Jasnovidec: Z plánované reformy zbude torzo

Jasnovidec: Z plánované reformy zbude torzo
Zhruba do dvou let česká koruna poměrně výrazně oslabí, především proto, že chystaná vládní reforma veřejných financí v současné podobě neprojde. A to České republice zřejmě příliš dobrého nepřinese.

Původním zadáním dnešní předpovědi byl budoucí vývoj několika měn. Ukázalo se však, že vývoj české koruny úzce souvisí s vládní ekonomickou reformou.
Česká koruna mi za rok vychází o 3 % silnější než dnes. Její vývoj podle mne vypadá dobře asi tak pro příští dva roky a pak vidím pokles hodnoty o celých 10 %, přibližně za 26 měsíců (a docela rád bych se v tomto mýlil). Vychází mi to jako důsledek faktu, že plánovaná fiskální reforma v současné podobě neprojde.

Vychází mi, že tato reforma je za daných okolností dobrá z 95 %. Dala by se ještě o zbývajících 5 % doladit či spíše přitvrdit, ale její schválení vidím skutečně stoprocentně žádoucí, i kdyby zůstala v současné podobě.
Mám ovšem velmi temné tušení, že se do ní pustí různí "kritici" a že z ní zůstane, resp. projde, jen asi 10-20 %, což mi připadá krutě málo. Navíc mi vychází, že do praxe bude v tomto případě nakonec uvedeno jen 5 %. Těch 10-20 % se zdá být míra, na které se shodnou všechny zúčastněné strany, protože konec konců každý asi cítí, že "něco" potřeba změnit je. I kdyby byla reforma přijata v současné podobě, realizace v praxi by zřejmě byla jen 50% - nezapomeňme, že máme jako národ velkou zkušenost s obcházením reforem a novot a otupováním jejich hrotů a ostří.

Z krátkodobého hlediska se odmítnutím reformy podaří některým politikům zalíbit se svým voličům, ale dlouhodobě to zřejmě všichni odneseme. Z toho nemám vůbec dobrý pocit. Přeji si, kéž by aspoň teď většina politiků myslela na prospěch svých voličů než na prospěch svůj a svou moc.
Úmysl ODS vyvolat hlasování o důvěře vládě je jeden z možných způsobů jak reformu nepřijmout. Vychází mi jako vysoce pravděpodobné, že toto hlasování proběhne a vláda důvěru nedostane.

Co bude následovat?

Nezdá se, že opozice bude dost rozhodná, aby vládu zlikvidovala, snad i proto, ze rozdíl hlasů bude nepatrný. Bude se hlasovat o reformě v současné podobě? Vypadá to, že ne. Spíš se mi zdá, že vláda bude výsledkem hlasování o důvěře natolik otřesena a zbavena sebedůvěry, že reformu sama stáhne a začne vyjednávat s ostatními stranami. Diskuse bude značně zdlouhavá a oněch 10-20 %, které zůstanou ze současného návrhu, bude přijato teprve někdy za rok.

Jak to ovlivní vývoj v ČR? Napadá mne, jestli se tak vůbec můžeme ptát. Spíš se mi zdá, že varianta nepřijetí navrhovaných reforem vlády organicky zapadá a navazuje na dlouhou tradici váhavosti, opatrnictví a konzervativizmu, zbabělosti, krátkozrakosti a absence vize. To všechno jsou prvky, které převládají v české politice, takže vývoj půjde nerušeně dál, až bude tlak k přijetí reforem pociťován mnohem naléhavěji jaksi celonárodně. Jakoby muselo být (o hodně) hůř, aby mohlo být líp. Logicky si kladu otázku jestli, jak, kým nebo čím by tato národní poněkud autodestruktivní tradice měla šanci být přeprogramována nebo korigována.
Pro srovnání (i když méně lichotivá srovnání nemáme rádi): řekněme, že existuje stupnice s názvem "ochota populace ke smysluplné změně". Když si na ni ryze intuitivně srovnám řekněme Holandsko, ČR, Rusko a Evropu, vychází mi: 50 % ku 22 % ku 11 % ku 14 %. Neznamená to samozřejmě, že jedni jsou pro to horší než druzí - prostě prošli jiným vývojem a odchýlení se od tradice je vždycky málo pravděpodobné. Tolik ke svobodě volby...

Když už jsem se dotkl budoucí hodnoty české koruny, podívejme se, na jaké úrovni bude do roka a do dne její kurz k dolaru. Dostávám odpověď, že s vysokou pravděpodobností (98 %) bude tou dobou vůči dolaru silnější než dnes. Po nejbližších zhruba 22 měsíců se tedy zdá nerozumné do dolaru investovat.
Ekonomická reforma se chystá také u našich sousedů na Slovensku. Vychází mi, že se ji podaří prosadit na 100 %. Ale zároveň že její přiměřenost potřebám ekonomiky či její "správnost" je jen 50%, takže přinese vyrovnaný podíl škod i užitku. Za rok vidím hodnotu slovenské koruny o 1 % výš než dnes.
Americký dolar mi vychází za rok na přesně stejné hodnotě jako dnes. Na otázku zda investice do vojenského zásahu v Iráku a do obnovy země americkou ekonomiku povzbudí, nebo utlumí, dostávám jednoznačnou odpověď: povzbudí. Ale nebude to znamenat skutečný růst, protože tatáž irácká akce pustí americké ekonomice pořádně žilou - takže plusy a minusy se navzájem vyruší, což se mi zdá pro USA jako špatný výsledek.
Euro za rok vidím o 0,5-1 % níž než nyní, což může znít překvapivě. Stačí si ovšem uvědomit, že Eurozóna žije nad poměry a navíc si to plně nepřipouští.

Mimochodem, o kolik nad poměry žije Česko? Můj odhad je docela optimistický - plusy a minusy se (v této chvíli) navzájem neutralizují, což mne dost překvapilo. Alespoň něco pozitivního na závěr...

Co si o této předpovědi myslíte vy? Skončí podle vás chystaná fiskální reforma na "propadlišti dějin"? Pokud ano, bude to pro nás dobře? Souhlasíte s tím, že Češi mají autodestruktivní sklony? Vaše názory nás zajímají!

Prokop Diviš
Vystudoval psychologii a vyučil se psychotronice a léčitelství. Přes 20 let pracuje jako psychologický a intuitivní poradce s komerčním zaměřením pro mezinárodní klientelu.
Kromě běžných poradenských postupů využívá své intuitivní a jasnovidecké/vizionářské schopnosti. Pro přesné kvantifikace, načasování, stanovení pravděpodobnosti apod. používá virguli - nástroj kontaktu s vlastní intuicí a "šestým smyslem".

Pomáhá klientům při rozhodování v konkrétních situacích a podporuje je i dlouhodobě v hlubším sebepoznání, vývoji, efektivním využití jejich energie a nadání. Z pochopitelných důvodů své předpovědi na našem serveru publikuje pod pseudonymem. V případě zájmu o navázání kontaktu s ním tak můžete učinit prostřednictvím redakce Peníze.CZ.

POZOR!
Jasnovidec se snaží o maximální přesnost, ale nemůže vzít zodpovědnost za vaše rozhodnutí, která snad inspiruje, a za jejich důsledky.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-174
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 9. 2003 7:07, fmarek

Vždy jsem si myslel, že tito lidé jsou apolitičtí a jaksi "z jiného světa". U minulé předpovědi jsem to zkousnul, ale ta dnešní, je jak vyšitá z propagační brožury socialistického budovatele.

Jasnovidec uvádí: "Vychází mi, že tato reforma je za daných okolností dobrá z 95 %. Dala by se ještě o zbývajících 5 % doladit či spíše přitvrdit, ale její schválení vidím skutečně stoprocentně žádoucí, i kdyby zůstala v současné podobě."

Tato reforma není vůbec dobrá, naopak je špatná a nic neřešící, protože je nesystémová. Někde jsem slyšel že je jen "záplatová". To, že je dobrá si myslí členové vlády (ne všichni) a členové vládních stran (ne všichni) a náš jasnovidec. Připadá mi to jako, když se staré kalhoty látují různobarevnými záplatami. Ač tyto záplaty mohou být z lepšího a kvalitnějšího materiálu, tak to na hodnotě původních kalhot nic nemění. Ba naopak, ten, kdo by je nosil, tak by byl vždycky jako "šupák". Z toho mi plyne jediné, žádné záplaty, ale výměna kalhot za jiné. Tahle vládní garnitura toho není (a z principu ani nemůže být) schopná. Nestranný jasnovidec by tohle měl vědět.

Na to následuje skok na reformu na Slovensku: "Ekonomická reforma se chystá také u našich sousedů na Slovensku. Vychází mi, že se ji podaří prosadit na 100 %. Ale zároveň že její přiměřenost potřebám ekonomiky či její "správnost" je jen 50%, takže přinese vyrovnaný podíl škod i užitku. Za rok vidím hodnotu slovenské koruny o 1 % výš než dnes."

Slovenská reforma je prorůstová a systémová s jasnou vizí do budoucna. Což naší reformě chybí. Jestli tady jasnovidec dedukuje, že "správnost" jejich reformy je jen 50%, tak je mi jeho politická orientace jasná. Pokud by si dobře prostudoval jejich reformu, tak by věděl, že je dlouhodobá a po jednom roce těžko zhodnotitelná. Možná by mu stačilo si přečíst některé zahraniční komentáře k naší a ke Slovenské reformě a určitě by se mu virgule kejklala jinak

Pokud to nebudu brát vážně, tak jako odlehčené čtení na víkend to není špatné.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 9. 2003 10:32, svb

Vzdyt tam mate jasne napsno, ze to je od jasnovidce, tak to nemusite cist. Podle informace z minula to sem davaji hlavne pro odlehceni konce tydne.
Faktem ale je, ze i me to prijde jako blaboly. Koneckoncu na to, aby clovek zjistil, ze "z plánované reformy zbude torzo" nemusi byt jasnovidec...

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

dolar, euro, Investice, koruna, Kurz, Měny

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jasnovidec: Komárek Fischera chtít nebude

5. 9. 2003 | Prokop Diviš

Jasnovidec: Komárek Fischera chtít nebude

Co čeká Václava Fischera v jeho bývalých firmách? Je s nimi jeho budoucnost vůbec spojena?

Partners Financial Services