Stavební spoření šlape na paty hypotékám

Věra Tůmová | rubrika: Analýza | 7. 7. 2008 | 17 komentářů
Stavební spoření šlape na paty hypotékám
Stavební spořitelny se snaží ukousnout stále větší koláč z úvěrů na bydlení. Přicházejí proto na trh s produkty, které dokážou obstojně konkurovat hypotékám. Nákup nemovitosti tak stále více lidí hradí i úvěrem od stavební spořitelny.

Hypoteční banky bojují s poklesem zájmu o úvěry na bydlení. Stavebním spořitelnámse naopak daří. Prvních pět měsíců letošního roku jim přineslo o čtvrtinu větší obchody než stejné období minulý rok. Od začátku letošního roku do konce května stihly podle souhrnných informací ČTK půjčit na bydlení přes 31 miliard korun. Nesvědčí to však o tom, že by si stále více lidí bralo u stavební spořitelny úvěr na bydlení, ale o zvyšujících se půjčených obnosech. Zatímco počty nově uzavřených úvěrů klesly, půjčované částky stoupají.

„Růst objemu poskytnutých úvěrů nepochybně souvisí s nárůstem cen (od roku 2008 zvýšení DPH, růst cen energií atd.), který ovlivňuje jak ceny výstavby nových nemovitostí, tak náklady při rekonstrukci starších objektů. Tím rostou i kupní ceny těchto starších nemovitostí,“ říká Zdenka Blechová ze Stavební spořitelny České spořitelny.

Za vyšším objemem úvěrů je i fakt, že stále více lidí hradí nákup nemovitosti z úvěru ze stavebního spoření. „Klienti skutečně používají úvěry stavebních spořitelen, u nás pak hlavně hypoúvěry, na koupi nebo stavbu celé nemovitosti. Průměrná výše hypoúvěru u nás dosahuje téměř 1,3 milionu korun,“ potvrzuje Hana Vaněčková z Modré pyramidy stavební spořitelny. Vyšší půjčené částky souvisí i s tím, že Češi bohatnou a mohou podle Vaněčkové kupovat dražší byty a domy.

Objemy úvěrů poskytnutých stavebními spořitelnami na bydlení (v tis. Kč)

200520062007
Nové byty a rodinné domy8 443 8049 825 43115 113 834
Koupě bytu nebo rodinného domu15 726 48518 694 45027 166 345
Rekonstrukce a modernizace13 866 63116 926 30520 400 147
Ostatní4 968 3716 186 0689 838 193
Celkem (mld.)= objem úvěrů v roce43,051,672,5

Počty úvěrů ze stavebního spoření jsou dlouhodobě výrazně vyšší než počty hypoték. V reálu tvoří počty úvěrů ze stavebního spoření dvě třetiny trhu ku jedné třetině hypoték. Objemově vypadá tento poměr opačně, protože lidé na hypotéky čerpají vyšší sumy, zatímco úvěrem na stavební spoření ještě stále hradí drobnější náklady a opravy. „I přes schopnost stavebních spořitelen půjčovat peníze na nejrůznější druhy investic, dominují stále rekonstrukce a modernizace. V roce 2007 bylo poskytnuto 74 800 takových úvěrů, což činí 46 procent ze všech úvěrů, které stavební spořitelny poskytly,“ potvrzuje expertní zpráva Trend Report 2008 Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN).

Řada účastníků stavebního spoření využívá tento produkt především kvůli každoročnímu státnímu příspěvku. Ten dělá spolu s vyšším úročením tento produkt zajímavým pro běžné spoření. A to, i když od roku 2004 činí státní podpora místo 4 500 korun jen 3 000 korun. V roce 2003 se proto Češi smlouvami o stavebním spoření „předzásobili“, když uzavřeli přes dva miliony nových smluv. V dalších letech čísla nově sjednaného stavebního spoření stoupala jen pomalu. Zatímco v roce 2004 bylo uzavřeno zhruba 300 tisíc smluv (314 650), vloni to bylo téměř šest set tisíc.

Anketa

Kolik smluv stavebního spoření má vaše rodina?

Asociace českých stavebních spořitelen pro Trend Report 2008 odhaduje, že by se v budoucnu v Česku měl ročně uzavírat až jeden milion nových smluv a spořitelny by měly poskytovat úvěryv objemu 90 miliard korun. Tyto odhady ovšem může výrazně ovlivnit uvažované snížení státního příspěvku na stavební spoření či případné rozšíření účelu spoření a úvěrů (např. na vzdělání či spoření na stáří).

Zatím se stavební spořitelny všemožně snaží nabídku svých produktů rozšiřovat tak, aby jejich parametry mohly dobře konkurovat hypotékám. Například Českomoravská stavební spořitelna už nyní poměrně razantně nabízí přímo přeúvěrování hypotéky a ostatní konkurenti se na speciální produkty připravují rovněž.

Systém stavebního spoření, tedy poměr objemu vkladů a úvěrů, by se ale měl podle expertů dlouhodobě vyrovnat. Samotné stavební spořitelny odhadují, že by se oba ukazatele měly vyrovnat do dvou let.

Jak vnímáte stavební spoření vy? Jako spořící produkt nebo jej preferujete kvůli úvěrům?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 7. 2008 7:01, vašek

Letos mě ČS nabídla po 5-ti letech věrnosti nový výhodný úrok 5,88!! Už předem jsem rozhodil sítě a zjistil, že u ČMSS je přeúvěrování teď 5,2 a po splacení 40% celkové částky pouze 3,7 !!! - tento úrok Vám nedá žádná hypotéka ..., ani v dolhledné době. Tolik zatím má zkušenost....

Vašek

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 7. 2008 8:26, hypostav

Citace - vašek / 08.07.2008 07:01

Letos mě ČS nabídla po 5-ti letech věrnosti nový výhodný úrok 5,88!! Už předem jsem rozhodil sítě a zjistil, že u ČMSS je přeúvěrování teď 5,2 a po splacení 40% celkové částky pouze 3,7 !!! - tento úrok Vám nedá žádná hypotéka ..., ani v dolhledné době. Tolik zatím má zkušenost....

Vašek



Vašku, a co třeba Raifka (úrok 5,1 a 3,5)? Podle mě jste další, který si nezjistil důkladně, co trh nabízí. Protože takhle je to pohodlnější, že.

Zobrazit celé vlákno

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levné pozemky dělají z Česka golfovou velmoc

1. 7. 2008 | Věra Tůmová

Levné pozemky dělají z Česka golfovou velmoc

V Česku se staví stále více luxusních hotelů i nových golfových hřišť. A to může významně ovlivňovat i tuzemské ceny nemovitostí v jejich okolí. Češi se tak dostávájí ve střední Evropě... celý článek

Dražší hypotéky zostřují boj o klienty

27. 6. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Dražší hypotéky zostřují boj o klienty

Hypotéky se zdražují a banky žadatele posuzují přísněji. Ve srovnání s minulým rokem klesá objem poskytnutých úvěrů. Přesto experti odhadují pro letošní rok růst prodeje hypotečních... celý článek

Mimopražské regiony čeká zdražování bytů

23. 6. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Mimopražské regiony čeká zdražování bytů

Ceny bytů rostou, přičemž velké rozdíly se mohou v budoucnu objevovat hlavně v malých městech. Tam cenovou hladinu výrazně ovlivňuje malý počet uskutečněných transakcí.

Investiční hypotéka: pro klienty, kteří platí a věří

2. 6. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Investiční hypotéka: pro klienty, kteří platí a věří

Hypoteční banka přišla s novinkou – hypotékou kombinovanou s investicí do podílových listů fondu životního cyklu od Conseq Investment Management. O výhodný produkt půjde v případě,... celý článek

Partners Financial Services