Evropské finále je zároveň start

Martin Zika | 30. 4. 2004 | 1 komentář
Evropské finále je zároveň start
Zítra se oficiálně staneme členy Evropské unie. Není jednoduché říct, co nám toto členství přinese. Jedno je ale jisté: nic nedostaneme zadarmo.

To, že budeme od zítřka oficiálně náležet k Evropskému společenství, pro nás bezprostředně nebude znamenat nic. Již patnáct let se totiž "vracíme do Evropy", v níž bychom, kdyby nebylo komunistického puče v roce 1948, dnes již bezpochyby byli. Přesto je to nesmírně důležitý symbolický akt, tečka za další dílčí etapou na naší cestě zpět do civilizovaného světa.

Co nám tedy členství v EU přinese? V tuzemských médiích se vesměs řeší skutečně "závažné" problémy, jako je výše platu budoucích českých europoslanců či množství peněz, které (ne)dostaneme z evropských fondů. Ovšem kdyby nám kdokoli na začátku osmdesátých let minulého století řekl, že se za dvacet let staneme členy Evropského společenství, nejspíš bychom se mu s nepřeslechnutelným smutkem v hlase vysmáli a nazvali ho nenapravitelným optimistou, či spíše bláznem. Proč asi? A kdybych měl dnes uvést jen jeden argument, který mi připadá navýsost důležitý, byl by to tento: již téměř 60 let nebyl žádný spor mezi členy ES řešen se zbraněmi v rukou.
Je jasné, že samotné členství nebude automaticky znamenat zázračný hospodářský rozkvět. Ten ale nepřineslo žádné současné členské zemi. Chceme-li se přiblížit k Velké Británii, Irsku, Rakousku, Německu a dalším zemím, pak se musíme smířit s tím, že nás čeká jen a jen práce. Důležité ale je, že konečně máme šanci.

Superstát Evropa?

Je třeba si uvědomit, že Unií proklamovaný volný pohyb osob, zboží a kapitálu asi nikdy nebude platit absolutně. Všechny současné i přistupující státy si také vyjednaly řadu výjimek z evropských pravidel a dohod. Je to logické, EU je totiž sdružení suverénních států, které musejí (a také budou) chránit své občany. I z tohoto důvodu není dobré hlasy, které varují před ztrátou suverenity a odmítání našeho členství v Unii zdůvodňují obranou národních zájmů (jež ovšem dosud nikdo nespecifikoval), přeceňovat.
To ovšem neznamená, že v EU je všechno ideální a úžasné. Jak napsal filozof Václav Bělohradský, takzvaní eurorealisté vidí Evropské společenství také "jako instituci ovládanou nomenklaturou přeplácených byrokratů a manažerů ve službách specifických zájmů a strategií, jako síť nátlakových skupin, plnou rozporů, které je kontraproduktivní zakrývat". A Unie by se tím jistě měla zabývat. Musí být totiž schopná budovat politickou reprezentaci, která nebude pohlcena vládnutím samým, ale bude zastupovat měnící se zájmy Evropanů. Tak, aby se nestala "superstátem Evropa".
Zdá se mi, a dokazují to i průzkumy veřejného mínění, že do Unie vstupujeme spíše s nedůvěrou. K tomu, abychom se coby malá země dokázali zbavit mindráku z evropského kolosu, musíme dobře znát pravidla jeho fungování. Schopnost se těmto pravidlům přizpůsobit a využít je ve svůj prospěch je klíčová, pokud chceme ve sjednocené Evropě uspět lépe, než se nám to před jejími branami dařilo doposud.

Nová sekce o EU

I proto jsme pro vás připravili novou sekci nazvanou, jak jinak, Evropská unie. Přináší vám velké množství důležitých informací, které bychom jako Evropané měli znát (nebo o nich mít alespoň povědomí) a které nám pomohou lépe se v Unii orientovat.

Základní dokumenty, na kterých stojí celá integrace, tzn. smlouvy EU, deklarace, tzv. Bílé knihy včetně informací o vývoji institucí EU, unijním rozpočtu, hlavních argumentech pro rozšiřování společenství či o diskusi o jeho budoucnosti najdete v části Základní informace.

Víte, jakých práv budeme od 1. 5. 2004 moci požívat? Přispěje vstup do Evropské unie k pozitivnímu vývoji v ČR? Dává Evropská unie šance i důchodcům? Jak je to s právem volit a kandidovat v EU? Na tyto otázky byste měli nalézt odpovědi v části nazvané Občané.

Nezapomněli jsme ale ani na ty z vás, kteří podnikáte. V části Podnikatelé se dozvíte jak naše členství ovlivní vaši obchodní politiku, jaká uvnitř Unie panují pravidla hospodářské soutěže a jak funguje finanční trh.

Vzdělání je v dnešní silně konkurenční společnosti jedním z nejdůležitějších předpokladů úspěchu. Budete chtít vy nebo vaše děti studovat v zahraničí? Jaká jazyková osvědčení budete muset prokázat, jaké existují studijní programy a jak hledat tu nejvhodnější univerzitu? To všechno se dozvíte v části Studenti.

To ale není všechno, co v naší nové sekci najdete. Dál jsme pro vás připravili informace o evropských unijních fondech, o tom, jak se k těmto penězům dostat a na základě jakých kritérií jsou rozdělovány. Také se dozvíte, jak EU pečuje o spotřebitele. V naší sekci Evropská unie dále najdete vše, co vás zajímá o euru a hospodářské měnové unii, také aktuální kurz eura, prohlédnout si můžete euromince a eurobankovky.

Opusťme mýty

Novinář a spisovatel Karel Hvížďala v eseji pro časopis Euro, v níž se zamýšlel nad obavami obyvatel ČR ze vstupu do EU, nedávno napsal: "Stojíme před výzvou k vystoupení ze snu: definitivnímu rozloučení se s mýtem o blanických rytířích a s Jiříkovým viděním J. K. Tyla, podle něhož lepší život je v zahálce, panském životě, v němž se nikdo o nic nestará, nemusí pracovat a jenom pije a jí. Komplexní realita je naopak o tvrdém soupeření a věčné dřině a zápase o její překonání, tedy o ´stýkání a potýkání´. A pak také o radosti z tohoto nikdy nekončícího zápasu, v němž se samozřejmě občas i prohrává."

Přeju nám všem, abychom se v Evropské unii měli dobře.

Martin Zika, šéfredaktor Peníze.CZ.


Co od našeho vstupu do Evropské unie očekáváte vy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-92
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

Evropská unie, Fond, měnová unie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services