Proč se časem snižuje výnosnost stavebního spoření

Petr Syrový | rubrika: Sloupek | 7. 5. 2008 | 5 komentářů
Proč se časem snižuje výnosnost stavebního spoření
Skutečná výnosnost stavebního spoření s časem klesá. Je to dáno především tím, že se snižuje podíl vyplácené státní podpory na vlastních uspořených penězích.

Stavební spořeníje známé jako zajímavý a výnosný produkt pro masovou klientelu. Nabízí zajímavé zhodnocení při nízké míře rizika. Klienti mají často představu, že stavební spoření trvá šest let, či u staré smlouvy pět let. Jenže tak tomu není. Na stavební spoření je možné spořit libovolně dlouho až do dosažení cílové částky. Stavební spoření samo o sobě nekončí.

Efektivní úrok stavebního spoření

Pokud chceme stavební spoření používat delší dobu, je dobré vědět, že s rostoucí délkou spoření klesá míra jeho výnosnosti. Nejvyšší výnosnosti dosáhneme v případě, že budeme spořit minimální požadovanou dobu. U nových smluv šest let, u starých pět let.

Proč je výnosnost nejvyšší v prvních letech? Je to dáno poměrem státní podpory k naspořeným prostředkům klienta. Po šesti letech je na stavebním spoření uloženo třeba 140 000 Kč. Státní podpora ve výši 3 000 Kč v takovém případě činí 2,1 procenta z našich prostředků. Když necháme stavební spoření běžet dál, narůstá i objem vlastních úspor. Za deset let je na stavebním spoření nějakých 240 000 Kč. Když dostaneme podporu 3 000 Kč, bude to již jen 1,25 procenta z našich prostředků. Podíl státní podpory na naspořených penězích se s časem snižuje.

Když necháte stavební spoření běžet ne šest, ale třeba osm, deset nebo dvanáct let, už z něj není ten dobře výnosný produkt, ale stává se z něj produkt průměrný a podprůměrný.

Pokud někomu vyhovuje výnosnost kolem 4 procent, pak je stavební spoření i na dvanáct let zajímavým produktem. Komu naopak nestačí ani výnos 6 procent za šest let, poohlédne se nejspíš po jiném produktu.

Autor je lektor a analytik společnosti KFP.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik vám vynáší staré stavební spoření

2. 4. 2008 | Petr Syrový | 18 komentářů

Kolik vám vynáší staré stavební spoření

Máte už několik let uzavřenu smlouvu o stavebním spoření? Možná přemýšlíte, jak výhodná tato investice vlastně je. Při rozhodování pomůže výpočet výnosnosti takového spoření a porovnání... celý článek

Stavební spoření: spořílků ubývá, objem půjček roste

13. 11. 2007 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Stavební spoření: spořílků ubývá, objem půjček roste

Stavební spořitelny poskytují stále více úvěrů. Celkem jejich služeb v Česku k letošku využívá zhruba 5,77 milionů lidí. Přesto počet smluv ve fázi spoření mírně klesá.

Státní podpora drží úroky u úvěrů ze stavebního spoření při zemi

31. 5. 2007 | Jan Stuchlík

Státní podpora drží úroky u úvěrů ze stavebního spoření při zemi

Díky čtrnácti miliardám korun státní podpory si stavební spořitelny mohou dovolit nabízet úvěry za nízkou úrokovou sazbu, kterou mohou garantovat po celou dobu splácení. Na financování... celý článek

Stavební spoření: uspoříme díky němu více? II.

23. 2. 2007 | Simona Ely Plischke

Stavební spoření: uspoříme díky němu více? II.

V první části naší analýzy jsme porovnali vliv existence stavebního spoření na míru úspor v západoevropských zemích. Hypotéza, že stavební spoření znamená více úspor, se ovšem nepotvrdila.... celý článek

Stavební spoření: uspoříme díky němu více?

22. 2. 2007 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Stavební spoření: uspoříme díky němu více?

Tvorba úspor a jejich přeměna na investice je svým způsobem motorem každé ekonomiky. Zajímalo nás, zda na míru úspor v zemi má vliv existence stavebního spoření. Porovnali jsme proto... celý článek

Partners Financial Services