 112,44 JPY proti pátečním 111,70 JPY, vůči euru zpevnila na 1,2756 USD z předchozích 1,2775 USD. (zdroj: www.ihned.cz)
24. 5. Česká měna nezaznamenala výrazné změny oproti úternímu závěru a dopoledne se obchodovala za 28,22 Kč/EUR a 21,98 Kč/USD. Úterní posílení koruny vůči euru i dolaru svědčilo podle serveru Patria Online o obnovení zájmu o aktiva na rozvíjejících se trzích. Dnešní obchodování mohou ovlivnit nové zprávy z USA i Evropy, především čísla o prodeji nových domů v USA a index podnikatelské nálady v Německu.(zdroj: www.ihned.cz)

Brokeři
5. 5. Největší domácí obchodník s cennými papíry, společnost Patria Finance, loni dosáhla vyššího zisku před zdaněním (146,3 miliónu Kč) než předloni (18,4 miliónu Kč). Čistý zisk narostl na 103,1 mil. korun z předešlých 11,3 mil. Kč. Správní náklady, které zahrnují i platy a sociální a zdravotní pojištění, firmě meziročně stouply o více než 17 miliónů na 136,1 mil. Kč.
12. 5. Objem majetku, individuálně obhospodařovaného obchodníky s cennými papíry, členy Asociace pro kapitálový trh (AKAT), dosáhl na konci prvního čtvrtletí letošního roku 346,68 miliard korun. Oproti předchozímu čtvrtletí se jedná o navýšení o více jak 16 miliard korun, což představuje růst o 5 %. "Očekávám, že si ČR relativně vysoké tempo růstu udrží ještě několik let," uvedl Daniel Drahotský, vedoucí sekce asset managementu AKAT.
23. 5. Pražská burza včera zažila třetí nejhorší propad v historii. Hodnota akcií devíti elitních firem klesla za týden skoro o 150 miliard korun. Akcie Unipetrolu za jediný den spadly o 13 procent, Philip Morris o 12 procent, Zentivy o téměř 9 procent. Hlavní index burzy je teď patnáct procent pod letošním maximem, na které se vyšplhal sedmadvacátého února.

Bydlení

2. 5. Realitní společnost České spořitelny (RSČS) vstoupila na chorvatský trh, kde se stala menšinovým spolumajitelem nové realitní společnosti Erste Nekretnine. Ta bude nabízet stejné služby, jako nabízí klientům v České republice RSČS. RSČS tak zároveň rozšíří své pole působnosti pro klienty z ČR se zájmem o koupi či pronájem nemovitosti právě v Chorvatsku.

Hypoteční bankovnictví
4. 5. Hypoteční banka vydává novou emisi hypotečních zástavních listů (HZL) za 2,5 miliardy Kč. Dluhopisy jsou úročeny pevnou úrokovou sazbou ve výši 4,6 %, jejich splatnost je 5 let a nominální hodnota jednoho kusu činí 10 000 Kč. HZL nesou ISIN CZ0002000797 a bude je možné zakoupit prostřednictvím elektronické služby Patria Direct, kterou si klienti ČSOB mohou zřídit na pobočkách této banky.
11. 5. Poštovní spořitelna o měsíc prodloužila akční nabídku hypoték. Bez poplatku za vyřízení tak hypotéku získají klienti, kteří si o ni zažádají do konce května. Na poplatcích za vyřízení mohou ušetřit mezi 6 až 25 tisíci Kč. Běžný poplatek za zpracování činí 0,7 % z objemu poskytnutého úvěru.
18. 5. Raiffeisenbank od května nabízí investiční úvěr určený speciálně pro potřeby bytových družstev. "Pomocí úvěru mohou družstva rekonstruovat či opravit dům, případně refinancovat již dřívější úvěry a půjčky poskytnuté na opravy," vysvětlila produktová manažerka Šárka Tafatová. Splatnost úvěru je až 20 let, Raiffeisenbank umožňuje financování až 100 % investice.
31. 5. Wüstenrot hypoteční banka poskytuje hypotéky za poloviční poplatek při zpracování úvěru do 30. června. Snížený poplatek se vztahuje na hypotéky poskytnuté až do 100% hodnoty zajištění i pro Flexibilní hypotéku.

Stavební spoření
17. 5. Stavební spořitelna Modrá pyramida od 22. května snižuje úrokové sazby úvěrů. Například populární produkt Hypoúvěr, který získal Zlatou korunu, bude poskytován s úrokovou sazbou od 3,99 % ročně. Na dnešním setkání s novináři předseda představenstva Guido Lohmann uvedl, že současně se snížením úroku, bude u Hypoúvěru spořitelna klientům garantovat zpracování úvěrové smlouvy do 8 dnů od předání kompletních podkladů.
22. 5. Modrá pyramida dnes snížila úrokové sazby úvěrů. Úroková sazba Hypoúvěru je nyní 3,99 % p.a. (při naspoření nebo jednorázovém vložení minimálně 35 % cílové částky) a 4,29 % p.a. při úvěru s nulovým naspořením. Hypoúvěr 100 Modrá pyramida nově nabízí s úrokem 4,99 % ročně.
18. 5. Zájem o úvěry na bydlení pokračuje. Stavební spořitelny půjčily od ledna do dubna lidem více než 14 miliard Kč, což je meziročně o 30 % více. Počet úvěrů se zvýšil o 5 % na 48 722. Vyplývá to ze statistik spořitelen. K růstu přispívá rostoucí konkurenceschopnost spořitelen vůči hypotečním bankám.
19. 5. V 1. čtvrtletí roku 2006 bylo uzavřeno zhruba 114 tisíc nových smluv o stavebním spoření, což je o 36,2 % více než ve stejném období loňského roku. Nicméně počet nově uzavíraných smluv je stále velmi nízký, což svědčí o přetrvávajícím vlivu novely zákona č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření, která s účinností od 1.1.2004 snížila maximální výši státní podpory stavebního spoření ze 4 500 Kč na 3 000 Kč. Uvedlo to dnes Ministerstvo financí ČR.

Pojištění

4. 5. Českomoravská stavební spořitelna rozšířila od 1. května 2006 ve spolupráci s německou pojišťovací skupinou R+V svou produktovou nabídku o rizikové životní pojištění. Toto pojištění poskytuje ochranu v případě neočekávaných finančních problémů způsobených úmrtím pojištěné osoby. Je určeno těm, kteří chtějí zajistit svou rodinu nebo blízké osoby. Pojištění kryje nesplacenou částku úvěrového případu nebo částku, kterou ještě zbývá naspořit.
4. 5. Soutěž Zlatá koruna zatím zná výsledky hlasování veřejnosti v kategorii "Nejoblíbenější finanční produkt roku 2006". Výsledky hlasování stočlenné Finanční akademie složené z finančních odborníků a zástupců odborných ekonomických médií budou známy 11. května. Zlatou korunou ocenila veřejnost produkt DYNAMIK České pojišťovny. Stříbrnou korunu si odnáší produkt Penzijní připojištění se státním příspěvkem, Winterthur Penzijní fond a Bronzovou korunu produkt Aviva Talisman, Aviva životní pojišťovna.
17. 5. Na český trh vstupuje nová pojišťovna Skandia. Společnost bude distribuovat investiční životní pojištění, a to v rámci přeshraniční transakce prostřednictvím své německé dceřiné společnosti Skandia Lebensversicherung AG se sídlem v Berlíně.
18. 5. Živnostenská banka ve spolupráci s pojišťovnou CARDIF PRO VITA nabízí klientům z řad fyzických osob a podnikatelům pojištění schopnosti splácet. Pojištění se týká všech typů osobních a hypotečních úvěrů a vybraných úvěrů pro podnikatele. V případě osobních úvěrů a hypotečních úvěrů si klient může pojistit až čtyři rizika, a to ztrátu zaměstnání, ke kterému nedojde z vůle klienta, pracovní neschopnost, trvalou invaliditu a smrt následkem nemoci nebo úrazu.
22. 5. Na český trh vstupuje švédská pojišťovna Skandia, která zde bude prostřednictvím své německé dceřiné společnosti Skandia Lebensversicherung prodávat Investiční životní pojištění Skandia. Produkt umožňuje výběr z 50 fondů 20 mezinárodních investičních společností v libovolné kombinaci a bez dodatečných poplatků.
31. 5. Prezídium České asociace pojišťoven (ČAP) jmenovalo na svém zasedání 24. května Tomáše Síkoru generálním tajemníkem ČAP. Síkora vystudoval Vysokou školu ekonomickou, obor mezinárodní vztahy/bankovnictví-pojišťovnictví. V letech 2000 až 2006 byl prezidentem Asociace finančních poradců a zprostředkovatelů.
31. 5. Uniqa pojišťovna přichází od června s novým životním pojištěním pro děti "Motýlek", vybrat si můžete mezi kapitálovým a investičním pojištěním. Současně můžete dítě připojistit pro případ úrazu s volitelnou výší pojistných částek (včetně odškodnění až 200 Kč denně během léčení následku úrazu), bezplatně Uniqa garantuje pojištění kosmetických operací nezbytných v důsledku úrazu pojištěného dítěte.

Daně a život

5. 5. Češi si budou vydělávat na sebe stejně jako v loňském roce od 14. června. Na tento den vypočetl Liberální institut takzvaný den daňové svobody. Do tohoto data vydělávali občané na daně, které od nich vybírá stát. Podle ekonomů jsou daně v ČR příliš vysoké, komplikují život lidem i podnikatelům a přispívají k vysoké nezaměstnanosti.
9. 5. Tři z 25 zemí Evropské unie (Německo, Lucembursko a Portugalsko) se podle diplomatů postavily na pátečním zasedání ministrů financí Evropské unie proti navrhovaným změnám v systému daně z přidané hodnoty. Jádrem sporu je návrh, aby se DPH z telekomunikačních služeb neplatila v sídle firmy, ale tam, kde služba byla poskytnuta. V pozadí je i obava z přesunu operátorů, placených televizních kanálů či poskytovatelů internetových služeb do zemí s nižší daňovou sazbou.
16. 5. Někteří lidé použili nesprávně údaje z daňové složenky pro bezhotovostní platbu daní. Taková transakce ale nebyla provedena. Česká spořitelna zaznamenala více než 16 tisíc chybných plateb při úhradě daní prostřednictvím služeb elektronického bankovnictví.
22. 5. Němečtí poslanci schválili zvýšení sazby DPH na 19 %. Podle německých médií je to největší zvýšení daní od roku 1949. Návrh zákona bude v červnu schvalovat ještě horní parlament, Spolková komora. Státnímu rozpočtu má změna přinést 15 miliard eur ročně a současně zemi pomoci začít znovu plnit Pakt stability a růstu závazný pro země eurozóny.
29. 5. Vlastníte nějakou nemovitost? Nebo jste ji nedávno prodali? Pak nezapomeňte na platbu daně z nemovitostí. Nepřesáhne-li výše daně 1 000 Kč (ve většině případů), musíte ji zaplatit do konce května, a to buď na poště, nebo z bankovního účtu.

Život
3. 5. Přibližně 30 tisíc manželských párů, které využily úlevy na děti nebo společné zdanění manželů, čeká na vrácení přeplatku na dani z příjmu. Jedná se o zhruba 8 % z celkových 350 000 párů, které v letošním roce využily společného zdanění manželů.
5. 5. V prvním čtvrtletí 2006 lidé stonali méně než ve stejném období roku 2005. Česká správa sociálního zabezpečení evidovala celkem 875 073 ukončených pracovních neschopností, což je o 22 % méně než za první tři měsíce minulého roku. Snížil se také celkový počet prostonaných dnů, naopak se zvýšila průměrná doba trvání jedné pracovní neschopnosti.
15. 5. Růst nové bytové výstavby rekordně pokračuje, vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Podle ministra pro místní rozvoj Radko Martínka bylo za období prvních 3 měsíců roku 2006 dokončeno, tedy zkolaudováno a předáno do užívání, téměř 7 tisíc bytů. Což je o 7,4 % více, než za stejné období loňského roku. Za dobrou zprávu považuje Martínek i to, že obzvláště rostla výstavba bytů ve více bytových domech, a to o 40 %.
17. 5. Za chudou se považuje třetina českých domácností. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), jenž zjišťoval názory občanů na jejich životní úroveň, se za poměrně bohaté považuje 7 % českých domácností. Naopak za poměrně chudou nebo velmi chudou označilo svou domácnost 30 % respondentů.

Podniky

9. 5. Z nové analýzy společnosti Coface Central Europe vyplývá, že zatímco v Maďarsku stála loni hrozba konkurzu před každým téměř padesátým podnikem, v České republice se pravděpodobnost, že ocitnou v konkurzním řízení, týkala až každého 390. podniku.
15. 5. Petrochemické skupině Unipetrol klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o třetinu na 814 miliónů Kč. Hlavními důvody poklesu byly odstávky rafinerií, vysoké ceny ropy a ztráta v prodeji pohonných hmot. Tržby vzrostly o 12 % na 20,14 miliardy Kč. ČTK to dnes sdělila firma.
16. 5. Ministryně informatiky Dana Bérová včera v rozhovoru pro ČTK uvedla, že Česká pošta by se do jednoho roku mohla změnit ze státního podniku na akciovou společnost. Jejím stoprocentním podílníkem by byl stát. Pošta loni zvedla zisk o polovinu na 667 miliónů Kč, což je druhý nejlepší hospodářský výsledek společnosti v historii.
16. 5. Čerpací stanice Benzina se chce rozdělit na dvě značky. Jedna bude levnější a bude lákat zákazníky nízkou cenou, druhá bude luxusnější a měla by nabízet náročnějším klientům širší paletu služeb na vyšší úrovni.
16. 5. Jihokorejská automobilka Hyundai oznámila, že na neurčitou dobu odloží zahajovací práce na výstavbě montážního závodu v české nošovické zóně. Uvedla to jihokorejská agentura Jonhap. Korejská média o odložení zahájení stavby spekulovala již dříve.
29. 5. České společnosti ČEZ a Zentiva se v posledním vydání časopisu pro investory Euromoney umístily na předních místech žebříčku nejlepších firem regionu. Zlepšení řízení firem je podle Euromoney díky vstupu cizího kapitálu do společností. Úspěch ČEZu je zapříčiněn především jeho rozšiřováním se, a to do Rumunska, Bulharska a plánuje expanzi i do Ruska.
29. 5. Rozšíření na Východ chystá finanční skupina PPF Petra Kellnera. Na Ukrajině chce získat největší splátkovou společnost Prosto Kredit. Informoval o tom tamní deník Delo. Skupina se zde dále snaží o získání společnosti PrivatInvest. PPF tyto informace nevyvrátila, avšak ani nepotvrdila.
30. 5. GE Money Bank nabízí svým klientům financování nákupu zemědělské techniky včetně daně z přidané hodnoty. Financování DPH si mohou zemědělští podnikatelé sjednat v rámci stávajícího produktu Financování zemědělské techniky. Celý úvěr včetně DPH je zajištěn pouze nakoupenou technikou. Úvěr je poskytován v souladu s pokyny Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) a tak má klient nárok na dotaci.

Právo

10. 5. Vláda ČR schválila plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek pro období 2006 až 2010. Do roku 2010 by tímto způsobem měla být zadávána polovina veřejných zakázek, což představuje zakázky za téměř 220 miliard korun. Elektronicky bude možné zakázky zadávat od 1. července, kdy nabude účinnosti nový zákon o veřejných zakázkách.
11. 5. Ministr financí a guvernér ČNB podepsali dohodu o spolupráci obou institucí při přípravě legislativy v oblasti finančního trhu. Cílem dohody je jasné vymezení pravidel vzájemné spolupráce v této oblasti a nastavení způsobu komunikace. "Dohoda zajišťuje právo oběma stranám podílet se od počátku na přípravě zákonů a vyhlášek a vyžaduje, aby se prací na legislativě účastnili také zástupci trhu a byla tak zajištěna pružná komunikace s těmi, kterých se bude připravovaná legislativa týkat," shrnuje Tomáš Prouza.
12. 5. Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o ochraně spotřebitele. Zákon umožňuje uložit nepoctivým obchodníkům pokutu až 50 milionů korun, zavádí povinnost prodávajících vydat písemné potvrzení o termínech a způsobu vyřízení reklamace a upravuje prodej na tržnicích. Zákon schválila sněmovna i s pozměňovacími návrhy horní komory koncem dubna.
12. 5. Prezident republiky Václav Klaus vetoval nový zákoník práce. Podle vyjádření premiéra Jiřího Paroubka se zákonodárci pokusí vetované zákony prosadit a veta přehlasovat. O zákoníku a dalších vetovaných normách by měli znovu rozhodovat na schůzi, která by měla začít 23. května. Sociální demokraté a komunisté mají ve sněmovně celkem 111 hlasů. Na přehlasování prezidentského veta je potřeba nejméně 101 hlasů.
23. 5. Sněmovna hlasy sociálních demokratů a komunistů přehlasovala prezidenta a znovu schválila nový zákoník práce. Zastánci této sporné normy tvrdí, že jde o moderní předpis, který umožňuje větší smluvní volnost, ale zároveň zachovává nezbytnou úroveň ochrany zaměstnanců. Kritici z řad pravicových politiků a podnikatelů soudí, že předloha snižuje konkurenceschopnost firem, zvyšuje náklady zaměstnavatelů a je výhodná jen pro některé odborové předáky. (zdroj: www.ihned.cz)

EU

2. 5. Další původní členské státy otevřely svůj pracovní trh občanům České republiky. Od 1. května 2006 tak mohou zájemci vyjet za prací do Portugalska, Španělska, Řecka a Finska. Vstřícný krok udělala také Francie, která částečně uvolnila trh práce pro některé nedostatkové profese, a to v oborech jako například stavebnictví, pohostinství, zemědělství, potravinářství či strojírenství.
16. 5. Evropská komise údajně hodlá odložit na září rozhodnutí o vstupu Rumunska a Bulharska do Evropské unie. Dohoda mezi balkánskými státy a Evropskou unií jí dává možnost odsunout integraci do roku 2008, pokud země nesplní potřebná kritéria. Uvedla to tisková agentura Reuters.
16. 5. Slovinsko splnilo potřebná kritéria pro vstup do eurozóny. Od ledna 2007 se stane 13. zemí, kde se platí eurem. Oznámila to dnes Evropská komise. Podmínky ale nesplnila Litva.
18. 5. Evropský parlament schválil unijní rozpočet na léta 2007 - 2013. Ve Štrasburku tak skončily spory, které se táhly již přes dva roky. Pro Českou republiku tato dohoda znamená, že můžeme v příštích 7 letech dosáhnout na více peněz z Bruselu.
25. 5. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR přijala Senátem vrácený návrh zákona o evropské družstevní společnosti (Societas Cooperativa Europia). Evropské družstvo je dalším z nástrojů, který umožňuje fyzickým a právnickým osobám z různých zemí EU založit podnikatelský subjekt (právnickou osobu) a umožnit tak podnikatelské aktivity v rámci celé Evropské unie.
31. 5. Včera se dohodli ministři hospodářství členských zemí Evropské unie na směrnici o liberalizaci služeb. Podle ministra průmyslu a obchodu Urbana se tak uvolňuje potenciál pro další růst české ekonomiky a snižování nezaměstnanosti.

Další aktuality

1. 5. Automobilka Hyundai potvrdila investici do továrny v Nošovicích ve výši až miliardy eur. Kvůli vyšetřování šéfů automobilky ale bude smlouva podepsána v Koreji.
2. 5. od 1. května vyhlašuje Fio, burzovní společnost nový ceník základních služeb. Významné změny doznaly poplatky pro obchodování na akciových trzích v USA. Poplatek při obchodování v objemu do 100 kusů akcií včetně, zůstává v původní výši 7,95 USD + poplatek trhu. Obchod v objemu nad 100 kusů bude realizován s poplatkem 9,95 USD + poplatek trhu.
9. 5. Omlouváme se čtenářům za změnu původního harmonogramu předvolebních rozhovorů. Odpovědi Miroslava Kalouska jsme dosud nedostali, máme je slíbené až v průběhu dnešního dne. To znamená, že by se harmonogram měl posunout o 1 den. Děkujeme vám za pochopení.
9. 5. Poslanci se ústavní většinou hlasů vyslovili pro omezení imunity zákonodárců. Pokud bude souhlasit i Senát, platila by pro ně tato výsada jen po dobu vykonávání mandátu. Ze 140 přítomných poslanců zvedlo ruku pro 125.
10. 5. Možnosti změnit dodavatele elektrické energie zatím využil jen zlomek českých domácností. Odborníci za hlavní příčiny tohoto stavu označují vysokou administrativní náročnost takového kroku, jen minimální úspory v nákladech a nízkou informovanost zákazníků. Konkurence se naopak výrazně projevuje především u velkých zákazníků a velkoobchodníků. V této kategorii zákazníků ztratil ČEZ za poslední 2 roky přes 12 % tržního podílu.
10. 5. K 30. dubnu 2006 činila míra registrované nezaměstnanosti 8,3 %. Úřady práce registrovaly celkem 486 163 osob, což je o 28 596 lidí méně než ke konci předchozího měsíce a o 26 394 osob méně než v dubnu 2005 (březen 2006 - 8,8 %, duben 2005 - 8,9 %). Z celkového počtu nezaměstnaných je 454 493 tzv. dosažitelných uchazečů o zaměstnání (jsou schopni okamžitě nastoupit do práce).
10. 5. Index spotřebitelských cen se v dubnu o 0,1 %. Meziroční inflace díky tomu setrvala na 2,8 %. Podle očekávání do vývoje cenové hladiny promluvily především dva faktory. Směrem vzhůru tlačily cenový index pohonné hmoty. Brzdou se naopak stal sezónní pokles cen rekreace.
11. 5. Vláda na včerejším zasedání odvolala Mojmíra Hampla a Jiřího Juráněho z představenstva České konsolidační agentury. Návrh na jejich odvolání vládě předložil ministr financí Bohuslav Sobotka. Důvodem jejich odvolání je podle Sobotky zmizení půl miliardy korun z dceřiné společnosti ČKA Galileo Real. Hampl s Juráněm přímo působili v dozorčí radě dceřiné společnosti IMOB, která Galileo Real spravuje. Případ nyní vyšetřuje policie.
11. 5. Cena zlata v Asii poprvé po čtvrtstoletí překročila 700 dolarů za troyskou unci, a navázala tak na dosavadní strmý růst. Zájem o zlato podpořil slabší dolar. Na další rekordní úroveň vystoupila i cena platiny. V závěru londýnského obchodování se cena zlata zvýšila o 5,6 dolaru na 701,80 dolaru za troyskou unci. Během dne se cena vyšplhala až na 704,5 dolaru za troyskou unci, což byla nejvyšší hodnota od září 1980.
12. 5. V soutěži o nejoblíbenější finanční produkty Zlatá Koruna 2006, jejímž mediálním partnerem byl také server Peníze.CZ, získal letos na základě hlasování veřejnosti ocenění Zlatá koruna produkt "DYNAMIK" České pojišťovny, Stříbrnou korunu si odnesl produkt "Penzijní připojištění se státním příspěvkem" Winterthur Penzijního fondu a Bronzovou korunu produkt "Talisman" od Aviva životní pojišťovny. Finanční akademie udělila ceny i v dalších 14 kategoriích.
15. 5. Tiskový mluvčí Strany zelených nám slíbil, že na vaše otázky odpoví jiný člen strany. Prosíme vás tedy ještě o strpení, snad se odpovědí dočkáme.
16. 5. Jihokorejská automobilka Hyundai oznámila, že na neurčitou dobu odloží zahajovací práce na výstavbě montážního závodu v české nošovické zóně. Uvedla to jihokorejská agentura Jonhap. Korejská média o odložení zahájení stavby spekulovala již dříve.
16. 5. EU oficiálně potvrdila, že kvóty přesahují množství emisí. Celkově tak byly emise 21 sledovaných zemích EU 2,4 procenta pod celkovým limitem a jejich objem dosáhl 1,785 miliardy tun, oznámila oficiálně Evropská komise. Informace o tom, že objem emisí byl mnohem větší než povolená kvóta nečekaně unikly z Bruselu již v pátek, což mělo za následek "zhroucení" trhu s emisními povolenkami a tím pádem ovlivnily i burzy s elektřinou a cennými papíry.
17. 5. V případě neúspěšných soudních exekucí musí platit jejich náklady věřitel, tedy ten, kdo je navrhl. O verdiktu Ústavního soudu informovala Exekutorská komora. Podle nynější praxe soudů musel v případech, kdy se na dlužníkovi nepodařilo vymoci dluh ani částku, jež by zaplatila aspoň náklady exekutora, hradit náklady neúspěšné exekuce soudní exekutor.
17. 5. Průmyslová produkce se v březnu letošního roku zvýšila meziročně o 17,9 %, což je druhý nejlepší výsledek od roku 2001. Tržby z průmyslové činnosti reálně stouply o 18,9 %. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 26,5 %.
18. 5. Vládní kabinet schválil vybudování nového hospodářského registru, jenž má nahradit několik desítek informačních systémů. Lidé a společnosti poskytnou státu informaci pouze jednou a úřady si ji mezi sebou vymění elektronicky.
24. 5. Podle premiéra Jiřího Paroubka by mohl v letošním roce růst české ekonomiky dosáhnout až 7,5 %. OECD však předpovídá Česku na tento i příští rok mírné snížení hospodářského růstu, ale stále na vysoké úrovni. Odhaduje, že po loňských 6 % vzroste letos HDP o 5,75 % a v příštím roce o 4,75 %.
24. 5. Česká národní banka zřejmě bude mít dohled nad fondy zaměstnaneckého penzijního pojištění z ostatních zemí Evropské unie, které budou působit v Česku. Počítá s tím zákon, jehož přijetí dnes umožnil Senát. Normu tak nyní dostane k podpisu prezident Václav Klaus.
24. 5. Raiffeisenbank dnes vydává pátou emisi hypotečních zástavních listů v rámci schváleného dluhopisového programu. Emise bude vydána v objemu 500 miliónů Kč a s výnosem do splatnosti 3,397 % p.a. Cenné papíry jsou vydávány s kupónem 4,7 %, v nominální hodnotě 10 tisíc Kč a se splatností v květnu 2011.
26. 5. Byrokracie a pobíhání po úřadech stojí české firmy a podnikatele ročně 86 miliard Kč. České zákony vyžadují po podnikatelích, aby úřadům hlásili celkem 2 164 různých činností. Obzvláště náročné na běhání po úřadech je údajně stavební řízení. Píšou to Hospodářské noviny s odvoláním na odhady Hospodářské komory, která vychází ze studie úřadu vlády.
30. 5. Včera dokončila společnost ČEZ v Amsterodamu akvizici polských elektráren, a to Elcho a Skawina. Za majoritní podíly americké společnosti PSEG Global v polských elektrárenských společnostech zaplatí ČEZ zhruba 383 miliard USD.
30. 5. Vyšší příjmy a změna v přerozdělování prostředků pomohly Všeobecné zdravotní pojišťovně k tomu, že se jí podařilo v prvních 4 měsících snížit závazky vůči zdravotnickým zařízením téměř o 5,75 miliard Kč. Pomohly jí k tomu letošní rekordní příjmy, ale také silná finanční injekce od státu.
30. 5. Připravili jsme pro vás nový seriál Letní dovolená 2006: rady, tipy, srovnání. Jak platit na dovolené? Jak se pojistit na cesty? Jak zabezpečit automobil či domácnost? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky najdete v našem seriálu.

Letní dovolená 2006: rady, tipy, srovnání

Víte, jak se pojistit? Kde vzít peníze na dovolenou? Jak a čím na dovolené platit? Jak zajistit váš opuštěný dům či vaši nabitou "turistickou kapsu"? Kdo pomůže vašemu v zahraničí havarovanému autu? Co dělat s domácími mazlíčky, které nechcete brát s sebou? Odpovědi na tyto a další mnohé otázky naleznete v našem novém tématickém seriálu Letní dovolená 2006: rady, tipy, srovnání.
Najdete zde také aktuální kurzy měn, základní geografické údaje o zemích celého světa a spoustu dalších praktických rad.

Připomínky, vzkazy a názory nám můžete zanechat

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Události uplynulého měsíce: duben

5. 5. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: duben

Uteklo vám v dubnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: březen

7. 4. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: březen

Uteklo vám v březnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: leden

10. 2. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: leden

Uteklo vám v lednu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: prosinec

6. 1. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: prosinec

Uteklo vám v prosinci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Události uplynulého měsíce: listopad

2. 12. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: listopad

Uteklo vám v listopadu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Partners Financial Services