Alergie na euro

Tomáš Hampl | 21. 11. 2002 | 4 komentáře
Alergie na euro
Nemusíte být euroskeptik, aby se u vás objevila alergie na tuto měnu. V Evropě přibývá lidí alergických na nové euromince, z nichž se uvolňuje více niklu než připouštějí normy.

Možná si řeknete, kdo může být alergický na peníze? Zní to na první pohled neuvěřitelně, ale alergie na společnou evropskou měnu se může projevit i u vás. Jedno a dvoueurové mince totiž obsahují nikl, který patří k nejvýznamnějším kontaktním alergenům.

Mince jako minibaterie


V nedávném čísle přinesl časopis Nature výsledky výzkumu týmu švýcarského dermatologa Franka Nestleho z curyšské univerzitní nemocnice. Vědci provedli test na sedmi pacientech citlivých na nikl, kteří měli po dobu 48 hodin připevněny mince ke své pokožce. Po uplynutí doby byla u všech pacientů pozorována silná alergická reakce způsobená uvolněným niklem. Z tohoto hlediska jsou nové euromince horší než ty, které nahradily. Množství niklu uvolněné ze slitiny použité v mincích je dokonce vyšší než by se uvolňovalo z čistého niklu. Podle zjištění expertů je problémem použití dvou různých slitin, jedno a dvoueurové mince se totiž skládají ze středu, který je obepnut mezikružím. Tyto dvě slitiny mají opačný elektrický potenciál, např. u jednoeurové mince je bílý střed nabit kladně, žluté mezikruží pak záporně. Mince sevřená rukou se díky lidskému potu fungujícímu jako elektrolyt mění v minibaterii o napětí 30 - 40 mV. Slabý proud je sám o sobě neškodný, problémem jsou ionty niklu, které se ve zvýšené míře uvolňují.

Paradoxní je, že při delším styku s rukou uvolňují uvedené euromince až třistakrát více niklu než připouští evropská směrnice, která reguluje obsah niklu v některých výrobcích, jež často přicházejí do styku s kůží jako jsou např. bižuterie či pásky u hodinek. Mince však na seznamu uvedeny nejsou. I přes závěry uvedeného výzkumu ujistila evropská komise, že používání mincí není zdraví škodlivé. Navíc prý se nyní nikl nalézá jen v osmi procentech euromincí, zatímco dříve byl nikl obsažen až ve třech čtvrtinách mincí eurozóny.

Automaty nikl potřebují

I přes tato ujištění se stále častěji u obyvatel eurozóny objevuje alergie na uvedené mince. Více jsou touto alergií postiženy ženy, odhaduje se, že alergií na nikl trpí dvanáct procent žen a tři procenta mužů. U takto citlivých lidí se může při delším styku s mincemi objevit nepříjemný ekzém, který se může šířit dále. Alergie se však při spojení s některými dalšími faktory mohou vyvinout i u lidí, kteří dosud žádné potíže s niklem neměli. Z tohoto důvodu proti použití niklu v mincích již dříve protestovalo Švédsko, jež navrhovalo použít slitiny jiných kovů. Jeho návrhy byly zamítnuty a Švédsko se nakonec k měnové unii později stejně nepřipojilo. Proč se tedy nikl v mincích vůbec používá? Přítomnost niklu ve slitině zvyšuje odolnost mince proti opotřebení a korozi a dodává minci některé fyzikální vlastnosti, jež jsou důležité při kontrole v různých automatech.

Přistoupení České republiky do eurozóny je ještě daleko, někteří politici mluví až o roku 2010. Problém s uvolňováním niklu bude možná do té doby vyřešen, pokud ne, tak nám nezbývá než doufat, že již budeme tak bohatí, že platit budeme spíše bankovkami eura a euromince žmoulat v kapse nebudeme.

Bojíte se uvolňování niklu z euromincí? Měli bychom euro u nás zavést rychle nebo není kam spěchat? Podělte se o své názory s ostatními čtenáři.

Všechny euromince si můžete prohlédnout v naší galerii. V našem atlasu bankovek naleznete nejen platné eurobankovky, ale i ty které nikdy zavedeny nebyly. Pokud se zajímáte o společnou evropskou měnu, více informací naleznete ve zvláštní sekci.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

euro, Evropská unie, Měny

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaké jsou bezpečnostní prvky Eura

13. 12. 2001 | Tomáš Hampl

Jaké jsou bezpečnostní prvky Eura

Euro bankovky obsahují celou řadu bezpečnostních prvků a při návrhu nových bankovek bylo využito nejnovějších poznatků o ochraně bankovek proti padělání. Umíte poznat podvodníky?

Euro otázky

4. 12. 2001 | Tomáš Hampl | 1 komentář

Euro otázky

Blížící se zavedení hotovostního eura přináší každodenně do naší redakční pošty otázky. V tomto článku najdete odpovědi na ty nečastější dotazy.

Trpaslíci zavedou euro

8. 11. 2001 | Tomáš Hampl

Trpaslíci zavedou euro

Informovaní lidé dávno vědí, že od ledna příštího roku zavede dvanáct členských států Evropské unie nové bankovky a mince společné měny euro. Bude však euro platit jen v těchto zemích... celý článek

Jak přežít nástup eura?

1. 11. 2001 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Jak přežít nástup eura?

Nevíte, co vás vlastně s příchodem eura čeká? Netušíte, jak si peníze vyměnit a co udělat s těmi několika mincemi, které máte od léta v šuplíku? Poradíme vám.

Připravte se, papírové euro přichází

31. 7. 2001 | Petr Vykoukal

Připravte se, papírové euro přichází

Ačkoli do skutečného zavedení euromincí a eurobankovek ještě zbývá několik měsíců, měli byste na ně myslet již během letošních prázdnin. Pokud vám totiž zůstaly doma v hrníčku peníze... celý článek

Partners Financial Services