Nečekejte do léta

Nečekejte do léta
Silná koruna přináší vedle problémů českým exportérům také rozhodování, zda nakoupit cizí měnu na dovolenou již nyní. Podle analytiků prostor pro další posilování koruny neexistuje.

O čtrnáct procent

Ještě před rokem jsme za euro zaplatili zhruba 34,60 korun. Aktuální kurz se pohybuje okolo 30,40 Kč za euro. Představuje to posílení české měny téměř o 14 procent. Podle dřívějších vyjádření ČNB se měl kurz pohybovat nad úrovní 33 Kč za euro. Minulý týden snížila národní banka klíčovou REPO sazbu o půl procenta a podle některých analytiků jejím hlavním úmyslem bylo zamezit dalšímu posilování měny. Smysl tohoto kroku především signální, protože současný úrokový diferenciál nehraje důležitou roli při motivaci k investování do koruny, míní makroekonomický analytik společnosti Patria David Marek. Po snížení sazeb koruna nejprve mírně oslabila a pak se ustálila na současné úrovni.

Jak se zdá, silná koruna je hrozbou pro všechny domácí exportéry. Z jiného úhlu však vidí optimální výši měnového kurzu lidé, kteří se chystají na zahraniční dovolenou. Levnější euro pro ně znamená především o něco plnější peněženku. A protože turisté mají obvykle mizivý vliv na výši kurzu koruny, nezbývá jim nic jiného než využít příznivých podmínek k získání několika stokorun navíc.

Nakupte hned

Pokud se chystáte na dovolenou do zahraničí, nyní nastal pravý čas pro nákup valut. Námi oslovení odborníci se totiž vzácně shodli, že s nákupem eura není třeba čekat do léta. Koruna by neměla v následujících třech až čtyřech měsících posilovat. Výhodnější podmínky pro nákup cizí měny proto velice pravděpodobně již nenastanou. Naopak tendence k oslabení kurzu stále existuje. Četná dřívější vyjádření představitelů České národní banky mluví za své. Nákupem valut v současné době nic neztratíte, můžete leda získat.

David Marek očekává mírné oslabení kurzu koruny v důsledku blížících se voleb. Jejich výsledek totiž může znejistit zahraniční investory a ti pak alokují své volné zdroje raději do jiné země. Rovněž očekávaný pokles úrokových sazeb u vkladových produktů v důsledku poklesu REPO sazby o půl procenta by mohl mít vliv na atraktivitu ČR pro portfoliové investory. Na náladu zahraničních analytiků upozorňuje Pavel Sobíšek, ekonom HVB (profil, názory). "Sentiment zahraničních analytiků vůči koruně se mění, pomalu začínají srážet korunu zpět dolů." Pavel Sobíšek dále vyjádřil obavy, že se projeví negativní dopady silné koruny. Zde se často zmiňuje zhoršení salda běžného účtu platební bilance.

Ivo Nejdl z Raiffeisenbank (profil, názory) odhaduje kurz pro následující čtyři měsíce na úrovni 30,50 – 31 Kč za euro. Česká měna tedy mírně oslabí a to ze dvou důvodů. Centrální banka bude chtít udržet kurz na určité úrovni a zahraniční investoři si najdou jinou měnu, která nabízí nadprůměrné výnosy vůči všem ostatním. Doporučení nakoupit euro teď shrnuje slovy: "prostor pro posilování měny je výrazně nižší než pro její oslabení."

 

Jsou důležitější věci

Saldo běžného účtu platební bilance uvádí jako jeden faktorů, na kterém bude záviset měnový kurz, i dealer ČSOB  (profil, názory) Jan Boháč. Zároveň však vliv kurzu naponěkud odlehčuje. "Nejedná se o nijak velké částky, pokud si vyměníte 30 000 korun, změna kurzu o jednu korunu přinese pohyb o tisícovku," říká.

Pavel Kohout, analytik PPF tvrdí podobné: "Nemá cenu spekulovat s výdaji na dovolenou." Kdo chce omezit kursové riziko, může část peněz koupit teď, část před odjezdem. Ačkoli je Pavel Kohout zdrženlivý v předpovídání měnových kurzů, domnívá se, že koruna do konce tohoto roku zůstane stabilní, možná lehce oslabí. A co by dělal on sám. Místo spekulací, by věnoval svůj čas výběru směnárny s nejvýhodnějšími podmínkami, poplatky totiž mohou znamenat více než kursové výkyvy.

Nakoupili jste již valuty na dovolenou? Pokud ne, hodláte tak učinit nyní? Myslíte si, že silná koruna je opravdu tak velkým problémem, jak tvrdí zejména čeští exportéři? Podělte se s námi o své názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 8. 2004 10:57, Benedikt P.

Stejně je to všechno jen taková hra od bank, které nás chtějí co nejvíce pumpnout na poplatcích.

+14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services