Co udělat se stavebním spořením, které zdědíte

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 3. 3. 2010 | 7 komentářů
Co udělat se stavebním spořením, které zdědíte
Zdědit peníze na smlouvě stavebního spoření znamená starosti navíc. Dědic musí zvážit, co je pro něj nejvýhodnější, zvláště pokud má sám uzavřenu smlouvu na stavební spoření. Nejvýhodnější je zdědit starší typ smlouvy a sám mít také starší typ smlouvy.

Jeden z našich čtenářů Martin letos zdědil smlouvu stavebního spoření. Současně měl i vlastní smlouvu u stejné stavební spořitelny. Zděděnépeníze na „stavebku“ momentálně sice nepotřebuje, naspořená suma ale již překročila cílovou částku. Zeptali jsme se proto stavebních spořitelen, co vše může s původní smlouvou po babičce podniknout.

Jaké máte možnosti, když zdědíte stavební spoření:

  1. využít úvěr k financování svého bydlení
  2. ukončit smlouvu výpovědí a vyzvednout si úspory
  3. smlouvu si ponechat a dále na ní spořit
  4. smlouvu si ponechat a později na ní zažádat o překlenovací úvěr či úvěr ze stavebního spoření

Zdroj: Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka)

Když zdědítestavební spoření, musíte se v prvé řadě rozhodnout, jestli peníze vyberete, nebo jestli chcete dál na smlouvu spořit. K efektivnějšímu rozhodování pomůže informace o typu smlouvy. Důležité je vědět, zda zděděná smlouva byla sjednaná do konce roku 2003 s vyšším státním příspěvkem (4 500 korun ročně, vyšší úročení), nebo zda byla podepsaná podle nových pravidel platných od roku 2004 (státní příspěvek 3 000 korun, nižší úročení).

U staršího typu smlouvy je výhodné si ji ponechat a dál na ni spořit a pobírat státní podporu.

Pokud máte současně vedle zděděnésmlouvy i vlastní smlouvu na stavební spoření, mohou podle experta Modré pyramidyLukáše Kadlece nastat tři situace. Buď zdědíte starší typ smlouvy a sami máte novější smlouvu s nižším státním příspěvkem nebo naopak. V takovém případě, kdy zděděná smlouva přechází rovněž na vaše jméno, budete čerpat státní příspěvek vždy na tu starší z obou smluv. Za předpokladu, že splníte podmínky pro udělení státní podpory (naspořit alespoň 18 tisíc korun ročně), získáte tím maximálně 4500 korun za rok.

Jaký postup doporučuje stavební spořitelna u zděděného stavebního spoření

  • Klient zašle stavební spořitelně usnesení soudu o dědictví potvrzující jeho nárok na smlouvu ze stavebního spoření.
  • Současně k tomu připojí také informace k výplatě s ověřeným podpisem (dispozice), kam mu má stavební spořitelna zaslat peníze.
  • Stavební spořitelnatoto akceptuje a klientovi pošle naspořenou částku, úroky, 50% úrokové zvýhodnění (pokud je na něj nárok) a státní podporu do výše cílové částky.
  • Nedostane-li stavební spořitelna informace k výplatě (dispozici) s ověřeným podpisem, pošle peníze šekem na adresu trvalého bydliště (poplatek za šekovou poukázku činí 75 Kč).

Zdroj: ČMSS (Liška)

Jestliže máte novou smlouvu a zdědíterovněž novou, můžete podle zákona čerpat státní podporu sice na obě smlouvy, ale celkem jen 3000 korun. Obě smlouvy přitom nemusí být u stejné stavební spořitelny, podotýká Kadlec. Díky tomu si pro získání maximálního státního příspěvku 3 000 korun můžete na každou ze smluv posílat ročně deset tisíc korun, abyste celkem naspořili včetně úroků povinných 20 tisíc korun ročně.

Nejzajímavější situace podle Kadlece nastává, když máte vlastní starší typ smlouvy ze stavebního spoření a zdědíterovněž starší typ smlouvy (tedy obě smlouvy sjednané do konce roku 2003). Pro tento případ platí výjimka, kdy lze čerpat plnou výši státní podpory na obě smlouvy. Pokud pošlete na obě smlouvy ze stavebního spoření ročně minimálně 18 tisíc korun, získáte celkem 9000 korun. V případě, že zdědíte takových smluv více, třeba po rodičích, čerpáte 4500 korun na každou z nich. „Lidé ale o této možnosti, která je pro ně u zděděných smluv výhodná, většinou nevědí,“ upozorňuje Kadlec.

Jestliže na zděděnésmlouvě již byla překročená původně stanovená cílová částka, je třeba ji nejprve dle svých možností a nabídky stavební spořitelny upravit. Pokud byste tak neučinili, můžete se u některých stavebních spořitelendočkat sankce. Sankční poplatky si neúčtují ovšem všude, nemá je například stavební spořitelna Wüstenrot.

Anketa

Kolik máte v rodině smluv na stavební spoření?

Pokud se rozhodnete pro další ukládání peněz na zděděnéstavebním spoření a původní smlouvu s již dosaženou cílovou částkou nevypovíte, musíte nejdříve cílovou částku navýšit. Tím si podle mluvčí Raiffeisen stavební spořitelnyEvy Malecké zajistíte „prostor“ pro zasílání vkladů v dalších letech i s výhodným úročením a nárokem na státní podporu za původně sjednaných podmínek. Počítejte ovšem s poplatkem, který si stavební spořitelny za zvýšení cílové částky účtují. Ten činí obvykle jedno procento z rozdílu mezi původní a nově sjednanou cílovou částkou.

„Pokud by se klient rozhodl vypovědět zděděnou smlouvu, měl by si ověřit základní parametry smlouvy. Především podmínky dodržení vázací doby, “ upozorňuje mluvčí Stavební spořitelny České spořitelny (Buřinky)Zdenka Blechová. „Musí vědět, zda smlouva byla či nebyla uzavřena s požadavkem na státní podporu. Případným uko nčením smlouvy před uplynutím vázací doby by se totiž klient připravil o už připsanou státní podporu,“ dodává Blechová.

Jaké jsou vaše zkušenosti s dědictvím různých typů finančních produktů? Podělte se o ně s ostatními čtenáři.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 5. 2010 18:09, Iva

Já se chci zeptat jak mám postupovat v případě, když zemřel bývalý mannžel a měl stavební spoření ten starý typ smloluvy.Dědicem je syn ale při projedn ávání dědictví se na to zapomnělo protože se nenašla smlouva a n ikdo o něm vlastně ani nevěděl. Jak postupovat v tomto případě? Děkuji

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Se změnou podmínek hypotéky nečekejte až do konce fixace

22. 2. 2010 | Věra Tůmová | 1 komentář

Se změnou podmínek hypotéky nečekejte až do konce fixace

Pokud vám letos končí fixační období u hypotéky, začněte se včas pídit u konkurence, jakou by vám nabídli úrokovou sazbu. Budete mít v záloze vyjednávací argumenty, až vám vaše banka... celý článek

Český trh nemovitostí je polomrtvý. Zmizeli z něj kupci.

10. 2. 2010 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Český trh nemovitostí je polomrtvý. Zmizeli z něj kupci.

Za stagnaci na českém trhu s nemovitostmi někteří experti obviňují banky. Prý příliš zpřísnily podmínky úvěrů na bydlení. Důvodů, které jsou za strnulým trhem, je ale mnohem víc. Změnilo... celý článek

Lákadla stavebních spořitelen: zvýhodněné úvěry a bonusy

29. 1. 2010 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Lákadla stavebních spořitelen: zvýhodněné úvěry a bonusy

Zvýhodněné sazby úvěrů a bonusy za sjednání nových smluv o stavebním spoření jsou stále v kurzu. Stavební spořitelny po předvánočním nahánění klientů neusnuly a v lákání nových klientů... celý článek

Potvrzení o zaplacených úrocích z hypotéky vás vyjde i na stovku

8. 1. 2010 | Věra Tůmová | 10 komentářů

Potvrzení o zaplacených úrocích z hypotéky vás vyjde i na stovku

Během ledna všem majitelům hypoték přijde od jejich hypoteční banky potvrzení o zaplacených úrocích. To lze přiložit k daňovému přiznání a úroky si odečíst z daňového základu. Jenže... celý článek

Sazby na spořicích účtech zase potichu klesly

29. 12. 2009 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Sazby na spořicích účtech zase potichu klesly

Spořicí účty bank už nenabízejí zdaleka takové zhodnocení jako na začátku roku. Sazby klesly potichu téměř všude, nejvíce pak kolem Štědrého dne.

Partners Financial Services