Není jen rovná daň

Jan Heřman | 11. 4. 2002 | 2 komentáře
Není jen rovná daň
Až o sedmnáct procent by mohly vzrůst ceny některých služeb v důsledku harmonizace daně z přidané hodnoty s legislativou EU. Zmírnění dopadů by mohlo přinést snížení základní sazby DPH.

Česká republika patří mezi státy s největším rozdílem základní a snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH) v Evropě. Ze zemí, které využívají více sazeb, se širším rozpětím může pochlubit jen Švédsko. Nestejná výše zdanění spotřeby jednotlivých produktů se negativně projevuje deformací relativních cen různých výrobků. Výrobci zboží a poskytovatelé služeb jsou tak zvýhodněni oproti jiným, protože DPH přímo zvyšuje koncovou cenu.

S výší rozdílu obou sazeb rovněž souvisí množství daňových úniků. Stát dotuje sedmnácti procenty všechny podnikatele – plátce DPH, kteří nakupují zboží s 22% sazbou (a uplatňují nárok na odpočet) a následně své výrobky či služby zatěžují pouze 5 procenty. Často bývají zmiňovány například stavební práce, dále bychom mohli jmenovat zemědělství, potravinářskou výrobu a rovněž i prostituci, pokud dojde k její legalizaci.

 Stát  Snížená sazba  Základní sazba
 Belgie

 6

 21

 Dánsko  

 25

 Německo

 7

 16

 Řecko

 8

 18

 Španělsko

 7

 16

 Francie

 5,5

 19,6

 Irsko

 12,5

 20

 Itálie

 10

 20

 Lucembursko

 6

 15

 Nizozemí

 6

 19

 Rakousko

 10/12

 20

 Portugalsko

 5/12

 17

 Finsko

 8/17

 22

 Švédsko

 6/12

 25

 Velká Británie

 5

 17,5

Pramen: EU

Většina služeb podraží

Rozdíly mezi základní a sníženou sazbou u DPH nejsou hlavním hnacím motorem změn. Nový zákon je vynucen předpokládaným vstupem České republiky do Evropské unie. Ministerstvo financí již vypracovalo návrh, ale do parlamentu ho uvolní až po volbách. Řada zboží a služeb má být přeřazena ze snížené pětiprocentní sazby do základní 22 procent. Pěti procentům DPH by měly po vstupu do EU podléhat například zdravotnická a sociální péče, ubytovací a kulturní služby. Ze zboží by snížené sazbě měly podléhat pouze potraviny, noviny, časopisy, knihy, léky nebo výrobky určené pro tělesně postižené. Čeští vyjednavači rovněž dosáhli přechodné výjimky u dodávek tepla pro domácnosti a u stavebních prací do roku 2007.

Občanům ČR tedy tato reforma, pokud nedojde současně ke snížení základní sazby, přinese zdražení řady výrobků a služeb. Například nejméně o deset procent podle hoteliérů podraží jídlo v restauracích. Paradoxní je, že služby v restauracích jsou zařazeny do zvýhodněné pětiprocentní sazby teprve od dubna 2000. Změny rovněž pocítí uživatelé internetu nebo telekomunikačních služeb, podraží osobní doprava a další služby.

Slibují nižší DPH

Blížící se volby přinášejí řadu návrhů na změny v oblasti daňových zákonů. Nejradikálněji zaútočila ODS s verzí rovné daně (psali jsme o tom zde), který v konečném důsledku předpokládá sjednocení sazeb hlavních daní do jediné. Největší pozornost vzbudila lineární daň z příjmu, ovšem z hlediska důsledků pro občany je neméně významné sjednocení dvou sazeb (základní 22 %, snížená 5 %) DPH. Změny této nepřímé daně nejsou výsadou pouze ODS, rovněž Unie svobody navrhuje přiblížení obou sazeb na osmnáct a šest procent. Rovněž ministerstvo financí předpokládá zásah v tomto duchu. "Pokud tomu nebude bránit výrazný propad daňových výnosů, pak by se sazby měly sbližovat," sdělila pro agenturu ČTK náměstkyně ministra financí pro daně Yvona Legierská.

Naplní se rozpočty?

DPH se podílí na celkových daňových výnosech zhruba čtyřiatřiceti procenty, což představuje nejvyšší příjem do veřejných rozpočtů ze všech daní. Pro srovnání, druhá nejvýnosnější je daň z příjmu ze závislé činnosti se sedmnáctiprocentním podílem. Z toho jasně vyplývá, že jakákoli změna u DPH se výrazně projeví na hospodaření státní kasy.

Přesunutí většiny služeb do skupiny podléhající 22% sazbě by v případě, že nedojde k jiným změnám, mělo pozitivní efekt na příjmy veřejných rozpočtů. Zvýšilo by se však daňové zatížení občanů, což některé pravicové strany ve svých předvolebních prohlášeních odmítají. Protože jak ODS, tak Unie svobody navrhují sbližování obou sazeb DPH, vyšší z nich (základní) by měla klesnout. Dopad na veřejné rozpočty by pak byl nejasný, závisel by na výši obou sazeb i na poměru zboží a služeb, které by jim podléhaly. Otázkou je, zda politické strany opravdu hodlají své sliby dodržet. Plná státní kasa je totiž lákavou vidinou pro všechny z nich.

Obáváte se růstu některých cen po vstupu ČR do EU? Myslíte, že některá z politických stran splní slib sblížit základní a sníženou sazbu DPH? Podělte se s námi o své názory.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo vydělá na rovné dani?

21. 3. 2002 | Jan Heřman

Kdo vydělá na rovné dani?

Sotva jsme se začali orientovat v daních, ODS přináší reformu. Většina lidí uvítá nižší daň z příjmu, zapláče však střední třída a napjatý státní rozpočet. Rovněž Evropské unii se koncept... celý článek

Partners Financial Services