Co s prošlými penězi

Dušan Hradil | 19. 12. 2002 | 3 komentáře
Co s prošlými penězi
Máte ještě doma marky, franky, šilinky nebo jiné bankovky zemí, které již rok holdují Euru? I když se s nimi již neplatí, některé banky je stále směňují. Zajímá vás, kdo, jak a za kolik?
Výměna bankovek a mincí
v zahraniční centrální bance
Centrální banka země
Datum ukončení výměny
mincí
bankovek
Belgie

31. 12. 2004

neomezeně

Finsko

29. 2. 2012

29. 2. 2012

Francie

17. 2. 2005

17. 2. 2012

Irsko

neomezeně

neomezeně

Itálie

29. 2. 2012

29. 2. 2012

Lucembursko

31. 12. 2004

neomezeně

Německo

neomezeně

neomezeně

Nizozemí

1. 1. 2007

1. 1. 2032

Portugalsko

31. 12. 2002

28. 2. 2022

Rakousko

neomezeně

neomezeně

Řecko

29. 2. 2004

29. 2. 2012

Španělsko

neomezeně

neomezeně

Loňský Silvestr byl pro 12 zemí Evropské unie ve znamení konce jejich národní měny. Oslavy příchodu Eura byly na mnoha místech velkolepé. I rok poté má ale mnoho lidí doma staré bankovky a mince. Možná i vám se stalo, že jste při vánočním úklidu narazili na své staré "zásoby". A teď si říkáte, jak s nimi naložit. Možností máte více, ovšem se všemi jsou spojené nějaké vedlejší výdaje.

Univerzální cestou, jak se zbavit prošlých bankovek a mincí, je jejich směna za Euro v centrálních bankách jednotlivých zemí Evropské měnové unie (EMU). Ty totiž své staré peníze přijímají minimálně do roku 2012, v některých zemích i neomezeně. Druhou zahraniční možností jsou sice pobočky obchodních bank, které si ale mohou účtovat poplatek. Navíc jde pouze o banky v Nizozemí a Belgii do konce roku, v Irsku, Finsku, Itálii a Řecku podle jejich vlastního uvážení. Jistotou tedy zůstávají centrální banky.

A banky u nás?

Podmínky výměny bankovek
zaniklých měn států Evropské měnové unie
Banka
Směnárenský poplatek
Česká spořitelna

10 % z částky, min. 50 korun

ČSOB

10 % z částky

eBanka

nesměňuje

GE Capital bank

nesměňuje

HVB Bank

nesměňuje

Komerční banka

pouze ATS a DEM
20 % z částky, min. 50 korun

Raiffeisenbank

5 % z částky +
1 % z částky, min. 50 korun

Union banka

nesměňuje

Živnostenská banka

10 % z částky

Bankovky a mince, které již neplatí, jsou považovány za měny v prekluzi. V případě mincí máte smůlu – banky v ČR vám je již nevymění. Doporučení českých bankéřů zní: "Udělejte si výlet do centrální banky v dané zemi, tam je můžete směnit. Anebo si je nechte jako suvenýr". U bankovek je situace podstatně lepší, některé banky je stále směňují. Ovšem jako na měny v prekluzi se na ně vztahuje několikanásobně vyšší směnárenský poplatek než u měn stále platných. Při výměně je použit pevný přepočítací kurz ze staré měny na Euro a pak aktuální kurz Euro – česká koruna. Pozor ale na nizozemské guldeny. Ty totiž centrální banka v Nizozemí vyměňuje pouze fyzickým osobám, nikoliv bankám, a tak je české bankovní domy od klientů nenakupují.

Hurá do obchodů

Některé obchodní řetězce v zemích Evropské měnové unie se rozhodly zpestřit předvánoční čas možností platit starými měnami. Obchody sítě C&A zaznamenaly v Rakousku, Německu a Francii deseti až patnáctiprocentní tržby ve starých bankovkách. Šlo vesměs o krátkodobé akce, které již skončily. Pokud ale doma najdete německé marky, máte je šanci směnit za oblečení až do Silvestra. A to bez poplatku!

  • Chcete si prohlédnout bankovky nejen zaniklých měn zemí EMU a třeba některou z nich poslat jako pohlednici? Zkuste náš atlas bankovek.

Máte doma nějaké bankovky nebo mince bývalých měn států EMU? Co s nimi hodláte udělat? Přidejte do diskuse také váš názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Alergie na euro

21. 11. 2002 | Tomáš Hampl | 1 komentář

Alergie na euro

Nemusíte být euroskeptik, aby se u vás objevila alergie na tuto měnu. V Evropě přibývá lidí alergických na nové euromince, z nichž se uvolňuje více niklu než připouštějí normy.

Libra, euro, dolar nebo rubl?

19. 6. 2002 | Jan Heřman

Libra, euro, dolar nebo rubl?

Vyplatí se rozložit investiční portfolio do několika světových měn? Většina odborníků tvrdí že ano, ale v době sílící koruny se najdou i opačné názory.

Jaké jsou bezpečnostní prvky Eura

13. 12. 2001 | Tomáš Hampl

Jaké jsou bezpečnostní prvky Eura

Euro bankovky obsahují celou řadu bezpečnostních prvků a při návrhu nových bankovek bylo využito nejnovějších poznatků o ochraně bankovek proti padělání. Umíte poznat podvodníky?

Euro otázky

4. 12. 2001 | Tomáš Hampl | 1 komentář

Euro otázky

Blížící se zavedení hotovostního eura přináší každodenně do naší redakční pošty otázky. V tomto článku najdete odpovědi na ty nečastější dotazy.

Trpaslíci zavedou euro

8. 11. 2001 | Tomáš Hampl

Trpaslíci zavedou euro

Informovaní lidé dávno vědí, že od ledna příštího roku zavede dvanáct členských států Evropské unie nové bankovky a mince společné měny euro. Bude však euro platit jen v těchto zemích... celý článek

Partners Financial Services