Stavební spoření: spořitelny se brání a nabízejí výhody. Pozor však na inflaci!

František Mašek | rubrika: Co se děje | 29. 10. 2010 | 10 komentářů
Stavební spoření: spořitelny se brání a nabízejí výhody. Pozor však na inflaci!
Podle studie firmy Next Finance stát na stavebním spoření vydělal. Omezení jeho podpory kvůli rozpočtovým škrtům tak prý ztrácí smysl. Řada stavebních spořitelen přitom nabízí novým klientům řadu výhod.

Z miliardy korun, které vložil stát v posledních dvou letech do stavebního spoření, získal 1,1 miliardy korun. Byla to tedy pro něj dobrá investice, uvedl Vladimír Pikora z firmy Next Finance na základě příjmů stavebních firem, dělníků, které zaměstnávají a finančních institucí, jež stavební spořenínabízejí a daní, které státu zaplatili. Tyto příjmy jim umožnily zvýšit spotřebu a stát znovu vydělal na daních.

Studie Next Finance také upozorňuje, že stavební spořenípřispívá k růstu stavební výroby a zaměstnanosti. Finanční sektor zemí, které podporují stavební spoření, například Německa či Rakousko, je stabilnější, než ve státech, kde neexistuje. Řada tamních občanů ho využívá k úsporám na důchod.

Studie, prezentovaná na tiskové konferenci Českomoravské stavební spořitelny, jedničky na českém trhu, působí lobbisticky. Před příliš rychlým omezením podpory stavebního spoření a kvůli multiplikačním efektům ale před časem varovala i ČNB. Že by byla rovněž součástí této lobby?

Vláda chce od příštího roku zdanit státní příspěvekna stavební spoření 50 procenty. U smluv uzavřených před rokem 2004 by činil 2 250 korun, u novějších 1500 korun. Od ledna by se státní podpora pro všechny smlouvy sjednotila na dva tisíce korun. Úroky, připisované od roku 2011, mají být navíc zdaněny 15 procenty.

Česko by zrušením státní podpory ročně ušetřilo 13,5 miliardy korun, řekl v květnu Libor Dušek z politicky nezávislého analytického centra IDEApři Národohospodářském ústavu Akademie věd ČR. Jde vlastně o daňový bonus pro střední třídu obyvatel, který může nahradit snížení daní, a to pro všechny. Dušek navrhl postupně snižovat státní podporu podle data uzavření smlouvy z dnešních 3000 korun každý měsíc o 50 korun až na nulu za pět let.

Sociální demokracie s omezením podpory stavebního spoření nesouhlasí, a pokud bude schválena, chce se, jak ukázalo i včerejší jednání poslanců, obrátit na Ústavní soud.

Z klasického příkladu přitom vyplývá, že klient, který pravidelně ukládá každý rok na stavební spoření s dvouprocentním úrokem 20 tisíc korun, by po šestiletém spoření sedmý rok vydělal při původním státním příspěvku 3,4 procenta ročně, po jeho sníženía zdanění úroků 2,25 procenta. To je při nízkých úrokových sazbách stále víc než u většiny spořicích, termínovaných nebo jiných účtů.

Stavební spořitelny hledají cesty, jak přilákat nové klienty. Lídr trhu Českomoravská stavební spořitelnanabízí Bonusový vklad od Lišky. Peníze, vložené do 31. ledna, by byly úročeny o jedno procento výše. Zůstatek na účtu BV je úročen 2 % p. a., vedení Bonusového vkladu je dva roky zdarma. Po této době může klient před uplynutím dané vázací lhůty zdarma předčasně vypovědět smlouvu. Pokud ovšem uzavřel od 18. října do konce roku první nebo následnou smlouvu o stavebním spoření a do konce ledna do ní najednou či postupně vložil alespoň 70 tisíc korun. A smlouvu dva roky nevypoví.

Stavební spořitelna České spořitelnypodle Zdenky Blechové z oddělení firemní komunikace ČS o změně úrokových sazeb u smluv o stavebním spoření neuvažuje. Klient platí od začátku roku za uzavření smlouvy o 0,5 procenta méně z cílové částky než u konkurence. Sjednání smlouvy přes internet je zdarma. Když klient vypoví smlouvu se státní podporou před dovršením vázací lhůty, nebude, na rozdíl od klientů jiných stavebních spořitelen, platit úhradu za předčasný výběr. Staré smlouvy zůstávají beze změny.

Modrá pyramidazavedla podle ředitelky externí a interní komunikace Hany Vaněčkové od října Moudré spoření. Všichni, kdo uzavřou novou smlouvu o stavebním spoření, získají extra úrok 2 % + 2 %, k běžným dvěma procentům úroků z vkladu dostanou další dvě procenta. Částka, kterou klient vloží na účet v upisovacím období, jež trvá čtyři měsíce po přijetí návrhu na uzavření smlouvy, bude rok úročena 4 procenty p. a. Musí si ovšem do 31 ledna 2011 založit stavební spoření s maximální cílovou částku milion korun a vložit na svůj účet stavebního spoření alespoň 10 tisíc korun. Změny poplatků nejsou nyní aktuální. Stávající klienti si mohou v rámci programu Prodloužení PLUS prodloužit smlouvu o stavebním spoření o 3 nebo 6 let se 100% slevou poplatku za navýšení a při zachování stávající výše státní podpory a stejného typu tarifu i výše vkladové úrokové sazby (smlouvy v Tarifu Profit se úročí 3 %, v tarifu Kredit 2 % ročně).

Wuestenrotpodle Kateřiny Bílé jako první zvýšil od října úrok z úspor na 2,5 procenta ročně. Smlouvy uzavřené přes internet jsou za polovic, tedy 0,5 procenta cílové částky, smlouvy pro děti do 18 let zdarma, stejně jako elektronický výpis z účtu. Podmínky starých smluv se nemění.

Raiffeisen stavební spořitelnanabízí dvojnásobné úročení vkladů v prvním roce pro ty, kteří uzavřou od 25. října do 31. prosince novou smlouvu o stavebním spoření s cílovou částkou alespoň 200 tisíc korun. Kdo preferuje okamžitou slevu, může získat k nové smlouvě o stavebním spoření mimořádnou prémii až 1500 korun, podle výše zůstatku na spořicím účtu k 31. lednu 2011.

Pokud skončí chystané změny zákona před Ústavním soudem, jak rozhodne? Velmi málo se přitom hovoří o tom, jak by se stavební spořitelny vyrovnaly s růstem inflace. Kdyby totiž klientům nezměnily výši úroků z vkladů, třeba přechodem na pohyblivé úrokové sazby, mohou být při růstu inflace jejich výnosy záporné, což může vyvolat při velkém počtu klientů stavebních spořitelen velké emoce.

Co si o chystaném snížení státní podpory a zdanění úroků u stavebního spoření myslíte vy? Hodláte si ho ponechat, nebo uvažujete, že ho zrušíte? Napište nám o tom!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 10. 2010 13:06, Pavel

Je to všechno úchylné. Likvidací stavebka se získá pár směšných miliard. A udělá se škody šíleně. Už jenom pokles důvěry v tyto produkty se státní spoluúčastí je zoufalý. Já bych zrušil třeba armádu bez náhrady včetně zahraničních misí, nákupů zbraní a výsluh neschopným generálům. A stovky miliard máme na stole. Cest je více, ale je velmi pohodlné ublížit těm nejslabším, u nichž se očekává žádný a nebo minimální odpor.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 11. 2010 16:23, Bohuslav Švamberk

Samozřejmě každé snížení výnosů je nepříjemné. Pořád však bude stavebko bezpečné a výhodné. Pořád je nad inflací a vytváří podmínky pro případný výhodný úvěr. Zvrácené jsou retroaktivní změny. Totálně to bourá důvěru např. v novou důchodovou reformu. Jak mám chtít spořit na důchod, když mi stát otevřeně říká, že když se mu bude chtít tak se mnou stejně vyběhne. I pro budoucnost důchodové reformy je tento vzkaz hrobem. Větší problém je to i pro ty již zaúvěrované, prodlouží se jim tak splatnost úvěrů a zaplatí na úrocích více. Na stavebku stát nikdy neprodělal. Dokonce pro něho bylo výhodné, když jste si po uplynutí vázací doby koupili něco v základní daňové sazbě. Okamžitě tak dostal zpět více než na podporách vyplatil. Nehovořím již o tom, že i z "vašich" úspor byl financován něčí úvěr, který opět generoval DPH.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spoření: úvěry pod lupou

21. 10. 2010 | Petra Dusová | 13 komentářů

Stavební spoření: úvěry pod lupou

Stavební spoření je poslední dobou velice skloňované téma. Zejména proto, že stát se nedávno rozhodl snížit oblíbenému produktu svou doposud velmi štědrou podporu, a to hned o 50 %.... celý článek

Inflace zahubí vaše úspory

7. 10. 2010 | Ondřej Záruba | 19 komentářů

Inflace zahubí vaše úspory

Nad Českou republikou letí mrak, který je tak hrozivý, že zahubí obrovskou část úspor domácností. A až udeří, tak si mnozí budou přát, aby se vrátila raději místo něj hospodářská recese. celý článek

Pořízení vlastního bytu dobře zvažte!

7. 10. 2010 | Petr Zámečník | 9 komentářů

Pořízení vlastního bytu dobře zvažte!

Vlastnické bydlení má nespočet výhod. Domácnost nemusí platit nájem. Významně jednodušší je provádění veškerých úprav a rekonstrukcí. Ale... nevýhod vlastního bydlení je také dost.... celý článek

Co udělat s úsporami, které máte připravené na důchod

15. 4. 2010 | Eva Sadílková | 16 komentářů

Co udělat s úsporami, které máte připravené na důchod

Do důchodového věku dospívají lidé, kteří si už měli možnost naspořit celkem dobrou finanční rezervu. Při odchodu do důchodu by s ní měli zacházet obezřetně. Nabízíme několik základních... celý článek

Co udělat se stavebním spořením, které zdědíte

3. 3. 2010 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Co udělat se stavebním spořením, které zdědíte

Zdědit peníze na smlouvě stavebního spoření znamená starosti navíc. Dědic musí zvážit, co je pro něj nejvýhodnější, zvláště pokud má sám uzavřenu smlouvu na stavební spoření. Nejvýhodnější... celý článek

Partners Financial Services