Přijetí eura je pro ČR výhodné, říká Jan Kasl z SNK Evropských demokratů

Martin Zika | 19. 5. 2006 | 3 komentáře
Přijetí eura je pro ČR výhodné, říká Jan Kasl z SNK Evropských demokratů
Při razantních úsporách v systému veřejné správy bude možno postupně snižovat i přímé daně. Matka/otec by po dobu výchovy dítěte na rodičovské dovolené měli mít z hlediska důchodového zabezpečení stejné postavení jako pracující. Jednorázové sjednocení sazeb nyní považujeme za nemožné především pro nízkopříjmové skupiny obyvatel a důchodce. Více vysokých škol neznamená zhoršení jejich kvality. Jsme křižovatkou EU a přijetí eura je výhodné. Říká Jan Kasl.

V článku Ptejte se Jana Kasla z SNK ED! jste měli možnost zeptat se na cokoli výkonného místopředsedy této strany, která tolik překvapila velkým úspěchem ve volbách do Evropského parlamentu. Tamtéž jste si mohli prostudovat základní body ekonomického programu SNK Evropských demokratů. Dnes můžete posoudit, jak se Jan Kasl zhostil svého úkolu a zodpověděl vaše dotazy.

V následujícím textu naleznete dotazy a komentáře, které jsme Janu Kaslovi zaslali. Jeho odpovědi na konkrétní otázky si pak přečtete v dalším prokliku (odkaz na odpověď naleznete pod každou otázkou). Jako obvykle jsme dotazy a odpovědi seřadili do tématických celků. Jan Kasl se výjádřil i k některým vašim komentářům.

Pokud vám více vyhovuje jeden dlouhý text se všemi otázkami i odpověďmi, připravili jsme pro vás tuto variantu: Kompletní seznam odpovědí Jana Kasla na dotazy čtenářů.

Daně a sociální systém

JF
Zajímalo by mě, proč si myslíte, že by podle vás provedená reforma sociálních dávek přinesla snížení vysoké nezaměstnanosti? Nemyslíte si, že velkým problémem je fakt, že v některých oblastech prostě práce není? Podle mého je celou věc třeba řešit komplexněji. Díky za názor.
Odpověď Jana Kasla na tento dotaz.

Liška
Dobrý den,
mám několik dotazů k informacím uvedeným v článku:

  • "SNK chce podmínit výplatu podpory v nezaměstnanosi aktivní účastí v rekvalifikaci a na veřejných pracích stejně jako postupné snižování podpory při nástupu do hůře placeného zaměstnání." Moje otázka: To znamená, že by tito lidé dostávali část podpory v nezaměstnanosti, i když nastoupí do hůře placené práce?
  • "Chceme zjednodušit daňový systém, s čímž souvisí snížení výdajů na správu daní a míry přerozdělování na centrální úrovni na 33 %." Moje otázka: Těch 33 % by byla složená daňová kvóta? Tedy včetně odvodů na S+ZP?
  • "Daňová reforma... (chceme) po přechodnou dobu stabilizace veřejných rozpočtů snížení sazby a redukce pásem." Moje otázka: proč byste zrovna v době stabilizace veřejných rozpočtů, tedy v době, kdy se budete snažit snížit zadluženost, snižovali daňové sazby?

Předem díky za odpověď.
Odpověď Jana Kasla na tento dotaz.

Jarda
V prosinci 2005 mi zemřela manželka a já jsem zůstal sám se 4 dětmi (17, 14, 13 a 10 let). Chtěl jsem podat společné zdanění manželů (vždyť manželka byla matkou 343 dní v roce), ale na finančním úřadě tvrdí, že nemohu.
Považujete to za morální, když v zákoně č. 45/2006 Sb. o daních z příjmu se praví:

  • v §13a, odst.(1) "Manželé, kteří jsou poplatníky podle §2 a vyživují alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti, mohou uplatnit výpočet daně ze společného základu daně (dále jen "společné zdanění"), jestliže tyto podmínky splní n e j p o z d ě j i poslední den zdaňovacího období, za které uplatňují společné zdanění."" - to znamená, že i když se dítě narodí 31. prosince a domů z porodnice se dostane až v dalším roce, lze společné daňové přiznání podat,
  • v §35c (10) Poplatníkovi ... lze poskytnout daňové zvýhodnění ve výši 1/12 za každý kalendářní měsíc, na jehož p o č á t k u byly splněny podmínky pro jeho uplatnění.

Co byste mi poradil?
Odpověď Jana Kasla na tento dotaz.

jirka
Navrhujete sblíženi sazeb DPH. Myslite si, ze jejich jednorazove sjednoceni v navrhu ODS je nerealne? Planovali byste v horizontu delsim, nez je volebni obdobi, uplne sjednoceni sazeb DPH?
Odpověď Jana Kasla na tento dotaz.

jirka
K zruseni odpoctu - ja si myslim, ze danove odpocty jsou vicemene pouze prelevani penez smerem od statu k financnim institucim, tj. se zrusenim souhlasim - nicmene planujete zruseni odpoctu okamzite vsem, nebo planujete nejake vyjimky ci postupne snizovani u probihajicich smluv (napr. hypoteka)?

To same pro stavebni sporeni - opet toto sporeni nedava z hlediska statu smysl, ale planujete ponechat podporu u bezicich smluv nebo podporu zrusit najednou?
Odpověď Jana Kasla na tento dotaz.

Kdo je Jan Kasl
Ing. Arch. Jan Kasl
Je mu 54 let. V roce 1976 absolvoval Stavební fakultu ČVUT, posléze pracoval jako projektant v Druposu Praha. Po roce 1990 působil jako soukromý projektant v konsorciu Archon a A projekt s. r. o., kde byl do roku 1999 společníkem a ředitelem. V letech 1990 až 1994 zastupitelem hlavního města Prahy za ODS. V roce 1998 zvolen primátorem hlavního města Prahy. Člen ODS v letech 1991 až 2002. Na funkci primátora rezignoval v květnu 2002 z důvodu nevůle ODS a radních v ZHMP bojovat s korupcí na radnici. V červenci 2002 založil stranu Evropští demokraté. Dnes je výkonným místopředsedou strany SNK Evropští demokraté a členem zastupitelstva hlavního Města Prahy. Je podruhé ženatý, má tři dcery a dvě vnoučata.

Rodinná politika

guha
"rozšíření daňových zvýhodnění pro rodiče se 3 dětmi,"

Proc zrovna se 3 detmi? Je treti dite cennejsi jako v navrhu CSSD nez prvni a druhe, a zaroven je ctvrte dite (coz uz je asi jen navrh CSSD) mene cenne nez vsechny predchozi deti?

Tezko to soudit bez znalosti Vasich konkretnich navrhu danovych zvyhodneni - nicmene takto v clanku to pusobi podivne. Nebylo by jednodussi, kdyby rodina se tremi detmi mela proste trojnasobne vyhody oproti rodine s jednim ditetem?
Odpověď Jana Kasla na tento dotaz.

jirka
Co konkrétně se skrývá pod heslem "společenské uznání péče o dítě jako rovnocenného zaměstnání"?
Odpověď Jana Kasla na tento dotaz.

Důchodový systém

Anonym
V důchodové reformě zmiňujete "kapitálový pilíř". Má to být obdoba 401K systému z USA, tj. kazdy muze investovat do akcii ci dluhopisu dle sveho uvazeni nebo nechat spravovat sve prostredky ve fondech? Pro upresneni otazky - jde mi o to, zda bude moznost si sve penize spravovat sam, nebo zda budou povinne fondy.
Odpověď Jana Kasla na tento dotaz.

Josef
Dobrý den, chcete, aby se do fondového pilíře převádělo 12 %. Není to strašně moc, vzhledem k tomu, že i v USA diskutují o 4 %, a ta diskuze je tam dost bouřlivá? Jinými slovy - není to příliš riskantní?
Odpověď Jana Kasla na tento dotaz.

Školství a přijetí eura

Jay
Chcete "zásadně rozšířit počty absolventů VŠ". Nevím, co tedy podle vaší představy znamená zásadní rozšíření, nicméně nemyslíte si, že to povede ke snížení úrovně vysokých škol?
Odpověď Jana Kasla na tento dotaz.

Honza
Proč je podle vás přijetí eura prioritou pro ČR v příštím volebním období? Trochu mi to zavání určitým soutěžením, což podle mě v tomto případě není na místě. Domnívám se, že bychom euro měli přijmout ve chvíli, kdy to pro nás bdue výhodné. Už taková situace podle vás nastala? Pokud ano, jaké máte argumenty na podporu tohoto tvrzení?
Děkuji
Odpověď Jana Kasla na tento dotaz.

Komentáře

jezevec 
Program by se mi líbil - bohužel pidistranička která má menší elektorát než počet vlastních příbuzných ho asi neprosadí. Ostatně kdo praví že JEDINĚ MY tak u mně vzbuzuje spíš veselí než důvěru.
Odpověď Jana Kasla na tento dotaz.

Simona
Chci vás volit, ale bojím se, že můj hlas propadne, protože se nedostanete do Parlamentu. Proč o vás média nejeví zájem? Může se to zdát jako hloupá otázka, jste přece malá strana, tedy pro média nezajímavá, mohla by znít odpověď. Ale snažíte se skutečně pro pozitivní prezentaci v médiích a zviditelnění vaší strany dělat co je ve vašich silách? Jaktože se Zeleným podařilo pro nadcházející volby povstat z popela a vám, s vaším skvělým výsledkem ve volbách do Evropského parlamentu, ne? Jak přesvědčíte voliče jako jsem třeba já, zda dát hlas vám, a riskovat tak jeho propadnutí, nebo svým hlasem ovlivnit jazýček mezi pravicí a levicí tím, že dám hlas ODS a budu vědět, že se můj hlas počítal?
Odpověď Jana Kasla na tento dotaz.

Jarmila
ještě bych od SNK prosila upřesnit, co to je to "hůře placené zaměstnání".
Odpověď Jana Kasla na tento dotaz.

Děkuji všem za otázky.
Jan Kasl

Volby 2006: Ptejte se ekonomických expertů politických stran!

Není vám jasné, jak chtějí politické strany v případě volebního úspěchu spravovat tuzemské hospodářství a související ekonomické problémy? Máte výhrady k jejich plánům, připadají vám nereálné? Zajímá vás, kde vezmou peníze na splnění svých slibů nebo kde berou jistotu, že jimi navržená řešení budou fungovat?

Vlastimil Tlustý (ODS), Bohuslav Sobotka (ČSSD), Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), Jaromír Soukup (SZ), Jiří Dolejš (KSČM) a Jan Kasl (SNK ED) čekají na vaše dotazy! Navštivte tuto stránku.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jiří Dolejš: Nepropadněme absurdním závodům ve snižování daní

17. 5. 2006 | Simona Ely Plischke

Jiří Dolejš: Nepropadněme absurdním závodům ve snižování daní

Naše sliby mají racionální rámec. Přímá účast pacienta má mít jen zcela okrajový charakter. Splácení úvěru na školné může být pro některé absolventy chudších oborů problém. I naším... celý článek

Jaromír Soukup ze SZ: Úspěšná ekonomika neznamená ekonomika energeticky náročná

16. 5. 2006 | Simona Ely Plischke

Jaromír Soukup ze SZ: Úspěšná ekonomika neznamená ekonomika energeticky náročná

Rozvoj obnovitelných zdrojů energie je naprostou nutností. Jaderná energetika není trvalým řešením, jde opět o neobnovitelný zdroj. Ekologická daňová reforma je naší povinností, je... celý článek

Ptejte se Jana Kasla z SNK Evropských demokratů!

15. 5. 2006 | Martin Zika

Ptejte se Jana Kasla z SNK Evropských demokratů!

Nový zákoník práce, který umožní např. krátké výpovědní lhůty. Zrušení minimální daně a registračních pokladen, uznání práce na fakturu. Dramatické snížení nákladů na provoz státní... celý článek

Miroslav Kalousek: Naše penzijní reforma přinese dlouhodobě vyrovnaný systém

10. 5. 2006 | Simona Ely Plischke

Miroslav Kalousek: Naše penzijní reforma přinese dlouhodobě vyrovnaný systém

Náš program vyčísluje reálný odhad vývoje veřejných financí. Prosazujeme deregulaci nájemného. Vysoké školy musí být dostupné všem, školné navrhujeme maximálně 1 000 Kč měsíčně. Odpovědnost... celý článek

Bohuslav Sobotka: Vyšší deficity nejsou plýtváním, ale promyšlenou reformou

4. 5. 2006 | Simona Ely Plischke

Bohuslav Sobotka: Vyšší deficity nejsou plýtváním, ale promyšlenou reformou

S podporou podnikatelů to myslíme vážně. Splácení dluhu státu je zcela pod kontrolou. Dluh roste v absolutním vyjádření, a to není relevantní statistika. Rathovy reformy mají opodstatnění... celý článek

Partners Financial Services