Krize babího léta

Jiří Šedivý | 16. 9. 2005
Krize babího léta
Na sklonku pracovního týdne vám nabízíme něco lehčího čtení. Poprázdninové přemítání nad tím, co nám uplynulé zhruba dva měsíce přinesly. Už i k vám dorazila krize babího léta?

Uplynulé události můžeme naskládat do nejrůznějších souvislostí. Ale běda, když je dáme dohromady a zjistíme, že svět, ve kterém žijeme, je tím nejlepším, co příroda do dnešní doby vytvořila a člověk "doladil".

Jen skončily prázdniny, plné deště, chladu až zimy a mála horkých dnů, začalo krásné babí léto. Již nejsou ani slzavé dny ani smrtící horka a rostou houby. Nicméně tma za oknem po osmé večer nám dává jasně najevo, že vlády se pevně chopil měsíc září. Měsíc, kdy by řidiči měli dvojnásob zpozornět, protože na silnice se opět vracejí postavičky, které někdy nejsou vidět ani za školní brašnou, natož za zaparkovaným autem.

Za vzpomínaným oknem je sice večer dříve tma, ale přes den moc hezky, a tak člověk upoutaný ke své práci nebo milované škole přeci jen občas vyhlédne a začne relaxovat anebo, o trochu hůře, přemýšlet.

Přemýšlení o světě aneb kam jsme to o prázdninách posunuli

Když náhodou zabrousí vaše myšlenky někam do lesa nebo u otužilejších i k vodě, můžeme závidět a mluvit spíše o snění. Přemýšlení směrem k realitě světa bude mnohem horší. Nějakých pár šílenců v Londýně, co jim nestačí bouchací kuličky, to už je vlastně jen pro pamětníky. Jsou to sice pouhé dva měsíce zpátky, ale svět se žene dál, zběsile uhání a nenechá nás vydechnout.

Málem pro pamětníky byla i ta několikadenní šarvátka mezi těmi, co jsou šílení proto, že se chtěli svobodně bavit a těmi druhými šílenci, co chtějí ostatní řídit. Nějaký "tek" nebo co. Ti první udělali chybu, že dali těm druhým šanci, když lezli, kam se nesmí. A ti druzí ukázali voličům, jak se syčáky zatočí. Ale to je pořád dávná doba a skoro dějepis. Ani v současnosti se nudit nemůžeme. Naopak, nevíme, co dřív. Valí se to na nás ze všech stran. Ještěže v televizi skoro nic není a zbývá dost času na reklamu a na zprávy. Jinak se tam pořád objevuje ta divná telenovela, co se jmenuje "NeZvoleníMalouSestrou - voyer i ty show". Reklamám reklamu reklamovat nebudeme, a tak nám zbývají myšlenky zas jen na ty zprávy.

Po prázdninách veseleji

A zprávy nejsou nijak růžové. Jen občas narůžovo dobarvené. Dominuje Katrina, která zpustošila co se dalo a hlavně připravila milióny lidí skoro, a bohužel někdy i úplně, o všechno. Jelikož je svět kulatý a vše je globalizované, došlo ke zdražení ropy na světových trzích. Cena benzínu tak vzrostla i u nás a rovnou o pětikorunu na litru. Třeba se bude méně jezdit a dálnice D1 nepraskne ve švech.

Když už jsme u toho, neodpustím si poznámku o předvolební kampani. Začíná to být cítit všude. Škoda jen, že spousta věcí se stihnout nedá, že se dají jenom slíbit. Právě "dé-jednička" určitě do voleb třetí pruh až do Brna nepřibere. Kdo věří slibům ministra dopravy, že to bude brzo, ať si věří. Kolínské automobilce TPCA toho taky vláda naslibovala. Právě dálnici D 11 do Hradce Králové a Pardubic. A v roce 2005. Hotová letos určitě nebude, ale kdo by myslel, že slíbili postavit celou. Plzeňané by taky mohli vyprávět o tom, co to znamená, když se něco vleče.

Bohužel dál tu máme brutální vraždy lidí, nepokoje, volby a machinace v arabském světě na Blízkém východě. Stále se nám, vyspělým demokratům, nedaří vysvětlit islamistům, že zbraní v ruce se spory řešit dají, ale vyřešit nikoliv. A tak tu máme další krize podle nejrůznějších komentátorů politické, válečné, mírové, vojenské nebo humanitární.

Poslední sen

Před probuzením z našeho snění nebo přemýšlení nás ještě čeká sen, který si budeme jediný pamatovat i po probuzení. Vláda nám sestavila státní rozpočet. Stát prý bude šetřit. Tomu se tak říká, když utratíte jenom o 76 miliard víc, než máte odvahu vybrat. Kdo že bude ten dluh řešit? Ano, budou, někdy, příště, po nás, ti další…

Vzbuďme se a zpátky do práce. Jak se dostáváme do reality života, vidíme, že je venku opravdu hezky. Sluníčko. A ten sen? Ještěže to byl jen sen. Byl vlastně jen samá krize. Krize počasí, krize trhu, krize dopravy, krize společnosti…  Ne, dost. Ještě jsme na něco zapomněli. V září se také rodí nejvíce dětí. To je hezké, ne? Nejspíš ano, ale září za to nemůže. Základní znalosti přírodopisu napovídají, že to bude dřív. Někdy kolem Vánoc, jak byl venku sníh a za okny tma mnohem dřív. Zkrátka září zůstává jedna velká krize, Krize babího léta. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-140
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Životní situace

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services